Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Μεγάλη Παρασκευή: Μέρα πένθους, συγχώρεσης και «χαρμόσυνης λύπης»


Το πένθος χαρακτηρίζει την Μεγάλη Παρασκευή μετά και από τον θανάτου του Ιησού. Παρόλο που στο μυαλό των περισσότερων είναι μία μέρα που κυριαρχεί η λύπη, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται τελείως καθώς το βράδυ έρχονται οι πρώτες αναφορές για την Ανάσταση.

Τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής στολίζεται ο επιτάφιος σε όλες τις Εκκλησίες της χώρας. Έπειτα γίνεται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών, η περιφορά του επιταφίου και όλα τελειώνουν με τον Ορθρό του Μεγάλου Σαββάτου.

Λειτουργία των Μεγάλων Ωρών – Αποκαθήλωση

Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν τροπάρια, ευχές, Ευαγγέλια, αναφορές σε Αποστόλους, και ψαλμούς.

Σε συνέχεια του Όρθρου της Μεγάλης Πέμπτης, αναφέρονται τα γεγονότα λίγο πριν την Σταύρωση με περισσότερες λεπτομέρειες και η λειτουργία ξεκινάει με τον Ιησού που πήγε στον Πόντιο Πιλάτο μόλις ξημέρωσε.

Παρόλο που η καταδίκη ήταν προαποφασισμένη από τους Αρχιερείς, έπρεπε να υπάρξει και η νόμιμη έγκρισή της από τον Πιλάτο. Ενώ ο Ιησούς ήταν στο Πραιτόριο, ο όχλος που είχε μαζευτεί από κάτω ζητούσε επίμονα τον θάνατό του. Ο Πόντιος Πιλάτος παρόλο που προσπάθησε να τον σώσει θέτοντας το ερώτημα: «Βαραβάν ή Χριστόν» δεν τα κατάφερε. Τότε θέλησε να απαλλαχτεί λέγοντας: «Νίπτω τας χείρας μου» και τέλος αποφασίστηκε η καταδίκη με τον Πιλάτο να παραδίδει τον Χριστό: «ίνα σταυρωθή» (Λουκ.19,16).

Τότε ο Ιησούς φορτωμένος με τον σταυρό, πέρασε από τους δρόμους της Ιερουσαλήμ για διαπόμπευση, οδηγούμενος στον λόφο του Γολγοθά όπου και θα τον σταύρωναν. Κουρασμένος από τα βασανιστήρια, δεν άντεξε και έπεσε στο δρόμο. Οι στρατιώτες ανέθεσαν στον Συμεών τον Κυρηναίο που περνούσε από το σημείο να τον βοηθήσει.

Φθάνοντας σταυρώθηκε από τους στρατιώτες και στη συνέχεια το ίδιο συνέβη και με δύο ληστές που τοποθετήθηκαν δίπλα του. Ο ένας εκ των δύο μετανοεί επάνω στον σταυρό και πήγε στον παράδεισο (Λουκ.23,40) – Σύμφωνα με την χριστιανική θρησκεία, ο ληστής ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πέρασε από τις πύλες του παραδείσου.

Ενώ ο Ιησούς ήταν επάνω στον σταυρό ζήτησε από τον πατέρα του να τον συγχωρήσει διότι «ουκ οίδασι τι ποιούσι» (Λουκ.23,34). Τελικά «ην δεν ωσεί ώρα έκτη» (Λουκ.23,44) και ο Ιησούς «κράξας φωνή μεγάλη αφήκε το πνεύμα» (Ματθ.27,50).

Τα ευαγγέλια αναφέρουν ότι αμέσως συνέβησαν θαυμαστά φαινόμενα: «σκότος εγένετο εφ’ όλην την γην έως ώρας ενάτης, του ηλίου εκλείποντος» (Λουκ.23,44), «το καταπέτασμα του ναού εσχίσθη εις δύο από άνωθεν έως κάτω, και η γη εσείσθη και αι πέτραι εσχίσθησαν, και τα μνημεία ανεώχθησαν και πολλά σώματα των κεκοιμημένων αγίων ηγέρθη, και εξήλθον εις την αγίαν πόλιν και ενεφανίσθησαν πολλοίς» (Ματθ.27,51-52).

Αντικρίζοντας τα όλα αυτά ο επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος «εκατόνταρχος και οι μετ’ αυτού τηρτούντες τον Ιησούν, ιδόντες τον σεισμόν και τα γινόμενα εφοβήθησαν σφόδρα λέγοντες΄ αληθώς Θεού υιός ην ούτος» (Ματθ.27,54). Το ίδιο «και πάντες οι συμπαραγενόμενοι όχλοι επί την θεωρίαν ταύτην, θεωρούντες τα γενόμενα, τύπτοντες εαυτών τα στήθη υπέστρεφον» (Λουκ.23,48).

Η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών τελειώνει λίγο πριν τις 11 το πρωί και καθ’ όλη την διάρκειά της, πολλές γυναίκες σε μέρη της Ελλάδας μοιρολογούν και κλαίνε ενώ όσοι πάνε στην Εκκλησία προσκυνούνε τον Σταυρό.

Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στον επιτάφιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Ιησούς νεκρός.

 Ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου: Ότε κατήλθες προς τον θάνατον

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ψάλλεται ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Ιησού από τον κρυφό του μαθητή, τον Ιωσήφ και τον Νικόδημο, όπως επίσης και στην κάθοδο της ψυχής του στον Άδη.

Τα ευαγγέλια που διαβάζονται εξιστορούν ότι ο Ιησούς δεν μπορούσε να ταφεί επειδή ήταν Σάββατο και απαγορεύονταν οι κηδείες. Έτσι, ο Ιωσήφ ζήτησε άδεια από τον Πόντιο Πιλάτο για να πάρει το σώμα του και να το ενταφιάσει. Τελικά η άδεια του δόθηκε και ο ίδιος τύλιξε το σώμα του Ιησού με ένα σεντόνι και στη συνέχεια περιφέρθηκε στους δρόμους-γι αυτό γίνεται η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή.

Τα σχετικά τροπάρια που ακούγονται στην Εκκλησία είναι: «Ο ευσχήμων Ιωσήφ…» και «Ότε κατήλθες προς τον θάνατον…».


Ο ευσχήμων Ιωσήφ

από του ξύλου καθελών

το άχραντόν Σου σώμα,

σινδώνι καθαρά

ειλήσας και αρώμασιν,

εν μνήματι καινώ

κηδεύσας απέθετο.



Ότε κατήλθες προς τον θάνατον, 

η ζωή η αθάνατος,

τότε τον άδην ενέκρωσας

τη αστραπή της Θεότητας•

ότε δε και τους τεθνεώτας

εκ των καταχθονίων ανέστησας,

πάσαι αι δυνάμεις

των επουρανίων εκραύγαζον•

Ζωοδότα Χριστέ

ο Θεός ημών, δόξα Σοι.

Κατά την διάρκεια του Όρθρου της Μεγάλης Παρασκευής ακούγονται κάποια από τα πιο γνωστά και αγαπητά Εγκώμια-μικρά τροπάρια- αγνώστου ποιητή: «Η ζωή εν τάφω κατετέθης…», «Άξιον εστί…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου έαρ…».

Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ,

και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο,

συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην.

Άξιον εστί μεγαλύνειν σε των πάντων κτίστην•

τοις σοις γαρ παθήμασιν έχομεν

την απάθειαν, ρυσθέντες της φθοράς.

Αι γενεαί πάσαι

ύμνον τη ταφή σου

προσφέρουσι, Χριστέ μου.



Ω γλυκύ μου έαρ,

γλυκύτατόν μου τέκνον,

που έδυ Σου το κάλλος;

Έπειτα γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους και μετά την επάνοδό του διαβάζεται στην Εκκλησία περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου.

Οι Αρχιερείς και οι Φαρισαίοι διαμαρτυρήθηκαν στον Πόντιο Πιλάτο μετά από την άδεια που έδωσε για να ενταφιαστεί ο Χριστός και του ζητούν να σφραγιστεί ο τάφος επειδή φοβούνται μήπως οι μαθητές κλέψουν το σώμα και πούν ψέματα πως ο Ιησούς αναστήθηκε:

«κέλευσον ασφαλισθήναι τον τάφον έως τρίτης ημέρας, μήποτε ελθόντες οι μαθηταί αυτού νυκτός κλέψωσιν αυτόν και είπωσι τω λαώ, ηγέρθη από των νεκρών΄ και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης» (Ματθ.27,64).

Πηγή

8 σχόλια:

  1. ΛΟΓΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

    Τις ημέρες αυτές της αγάπης ας μελετούμε περισσότερον την θεόπνευστον
    Αγίαν Γραφήν.
    Δείγματα αγάπης:

    «Θὰ ξεσηκώσω τὰ παιδιά σου, Σιών, ἐναντίον τῶν παιδιῶν τῶν Ἑλλή-
    νων καὶ θὰ σὲ κρατήσω ὡς ξίφος πολεμικό... ὁ Κύριος ὁ παντοκράτωρ
    θὰ τοὺς ὑπερασπίσῃ (τοὺς Ἑβραίους) καὶ θὰ τοὺς κατασπαράξουν
    (τοὺς Ἕλληνες), καὶ ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΑΨΟΥΝ κάτω ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΣ σφεντόνας, καὶ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΙΟΥΝ ΣΑΝ ΚΡΑΣΙ, καὶ θὰ γεμίσουν (μὲ τὸ αἷμα τους) φιάλες σὰν αὐτὲς τοῦ θυσιαστηρίου»
    (Ζαχαρίας, θ ́ 13-15).

    «Καὶ ἐξολοθρεύσω Κρῆταςκαὶ ἀπολῶ (θὰ καταστρέψω) τοὺς καταλοί-
    πους τοὺς κατοικοῦντας τὴν παραλίαν· καὶ ποιήσω ἐν αὐτοῖς ἐκδικήσεις
    μεγάλας, καὶ ἐπιγνώσονται (=θὰ ἔρθουν στὰ συγκαλά τους), διότι ἐγὼ Κύ-
    ριος ἐν τῷ δοῦναι τὴν ἐκδίκησίν μου ἐπ’ αὐτούς»
    (Ἰεζεκιήλ, κε ́ 16-17).

    «Οὐαὶ (ἀλίμονο!) οἱ κατοικοῦντες τὸ σχοίνισμα (= τὶς ἀκτές)τῆς θαλάσσης
    πάροικοι Κρητῶν λόγος Κυρίου ἐφ’ ὑμᾶς, Χαναὰν γῆ ἀλλοφύλων,
    καὶ ἀπολῶ ὑμᾶς (θὰ σᾶς καταστρέψω) ἐκ κατοικίας·
    καὶ ἔσται Κρήτη νομὴ ποιμνίων καὶ μάνδρα προβάτων ...»
    (Σοφονίας, β ́ 5-6).

    «Τάδε λέγει Κύριος ...καὶ ἐξαποστελῶ πῦρ ἐπὶ τὰ τείχη Γάζης καὶ κατα-
    φάγεται θεμέλια αὐτῆς καὶ ἐξολοθρεύσω κατοικοῦντας ἐξ Ἀζώτου
    καὶ ἐξαρθήσεται (= θὰ ἐξαφανισθῇ) φυλὴ ἐξ Ἀσκαλῶνος καὶ ἐπάξω τὴν χεῖρα
    μου ἐπὶ Ἀκκαρὼν καὶ ἀπολοῦνται οἱ κατάλοιποι τῶν ἀλλοφύλων , λέγει Κύριος»
    (Ἀμώς, α ́ 6-8). [Πρόκειται γιὰ τὶς τέσσερες πόλεις τῶν Φιλισταί-
    ων-Κρητῶν.]

    «Καὶ ράξει (= θὰ τσακίσῃ) ὁ Θεὸς τοὺς ἐπανιστανομένους ἐπ’ ὄρος Σιών·
    ἐπ’ αὐτοὺς καὶ τοὺς ἐχθροὺς αὐτῶν διασκεδάσει (= θὰ διασκορπίσῃ)
    Συρίαν ἀφ’ ἡλίου ἀνατολῶν καὶ τοὺς Ἕλληνας ἀφ’ ἡλίου δυσμῶν τοὺς
    κατεσθίοντας τὸν Ἰσραὴλ ὅλῳ τῷ στόματι .....»
    (Ἡσαΐας, θ ́ 10-11).

    Ξεχειλίζουν από αγάπη και πνευματικότητα υπέρ των Ελλήνων και ιδιαίτερα
    εμας των Κρητών τα λόγια αυτά της Αγίας Γραφής.
    ΑΜΦΙΒΑΛΛΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΗΣ....ΑΓΑΠΗΣ;

    Ως Έλληνας και ιδιαίτερα ως Κρητικός είμαι υπερήφανος!!!
    Μανώλης Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΑΝΩΛΗ ΑΠΤΑ ΧΑΝΙΑ ΠΡΩΤΑ ΜΑΘΕ Κ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΔΑΦΙΑ ΕΧΟΥΝ ΧΙΛΙΟΥΠΩΘΕΙ Κ ΕΧΟΥΝ ΧΙΛΙΟ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ.ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ.ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣ Κ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΝ ΕΒΡΑΙΩΝ,ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ,ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΠΟΡΝΗ ΧΩΡΑ ΚΤΛΠ.Η ΓΡΑΦΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Κ ΣΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ,ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΤΛΠ.ΔΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ.Κ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ,ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΤΛΠ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ Κ ΟΙ ΚΑΛΟΊ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΕΒΡΑΙΟΙ ΘΑ ΑΝΤΑΜΟΙΦΘΟΥΝ.ΑΡΑ ΜΑΝΩΛΗ ΜΗΝ ΠΑΊΡΝΕΙΣ ΟΤΙ ΣΟΥ ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΣΑΙΤ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΑΣΟΝΟΥΣ.ΑΛΛΑ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.Κ ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΊΚΟΥΣ ΛΕΕΙ Κ ΚΑΛΑ.ΕΔΩ ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΕ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΣ ΚΡΗΤΊΚΌΥΣ Κ ΔΝ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ?ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΘΑ ΘΕΣ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΝ ΘΕΟ ΟΊ ΑΜEΤΑΝΟΗΤΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΣΦΑΖΑΝΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Κ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΕΚΤΟΣ Κ ΑΝ ΘΕΣ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΤΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ Κ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΔΙΑΒΟΛΟΥΣ Κ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΑ.ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΑΓΑΠΗ ΜΑΝΩΛΗ ΔΝ ΤΝ ΚΑΠΗΛΕΥΟΜΑΣΤΕ.Κ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΝΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ.κ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΑΙΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΛΕΣ ΚΡΗΤΕΣ?ΑΦΟΥ Κ Η ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ ΞΕΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ,ΟΥΤΕ ΛΑΤΡΕΥΑΝ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΘΕΟΥΣ,Κ ΛΑΤΡΕΥΑΝ ΤΝ ΒΑΛ.ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΤΝ ΛΑΤΡΕΥΑΝ.ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΑΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΕΓΑΝΕ ΞΑΔΕΡΦΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ.ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΕΜΕΝΕ ΣΤΝ ΙΟΥΔΑΙΑ Κ ΓΥΡΩ ΠΕΡΊΟΧΕΣ Κ ΑΝΑΜΟΙΧΤΗΚΕ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΟΠΟΤΕ ΜΗΝ ΤΑΥΤΙΖΕΣΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.ΒΑΓΓΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΝ ΜΑΝΩΛΗ Κ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΙΔΕΑΤΕΣ ΤΟΥ.. ΩΣΗΕ 1/α': Καί είπε ο Κύριοs πρόs αυτόν.κάλεσον το όνομα αυτου Ιεζραελ διότι ετι ολίγον και θελω εκδικήσει το αίμα του Ιεζραελ.επί του οίκου Ιηού και θέλω καταπάυσει την βασιλεία του οίκου Ισραήλ. 5.καί εν τη μέρα εκείνη θελω συντρίψει το τόξον του Ισραηλ εν τη κοιλάδι του Ιεζραελ.διότι δέν θέλω ελεησει πλεον τον οίκο Ισραήλ αλλά θελω σηκώσει αυτούs διόλου. 10.δεν εισθε ο λαόs μου εκει θελει λεχθή πρόs αυτούs,Υιοί του Θεού ζώντοs.ΒΑΓΓΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΗΣΑΙΑΣ κεφ1/α'.2:Ακούσατε ουρανοί καί ακροασθήτι,γη διότι ο Κύριοs ελάλησεν Υιούs εθρεψα και ύψωσα,αλλ'αυτοί απεστάτησαν επε μου. 4.ουαι,εθνοs αμαρτωλόν,λαέ πεφορτωμένε ανομία,σπέρμα κακοποιών,υιοί διεφθαρμένοι,εγκατέλειπόν τον Κύριον,κατεφρούσι το Αγιον του Ισραήλ ειστράφησαν ειs τα οπϊσω. 2.πώs η πιστη πολιs κατεστάθη πόρνη,ητο πληρηs κρίσεων η δικαιοσύνη κατωκει εν αυτή,αλλά τώρα φονείs. 25.καί θελω στρέψει την χειρα μου επι σε και αποκαθαρίσεή τω σκωρίαν σου καί αφαιρέσει όλoν σου το κασσίτερον.ΒΑΓΓΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΖΑΧΑΡΙΑΣ 14/ιδ'2..καί θέλω συνάξει παντα τα εθνη κατα τηs Ιερουσαλημ ειs μαχην,και θέλει αλωθεί η πόλιs και οι οικοίαι θέλουσι λεηλατηθή και αι γυναικεs θελουσι βιασθή και το ήμισυ τηs πολεωs θελει εξέλθει ειs αιχαμαλωσίαν...ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.ΣΕ ΜΑΣ ΔΝ ΕΙΠΕ ΤΟΣΟ ΣΚΛΗΡΑ.ΑΝΕΤΑ ΤΝ ΛΕΝΕ Κ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΝ ΘΕΟ.Η ΓΡΑΦΗ ΔΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ Κ ΜΕ ΜΕ 5 ΕΔΑΦΙΑ.ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ.Κ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ Η ΕΛΛΗΝΕΣ,Κ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΝ ΛΌΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ 12ΘΕΙΣΤΙΚΑ ΣΑΙΤ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Κ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΟ ΣΚΟΠΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΤΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ Κ ΤΙΣ ΓΡΑΦΕΣ.Κ ΔΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΊΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ 12ΘΕΙΣΤΕΣ ΝΑ ΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΟΝΙΚΕΣ ΣΤΟΕΣ.ΒΑΓΓΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πεστα ρε Βαγγελα γιατι οι παραουροι δωδεκαθειστες λενε μονο αυτα που τους συμφερει.Ελσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΙ ΦΙΛΙΣΤΑΙΟΙ ΠΟΥ ΕΠΡΑΞΑΝ ΑNΟΜΙΕΣ ΣΤΗ ΧΑΝΑΑΝ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ Κ ΛΈΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΕΣ ΣΤΟΥ ΣΟΦΟΝΙΑ 2/β'4-6 εσται Κρήτη νομή ποιμνίων και μανδρα προβάτων..ΔΗΛ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑ,ΠΟΙΜΝΙΑ ΤΟΥ. Κ ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΣΕ ΤΝ ΤΙΤΟ ΠΡΏΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΥ ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ.ΑΡΑ ΦΙΛΕ ΚΡΗΤΙΚΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ Κ ΟΧΙ ΝΑ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΝ ΘΕΟ ΑΥΤΑ.Η ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ.Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΝ ΤΗΝ ΑΞΙΖΟΥΜΕ Κ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.ΙΔΑΛΛΩΣ ΔΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΝΤΟΛΕΣ,ΘΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ Κ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ Κ ΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ.ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΝ ΛΟΓΟ Κ ΝΑ ΠΡΑΤΕΙΣ ΤΝ ΛΌΓΟ ΤΟΥ Κ ΝΑ ΥΠΕΡΝΙΚΑΣ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ?ΑΝ ΔΝ ΤΙΜΩΡΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΥΣ Κ ΤΟΥΣ ΕΒΑΖΕ Κ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΝ ΠΑΡΑΔΕΊΣΟ ΤΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΝ ΘΑ ΠΕΡΝΑΓΕ ΑΠΟ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ Κ ΟΛΟΙ ΘΑ ΚΑΝΑΝΕ ΤΑ ΧΕΊΡΟΤΕΡΑ.ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΕΡΓΑ.Η ΑΓΑΠΗ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΖΗΤΑ Κ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΤΟ ΚΑΚΟ.ΒΑΓΓΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή