Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Αδριανούπολη μετατρέπεται σε τζαμίτ


Μετά τη μετατροπή των ναών της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια (τουρκικά Ιζνίκ) και στην Τραπεζούντα από μουσεία σε τζαμιά, και ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Αδριανούπολη, τώρα, θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους, αφού η ανακαίνιση του ναού έχει περατωθεί, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα και προσθέτει ότι σχετικές συζητήσεις γίνονται και για το ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά γιατί αυτό το χαρακτηριστικό στοιχείο του 12 αιώνα δεν έπρεπε να παραμείνει ως μουσείο, η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων δια του επικεφαλής του, Adnan Ertem, δήλωσε ότι η δομή είχε καταχωρηθεί ως τζαμί και έτσι εισήλθε στον προϋπολογισμό για την αποκατάστασή του. Η ανακαίνιση του παλαιού χριστιανικού ναού ήταν σε εξέλιξη από το 2012. 
Πρόσφατη διαμάχη είχε πάρει αυξητικές τάσεις πάνω στα κύρια ιστορικά αξιοθέατα της Τουρκίας ως τουριστικά αξιοθέατα, όπως το Μουσείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη που ήταν πρώην χριστιανική βυζαντινή εκκλησία, αλλά μετά την κατάκτηση της Πόλης από τους Οθωμανούς το 1453 μετατράπηκε σε τζαμί, ενώ σε μουσείο έγινε το 1935 στο πλαίσιο της Σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. 
Οι ναοί στην Νίκαια και στην Τραπεζούντα, είχαν μετατραπεί ξανά σε τζαμιά το 2011 και το 2013 αντίστοιχα. Και οι αυτοί ναοί είχαν γίνει τζαμιά μετά την εισβολή των Οθωμανών. 
Τον Απρίλιο ο Μουφτής της Άγκυρας, καθηγητής Mefail Hızlı, είχε υπαινιχθεί ότι η διαδικασία του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, μπορεί να επιταχυνθεί σε αντίδραση για την αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου ως Γενοκτονία σχετικά με τις σφαγές των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. 
Η δήλωση του Hızlı έχει εγείρει ερωτήματα με το εάν ή όχι η τουρκική κυβέρνηση έχει σχέδια για να μετατρέψει και πάλι σε τζαμί την Αγία Σοφία.
Η ανάγνωση του Κορανίου τον περασμένο μήνα έγινε στην Αγία Σοφία, πρώτη φορά εδώ και 85 χρόνια, όπως γράφει η Bugün. 

http://www.echedoros-a.gr/
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου