Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Τρόμος στην Τουρκία για το χειμώνα που έρχεται: "Θα μας βυθίσουν στο σκοτάδι οι Ρώσοι"


Τρόμος έχει καταλάβει τα τουρκικά ΜΜΕ για το ενεργειακό μέλλον της χώρας μετά την αντιπαράθεση Ρωσίας-ΝΑΤΟ λόγω Συρίας και αφού πλέον η τουρκική πολιτική στήριξης των ισλαμιστών στη χώρα τους γύρισε "μπούμερανγκ" καθώς η επέμβαση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων πολύ πιθανό να παρασύρει την ίδια την τουρκική οικονομία μέσω του  κλεισίματος της στρόφιγγας των ρωσικών ενεργειακών πόρων λίγο πριν τον χειμώνα.

Όπως αναφέρεται στα τουρκικά ΜΜΕ, η Τουρκία σήμερα εισαγάγει το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης φυσικού αερίου από την Ρωσία, γεγονός που καταδεικνύει την πλήρη ενεργειακή της εξάρτηση της από τον Μόσχα και έτσι μια αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ σημαίνει άμεσο κίνδυνο να μείνει η Τουρκία εν μέσω χειμερινών συνθηκών χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Φοβούνται ενεργειακό στραγγαλισμό στην Άγκυρα

Κατά κάποιο τρόπο η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία είναι παρόμοια με τη σχέση της με το Ιράν που αποτελεί τη σημαντικότερη περιφερειακή σύμμαχο της Συριακής κυβέρνησης, όπως σημείωναν πρόσφατα και οι NewYorkTimes.

Σύμφωνα με την BOTAŞ, δηλαδή την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, η Τουρκία εισάγει ετησίως 49,2 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου για να καλύψει τις τεράστιες ενεργειακές ανάγκες των μεγάλων αστικών κέντρων της. Από αυτή την ποσότητα περισσότερο από το ήμισυ εισάγεται από την Ρωσία.

Συγκεκριμένα τον περασμένο χρόνο η Τουρκία εισήγαγε από την Ρωσία 26,9 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου. Το υπόλοιπο καλύφτηκε από το Ιράν με εισαγωγή 8,9 δισεκατομμύρια κυβικά, γεγονός που δείχνει και την εξάρτηση της Τουρκίας από το Ιράν, μια χώρα που συντάσσεται με την Ρωσία, ενώ από το φιλικό της Αζερμπαϊτζάν εισήγαγε 6 δισεκατομμύρια κυβικά και μικρότερες ποσότητες από την Αλγερία και την Νιγηρία. 

Southstream

Ο αγωγός South stream που θα μετέφερε το φυσικό αέριο από την Ρωσία προς την Τουρκιά και στη συνέχεια προς την Ελλάδα για να προωθηθεί στην Ευρώπη, εξυπηρετούσε άριστα τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας γι’ αυτό και η Άγκυρα έχει ανησυχήσει έντονα από την πιθανή ματαίωση του έργου μετά από τις ρωσικές ενστάσεις για εσκεμμένη καθυστέρηση υλοποίησης κατασκευής από τουρκικής πλευράς.

Η παρατεινομένη κρίση της Συρίας και η ρωσική επέμβαση, δημιούργησε καινούργια δεδομένα που έχουν ανησυχήσει έντονα την τουρκική πλευρά. Μια αύξηση της έντασης με την Μόσχα που θα είχε σαν συνέπεια την διακοπή, έστω και προσωρινή, της ροής του φυσικού αερίου προς την Τουρκία, θα ήταν ολοκληρωτική καταστροφή για τους Τούρκους γι αυτό και ο πανικός είναι δικαιολογημένος στην τουρκική πρωτεύουσας.

Οι …αναταράξεις στην ροή φυσικού αερίου αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με Τούρκους αρθρογράφους, η ρωσική επέμβαση στην Συρία έχει συν τοις άλλοις και σκοπό να αυξηθούν οι τιμές των υγρών καυσίμων, εξέλιξη που θα «χρυσώσει» το χάπι για τους Ρώσους.

Ο Soner Cagaptay, ειδικός για την Τουρκία στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή, ανέφερε ότι οι «Τούρκοι υποφέρουν από μια βαθιά ριζωμένη, ιστορική απροθυμία να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους».

Οι κούφιες απειλές του Ερντογάν

Να μη χάσει τα σημαντικά οικονομικά συμφέροντά της στην Τουρκία -στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου– εξαιτίας της Συρίας, κάλεσε τη Μόσχα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις απειλές του και τις προειδοποιήσεις του να φαίνεται να μην μπορούν να αγγίξουν τη Ρωσία καθώς πλέον η διοχέτευση του ρωσικού αερίου μποοεί να γίνει είτε στην Β.Ευρώπη με τιμές πολύ αυξημένες είτε στην πλευρά της Κίνας..

«Εάν οι Ρώσοι δεν κατασκευάσουν το (πυρηνικό εργοστάσιο) Μερσίν Άκουγιου, θα έρθουν άλλοι να το κάνουν», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ιαπωνία, εάν το σχέδιο κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας από τη Ρωσία στο νότιο τμήμα, της χώρας θα επηρεασθεί από την ένταση που έχει δημιουργήσει στις σχέσεις των δύο χωρών η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

«Οι Ρώσοι έχουν ήδη επενδύσει 3 δισ. δολάρια στο έργο. Κατά συνέπεια, οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί», είπε σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet.

Το σχέδιο για τον συγκεκριμένο πυρηνικό σταθμό αγγίζει τα 19 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα λειτουργήσει το 2020.

«Είμαστε ο πρώτος καταναλωτής του ρωσικού φυσικού αερίου. Η απώλεια της Τουρκίας θα ήταν μεγάλη απώλεια για τη Ρωσία», δήλωσε ο Ερντογάν προειδοποιώντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αναγκασθεί να στραφεί προς άλλους προμηθευτές χωρίς βέβαια να εξηγεί καθώς ο δεύτερος προμηθευτής της Τουρκίας είναι το Ιράν με το οποίο η Ρωσία διατηρεί άριστες σχέσεις.

«Είμαστε οργισμένοι από το γεγονός ότι η Ρωσία ενεργεί κατά τρόπο που μπορεί να προκαλέσει πλήγμα στα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία», είπε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου