Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Η Βυζαντινή Σημαία: Δικέφαλος ή Σταυρός;

Αν ρωτήσει κανείς δέκα τυχαίους ανθρώπους, πώς είναι η Βυζαντινή σημαία, οι 9 από τους 10 που θα δώσουν μια απάντηση -αν όχι και οι δέκα- θα απαντήσουν η κίτρινη με τον δικέφαλο αετό. Είναι η σημαία που κυριαρχεί έξω από όλες σχεδόν της εκκλησίες και τα μοναστήρια της χώρας και έχει υιοθετηθεί ως σύμβολο από την εκκλησία της Ελλάδος.
Ποιά είναι όμως η αλήθεια;
Ήταν η σημαία με τον δικέφαλο το επίσημο σύμβολο αυτοκρατορίας;

Τα σύμβολα της Αυτοκρατορίας ως το 1204

Aφήνοντας την αναλυτική εξέταση των εμβλημάτων της αυτοκρατορίας διαχρονικά σε μια μελλοντική ανάρτηση, θα αναφερθούμε επιγραμματικά στην χρήση τους.
Ως πρώτο σύμβολο μπορεί δικαίως να θεωρηθεί το λάβαρο που κατασκεύασε ο Κωνσταντίνος πριν από την μάχη στην Μουλβία γέφυρα - Σταυρός με την επιγραφή "ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ".

Εγκαινιάζεται έτσι η Χριστιανική περίοδος του κράτους και ουσιαστικά η σταδιακή μεταστροφή της "Ρωμαϊκής" σε "Βυζαντινή" αυτοκρατορία.

Παρ' ότι δεν καταγράφεται συγκεκριμένη σημαία της αυτοκρατορίας (με την σύγχρονη έννοια), ο Σταυρός σε διάφορες παραλλαγές και κυρίως σε συνδυασμό με το ΧΡ έχει βρεθεί σε πλήθος ευρημάτων (ψηφιδωτά, γλυπτά, τοιχογραφίες). Παράλληλα δεν εγκαταλείφθηκε και ο κλασσικός ρωμαϊκός αυτοκρατορικός αετός η χρήση του οποίου φαίνεται να γνωρίζει κάποια αναβίωση κατά την Μακεδονική δυναστεία (867-1054)


Ο Δικέφαλος αετός

Ο δικέφαλος αετός πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους Σουμέριους, ως σύμβολο του φτερωτού θεού Νινουρτά. Στην συνέχεια πέρασε στους Χετταίους, από τον πολιτισμό των οποίων έχουν σωθεί πέτρινα ανάγλυφα που απεικονίζουν δικέφαλους αετούς.
Το μυθικό πλάσμα συνέχισε να αποτελεί τόσο διακοσμητικό μοτίβο, όσο και μέρος διηγήσεων και παραδόσεων σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής- από το Ιράν και την Αρμενία ως την Μικρά Ασία.

Στην Παφλαγονία συγκεκριμένα επιβίωσε ο μύθος του χάγκα, τεράστιου δικέφαλου αετού τιμωρού της αδικίας!

Επηρεασμένος από αυτήν την παράδοση ίσως ο Ισαάκ Κομνηνός (1057-1059) τον υιοθέτησε ως προσωπικό του σύμβολο.
Η χρήση του δικέφαλου όμως δε γενικεύτηκε πριν το 1204, όταν τον χρησιμοποίησαν οι Λάσκαρεις και αργότερα οι Παλαιολόγοι, μετά την τέταρτη Σταυροφορία και την επαφή με την πλούσια εραλδική παράδοση της Δύσης.
Aποτέλεσε τόσο οικόσημο των Παλαιολόγων (αλλά και του Καντακουζηνού, των Λασκέρεων και άλλων επιφανών οικογενειών), όσο και διακοσμητικό μοτίβο σε επίσημα ενδύματα και ταπεινά πιάτα.
Ήταν όμως ο αετός αυτός το σύμβολο του Κράτους, προσωπικό έμβλημα ή κάτι άλλο;

Στις πηγές συναντούμε σποραδικές αναφορές, που αν και αποσπασματικές μας οδηγούν στην επίσημη σημαία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας κατά την τελευταία της περίοδο.

To "Βιβλίο όλων των Βασιλείων", που γράφθηκε στα 1350 και εξιστορεί τα ταξίδια ενός μοναχού από την Καστίλλη, είναι εικονογραφημένο με 130 σημαίες. Οι σημαίες 94, 96, 97, 98 είναι όμοιες -χρυσός σταυρός και 4 πυρέκβολα σε κόκκινο φόντο- και σύμφωνα με το βιβλίο ανήκουν στους "βασιλείς" της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδος ("της αληθινής Ελλάδος και της αυτοκρατορίας των Ελλήνων" / "la vera Grecia e el imperio de los Griegos"), του "Lodomago" (ή "Recrea" σε άλλη έκδοση, πιθανόν η Ηράκλεια του πόντου) και του "Castelle". Επίσης ως σύμβολο του "βασιλιά της Κωνσταντινουπόλεως" παρουσιάζεται παρόμοια σημαία που περιλαμβάνει και τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου.

O "Kαταλανικός Άτλας", αποδίδεται στον Cresques Abraham, έναν από τους καλύτερους χαρτογράφους της εποχής, σχεδιάστηκε το 1375 και είναι ένας λεπτομερής χάρτης στον οποίο απεικονίζονται εκτός των άλλων οι σημαίες των κρατών. Στην Κωνσταντινούπολη, την Θεσσαλονίκη και την Ηράκλεια του Πόντου, εμφανίζεται να κυματίζει η τετραγράμματη σημαία με τον Σταυρό.

Στο "Περί Οφφικίων του Παλατίου Κωνσταντινουπόλεως και των Οφφικίων της Μεγάλης Εκκλησίας" του Γεώργιου Κωδινού αναφέρεται σχετικά με το φλάμουλο του Μεγάλου Δουκός (ναυάρχου): "και οι μεν εις τα έτερα (πλοία) ευρισκόμενοι άρχοντες ως κεφαλαί ιστώσι το σύνηθες βασιλικόν φλάμουλον ήτοι τον σταυρόν μετά πυρεκβόλων' ούτος δε ο μέγας δουξ την του βασιλέως στήλην ίστησιν έφιππον". Με άλλα λόγια σε όλα τα πλοία εκτός του πλοίου του ναυάρχου κυμάτιζε το "σύνηθες βασιλικό φλάμουλο" που δεν ήταν άλλο από την πορφυρή σημαία με τον χρυσό Σταυρό και τα 4 Β.

Στηριζόμενοι λοιπόν στις πηγές μπορούμε να συνάγουμε το συμπέρασμα πως επίσημη σημαία της Αυτοκρατορίας κατά την ύστερη περίοδο ή απλά η "βυζαντινή σημαία" δεν ήταν η κίτρινη με το δικέφαλο αετό... αλλά η κόκκινη/πορφυρή με το χρυσό ισοσκελή Ελληνικό Σταυρό και τα 4 Β (πυρέκβολα ή βήτα / Βασιλεύς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων.


Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Ρωσία: "Με το νέο μας μαχητικό T-50 PAK-FA τέλος τα αμερικανικά F-22 και F-35".

Σε μια δήλωση που ήδη στα αμερικανικά μέσα έχει προκαλέσει προβληματισμό ο ο αρχηγός της Ρωσικής αεροπορίας πτέραρχος Βίκτορ Μποντάρεφ ανακοίνωσε ότι το νέο υπερ-μαχητικού της ρωσικής αεροπορίας Sukhoi Τ-50 PAK-FA θα είναι ανώτερο σε κάθε τομέα από τα αμερικανικά F-22 και F-35.

Μάλιστα συνέχισε λέγοντας ότι το μαχητικό θα είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου ενώ αποκάλυψε ότι μέχρι το 2016 θα έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές ενώ από το 2017 θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή.

«Οι δοκιμές των αεροσκαφών βρίσκονται υπό εξέλιξη. Το αεροσκάφος έχει εξαιρετικές επιδόσεις και τα οπλικά του συστήματα λειτουργούν άψογα», είπε.

«Το αεροσκάφος δεν θα είναι χειρότερο από τα αμερικανικά ανάλογά του, το F-22 και το F-35 και θα είναι καλύτερό τους σε όλες τις παραμέτρους», κατέληξε ο Ρώσος αρχηγός.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά την αποκάλυψη του υπεύθυνου του ρωσικού κέντρου ηλεκτρονικών KRET ότι θα έχει χαμηλότερο ίχνος στα ραντάρ σε σχέση με τα αμερικανικά.


Μάλιστα έδωσε και τιμές για το αεροσκάφος αναφέροντας ότι το αμερικανικό μαχητικό F-22  έχει ίχνος 0.3-0.4 τ.μ. ενώ το  Sukhoi PAK FA’s θα βρίσκεται στο 0.1-1τ.μ. καταρρίπτοντας έτσι και αυτό τον αμερικανικό μύθο.

Ήδη αμερικανικά ΜΜΕ όπως το The National Interest αναφέρει ότι οι ρωσικές δηλώσεις δεν απέχουν μακριά από την πραγματικότητα. Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο πρώην αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών της αμερικανικής αεροπορίας υποπτέραρχος Dave Deptula "το ρωσικό μαχητικό έχει τουλάχιστον τις ίδιες ικανότητες με το RAPTOR".

Μόνο ο αρχηγός της αμερικανικής αεροπορίας δηλώνει ότι είναι ισάξιο με τα αμερικανικά μαχητικά θέλοντας να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας.

Οι παραδόσεις των πρώτων αεροσκαφών προπαραγωγής,10 στον αριθμό θα παραδοθούν από τα τέλη του έτους μέχρι και το 2016 ενώ συνολικά 55 μαχητικά θα έχουν τεθεί σε παραγωγή μέχρι το 2020 οπότε θα φανεί στην πραγματικότητα ποιος λέει αλήθεια.

Το νέο ρωσικό μαχητικό αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα μεγαλύτερη των 2 Mach και διαθέτει χαρακτηριστικά stealth αλλά και supercruise ενώ όλα τα συστήματα είναι νέας ανάπτυξης.

Ένα θετικό είναι ότι μέχρι την ένταξη μαχητικών Τ-50 σε μεγάλους αριθμούς η ρωσική αεροπορία θα εντάσσει σε αριθμούς τα μαχητικά 4ης++ γενιάς SU-35S τα οποία με τα νέα συστήματα όπως όλα δείχνουν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα F-35 τα οποία θα είναι το κύριο μαχητικό των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ.


Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί οι ευσεβείς και οι φτωχοί αδικούνται;


Κάποτε ένας άγιος γέροντας προσευχόταν στο Θεό να του αποκαλύψει το μυστήριο, γιατί άνθρωποι δίκαιοι και ευσεβείς είναι φτωχοί και δυστυχούν και αδικούνται, ενώ πολλοί άδικοι και αμαρτωλοί είναι πλούσιοι και αναπαύονται, και πως ερμηνεύονται οι κρίσεις του Θεού.
Ο Θεός θέλοντας να τον πληροφορήσει, του έβαλε στην καρδιά λογισμό να κατεβεί στον κόσμο.
Περπατώντας λοιπόν ο Γέροντας, βρέθηκε σ’ ένα δρόμο πλατύ, όπου περνούσαν πολλοί. Εκεί υπήρχε ένα λιβάδι και μια βρύση με καθαρό νερό. Ο αββάς, κρύφτηκε στην κουφάλα ενός δένδρου και σε λίγο, να που περνά ένας άνθρωπος πλούσιος, που ξεπέζεψε και κάθισε να φάει. Εκεί που αναπαυόταν, βγάζει ένα πουγκί με εκατό φλουριά, για να τα μετρήσει.. Αφού τα μέτρησε, νόμισε πως τα έβαλε πάλι μέσα στο ρούχο του, εκείνα όμως έπεσαν κάτω στη γη. Σηκώθηκε λοιπόν και καβαλίκεψε το άλογο του, αφήνοντας εκεί τα φλουριά.
Έπειτα πέρασε από εκεί άλλος οδοιπόρος, για να πιεί νερό. Βρίσκει τα φλουριά, τα παίρνει και φεύγει γρήγορα.

Κατόπιν ήλθε άλλος φτωχός πεζοδρόμος, φορτωμένος και κουρασμένος, και κάθισε κι αυτός να αναπαυτεί. Ενώ έβγαζε ένα παξιμάδι για να φάει, έρχεται και ο πλούσιος και πέφτει πάνω στο φτωχό κα του λέει με θυμό: « Γρήγορα, δος μου τα φλουριά που βρήκες». Ο φτωχός με όρκους μεγάλους έλεγε πως δεν είδε τέτοιο πράγμα. Τότε ο πλούσιος άρχισε να τον δέρνειμε τη βίτσα του λουριού του αλόγου του και με ένα χτύπημα τον σκότωσε. Και άρχισε να ψάχνει όλα τα ρούχα και τα πράγματα του φτωχού, και επειδή δε βρήκε τίποτε έφυγε πολύ λυπημένος. Ο αββάς βλέποντας όλα αυτά έκλαιγε και σπαρασσόταν η καρδιά του για τον άδικο φόνο και παρακαλώντας τον Κύριο έλεγε: «Κύριε, ποια είναι η βουλή Σου και πως υπομένει αυτά η αγαθότητα Σου; Τότε παρουσιάσθηκε Άγγελος και του είπε: μη λυπάσαι, Γέροντα, διότι όλα με το θολή του Θεού γίνονται, αλλά κατά παραχώρηση, άλλα για παίδευση και άλλα για οικονομία. Μάθε, λοιπόν, ότι αυτός που έχασε τα φλουριά είναι γείτονας εκείνου που τα βρήκε. Ο δεύτερος είχε περιβόλι αξίας εκατό φλουριών, αυτό δε ο πλούσιος ως πλεονέκτης που ήταν, το πήρε δικαστικώς μόνο για πενήντα φλουριά. Κι επειδή παρακαλούσε ο φτωχός περιβολάρης το Θεό να κάνει εκδίκηση, οικονόμησε ο Θεός έτσι και τα έδωσε διπλά αντί πενήντα φλουριά, εκατό.
Εκείνος δε ο άνθρωπος που φονεύτηκε άδικα, είχε κάνει φόνο, επειδή, όμως, είχε έργα χριστιανικά και θεάρεστα, θέλοντας ο Θεός να τον σώσει και να τον καθαρίσει από την αμαρτία του φόνου, οικονόμησε να σκοτωθεί άδικα, για να σωθεί η ψυχή του. Αυτός δε, ο πλεονέκτης, που έκανε το φόνο, έμελλε να κολασθεί από την πλεονεξία του, γι αυτό τον άφησε ο Θεός να πέσει στο αμάρτημα του φόνου, για να πονέσει η ψυχή του και να ζητήσει μετάνοια. Και να τώρα, αφήνει τον κόσμο και πάει να γίνει μοναχός.
Λοιπόν πήγαινε τώρα στο κελί σου και μην πολυεξετάζεις τις κρίσεις του Θεού, διότι είναι ανεξερεύνητες, και ανεξιχνίαστη η προνοητική των πάντων του Θεού διακυβέρνηση, και δεν φθάνει ο νους και η δύναμη της γνώσεως του ανθρώπου να κατανοήσει τα θεία μυστήρια. Γι αυτό κάθε άνθρωπος πρέπει να λέει: «δίκαιος ει, Κύριε, και ευθείαι αι κρίσεις Σου» και από την απόλυτη πίστη του θα σωθεί, καθώς λέγει η Γραφή: «ο δίκαιος εκ πίστεως ζήσεται».
Αφού άκουσε αυτά από τον άγγελο ο Αββάς, δόξαζε το Θεό.

Από το Γεροντικό
http://eikonografies.gr/
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Ποινική δίωξη στους συλληφθέντες ληστές της Ν.Αγχιάλου.

Το φορτηγάκι Nissan Navara που χρησιμοποιήθηκε σε ληστείες στις περιοχές του Αμπελώνα και της Φαρκαδόνας Θεσσαλίας αποτέλεσε το στοιχείο κλειδί που οδήγησε την Αντιτρομοκρατική στα ίχνη των τριών ληστών στη Χρυσή Ακτή της Νέας Αγχιάλου Βόλου.

Το ίδιο αυτοκίνητο, το οποίο ήδη από τον Απρίλιο είχε τεθεί στο μικροσκόπιο των Αρχών, μετά τη ληστεία στον Αμπελώνα, ήταν το όχημα που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από τον Σπύρο Δραβίλα και τον Γ. Τσιρώνη για την προετοιμασία ενός νέου χτυπήματος, αυτή τη φορά σε τράπεζα (υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς) στο Μοναστήρι Λάρισας.

Αυτό ήταν και το μοιραίο γι' αυτούς λάθος. Η αστυνομία έφτασε στα ίχνη τους την Παρασκευή, οπότε και εντόπισαν αρχικά τον Δραβίλα να οδηγεί το όχημα στο σουπερμάρκετ «Γαλαξίας» στον Βόλο.

Ο ίδιος φέρεται να παρέλαβε από τη μεζονέτα τον Γ. Τσιρώνη και οι δύο ληστές κατευθύνθηκαν προς την περιοχή για εποπτεία της τράπεζας στόχου.

Η Αντιτρομοκρατική, που ανέλαβε την υπόθεση, είχε πλέον στα χέρια της όλα τα στοιχεία με τα οποία θα μπορούσε να προχωρήσει στην επιχείρηση σύλληψής, η οποία αποδείχθηκε αιματηρή.

Οι αστυνομικοί παρακολούθησαν διακριτικά τη μεζονέτα στην οποία είχαν καταφύγει οι ληστές. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι συλληφθέντες δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.

Παρότι οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο Γ. Πετρακάκος, τελικά τα δεδομένα άλλαξαν, καθώς, όπως τελικά έγινε γνωστό από την ταυτοποίηση των δραστών, στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν ο Σ. Χριστοδούλου και ο «ληστής με τα μαύρα» Γ. Τσιρώνης, ενώ ο Σ. Δραβίλας (συνεργάτης του Β. Παλαιοκώστα) αυτοκτόνησε με καλάσνικοφ (τέσσερις σφαίρες) για να μη συλληφθεί.

 Η μεζονέτα της Αγχιάλου

Μετά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, στη μεζονέτα όπου διέμεναν οι ληστές εντοπίστηκε ένα Volkswagen Passat και μια Jaguar, τα οποία είχαν κλαπεί από τη Γλυφάδα, καθώς κι ένα Nissan Navara, το οποίο είχε κλαπεί από την Ηλιούπολη.

Περίπου στις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου Τσιρώνης και Χριστοδούλου οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, όπου τους ασκήθηκε ποινική δίωξη και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διακεκριμένη οπλοκατοχή, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής και ληστείες.

Την Κυριακή θα οδηγηθούν στο Εφετείο για να εκτελεστούν τα εντάλματα που εκκρεμούσαν σε βάρος τους.


Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Δεύτερη ημέρα σκληρών αερομαχιών στο Αιγαίο με υπερπτήσεις, εμπλοκές και δεκάδες παραβιάσειςε


Με τέσσερεις υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά, δύο σκληρές εμπλοκές και δεκάδες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), η τουρκική Αεροπορία για ακόμη μια φορά προχώρησε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επιθετικής διάταξης στο Αιγαίο υπό κλίμακα.

Αν και οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 2 υπερπτήσεις νεότερα στοιχεία αναφέρουν πως οι υπερπτήσεις ήταν 4 συνολικά ως ακολούθως:

Ο τουρκικός σχηματισμός που αποτελείτο από 6 μαχητικά, εκ των οποίων 4 F-4E Terminator αναβαθμισμένα και 2 F-16C block 40 επίσης αναβαθμισμένα εισήλθε στις 14:32 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου.

Στη συνέχεια το τουρκικό σχέδιο αφορούσε το διαχωρισμό του σχηματισμού με τα F-4E να αλλάζουν κατεύθυνση και να πραγματοποιούν υπέρπτηση πάνω από τη νήσο  Μακρονήσι και εν συνεχεία πάνω από τη νήσο  Ανθρωποφάγοι, με τα F-16 αναλαμβάνουν την προστασία τους από τα μαχητικά της ΠΑ 2 F-16 που είχαν απογειωθεί από την Λήμνο.

Τη στιγμή που τα τουρκικά F-4E πραγματοποιούσαν την υπερπτηση πάνω από τα δύο νησιά, ουσιαστικά ως να επρόκειτο για επιχείρηση βομβαρδισμού τα τουρκικά F-16 απασχολούσαν τα ελληνικά μαχητικά με εμπλεκόμενα μαζί τους.

 Στη συνέχεια και καθώς ο σχηματισμός των F-4E αποχωρούσε από τον Εθνικό Εναέριο Χώρο τα δύο τουρκικά F-16 ενεπλάκησαν και πάλι με το ίδιο ζευγάρι των μαχητικών της ΠΑ.

Με την διακοπή εκ μέρους τους της εμπλοκής τα τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τα ίδια νησιά πραγματοποιώντας και αυτά υπέρπτηση.

Επρόκειτο και όπως αναφέρουν  επιτελείς του ΓΕΕΘΑ για ένα "οργανωμένο σχέδιο δοκιμής βομβαρδισμού με τα τουρκικά μαχητικά να παρέχουν προστασία στα F-4E".

Συνολικά η σημερινή ημέρα είχε 34 παραβιάσεις του ΕΕΧ οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τόσο από τα F-16 και F4 όσο και από ένα CN-235 ΑΦΝΣ το οποίο πετούσε κατά μήκος των ορίων του ΕΕΧ παραβιάζοντας και αυτό τον εναέριο χώρο της Ελλάδας.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Σκληρή κριτική από το ΚΚΕ για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησηςε


Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε το ΚΚΕ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της διαπραγμάτευσης, όπως επίσης και για το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας που έθεσε ο Νίκος Παππάς.

«Όταν η κυβέρνηση θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τη συμφωνία με τους δανειστές και παραδέχεται ότι μέσα σ' αυτή τη συμφωνία θα περιέχονται εργασιακά και ασφαλιστικό, που μέχρι πριν λίγο καιρό αποτελούσαν δήθεν κόκκινες γραμμές, τότε ο καθένας μπορεί ν' αντιληφθεί ότι το λογαριασμό των παζαριών με τους δανειστές θα τον πληρώσει πάλι ο λαός», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Αληθινή ιστορία: Το φάντασμα της Μπαμπίνης...


Ομαδικά φαινόμενα δαιμονισμού εμφανίσθηκαν...
στις αρχές της δεκαετίας τού 1980 στο Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας, στο χωριό Μπαμπίνη  λόγο της βλασφημίας όπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι κάτοικοι του χωριού.

«Στο χωριό μας βλασφημούν ανηλεώς» ωμολόγησε κάποιος Μπαμπινιώτης. Επίκεντρο των φαινομένων ήταν μία οικογένεια τού χωριού και ειδικότερα ένα μέλος της, ο Στάθης, ψηλόλιγνο αγόρι 13 ετών. Το παιδί είχε καταπιεσθή πολύ και μάλιστα από την γιαγιά του, βρέθηκε σ' ένα ψυχικό ξεχαρβάλωμα, οπότε βρήκε την κατάλληλη περίστασι να το κυριεύση πονηρό πνεύμα και μάλιστα από τα ισχυρά.

Που να τολμήση να πλησίαση κανείς στο σπίτι που έμενε ο Στάθης! Διέτρεχε κίνδυνο η ζωή του. Αλλά και σ' όλο το χωριό ξεχύθηκε το κακό. Οι χωρικοί ξεφώνιζαν: «Χαθήκαμε! Το χωριό μας στοίχειωσε»!

Να ένας θλιβερός κατάλογος από την δαιμονική μάστιγα:

Έδεναν κάπου τα άλογα τους, τα ζώα τους, και παραδόξως τα έβρισκαν λυμένα. Πήγαιναν στην αποθήκη κι’ έβλεπαν ανοιγμένη την κάνουλα τού κρασιού ή τού λαδιού. Φύσαγε σφοδρός άνεμος κι' έπαιρνε στέγες σπιτιών. Ξεσπούσε φοβερή καταιγίδα και κατέστρεφε την καπνο­καλλιέργεια.

Κοιμόνταν, κι' όταν ξυπνούσαν ένοιωθαν επάνω στο κεφάλι τους αλάτι. Όποιος έμπαινε στο σπίτι τού Στάθη μπορούσε να δη μία σαγιονάρα να απογειώνεται ή μία εικόνα να τού έρχεται στο κεφάλι ή να πέφτουν δίπλα του στρογγυλεμένες πέτρες σαν των ποταμών που έδειχναν ότι ξεκόλλησαν από τον τοίχο!

Παρακολουθήστε τώρα ένα απόσπασμα από επιστολή των Μπαμπινιωτών προς τους αρμόδιους της πολιτείας:

«Κοντά στην αφάνταστη δυστυχία μας λόγω της τελευταίας καταιγίδας, προστέθηκε τελευταία και ο τρόμος. Το χωριό μας στοίχειωσε. Παρουσιάζονται φαντάσματα που πετάνε πέτρες και εικονίσματα. Τα έχουμε χαμένα κυριολεκτικά. Δεν ξέρουμε τι να πρωτοπούμε: Για τη φτώχεια μας, για το στοιχειό ή για την πλήρη εγκατάλειψί μας από το Κράτος;. . . Πεντακόσιοι άνθρωποι ζούμε με τον τρόμο. Η καταιγίδα δεν άφησε τίποτε όρθιο. Οι στέγες των σπιτιών έφυγαν ολόκληρες σχεδόν. Ο καπνός, το μόνο μας έσοδο, έχει καταστραφή άπ' τη βροχή. . .

(Και η υπογραφή) Επιτροπή Δυστυχισμένων Κατοίκων Κοινότητος Μπαμπίνης - Ξηρομέρου - Αιτωλοακαρνανίας» (Μεσημβρινή 1. 11. 82).

Με το θέμα αυτό είχε ασχοληθεί κατ' επανάληψη και η Ελληνική Τηλεόραση στην εκπομπή «Ρεπόρτερς».

Τελικά το κακό έληξε όταν ηλικιωμένος Ιερομόναχος που ασκητεύει σε περιοχή της Αττικής πήγε στην Μπαμπίνη τον Οκτώβριο τού 1983, παραμονή τού Αγίου Δημητρίου, βρήκε τον Στάθη στην αυλή της Εκκλησίας, τον σταύρωσε, τον διάβασε, τού έδωσε τις κατάλληλες νουθεσίες και τον απελευθέρωσε από την δαιμονική κατοχή.

Άξιο υπογραμμίσεως είναι ότι ενώ ο Στάθης είχε γονατίσει, και ο Γέροντας κρατούσε επάνω στο κεφάλι του τον σταυρό, μία ισχυρή δύναμη απειλούσε να τινάξει τον σταυρό μακρυά από τα χέρια τού Ιερομόναχου, όπως αναφέρουν σε μαρτυρίες τους οι κάτοικοι.

Οι γονείς του, στους οποίους έδωσε ο Γέροντας τις συμβουλές που έπρεπε, δεν ήξεραν πως να τον ευχαριστήσουν, πως να εκφράσουν την απέραντη ευγνωμοσύνη τους. Ήθελαν να τού προσφέρουν πολλά δώρα, όπως λ.χ. εκλεκτό τυρί από το μαντρί τους, αλλά εκείνος το μόνο που δέχθηκε ήταν λίγο χωριάτικο ψωμί.

Μαρτυρίες κατοίκων που θυμούνται το συμβάν:

Θυμάμαι μια ιστορία,που προκάλεσε αντιδράσεις,πήρε μεγάλες διαστάσεις και έλαβε χώρα,στην Μπαμπίνη Ξηρομέρου.
Ήταν, αν θυμάμαι καλά το 1984.
Η ιστορία, διαδραματιζόταν, σ’ ένα ισόγειο σπίτι στην Μπαμπίνη,πάνω από τη διασταύρωση. Παράξενα κι ανεξήγητα φαινόμενα, συνέβαιναν, εκεί. Αντικείμενα, όπως βιβλία και παπούτσια, αιωρούνταν,στον αέρα. Επίσης, έπεφταν στη σκεπή του σπιτιού, μεγάλα ποταμίσια βότσαλα,παρόλο που εκεί κοντά δεν υπήρχε ποτάμι. Η οικογένεια που ζούσε σε εκείνο το σπίτι, ίσως να συνεχίζει να ζει, έγινε μάρτυρας τέτοιων περιστατικών.
Αυτά τα μυστήρια φαινόμενα,τρομοκράτησαν ένα ολόκληρο χωριό.
Πλήθος φοβισμένων μαζεύτηκαν να δούν τι συμβαίνει…τα ανεξήγητα προκαλούν δέος. Άλλοι,πάλι,απέφευγαν να περάσουν από κεί.
Το θέμα πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν έφτασε στην τηλεόραση της Ερτ.
Η εκπομπή ” Τρείς στον αέρα”, με τον Γιάννη Δημαρά,τον Κώστα Χαρδαβέλλα και τον Γιώργο Λιάνη,ανέλαβε την εξιχνίαση αυτού του μυστηρίου, καθηλώνοντας,ολόκληρο το Ξηρόμερο, μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες.
Τι συνεντεύξεις,από τους κατοίκους…τί ακούσαμε τότε!
Οτι σε πηγάδια έβλεπαν δαίμονες….( πάλι,αυτόπτης μάρτυς…νεαρός).
Κι άλλοι κάτοικοι,δήλωναν,οτι έζησαν παρόμοια περιστατικά.
Οι χωριανοί,πίστεψαν αυτήν την ιστορία ,γιατί λέγεται,οτι
κάτω από αυτό το σπίτι,κατά την περίοδο του εμφυλίου νομίζω,είχαν θαφτεί άνθρωποι.
Εκεί απέδιδαν τα παράξενα φαινόμενα.
Σε ψυχές που δεν ησύχασαν.
Βασικός μάρτυρας…ο έφηβος γιός της οικογένειας.
Αυτός,έβλεπε τα αιωρούμενα αντικείμενα ,αλλά παράξενους θορύβους,άκουγε κιόλη η οικογένεια.
Μετά την έκταση του θέματος,λογω τηλεόρασης ,αποφάσισαν να εξετάσει το θέμα η επιστήμη.
Παραψυχολόγοι,επισκέφτηκαν το σπίτι και επί δύο μέρες,μελετούσαν το χώρο και την οικογένεια.
Λέγεται,οτι υπέβαλλαν τον νεαρό στην θεραπεία της υπνωσης και ανακάλυψαν οτι ,το φάντασμα ήταν ο παππούς του παιδιού,ο οποίος είχε πεθάνει και δεν κατάφερε να ησυχάσει.
Αποδείχτηκε ,ότι όλα αυτά τα σκαρφίστηκε,ο νεαρός ,για να τραβήξει την προσοχή των γονιών του.
Ο λόγος;Ένα παπάκι!
Τα φαινόμενα αυτά,σταμάτησαν,όταν η οικογένεια,ικανοποίησε την επιθυμία του …πολυμήχανου νεαρού!
Αυτό,είναι το τελικό πόρισμα!
Οι υπόλοιποι,άκουγαν παράξενους θορύβους,επειδή,ήταν προϊδεασμένοι,από τις μαρτυρίες του γιού.
(Ήδη,έχω αρχίσει ν’ ακούω κι εγώ…παράξενους θορύβους….)

Ωστόσο ,οι παραψυχολόγοι,δεν διευκρίνησαν τις αιτίες.

Τα νέα στοιχεία:

Μετά,την δημοσίευση του άρθρου ,νέα στοιχεία και μαρτυρίες,ήρθαν στο προσκήνιο.

Αναγνώστρια μας είπε:”Ως κάτοικος του χωριού,παιδί τότε,η ιστορία αυτή μας είχε τρομοκρατήσει.Φοβόμασταν,να βγούμε από την πόρτα μας.
Το παιδί της υπόθεσης,θέλησε να το πάρει,το κράτος,για παρακολούθηση ,πίστεψαν,οτι κυριεύτηκε από το πνεύμα του παππού του.
Όλα αυτά,σταμάτησαν,όταν το μνήμα του παππού,διαβασε,ο ιερέας.Είχαν σταματήσει να φτιάχνουν πρόσφορο και γι αυτό δεν ησύχαζε το πνεύμα του”.

Αναγνώστης 2 :” Τότε,έκαναν λόγο για δαίμονα που είχε,κυριεύσει το σπίτι.Μέχρι κι ο δεσπότης ,ήρθε στο χωριό.”

Αναγνώστης 3:”Η όλη ιστορία,ήταν τεχνάσματα του παιδιού.
Όντως,πέταγαν αντικείμενα,αλλά ήταν ταχυδακτυλουργικά τρικ.Θυμάμαι,την ιστορία πολύ καλά.
Είχε γίνει πολύ φασαρία.
Μάλιστα,ένας κοντοχωριανός,πήρε το τουφέκι του και με περίσσιο θάρρος,φώναξε- εγώ θα σκοτώσω τον δαίμονα,γιατί εγώ είμαι μεγαλύτερος δαίμονας,απο κείνον.Μετά από αυτό,μια πέτρα,του ήρθε στο στήθος κι από τότε ,εξαφανίστηκε…φοβήθηκε τόσο πολύ,που άρχισε να τρέχει…κι ακόμα τον ψάχνουν.”

Αναγνώστης 4 :”Όλα αυτά,τα σκαρφίστηκε το παιδί ,όχι για να του αγοράσουν παπάκι,αλλά αυτοκίνητο.Οι γονείς του,τον έκαναν,σε μεγάλη ηλικία και τον είχαν παραχαϊδεμένο.

Έπρεπε,πάση θυσία ,να αποκτήσει αυτοκίνητο.
Έτσι,άρχιζε να φοβίζει την γιαγιά του,για να τους πείσει οτι κάτι συμβαίνει.
Σαν έφηβος,δεν σκέφτονταν λογικά,τα έβλεπε όλα σαν παιχνίδι….
Βέβαια ως νέος,ήταν άμυαλος.Τώρα,έχει σοβαρευτεί…εργάζεται ..
Τότε,ο Χαρδαβέλλας,έκανε λόγο για…εξωγήινους.
Έτσι,πήρε μεγάλη διάσταση το θέμα…εξαιτίας της τηλεόρασης.
Και μερικοί, είδαν αυτή την ιστορία,ως κερδοφόρα”.

Όταν αφήνεις μια ιστορία,χωρίς έρευνα,εύκολα,μετατρέπεται σε… μύθο.


Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Ο.Σελεμανί: "Η Γερμανία δωροδόκησε προκειμένου να αναλάβει τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2006"


Ο Ομάρ Σελεμανί, πρόεδρος της ομοσπονδίας του Κονγκό και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ, κατηγόρησε τη Γερμανία πως δωροδόκησε προκειμένου να αναλάβει τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2006!

«Η Γερμανία δωροδόκησε για να κερδίσει τις ψήφους της Ωκεανίας. Δεν βλέπω, όμως, κανέναν να μιλά για αυτό το θέμα». είπε ο Σελεμανί στο γαλλικό ραδιόφωνο RTL.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινούν οι γεωτρήσεις για την άντληση 30 εκατ. βαρελιών στα ανοικτά της Καβάλαςε


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της εγκατάστασης του γεωτρητικού εξοπλισμού (rig up) στην εξέδρα Alpha του Πρίνου, από την οποία θα ξεκινήσουν οι νέες γεωτρήσεις για την άντληση των διαπιστωμένων αποθεμάτων της τάξης των 30 εκατ. βαρελιών που έχουν βεβαιωθεί για τον Κόλπο της Καβάλας. 

Όπως φαίνεται και στις δύο φωτογραφίες, η πρόοδος των εργασιών μέσα σε οκτώ ημέρες, από την έναρξη δηλαδή του rig up, είναι εντυπωσιακή. Ουσιαστικά, η Alpha είναι πλέον μία νέα εξέδρα, ενώ η διαδικασία του rig up εισέρχεται στη δεύτερη φάση των προγραμματισμένων εργασιών. 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

O Χανς-Βέρνερ Ζιν αποθεώνει τη στρατηγική Βαρουφάκη: "Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καταλάβει το πανούργο σχέδιο του"


Το εγκώμιο της στρατηγικής Γ.Βαρουφάκη "πλέκει"  ο διάσημος Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, αλλά και στο σύνολο της πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, αφού έχουν καταφέρει να φέρουν σε μειονεκτική θέση τους δανειστές, στηριζόμενοι σε δύο άψογες τακτικές κινήσεις:

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ο καλός που δουλεύει καλόπιστα για τη συμφωνία και ο Γ. Βαρουφάκης υποδύεται τον κακό που προετοιμάζει τη ρήξη.

To πλάνο Βαρουφάκη έχει δύο κύρια μέρη: Το πρώτο είναι η φόρτιση του λαϊκού αισθήματος απέναντι στις αδικίες των δανειστών.

Σε άρθρο του στο Project Syndicate ο Ζιν τονίζει ότι το δεύτερο είναι πιο περίπλοκο: Η ελληνική κυβέρνηση εκτοξεύει το κόστος που θα έχουν οι δανειστές σε μία ενδεχόμενη χρεοκοπία, με το να μην περιορίσει την εκροή των καταθέσεων από τις τράπεζες και  αφήνει να βγάζουν τα χρήματά τους οι Έλληνες στο εξωτερικό. Έτσι, η απομείωση των αποθεματικών των ελληνικών τραπεζών μεταφράζεται σε αυξημένη ανάγκη χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και βέβαια από τις κεντρικές τράπεζες των μελών της Ευρωζώνης.

Οπότε σε περίπτωση χρεοκοπίας, οι εγγυήτριες χώρες θα έχαναν τα δάνειά τους - ενώ οι Έλληνες θα έφερναν κατόπιν εορτής ξανά τα λεφτά τους στη χώρα - προς μεγάλη χαρά της χρεοκοπημένης κυβέρνησης!

«Όλα αυτά ενισχύουν σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Για αυτό δεν αποτελεί έκπληξη η επιλογή των Τσίπρα - Βαρουφάκη να συνεχίσουν το παιχνίδι, χωρίς να καταθέτουν σοβαρές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις ή να επιβάλλουν capital controls...»

«Πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη πιστεύουν πως ο Γ. Βαρουφάκης – ένας έμπειρος γνώστης της θεωρίας των παιγνίων αλλά ένας άπειρος πολιτικός – δεν γνωρίζει πως να παίξει τα χαρτιά που έχει η Ελλάδα στα χέρια της. Θα έπρεπε να αλλάξουν γρήγορα γνώμη και να βάλουν μυαλό, πριν η Ελλάδα φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τη μερίδα του λέοντος» καταλήγει με νόημα ο Ζιν. 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Η Ελλάδα μπαίνει στους ΒRΙCS!;δ


Oι ΗΠΑ, αντιλαμβανόμενοι τις δυσμενέστατες γι αυτούς εξελίξεις που κατέφταναν από τη Ρωσία, προσπάθησαν με παρέμβαση τους μέχρι και χτες αργά το βράδυ να μεσολαβήσουν για την ακύρωση της απόφασης μας για ένταξη στους BRICS μέσω της επίτευξης συμφωνίας με ΔΝΤ-ΕΕ την ίδια στιγμή που το ανακοίνωνε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης από τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος δια στόματος του εκπροσώπου του Τζος Έρνεστ "ζήτησε ευελιξία" απευθυνόμενος προς τη Γερμανία ώστε να υπογραφεί η συμφωνία και να αποφύγουν τη  μεγαλύτερη γεωπολιτική ήττα τους τονίζοντας ότι η συμφωνία θα είναι προς το συμφέρον όλων!(σσ και το γεωπολιτικό των ΗΠΑ!)

Ερωτηθείς για το τι ακριβώς εννοούσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, μιλώντας από τη Δρέσδη για μεγαλύτερη ευελιξία, ο Τζος Ερνεστ, σύμφωνα  τόνισε πως «αυτό που εννοούσε είναι ότι είναι ξεκάθαρα προς το συμφέρον όλων των μερών να λύσουν τις διαφορές τους και να φτάσουν σε μία συμφωνία που να μην προκαλεί αχρείαστη αναστάτωση στις αγορές, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», προσθέτοντας πως «ελπίζει ότι όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να καθίσουν κάτω με καλή πίστη και να φτάσουν σε μία συμφωνία που να καλύπτει τις ανησυχίες τους ώστε να αποτραπούν αχρείαστες αναταράξεις στις χρηματιστηριακές αγορές» εννοώντας φυσικά και τις γεωπολιτικές!

Μιλώντας συγκεκριμένα για το ΔΝΤ, σχετικά για το εάν η συμφωνία θα περιλαμβάνει χαλάρωση πληρωμών ή επαναδιαπραγμάτευση τους υποστήριξε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι το Ταμείο είναι μέρος των διαπραγματεύσεων, ότι διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ έχουν να διαδραματίσουν ένα ρόλο. Το ΔΝΤ έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα. Αυτό που προτρέπει ο κ. Λου είναι όλες οι πλευρές να φτάσουν μαζί σε μία συμφωνία που θα αποφεύγει αχρείαστη αστάθεια στις αγορές».

Ταυτόχρονα, από τη Μόσχα όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τη ρωσική στήριξη στο αίτημα, που ετοιμάζεται να καταθέσει, για να συμμετάσχει στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Κατά τη συνάντησή μου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Σεργκέι Στορτσάκ εξασφαλίσαμε την αποφασιστική ρωσική συμβολή και στήριξη στο αίτημα της Ελλάδας για συμμετοχή στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS. Το σχετικό τίμημα για τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως ένα από τα πρώτα μέλη της Τράπεζας, θα είναι συμβολικό και θα μπορεί να καταβληθεί με δόσεις, ενώ αμέσως μετά τη συγκρότηση και λειτουργία της θα μπορεί να δεχθεί χρηματοδοτική αναπτυξιακή στήριξη», είπε ο Π.Λαφαζάνης, συμπληρώνοντας ότι συζητήθηκαν μάλιστα και τεχνικές λεπτομέρειες, σχετικά με το πώς θα πρέπει να υποβληθεί το αίτημα, για να γίνει δεκτό, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις εντός της ελληνικής κυβέρνησης.

Με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό προχώρησε και η συζήτηση για την πιστωτική διευκόλυνση, που θα παράσχουν οι ρωσικές τράπεζες στην ελληνική εταιρεία, η οποία θα αναλάβει να διεκπεραιώσει το έργο της κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου, που θα διέρχεται από την Ελλάδα. «Η αποπληρωμή του δανείου, που θα παράσχουν οι ρωσικές τράπεζες, θα γίνει από τα κέρδη κατά τη λειτουργία του αγωγού και αυτή η διευκόλυνση δεν σχετίζεται με τα δάνεια ή την οικονομική βοήθεια μεταξύ κρατών», στην οποία είχε αναφερθεί ο κ. Στορτσάκ πρόσφατα, χαρακτηρίζοντας απίθανο να μπορεί να παραχωρηθεί, λόγω των δανειακών δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι των πιστωτών της.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Λαφαζάνης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (18-20 Ιουνίου) και σε αυτήν θα συμμετέχει και ο ίδιος, για να συμμετάσχει στις συζητήσεις των ενεργειακών ζητημάτων. Θα είναι η πρώτη φορά, που η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί με τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων, γεγονός, που είναι σημαντικό και από οικονομική και από πολιτική άποψη, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού σε Ρώσους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ δεν απέκλεισε κατά τις εργασίες του Φόρουμ να υπογραφεί και το διμερές μνημόνιο για την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου στη θέση του South Stream.

Ρωσία και Ελλάδα, κατά το πρακτορείο RIA-Novosti, επεξεργάζονται το πρωτόκολλο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στο έδαφος της ΕΕ, με επόμενο σταθμό την ΠΓΔΜ.

«Ακόμη δεν συζητήσαμε πώς ακριβώς θα χρηματοδοτηθεί το σχέδιο του αγωγού, αλλά γνωρίζουμε ήδη ότι το κατά προσέγγιση κόστος του αγωγού θα είναι περίπου 2 δισ. ευρώ και η κατασκευή του θα δημιουργήσει περίπου 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας, γεγονός πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, που υποφέρει από υψηλό επίπεδο ανεργίας», είπε ο Π.Λαφαζάνης στο ρωσικό πρακτορείο.

Παραλλήλως, δε, με τις κατασκευαστικές εργασίες, θα πραγματοποιηθούν και συνοδευτικές εργασίες ή δραστηριότητες και θα υπάρξει περαιτέρω ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ στην τελική ευθεία βρίσκεται και η διακρατική συμφωνία για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου, Turkish και εν συνεχεία Greek Stream, η οποία θα υπογραφεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ μετέβη αυθημερόν και στην Αγία Πετρούπολη, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, εκτιμώντας ότι η ατμόσφαιρα των συνομιλιών ήταν πολύ θετική, «επομένως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υπογραφή του διμερούς μνημονίου».

Οι ΗΠΑ είναι αρνητικές ως προς την προώθηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το προχωρήσει, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης από την Μόσχα όπου βρίσκεται.

Ο κύριος Λαφαζάνης, σε δηλώσεις του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ήταν ξεκάθαρος πως η θέση της Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να κάνει την Αθήνα να αλλάξει τη δική της, ως προς το σχέδιο αυτό, που όπως σημείωσε, θα είναι επωφελές και για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

«Δυστυχώς, ως προς τον αγωγό με το ρωσικό αέριο, η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αρνητική. Η θέση αυτή μου εκφράστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση με αρμόδιο αξιωματούχο των ΗΠΑ» δήλωσε ο κύριος Λαφαζάνης.

«Για όλους αυτούς τους λόγους, υποστηρίζουμε τον αγωγό, θέλουμε να περάσει από ελληνικό έδαφος και είμαστε πεποισμένοι πως θα έχει σημαντικά ωφέλη για τα ευρωπαϊκά έθνη, καθώς διαφωνούμε πλήρως με την θέση των ΗΠΑ για το θέμα», δήλωσε επίσης ο υπουργός.

«Ο ρωσικός αγωγός, που θα αντικαταστήσει την ουκρανική οδό αερίου, είναι απολύτως απαραίτητος για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι καλοδεχούμενος από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους λαούς, που αντιλαμβάνονται τις ανάγκες να έχουμε απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου», επεσήμανε.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γεωπολιτική στροφή χώρας και ταυτόχρονα την μεγαλύτερη γεωπολιτική ήττα των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες..Μια γεωπολιτική στροφή που θα αλλάξει ριζικά τον χάρτη στην περιοχή μας αλλά και τις ισορροπίες ισχύος.... Γίνεται κατανοητό γιατί οι ΗΠΑ με συνεχείς παρεμβάσεις τους τόσο από τον ίδιο τον Ομπάμα αλλά και τον υπουργο Οικονομικών τους Τ.Λιού ανησυχούσαν τόσο πολύ. Η Ελλάδα στα μάτια τους "διολισθαίνει" στην αγκαλιά της Ρωσίας...Όσο για την αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θέλουν οι ΗΠΑ αυτό μεταφράζεται ως παραμονή μας στο άρμα των οικονομικών δολοφόνων του ΔΝΤ και κατ' επέκταση των ΗΠΑ. Τυχόν Grexit με ταυτόχρονη είσοδο μας στους BRICS θα σημαίνει αντιστάθμισμα των "οικονομικών κυρώσεων" που επέβαλλαν οι δυτικοί στη Ρωσία για ΗΠΑ-ΕΕ αφού θα οδηγήσει σε αρνητικές αλυσιδωτές αντιδράσεις τις δυτικές αλληλεξαρτώμενες οικονομίες τους.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Παραγγελία «μαμούθ» από την ρωσική στρατηγική Αεροπορία: 50 νέα διηπειρωτικά βομβαρδιστικά Tu-160!


Σε κολοσσιαία παραγγελία στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 Blackjack - την πρώτη παραγγελία στρατηγικού βομβαρδιστικού παγκοσμίως αφ'ότου έκλεισε η γραμμή παραγωγής των αμερικανικών B-2 Spirit - προχώρησε η ρωσική Αεροπορία υπετετραπλασιάζοντας την δύναμη των σύγχρονων υπερχητικών στρατηγικών βομβαρδιστικών που διαθέτει και σήμερα αριθμεί 16 Tu-160.

Η αρχική παραγγελία είναι 16 Τu-160 τα οποία θα φτάσουν μέχρι και τα 50 μέχρι το 2020 δίνοντας μια άνευ προηγουμένου ενίσχυση στο οπλοστάσιο των στρατηγικών βομβαρδιστικών της Ρωσίας.

Όπως αναφέρεται την απόφαση για την εντυπωσιακή αυτή αύξηση στον αριθμό των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών έκανε γνωστή ο αρχηγός της ρωσικής Αεροπορίας πτέραρχος Viktor Bondarev στις 28 Μαΐου.

Αν και ο ίδιος δεν διευκρίνισε πότε η παραγωγή των νέων βομβαρδιστικών πρόκειται να αρχίσει εντούτοις πληροφορίες κάνουν λόγο για τα μέσα του 2016.

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu είχε καλέσει για την επανεκκίνηση της γραμμής παραγωγής των Tu-160 έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί μέχρι την έλευση του νέου στρατηγικού βομβαρδιστικού νέας γενιάς PAK-DA το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε επιχειρησιακή κατάσταση το 2023.

Το σύνολο των στρατηγικών βομβαρδιστικών  της ρωσικής Αεροπορίας είναι συγκεντρωμένο σε δυο αεροπορικές μεραρχίες, την 22η TBAD, την 326η TBAD και το 43ο Κέντρο Αξιολογήσεως και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων . Όλα τα στρατηγικά βομβαρδιστικά ανήκουν στη δικαιοδοσία της 37ης Στρατιάς.

Η ρωσική Αεροπορία διαθέτει σήμερα 16 Tu-160 αριθμός ο οποίος μπορεί να αυξηθεί εντυπωσιακά, ενώ ακόμη διαθέτει  120 με 150 Tu-22M3 και Tu-22M3M, και 62 Tu-95MS.

Η αμερικανική Αεροπορία διαθέτει 62 B-1B Lancer, 20 B-2B Spirit και ένα σύνολο από 78 B-52.

To Tu-160 αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 2220 χ.α.ω., έχει ακτίνα  αποστολής 7300 χλμ., έχει μέγιστο βάρος απογείωσης κοντά στους 275 τόνους και προωθείται από 4 κινητήρες turbofans Samara NK-321 με ώση 55.000 λίβρες ο καθένας.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Παυλόπουλος: "Το Κυπριακό δεν θα λυθεί μέχρι να αποχωρίσει και ο τελευταίος έποικος"


Με το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εκπρόσωποι του Συνδέσμου επέδωσαν  στον κ. Παυλόπουλο την Ασπίδα του Συνδέσμου και την Ανώτατη  Διάκριση των Τευκριδών.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού τους ευχαρίστησε σημείωσε «Να ξέρετε ότι για την Ελλάδα, και για μένα προσωπικά, δεν νοείται να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση την οποίαν έχετε βιώσει από τότε που δημιουργήθηκε.  Και στην Κύπρο, όταν πήγα το είπα, αλλά το λέγω και καθημερινά, ακόμη και χθες στη Σπάρτη: Δεν είναι νοητό να ησυχάσουμε ως Έλληνες εάν το Κυπριακό δεν λυθεί πριν απ’όλα με την πλήρη αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής και την αποχώρηση και του τελευταίου εποίκου.  Γιατί και οι έποικοι, κατά κάποιον τρόπο, είναι στρατεύματα κατοχής.  Δεύτερον, η λύση στο Κυπριακό πρόβλημα είναι λύση που είναι αποδεκτή μόνον εφόσον εξασφαλίζει την πορεία της Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.  Αυτές είναι πραγματικές κόκκινες γραμμές για μας, τους Έλληνες.  Και λέγω για μας, τους Έλληνες, γιατί ο Ελληνισμός είναι ενιαίος και αδιαίρετος. Γι’αυτό λοιπόν σας ευχαριστώ.  Γιατί και με την παρουσία σας μας θυμίζετε το χρέος μας.  Το χρέος όλων των Ελλήνων και εμού προσωπικώς ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Ο κ. Παυλόπουλος κατέληξε λέγοντας: «Μην ξεχνάτε ότι ο Τεύκρος, κατά την ιστορία - μπορεί να έχει και ένα κομμάτι μύθου, πάντως κατά την ιστορία - έφθασε στην Κύπρο γιατί δεν μπορούσε να γυρίσει στη Σαλαμίνα, επειδή δεν κατάφερε να σώσει τον αδελφό του.  Καταλαβαίνετε τι συνειρμός είναι αυτός σε σχέση με το χρέος των Ελλήνων απέναντι στην Κύπρο»,

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, κ. Ματθαίος Οικονομίδης, σημείωσε:  «Θα μου επιτρέψετε, εξοχότατε, να σας δώσω την Ασπίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων και σας παρακαλώ να την αποδεχθείτε, καθώς επίσης και την Ανώτατη Διάκριση των Τευκριδών, η οποία έχει αποφασισθεί ομοφώνως.  Αυτή είναι η Ανωτάτη Διάκριση των Τευκριδών:  Ο Τελαμώνιος εκείνος Τεύκρος αλλά και μετά από τον Τρωϊκό πόλεμο, όταν είχε ακολουθήσει τα βήματά του μετά τον θάνατο του αδελφού του, την αυτοκτονία του Αίαντα, και κατέβηκε στην Κύπρο, ο Ευαγόρας ο οποίος ήταν γόνος, είχε συλλάβει δύο μέγιστες πράξεις: Η μία ήταν  να εισαγάγει το ελληνικό νόμισμα και να αποκλείσει το κυπριακό συλλαβάριο με τα φοινικικά σύμβολα και να χρησιμοποιήσει το ελληνικό.  Και αυτές οι δύο ενέργειες ήσαν που λειτούργησαν καταλυτικά, οπότε θεωρούμε ότι αυτή η διάκριση σας ανήκει και παρακαλούμε να την αποδεχθείτε.  Είναι ομόφωνη απόφαση όλων των Συνέδρων του Παγκύπριου Συνεδρίου».

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Nικολόπουλος: "Ο Σαμαράς τηλεφώνησε στον Γιούνκερ και τον επέπληξε επειδή βοηθάει την Ελληνική Κυβέρνηση"


Σφοδρή επίθεση στον κ. Σαμαρά και τα «συμφέροντα που τον στηρίζουν» εξαπέλυσε με δηλώσεις του στα Παραπολιτικά 90,1 ο βουλευτής των ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.

Τόνισε ότι: «Μέσα Ενημέρωσης αποσιώπησαν την αποκάλυψη σύμφωνα με την οποία ο κ. Σαμαράς τηλεφώνησε πρόσφατα στον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ και τον επέπληξε επειδή βοηθάει την Ελληνική Κυβέρνηση».

Ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι «ο σημερινός επικεφαλής της ΝΔ και η παρέα του στην Συγγρού επιδιώκει την πολιτική ανωμαλία και αποσταθεροποίηση προωθώντας τον κ. Στουρνάρα στην θέση του πρωθυπουργού».

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Πετάξτε από πάνω σας την ψευτιά! (Φώτης Κόντογλου)


Τί μεγαλομανία σ᾿ ἔχει πιάσει, ἀδελφέ μου, καὶ δὲν βρίσκεις ἡσυχία καὶ χτίζεις πατώματα ἀπάνω στὰ πατώματα, κι᾿ ἔχεις δυὸ τρία αὐτοκίνητα καὶ κότερα καὶ κάθε λογῆς μάταια πράγματα! 
 Γύρισε καὶ κύτταξε καὶ τὸν ἀδελφό σου, νὰ δροσισθεῖ ἡ ψυχή σου μὲ τὴν εὐλογημένη καλωσύνη, ποὺ τὴν ξεράνανε τὰ τσιμέντα, οἱ ψεύτικες κουβέντες, οἱ συμφεροντολογικὲς παρέες, οἱ συνοφρυωμένες ἀξιοπρέπειες. Ἂν δὲν μπορεῖς νὰ κάνεις θυσίες, τουλάχιστον νὰ συχαθεῖς τὴν ἀδικία. Μὴν ἀδικεῖς. Ἡ ἀδικία εἶναι σιχαμερὴ στρίγγλα, χωρίστρα τῶν ἀνθρώπων, ἀνθρωποκτονία σὰν τὸν πατέρα τὸν σατανᾶ.
  Τί θὰ δίνανε πολλοὶ ἀπ᾿ αὐτούς, ποὺ κερδίσανε τὸν κόσμο καὶ χάσανε τὴν ψυχή τους, γιὰ νὰ νοιώσουνε ὅ,τι νοιώθουνε οἱ ἄλλοι ποὺ δὲν χάσανε τὴν ψυχή τους! Ἂν τύχει νὰ ξεκόψει κανένας τέτοιος ἀπὸ ψεύτικη παρέα του καὶ βρεθεῖ στὴ συντροφιὰ τῶν ἁπλῶν, τῶν ἀχάλαστων, νοιώθει πὼς ζεῖ ἀληθινὰ καὶ σὰν ἀπογευθεῖ τὰ ἁγνὰ αἰσθήματα ὕστερα ἀπὸ τὴ ψευτιά, καταλαβαίνει τέτοια χαρά, ποὺ κάνει σὰν τὸν ἄνθρωπο ποὺ ξαναγεννήθηκε, σὰν τυφλὸς ποὺ εἶδε τὸ φῶς του. 

 Κάτι τέτοιοι δὲν ξεκολλᾶνε πιὰ οἱ κακόμοιροι ἀπὸ τὴ συντροφιὰ τῶν ἁπλῶν, τῶν γκαρδιακῶν ἀνθρώπων. Ἀλλὰ γιὰ νὰ ξεμακρύνει ἀπὸ τὰ ψεύτικα πρέπει νἄχει λίγη ψυχή. Ἀλλοιῶς δὲν μπορεῖ νὰ ζήσει χωρὶς ψευτιά. Ὁ ἄμμος τῆς Σαχάρας, ὅση βροχὴ κι᾿ ἂν πέσει ἀπάνω του, δὲν φυτρώνει τίποτα. 
 Ἂν πεῖς πάλι σὲ ἕναν ἀπὸ τοὺς ἄλλους, τοὺς φτωχούς, νὰ περάσει μισὴ ὥρα μὲ τὴν παρέα τῶν κοσμικῶν, καλύτερα ἔχει νὰ τὸ βάλεις στὸ μπουντρούμι, παρὰ νὰ βλέπει καὶ ν᾿ ἀκούγει ἐκεῖνα τὰ ψεύτικα κομπλιμέντα, τὶς ἀνάλατες συζητήσεις, τὰ κρύα χωρατά. Στὴ συναναστροφὴ ποὺ κάνουνε αὐτοὶ οἱ ψευτισμένοι, θαρρεῖς πὼς τοὺς χωρίζει ἕνας τοῖχος τὸν ἕναν ἀπὸ τὸν ἄλλον.  
 Ἐνῶ οἱ ἄλλοι, ποὺ ζοῦνε μακρυὰ ἀπὸ τὸν κόσμο, νοιώθουνε πὼς οἱ καρδιὲς τοὺς γίνονται ἕνα, πὼς ἀκουμπᾶ ὁ ἕνας ἀπάνω στὸν ἄλλον καὶ ξεκουράζεται. Ἀγαπᾶ καὶ ἀγαπιέται, χαίρεται καὶ δίνει χαρά. Ἀπὸ πάνω ἀπὸ τὴ συντροφιὰ τῶν σαρκικῶν ἀνθρώπων στέκεται ὁ διάβολος καὶ τοὺς κάνει νὰ μιλᾶνε ὁλοένα γιὰ λεφτὰ καὶ γιὰ τὰ ὅμοια, γιὰ νὰ μὴ γροικήσουνε οὔτε τὸ φαγὶ ποὺ τρῶνε. Ἀπὸ πάνω ἀπὸ τὴ συντροφιὰ τῶν ταπεινῶν στέκεται ὁ Θεός, κι᾿ ὅλα εἶνε εὐλογημένα.
Πετάξετε ἀπὸ πάνω σας τὴν ψευτιά. Ἀνοίξετε τὰ πανιά, νὰ τὰ φουσκώσει ὁ καθαρὸς ἀγέρας τοῦ πελάγου. Νὰ δροσισθεῖ ἡ ψυχή σας, νὰ νοιώσετε πὼς ζειτε ἀληθινὰ κι᾿ ὄχι ψεύτικα.

http://osiosfilotheoszervakos.blogspot.gr/2014/08/blog-post_21.html
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Η άλλη αναμονή (Στοχασμοί του Ψυχοσάββατου)


π. Κωνσταντίνου Καλλιανού

Άλλη μια κορυφαία ημέρα ξεπροβάλλει σιωπηλά, ταπεινά και με γνήσια βεβαιότητα τη χαρμολύπη της, για ν΄ανταμώσει με τη δικιά μας τη συγκίνηση. Γιατί η σημερινή η μέρα, η μέρα του Ψυχοσάββατου, έχει, όλη εκείνη τη δυνατότητα, ώστε να μπορέσει ο κάθε πιστός να υπερβεί το Μυστήριο του θανάτου, καθώς γεύεται, πιστοποιεί και κατανοεί το άλλο Μυστήριο: της Εκκλησίας, που ως άλλη, μεγάλη συντροφιά και κοινωνία επειχειρεί ν΄αναστρέψει τα πράγματα και να δώσει στη σημερινή ημέρα χαρακτήρα χαρμολύπης, παραμυθίας και αναμονής. Γιατί τι άλλο περιμένει ο πιστός να γευτεί την ώρα εκείνη της προσευχής, που αποκαλείται Τρισάγιο η Μνημόσυνο για τους Κεκοιμημένους, παρά μονάχα την παρουσία τών πρόσωπων, ως ικανή, ζωντανή παρουσία μεταξύ μας, όλων εκείνων που πέρασαν το μεγάλο το χαντάκι που μας χωρίζει με την αιωνιότητα. Γιατί τι άλλο σημαίνει το κάθε όνομα που διαβάζεται, που μνημονεύεται, που δέχεται τη μερίδα του στο Άγιο Δισκάριο την ώρα της Προσκομιδής / Ευχαριστίας, παρά μονάχα την σιωπηλή, ανομολόγητη, ωστόσο διαβεβαιωμένη μαρτυρία της θείας παρουσίας;
http://dimitrisotiropoulosbooks.ecwid.com/
Σιωπηλοί, συγκινημένοι, ενεοί και πάντα προσεκτικοί αναμένουν οι πιστοί στο ν΄αφουγκραστούν τα ονόματα των γονιών, των αδελφών, των συγγενών, των φίλων, των γειτόνων – ίσως κάποιοι και τα ονόματα εκείνων που τους πίκραναν η πικράθηκαν από εκείνους, όσο ζούσαν … Για να γίνει αυτή η αναμονή το εφαλτήριο με το οποίο η ψυχή, ο νους, το είναι ολάκερο να μεταφερθεί σε άλλες ώρες βίου, σε στιγμές όπου εκείνοι, οι κεκοιμημένοι δηλαδή, πύκνωναν τις μέρες και φυσικά το χρόνο μας. Γιατί, καθώς μνημονεύονται τα ονόματα, κι ακούγεται αυτό το ιερό και φωτεινό, μέσα στην πλημμύρα της κεροδοσιάς, προσκλητήριο, αυτόματα στο νου εικονίζονται σκηνές με Μορφές Κεκοιμημένων που στέκουν απέναντί ​​σου και κοιτούν κι οι ίδιοι, με μια αναμονή περίεργη, ωστόσο οικεία και κατανυκτική , ν΄αφουγκραστούν το όνομά τους, να δηλώσουν την παρουσία τους: έστω κι αν αυτή είναι ανάμεσα στους ίσκιους του γκρίζου πρωϊνού που σαλεύουν σε γωνιές μισοσκότεινες. Κι αυτή τους η αναμονή τίποτε άλλο δε δείχνει, παρά μονάχα πως περιμένουν κι εκείνοι την τιμή και το χρέος που έχουμε απέναντί ​​τους, γιατί με αυτό το μνημόσυνο αναπαύονται. Επειδή ξέρουν πως δεν τους λησμονούμε. Ακόμα κι αν έχουν περάσει χρόνια πολλά η και αιώνες … Πάντα θυμόμαστε: τους από αρχής μέχρι σήμερον «πατέρας και αδελφούς, συγγενείς και φίλους, πάντας τους τα του βίου λειτουργήσαντας πιστώς», έστω κι αν τα ονόματά τους δεν πρόφτασαν να φτάσουν ίσαμε τις μέρες μας. Αρκεί που τα θυμάται, και μάλιστα δίχως λάθη, ο Θεός.

http://isagiastriados.com/2012-02-29-11-12-55.html
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Κωνσταντῖνος ΙΑ´ Παλαιολόγος - Ἡ τελευταία ὁμιλία πρὸς τὸν λαόν, ὀλίγον πρὸ τῆς Ἁλώσεως


Ἐμεῖς μέν, εὐγενέστατοι Ἄρχοντες καὶ ἐκλαμπρότατοι δήμαρχοι καὶ στρατηγοὶ καὶ γενναιότατοι στρατιῶται καὶ πᾶς ὁ πιστὸς καὶ τίμιος λαός, καλὸς οἴδατε ὅτι ἔφθασεν ἡ Ὥρα καὶ ὁ ἐχθρὸς τῆς πίστεως ἡμῶν βούλεται ἵνα μετὰ πάσης τέχνης καὶ μηχανῆς ἰσχυροτέρως στενοχωρήσῃ ἡμᾶς καὶ πόλεμον σφοδρὸν μετὰ συμπλοκῆς μεγάλης καὶ συρρήξεως ἐκ τῆς χέρσου καὶ θαλάσσης δώσῃ ἡμῶν μετὰ πάσης δυνάμεως, ἵνα, εἰ δυνατόν, ὡς ὄφις τὸν ἰὸν ἐκχύσῃ καὶ ὡς λέων ἀνήμερος καταπίῃ ἡμᾶς. 
Διὰ τοῦτο λέγω καὶ παρακαλῶ ὑμᾶς ἵνα στῆτε ἀνδρείως καὶ μετὰ γενναίας ψυχῆς, ὡς πάντοτε ἕως τοῦ νῦν ἐποιήσατε, κατὰ τὸν Ἐχθρῶν τῆς πίστεως ἡμῶν. Παραδίδωμι δὲ ὑμῖν τὴν ἐκλαμπροτάτην καὶ περίφημον ταύτην πόλιν καὶ πατρίδα ἡμῶν καὶ βασιλεύουσαν τῶν πόλεων. 
Καλῶς οὖν οἴδατε, ἀδελφοί, ὅτι διὰ τέσσερά τινα ὀφείλεται κοινῶς ἐσμεν πάντες ἵνα προτιμήσωμεν ἀποθανεῖν μᾶλλον ἢ ζῆν, πρῶτον μὲν ὅπερ τῆς πίστεως ἡμῶν καὶ εὐσεβείας, δεύτερον δὲ ὅπερ πατρίδος, τρίτον ὅπερ τοῦ βασιλέως ὡς Χριστοῦ Κυρίου, καὶ τέταρτον ὅπερ συγγενῶν καὶ φίλων. 
Λοιπόν, ἀδελφοί, ἐὰν χρεῶσταί ἐσμεν ὑπὲρ ἑνὸς ἐκ τῶν τεσσάρων ἀγωνίζεσθαι ἕως θανάτου πολλὰ μᾶλλον ὅπερ πάντων ἡμεῖς, ὡς βλέπετε προφανῶς, καὶ ἐκ πάντων μέλλομεν ζημιωθῆναι.


Ἐὰν διὰ τὰ ἐμὰ πλημμελήματα παραχωρήσῃ ὁ Θεὸς τὴν νίκην τοῖς ἀσεβέσιν, ὅπερ τῆς πίστεως ἡμῶν τῆς Ἁγίας, ἣν Χριστὸς ἐν τῷ οἰκείῳ αἵματι ἡμῖν ἐδωρήσατο, κινδυνεύομεν, ὅ ἐστι κεφάλαιον πάντων. Καὶ ἐὰν τὸν κόσμον ὅλον κερδίσῃ τις καὶ τῶν ψυχῶν ζημιωθῇ, τί τὸ ὄφελος; Δεύτερον πατρίδα περίφημον τοιούτως ὑστερούμεθα καὶ τὴν ἐλευθερίαν ἡμῶν. Τρίτον βασιλείαν τήν ποτε μὲν περιφανῆ, νῦν δὲ τεταπεινωμένην καὶ ἐξουθενωμένην ἀπωλέσαμεν, καὶ ὑπὸ τοῦ τυράννου καὶ ἀσεβοῦς ἄρχεται. Τέταρτον δὲ καὶ φιλτάτων τέκνων καὶ συμβίων καὶ συγγενῶν ὑστερούμεθα. 

Αὐτὸς δὲ ὁ ἀλιτήριος ὁ ἀμηρᾶς πεντήκοντα καὶ ἑπτὰ ἡμέρας ἄγει σήμερον ἀφ᾿ οὗ ἡμᾶς ἐλθὼν ἀπέκλεισεν καὶ μετὰ πάσης μηχανῆς καὶ ἰσχύος καθ᾿ ἡμέραν τε καὶ νύκτα οὐκ ἐπαύσατο πολιορκῶν ἡμᾶς καὶ χάριτι τοῦ παντεπόπτου Χριστοῦ Κυρίου ἡμῶν ἐκ τῶν τειχῶν μετὰ αἰσχύνῃς ἄχρι τοῦ νῦν πολλάκις κακῶς ἀπεπέμφθη. 
Τὰ νῦν δὲ πάλιν, ἀδελφοί, μὴ δειλιάσητε, ἐὰν καὶ τοῖχος μακρόθεν ὀλίγον ἐκ τῶν κρότων καὶ τῶν πτωμάτων τῶν ἐλεπόλεων ἔπεσε, διότι, ὡς ὑμεῖς θεωρεῖτε, κατὰ τὸ δυνατὸν ἐδιορθώσαμεν πάλιν αὐτό. Ἡμεῖς πᾶσαν τὴν ἐλπίδα εἰς τὴν ἄμαχον δόξαν τοῦ Θεοῦ ἀνεθέμεθα, οὗτοι ἐν ἅρμασι καὶ οὖτοι ἐν ἵπποις καὶ δυνάμει καὶ πλήθει, ἡμεῖς δὲ ἐν ὀνόματι Κυρίου τοῦ Θεοῦ καὶ Σωτῆρος ἡμῶν πεποίθαμεν, δεύτερον δὲ καὶ ἐν ταῖς ἡμετέραις χερσὶ καὶ ῥωμαλεότητι, ἣν ἐδωρήσατο ἡμῖν ἡ θεία δύναμις. 
Γνωρίζω δὲ ὅτι αὕτη ἡ μυριαρίθμητος ἀγέλη τῶν ἀσεβῶν, καθὼς ἡ αὐτῶν συνήθεια, ἐλεύσονται καθ᾿ ἡμῶν μετὰ βαναύσου καὶ ἐπηρμένης ὀφρῦος καὶ θάρσους πολλοῦ καὶ βίας, ἵνα διὰ τὴν ὀλιγότητα ἡμῶν θλίψωσι καὶ ἐκ τοῦ κόπου στενοχωρήσωσι, καὶ μετὰ φωνῶν μεγάλων καὶ ἀλαλαγμῶν ἀναριθμήτων, ἵνα ἡμᾶς φοβήσωσι. Τὰς τοιαύτας αὐτῶν φλυαρίας καλῶς οἴδατε, καὶ οὐ χρῇ λέγειν περὶ τούτων. 
Καὶ ὥρα ὀλίγοι τοιαῦτα ποιήσωσι, καὶ ἀναριθμήτους πέτρας καὶ ἕτερα βέλη καὶ ἐλεβολίσκους, ὡσεὶ ἄμμον θαλασσῶν ἄνωθεν ἡμῶν πτήσουσι, δι᾿ ὧν, ἐλπίζω γάρ, οὐ βλάψωσι, διότι ὑμᾶς θεωρῶ καὶ λίαν ἀγάλλομαι καὶ τοιαύταις ἐλπίσι τὸν λογισμὸν τρέφομαι, ὅτι εἰ καὶ ὀλίγοι πάνυ ἐσμέν, ἀλλὰ πάντες ἐπιδέξιοι καὶ ἐπιτήδειοι ῥωμαλέοι τε καὶ ἰσχυροὶ καὶ μεγαλήτορες καὶ καλῶς προπαρασκευασμένοι ὑπάρχετε. 
Ταῖς ἀσπίσιν ὑμῶν καλῶς τὴν κεφαλὴν σκέπεσθε ἐπὶ τῇ συμπλοκῇ καὶ συρρήξει. Ἡ δεξιὰ ὑμῶν ἡ τὴν ῥομφαῖαν ἔχουσα μακρὰν ἔστω πάντοτε. Αἱ περικεφαλαίαι ὑμῶν καὶ οἱ θώρακες καὶ οἱ σιδηροῖ ἱματισμοὶ λίαν εἰσὶν ἱκανοὶ ἅμα καὶ τοῖς λοιποῖς ὅπλοις, καὶ ἐν τῇ συμπλοκῇ ἔσονται πάνυ ὠφέλιμα, ἃ οἱ ἐνάντιοι οὐ χρῶνται, ἀλλ᾿ οὔτε κέκτηνται.

Καὶ ὑμεῖς ἔσωθεν τῶν τειχῶν ὑπάρχετε σκεπόμενοι, οἱ δὲ ἀσκεπεῖς μετὰ κόπου ἔρχονται. Διό, ὦ συστρατιῶται γίγνεσθε ἕτοιμοι καὶ στερεοὶ καὶ μεγαλόψυχοι διὰ τοὺς οἰκτιρμοὺς τοῦ Θεοῦ. Μιμηθῆτε τούς ποτε τῶν Καρχηδονίων ὀλίγους ἐλέφαντας, πὼς τοσοῦτον πλῆθος ἵππων Ῥωμαίων τῇ φωνῇ καὶ θέᾳ ἐδίωξαν, καὶ ἐὰν ζῷον ἄλογον ἐδίωξε πόσον μᾶλλον ἡμεῖς ἡ τῶν ζῴων καὶ ἀλόγων ὑπάρχοντες κύριοι, καὶ οἱ καθ᾿ ἡμῶν ἐρχόμενοι ἵνα παράταξιν μεθ᾿ ἡμῶν ποιήσωσιν ὡς ζῷα ἄλογα καὶ χείρονές εἰσιν. 
Οἱ πέλται ὑμῶν καὶ ῥομφαῖοι καὶ τὰ τόξα καὶ ἀκόντια πρὸς αὐτοὺς πεμπέτωσαν παρ᾿ ἡμῶν. Καὶ οὕτως λογίσθητε ὡς ἐπὶ ἀγρίων χοίρων καὶ πληθὺν κυνήγιον, ἵνα γνώσωσιν οἱ ἀσεβεῖς ὅτι οὐ μετὰ ἀλόγων ζῴων ὡς αὐτοί, παράταξιν ἔχουσιν, ἀλλὰ μετὰ κυρίων καὶ αὐθεντῶν αὐτῶν καὶ ἀπογόνων Ἑλλήνων καὶ Ῥωμαίων. 
Οἴδατε καλῶς ὅτι ὁ δυσσεβὴς αὐτὸς ὁ ἀμηρᾶς καὶ ἐχθρὸς τῆς ἁγίας ἡμῶν πίστεως χωρὶς εὔλογον αἰτίας τινος τὴν ἀγάπην ἣν εἴχομεν ἔλυσεν, καὶ τοὺς ὅρκους αὐτοῦ τοὺς πολλοὺς ἠθέτησεν ἀντ᾿ οὐδενὸς λογιζόμενος καὶ ἐλθὼν αἰφνιδίως φρούριον ἐποίησεν ἐπὶ τὸ στενὸν τοῦ Ἀσωμάτου, ἵνα καθ᾿ ἑκάστην ἡμέραν δύνηται βλάπτειν ἡμᾶς. 
Τοὺς ἀγροὺς ἡμῶν καὶ κήπους καὶ παραδείσους καὶ οἴκους πυριαλώτους ἐποίησε, τοὺς ἀδελφοὺς ἡμῶν τοὺς Χριστιανοὺς ὅσους εὗρεν, ἐθανάτωσε καὶ ἠχμαλώτευσε, τὴν φιλίαν ἡμῶν ἔλυσεν. Τοὺς δὲ τοῦ Γαλατᾶ, ἐφιλίωσε, καὶ αὐτοὶ χαίρονται, μὴ εἰδότες καὶ αὐτοὶ οἱ ταλαίπωροι τὸν τοῦ γεωργοῦ παιδὸς μῦθον, τοῦ ἐψήνοντος τοὺς κοχλίας καὶ εἰπόντος. Ὦ ἀνόητα ζῷα, καὶ τὰ ἐξῇς.


Ἐλθὼν οὖν ἀδελφοί, ἡμᾶς ἀπέκλεισε, καὶ καθ᾿ ἑκάστην τὸ ἀχανὲς αὐτοῦ στόμα χάσκων, πῶς εὕρῃ καιρὸν ἐπιτήδειον ἵνα καταπίῃ ἡμᾶς καὶ τὴν πόλιν ταύτην, ἣν ἀνήγειρεν ὁ τρισμακάριστος ἐκεῖνος καὶ τῇ πανάγνῳ δεσποίνῃ ἡμῶν Θεοτόκῳ καὶ ἀειπαρθένῳ Μαρίᾳ ἀφιέρωσεν καὶ ἐχαρίσατο τοῦ κυρίαν εἶναι καὶ βοηθὸν καὶ σκέπην τῇ ἡμετέρα πατρίδι καὶ καταφύγιον τῶν Χριστιανῶν, ἐλπίδα καὶ χαρὰν πάντων τῶν Ἑλλήνων τὸ καύχημα πᾶσι τοῖς οὖσιν ὑπὸ τὴν τοῦ ἡλίου ἀνατολήν. 


Καὶ οὖτος ὁ ἀσεβέστατος τήν ποτε περιφανῆ καὶ ὀμφακλίζουσαν ὡς ῥόδον τοῦ ἀγροῦ βούλεται ποιήσαι ὑπ᾿ αὐτόν. Ἣ ἐδούλωσε σχεδόν, δύναμαι εἰπεῖν, πᾶσαν τὴν ὑφ᾿ ἥλιον καὶ ὑπέταξεν ὑπὸ τοὺς πόδας αὐτῆς Πόντον καὶ Ἀρμενίαν, Περσίαν καὶ Παμφλαγονίαν, Ἀμαζόνας καὶ Καππαδοκίαν, Γαλατίαν καὶ Μηδίαν, Κολχοὺς καὶ Ἴβηρας, Βοσποριανοὺς καὶ Ἀλβάνους, Συρίαν καὶ Κιλικίαν καὶ Μεσσοποταμίαν, Φοινίκην, Βακτριανοὺς καὶ Σκύθας, Μακεδονίαν καὶ Θετταλίαν, Ἑλλάδα, Βοιωτία, Λοκροὺς καὶ Αἰτωλούς, Ἀκαρνανίαν, Ἀχαΐαν καὶ Πελοπόννησον, Ἤπειρον καὶ τὸ Ἰλλυρικὸν Λύχνιτας κατὰ τὸ Ἀδριατικόν, Ἰταλίαν, Τουσκίνους, Κέλτους καὶ Κελτογαλάτας, Ἰβηρίαν τε καὶ ἕως τῶν Γαδείρων, Λιβύαν καὶ Μαυριτανίαν καὶ Μαυρουσίαν, Αἰθιοπίαν, Βελέδας, Σκούδην, Νουμιδίαν καὶ Ἀφρικὴν καὶ Αἴγυπτον, αὐτὸς τὰ νῦν βούλεται δουλώσαι καὶ τὴν κυριεύουσαν τῶν πόλεων, ζυγῷ ὑποβαλεῖν καὶ δουλείᾳ καὶ τὰς ἁγίας ἐκκλησίας ἡμῶν, ἔνθα ἐπροσκυνεῖτο ἡ Ἁγία Τριὰς καὶ ἐδοξολογεῖτο τὸ πανάγιον, καὶ ὅπου οἱ ἄγγελοι ἠκούοντο ὑμνεῖν τὸ θεῖον καὶ τὴν ἔνσαρκον τοῦ Θεοῦ Λόγου οἰκονομίαν, βούλεται ποιῆσαι προσκύνημα τῆς αὐτοῦ βλασφημίας καὶ τοῦ φληναφοῦ ψευδοπροφήτου Μωάμεθ, καὶ κατοικητήριον ἀλόγων καὶ καμήλων. 


Λοιπὸν ἀδελφοὶ καὶ συστρατιῶται, κατὰ νοῦν ἐνθυμηθῆτε ἵνα τὸ μνημόσυνον ὑμῶν καὶ ἡ μνήμη καὶ ἡ φήμη καὶ ἡ ἐλευθερία αἰωνίως γενήσηται.

http://users.uoa.gr/~nektar/history/2romanity/constantine_palaeologus_last_speech.htm
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Μην ποτίζεις τα αγκάθια...(Αγίου Πορφυρίου)


Ο  γέροντας,  πατήρ  Πορφύριος,  παρουσίαζε  με  απλό  παραστατικό  και  κατανοητό  τρόπο,  τα  μυστικά  του  πνευματικού  αγώνα.

 Μας  έλεγε: <Τι  είναι  χριστιανικός  αγώνας;  Να, η  ψυχή  είναι  ένας  κήπος  χωρισμένος  σε  δύο  μέρη. Στον  μισό  φυτρώνουν  αγκάθια,  στον  άλλο  μισό  λουλούδια. Και  έχομε  μια  δεξαμενή  νερού ( τις  δυνάμεις της  ψυχής ) με  δυο  βρύσες  και  δυο  αυλάκια. Η  μια  κατευθύνει  το  νερό  στα  αγκάθια  και  η  άλλη  στα  λουλούδια. Κάθε  φορά  μόνο  μια  βρύση  μπορώ  να  ανοίξω...

Αφήνω  απότιστα  τα  αγκάθια  και  μαραίνονται,  ποτίζω  τα  λουλούδια  και  ανθίζουν. Ο Γέροντας  δεν  μιλούσε  για  μονομερή  δαιμονισμό  ή  αγγελισμό  της  ψυχής. Την  έβλεπε, όπως  πράγματι  είναι, επηρεασμέν  και  απο  δαίμονες  και  απο  αγγέλους. Δεν  ήθελα  να  βλέπει  το  Χριστιανό  να  αγωνίζεται  αρνητικά, ασχολούμενον  με  το  ξερίζωμα  των  αγκαθιών.

  Ήθελε  να  τον  βλέπει  να  αγωνίζεται  θετικά,  ασχολούμενον  με  το  πότισμα  των  λουλουδιών,  αφού  αυτός  ο  αγώνας,  έχει  σαν  αποτέλεσμα  την  άνθιση  των  λουλουδιών - αγγελικών  αρετών  και  ταυτόχρονα  τον  μαρασμό  των  αγκαθιών - δαιμονικών  παθών.  

http://1myblog.pblogs.gr/2011/12/mhn-potizeis-ta-agkathia-gerontas-porfyrios.html
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Αγάπη και ταπείνωση


Δυὸ γέροντες ζοῦσαν μαζὶ πολλὰ χρόνια, καὶ ποτὲ δὲν μάλωσαν.

Εἶπε λοιπὸν κάποτε ὁ ἕνας στὸν ἄλλον:
- Ἂς μαλώσουμε κι ἐμεῖς μία φορά, ὅπως οἱ ἄνθρωποι.
- Μὰ δὲν ξέρω πῶς γίνεται τὸ μάλωμα, ἀπάντησε ὁ ἄλλος.
- Νά, εἶπε ὁ πρῶτος, θὰ βάλω μία μικρὴ πλίθα στὴ μέση, καὶ θὰ λέω πὼς εἶναι δική μου. Ἐσὺ πάλι θὰ λὲς ὅτι δὲν εἶναι δική μου, ἀλλὰ δική σου. Καὶ ἔτσι θὰ γίνει ἡ ἀρχή.
Ἔβαλε λοιπὸν στὴ μέση τὴν πλίθα καὶ εἶπε στὸν ἄλλον:
- Αὐτὴ εἶναι δική μου.
- Ὄχι, εἶπε αὐτός, δική μου εἶναι.
- Ἔ, ἂν εἶναι δική σου, πάρε την καὶ πήγαινε, ἀποκρίθηκε ὁ πρῶτος.

Καὶ ἔφυγαν, χωρὶς νὰ μπορέσουν νὰ μαλώσουν.

Πηγή: Από το Γεροντικό
http://isagiastriados.com/
Πηγή3
Διαβάστε περισσότερα...

Ἡ Ζωή δίχως καθρέφτη


Σύμφωνα με τον Αββά Δωρόθεο (μεγάλος Πατέρας και ασκητής που έζησε και πολιτεύτηκε στην Παλαιστίνη κατά τον ΣΤ' αιώνα), υπάρχουν τρείς τρόποι για να πει κανείς ψέματα. Ο πρώτος είναι με το νού, ο δεύτερος με τα λόγια και ο τρίτος, το να πει κανείς ψέματα με την ίδια του τη ζωή. Στη παρούσα δημοσίευση ο αναγνώστης θα συναντήσει την τρίτη περίπτωση και πως αυτή εκδηλώνεται. Χρειάζεται καθολική όραση και πνευματική διαύγεια για να καταλάβει κανείς το νόσημα αυτό. Ένα νόσημα που ο πνευματικός Πατήρ αναλύει και παραδίδει ως γνήσιος Διδάσκαλος στα πνευματικά του τέκνα.

«Εκείνος που ψεύδεται με την ίδια τη ζωή του, είναι αυτός που, ενώ είναι άσωτος, προσποιείται ότι έχει εγκράτεια, ή είναι πλεονέκτης και μιλάει για ελεημοσύνη και επαινεί τη συμπάθεια ή είναι υπερήφανος και θαυμάζει την ταπεινοφροσύνη.Και τη θαυμάζει βέβαια όχι γιατί θέλει να επαινέσει την αρετή. Γιατί, αν το έλεγε μ'αυτό το σκοπό, πρώτα-πρώτα θα ομολογούσε με ταπείνωση την ασθένεια του λέγοντας: «Αλλοίμονο σε μένα τον άθλιο, γιατί δεν έχω κάνει τίποτα καλό στη ζωή μου». Και αφού πρώτα θα ομολογούσε την αδυναμία του, τότε θα έπρεπε να θαύμαζε και να επαινούσε την αρετή. Αλλά εγκωμιάζει την αρετή, χωρίς να έχει κύριο σκοπό ν'αποφύγει να σκανδαλίσει τους άλλους. 

Γιατί σ'αυτή την περίπτωση, θα έλεγε: «Εγώ βέβαια, είμαι άθλιος και εμπαθής, γιατί να σκανδαλίσω κι άλλον; Γιατί να βλάψω κι άλλη ψυχή, και να φορτωθώ και άλλο βάρος»; Μ'αυτό το λογισμό-και αν ακόμα αμάρτανε-θα είχε πλησιάσει κάπως το καλό. Γιατί είναι χαρακτηριστικό ταπεινώσεως να εξευτελίζουμε τον εαυτό μας και χαρακτηριστικό συμπαθείας να φροντίζουμε τον πλησίον. Αλλά αυτός δεν θαυμάζει για τους λόγους που ανέφερα την αρετή, αλλά καταπιάνεται και μιλάει γι'αυτήν και τη θαυμάζει ή για να σκεπάσει την ασχήμια του-αφήνοντας να εννοηθεί ότι δήθεν και αυτός έχει κάποια σχέση μ'αυτήν-ή πολλές φορές για να κάνει κακό και να παραπλανήσει τον εαυτό του. Γιατί καμιά κακία, καμιά αίρεση, ούτε και αυτός ο ίδιος ο διάβολος δεν μπορεί να ξεγελάσει τον άνθρωπο παρά μόνο αν του παρουσιαστεί σαν αρετή, όπως λέει ο Απόστολος: «αὐτὸς γὰρ ὁ σατανᾶς μετασχηματίζεται εἰς ἄγγελον φωτός» (Β' Κορ.11-14). Δεν είναι λοιπόν παράξενο αν και οι υπηρέτες του μεταμορφώνονται σε υπηρέτες κάθε αρετής.

Έτσι ακριβώς και ο ψεύτης, είτε γιατί ντρέπεται και φοβάται να μην ταπεινωθεί, είτε, όπως είπα, γιατί θέλει να παρασύρει και να ξεγελάσει κάποιον, μιλάει για τις αρετές, και τις παινεύει και τις θαυμάζει, σαν να'ναι δικές του και να τις έχει ζήσει. Αυτός είναι εκείνος που ψεύδεται με ολόκληρη τη ζωή του. Αυτός δεν είναι άνθρωπος απλός, αλλά διπλοπρόσωπος. Άλλος είναι μέσα του και διαφορετικός φαίνεται. Διπλή είναι και εντελώς αξιοπεριφρόνητη ολόκληρη η ζωή του.

Να λοιπόν, είπαμε και για το ψέμα ότι προέρχεται από το διάβολο. Μιλήσαμε και για την αλήθεια, ότι η αλήθεια είναι ο Θεός. Ας αποφύγουμε λοιπόν, αδελφοί μου, το ψέμα για να γλυτώσουμε από τη μερίδα του πονηρού, και ας αγωνιστούμε να αποκτήσουμε την αλήθεια, για να ενωθούμε μ'Αυτόν που είπε: «Εγώ είμαι η Αλήθεια» (Ιωάν.14.6). Ο Θεός να μας κάνει αξίους της ΑλήθειαςΤου».

Αββά Δωρόθεου έργα ασκητικά, Εκδόσεις «Ετοιμασία», σελ. 247-249
http://orthognosia.blogspot.ca/2015/05/blog-post_72.html
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Τούρκοι γιόρτασαν τα 562 χρόνια κατάκτησης της Κωνσταντινούποληςτ


Στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, σήμερα, 29 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε γιορτή για την επέτειο των 562 ετών από την κατάκτηση  της πρωτεύουσας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη.




Οι εκπρόσωποι των αρχών της Άγκυρας επισκέφθηκαν το μαυσωλείο του σουλτάνου Μεχμέτ Φατίχ (Μωάμεθ του Κατακτητή) που βρίσκεται  στην αυλή του τζαμιού «Fatih» [Πορθητής] (φωτό), όπως σημειώνει το πρακτορείο Anadolu.

Στην είσοδο του τεμένους συναντήθηκαν ομάδες  που φορούσαν παραδοσιακές στολές έχοντας τουρκικές σημαίες. Οι επισκέπτες απόθεσαν λουλούδια  στο μαυσωλείο του κατακτητή της Πόλης.



Λίγο αργότερα έγινε λειτουργία στο τζαμί, διαβάστηκαν στίχοι από το Ιερό Κοράνι και οι πιστοί κεράστηκαν με σερμπέτια και λουκούμια.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, εκφώνησαν συγχαρητήριο μήνυμα με την ευκαιρία  των 562 ετών  από την «απελευθέρωση» της Κωνσταντινούπολης από τους Βυζαντινούς, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.



Εορτασμοί για την επέτειο πραγματοποιήθηκαν και στην Κωνσταντινούπολη με ομάδες που φορούσαν στολές της εποχής της κατάκτησης και έκαναν αναπαράσταση της άλωσης της Πόλης.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Αντίδραση Ρωσίας για εκπαίδευση ανταρτών στην Τουρκία από Αμερικανούς


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στην κατάρτιση ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, υπό την ηγεσία των Αμερικανών, δήλωσε ότι είναι μια κοντόφθαλμη προσέγγιση στα γεγονότα της Συρίας και προειδοποίησε ότι οι ομάδες αυτές μπορεί να εξελιχθούν σε τρομοκράτες όπως οι μετέχοντες στο ‘ισλαμικό κράτος’.


Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Abdullah bin Zeyid El Nahyan, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι «είναι μια κοντόφθαλμη προσέγγιση. Η εμπειρία από τα προηγούμενα έτη είναι απόδειξη για αυτό. Αυτοί που χαρακτηρίζονται ως ‘μέτρια αντιπολίτευση’ στους οποίους παρέχονται όπλα και χρήματα για να πολεμήσουν, είναι πολύ εύκολο να εξαγορασθούν από τους τρομοκράτες αφού δεν διακατέχονται από κάποια ιδεολογία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, επεσήμανε στη συνέντευξη ότι  μόνο με την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των μερών της Συρίας θα μπορούσε να γίνει μια σημαντική εξέλιξη, και σε αυτήν θα μπορούσαν να μεσολαβήσουν χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Τουρκία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο διάλογος είναι σημαντικός για τις χώρες της περιοχής», είπε ο Λαβρόφ.

  Το τούρκικο δημοσίευμα σημειώνει ότι η εκπαίδευση των πρώτων ανταρτών από τη Συρία ξεκίνησε στο στρατόπεδο της χωροφυλακής Kırşehir-Hirfanlı και προς το παρόν εκπαιδεύονται 70 άτομα Τουρκμένοι από τη Συρία, ενώ συνολικά θα περάσουν από εκπαίδευση, στο στρατόπεδο αυτό,  περίπου δύο χιλιάδες Σύριοι αντάρτες.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...