Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Καμία απόφαση για νέα μέτρα μέχρι τον Μάιο του 2018!


Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσκαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες, που είχε σκοπό να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Παρά τις φωνές, όπως και αυτή του Reuters, που έλεγαν ότι θα ζητήσουν από την Ελλάδα να αποδεχτεί τη λήψη μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, δεν πάρθηκε καμιά τέτοια απόφαση επί του παρόντος, και ούτε πρόκειται να εφαρμοστούν νέα μέτρα πριν τον Μάιο του 2018.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο μίνι Eurogroup, η Ελλάδα προσήλθε στη συνάντηση με τις γνωστές θέσεις της και με βασικό όπλο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017 και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μία «βιώσιμη κοινωνικά συμφωνία». Οι ίδιες πηγές σημείωσαν όλοι δουλεύουν με χρονικό ορίζοντα την 20ή Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ανακοίνωσή του τόνισε: «Εχουμε σημειώσει ουισιαστική πρόοδο σήμερα και είμαστε κοντά σε συμφωνία για να επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η οριστικοποίηση της β' αξιολόγησης είναι κοινός σκοπός όλων».

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπαίνοντας απόψε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν είναι αισιόδοξος ότι θα κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. «Πάντοτε, πάντοτε» αρκέστηκε να πει.

Υπήρξε μια πρώτη προσέγγιση με τους δανειστές και οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα την Κυριακή το βράδυ για να ξεκινήσουν οι συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης τη Δευτέρα το πρωί.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη για το αν η Αθήνα θα δεχτεί τις προτάσεις. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε.

Ελληνας αξιωματούχος είχε προαναγγείλει πάντως πως η συνάντηση δανειστών-Τσακαλώτου δεν θα κατέληγε σε συμφωνία απόψε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όλοι δουλεύουν με χρονικό ορίζοντα την 20ή Φεβρουαρίου. Επιχειρώντας να αποδραματοποιήσει πάντως το τετ α τετ, ο ίδιος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες είπε: «Δεν είμαστε στο τέλος του κόσμου, είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση, η οποία όμως σίγουρα δεν είναι οριακή. Οι θέσεις της Ελλάδας δεν έχουν αλλάξει. Το βασικό είναι ότι θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουμε τις θέσεις Ελλάδας και δανειστών». Τέλος ανέφερε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «θα κάνει ότι είναι δυνατόν για μια βιώσιμη, κοινωνικά, συμφωνία».

Οπως ανέφερε Ελληνας αξιωματούχος «θα πρέπει να αλλάξει το ΔΝΤ τις παραδοχές του για το πλεόνασμα (δηλαδή το ότι δεν φτάνουμε σε 3,5%) καθώς η έκθεση του είναι βασισμένη στα στοιχεία ως τον περασμένο Νοέμβριο». (Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ πρέπει να λάβει υπόψη και τους πρώτους μήνες του 2017).

Σε ερώτηση για το πώς είναι δυνατόν να συζητάνε για τα πλεονάσματα πέρα από το 2018 αλλά όχι για το χρέος, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι αν αλλάξει αυτή η παράμετρος τότε αυτομάτως αλλάζει ο υπολογισμός για την προοπτική του χρέους.

Το κοινό μέτωπο μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι «μια σημαντική εξέλιξη, επειδή οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είχαν επί μήνες διαφορετικές απόψεις σχετικά με το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που η Ελλάδα έπρεπε να επιτύχει το 2018 και τα επόμενα από αυτά χρόνια, αλλά και σχετικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους».

Οι δανειστές της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν καταλήξει μεταξύ τους σε συμφωνία για μια κοινή στάση που θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα σήμερα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Οι σημερινές επαφές για την Ελλάδα δεν αφορούν το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους αλλά τα πρωτογενή πλεονάσματα τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ενόψει της συνάντησης των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες.

Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις διαρκούν πολύ χρόνο, αλλά βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του ξεκαθαρίζοντας ότι οι συζητήσεις για την β΄ αξιολόγηση δεν είναι επείγουσες.

Το ύψος του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι ένα από τα θέματα της συζήτησης κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα, πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας στη Χάγη, ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι θα λάβει χώρα μια συνάντηση των βασικών παικτών στη διάσωση της Ελλάδας, αλλά απέρριψε τον όποιο ισχυρισμό ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας βρίσκεται σε κρίση.

Εν τω μεταξύ, το EuroWorking Group, που συνεδρίασε χθες, παρότι δεν συζήτησε αναλυτικά το ελληνικό ζήτημα, έστειλε σαφές μήνυμα σε πηγές της Ευρωζώνης, πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι δυνατή ακόμη και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.

Όλες οι πλευρές συγκλίνουν στο γεγονός ότι μόνο με πολιτική απόφαση θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα τα κλιμάκια και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου -ή και σε έκτακτο Εurogroup- να βγει λευκός καπνός.

Δείτε την γραπτή δήλωση Ντάισελμπλουμ:

Today the Greek minister of Finance, the institutions (European Commission, ECB, ESM and IMF) and I had a constructive meeting on the state of play of the second review

There is a clear understanding that a timely finalisation of the second review is in everybody's interest

We made substantial progress today and are close to common ground for the mission to return to Athens the coming week

We will take stock of the further progress of the second review during the next Eurogroup.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου