Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

«Θλιβερό» ρεκόρ στην καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα


Κατά την διάρκεια της σημερινή γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ), η πρόεδρός της, Ειρήνη Γιανναδάκη, ήταν σκληρή και καυστική για τα τεκταινόμενα στο χώρο τη Δικαιοσύνης περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε τη κατάσταση που επικρατεί εντός και εκτός των δικαστηρίων.

Τρομάζουν οι αριθμοί  των εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια που έδωσε στην δημοσιότητα η κυρία Γιανναδάκη, οι οποίοι δίνουν στην Ελλάδα το ρεκόρ της πρώτης θέσης στις καθυστερήσεις έκδοσης των αποφάσεων από τις 26 χώρες της Ευρώπης,  ενώ έντονη κριτική δέχθηκε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία ήταν παρούσα δια του γενικού γραμματέα Γεωργίου Σαρλή, καθώς ο υπουργός Σταύρος Κοντονής λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν παραβρέθηκε.

Δεν δίστασε η κυρία Γιανναδάκη, απευθυνόμενη στον ωσεί  παρόντα υπουργό Δικαιοσύνης να υπενθυμίσει την άρνηση, τόσο τη δική του όσο και του Πρωθυπουργού, να δεχθεί τις δικαστικές Ενώσεις. Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΔΕ τόνισε: «Η Ένωσή μας κύριε υπουργέ  της Δικαιοσύνης  έχει καταθέσει  υπόμνημα  με προτάσεις σε όλους  τους  τελευταίους τουλάχιστον  υπουργούς  και  έχει  ζητήσει κατ΄ επανάληψη  να  σας δει   αλλά  το αίτημά μας μέχρι σήμερα  δεν  έχει γίνει  δεκτό. Οι δικαστικές  Ενώσεις έχουμε  ζητήσει κατ΄ επανάληψη  να δούμε  και τον πρωθυπουργό  αλλά  το αίτημά μας  μέχρι σήμερα δεν έγινε δεκτό». 

Από τα πυρά δεν ξέφυγε ούτε το νέο παράβολο που επιβλήθηκε στις περιπτώσεις  αναβολής εκδίκασης των υποθέσεων, ο γνωστό «αναβολόσημο», το οποίο όπως τόνισε η κυρία Γιανναδάκη, εξυπηρετεί «ταμειακές ανάγκες». Συγκεκριμένα η πρόεδρος της  Ένωσης τόνισε: «Θεσμοθετήθηκε  και  η καταβολή παραβόλου όταν το δικαστήριο  κρίνει νόμιμο  το αίτημα  χορήγησης  αναβολής, διάταξη που εξυπηρετεί  ταμειακές  ανάγκες του ΤΑΧΔΙΚ  και όχι τον σκοπό του νόμου,  δηλαδή  την επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων,  ενώ  παραβλέπεται  το γεγονός ότι η εκδίκαση των υποθέσεων αναβάλλεται  σε ποσοστά που φθάνουν το  60 και  70%  επειδή η διοίκηση δεν προσκομίζει  τον φάκελο της υπόθεσης και τις απόψεις της».

Απευθυνόμενη, στον απόντα υπουργό Δικαιοσύνης η κυρία Γιανναδάκη καυτηρίασε και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των δικών που την καθιστούν συνεχώς και περισσότερο  μη προσιτή στους πολίτες, ενώ τόνισε και την αξιοσημείωτη  αδράνεια της Κυβέρνησης,  επισημαίνοντας:

«Πράγματι κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης  - εμείς θα συμφωνήσουμε μαζί σας - οι πολίτες που  αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αποτελούν μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού έχουν  φτάσει στο σημείο  να μην  μπορούν  πλέον  να απευθύνονται  στη Δικαιοσύνη. Γιατί  η δικαστική λειτουργία  αντιμετωπίζει  πράγματι   σημαντικά διαχρονικά προβλήματα  που και αυτή η κυβέρνηση μέχρι σήμερα  τουλάχιστον  επιδεικνύει  αξιοσημείωτη  αδράνεια παρά τις  κατ΄ επανάληψη  και  με σχετικά υπομνήματα επισημάνσεις του δικαστικού σώματος που παραμένουν στα συρτάρια αφού ο  διάλογος  με τις δικαστικές  Ενώσεις απουσιάζει. Γιατί  στο όνομα της επιτάχυνσης  αλλά και  κάλυψης ταμειακών αναγκών του κράτους περιορίζεται διαρκώς  το δικαίωμα  του  για δικαστική  προστασία. Γιατί  το συ­νε­χώς αυ­ξα­νό­με­νο κό­στος της δίκης  σε συν­δυα­σμό με την καθυστέρηση  εκδίκασης  των υποθέσεων  είναι παράγοντες αποτρεπτικοί για  να προ­σφύ­γει κα­νείς  στη Δικαιοσύνη». 

Οι αριθμοί τρομάζουν

Οι αγωγές που κατατίθενται σήμερα στα Διοικητικά Δικαστήρια προσδιορίζονται μετά από 7 χρόνια, καθώς προτεραιότητα έχουν οι φορολογικές υποθέσεις έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει εισροή χρημάτων στον κρατικό κορβανά. Και αυτό, ανεξάρτητα αν στις δίκες με τις οποίες οι πολίτες διεκδικούν αξιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο δεν παρασταθούν οι ίδιοι αλλά οι κληρονόμοι τους (εάν έχουν). Παράλληλα, αναφέρθηκε στους αριθμούς των εκκρεμών υποθέσεων που τρομάζουν.

Αναλυτικότερα, για τους προσδιορισμούς σε βάθος χρόνου η κυρία Γιανναδάκη απευθυνόμενη και πάλι στον κ. Κοντονή υπογράμμισε: «Κύριε υπουργέ  της Δικαιοσύνης....  μια αγωγή  που κατατίθεται σήμερα εκδικάζεται μετά από 7 χρόνια.... Γιατί  εξαιτίας  του κατά προτίμηση προσδιορισμού  των φορολογικών υποθέσεων λόγω μνημονιακής υποχρέωσης ο προσδιορισμός των  αγωγών  αποζημίωσης     έμεινε  πίσω».

Ως προς τις εκκρεμείς υποθέσεις  η πρόεδρος της Ένωσης ανέφερε: «Η χώρα μας είναι η πρώτη από 26 χώρες της Ε.Ε. με τον μεγαλύτερο  αριθμό  εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων, γιατί  στη  Διοικητική Δικαιοσύνη μεταφέρονται  κατά βάση τα προβλήματα λειτουργίας  του κράτους. Στα  Διοικητικά Δικαστήρια εκκρεμούν  σήμερα  288.229 υποθέσεις από τις οποίες 245.795  εκκρεμούν στα Πρωτοδικεία και 42.434 στα Εφετεία. Από αυτές το σύνολο των εκκρεμών  φορολογικών  υποθέσεων που  κατά κανόνα  προκαλούν το ενδιαφέρουν  είναι 58.082, ενώ  οι εκκρεμείς  υποθέσεις που αφορούν άλλα αντικείμενα είναι 230.147.

Στο μεγαλύτερο  Πρωτοδικείο, της Αθήνας, οι  εκκρεμείς υποθέσεις φαίνεται να περιορίζονται   σημαντικά  από  103.490  το 2015  σε 91.453 το 2016, από τις οποίες   δεν έχει ακόμη   προσδιοριστεί  δικάσιμος για  44.000 έναντι 72.000 το 2015. Αλλά και σ΄ αυτό το ζήτημα δεν  έγινε καμιά προσπάθεια  να θεραπευτούν  τα αίτια  αλλά μόνο να αμβλυνθούν  οι  επιπτώσεις. Μόνο τα τελευταία χρόνια ψηφίστηκαν, 38  νόμοι  για την επιτάχυνση  απονομής της Δικαιοσύνης,  αλλά  το πρόβλημα δεν λύθηκε, αφού οι όποιες δικονομικές  ρυθμίσεις  δεν πλήττουν την ρίζα του προβλήματος».

Έκλεψαν κουδούνι  της έδρας 

Αναφερόμενη στην  ανυπαρξία φύλαξης των δικαστηρίων, με τις όποιες συνέπειες αυτό έχει, η κυρία Γιανναδάκη δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι την περασμένη εβδομάδα, στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά,  «άγνωστοι έκλεψαν  το κουδούνι  της έδρας  του δικαστηρίου» και προσέθεσε με νόημα: «Μικρή η ζημιά  αλλά είναι πιθανόν να προκύψουν  μεγάλες».

Τα κόμματα 

Στη γενική συνέλευση της ΕΔΔ παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν εκπρόσωποι των κομμάτων, των δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ. Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και του κ. Κοντονή χαιρέτησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης  Γεώργιος Σάρλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του υπουργείου, τονίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι θα καλυφθεί το  έλλειμμα δικαστικών υπαλλήλων, ενώ προβλέφθηκαν νέες θέσεις δικαστών οι οποίοι μέσα στο 2017 θα τοποθετηθούν. Ακόμη, ανέφερε ότι ήδη στο υπουργείο λειτουργούν πολλές νομοπαρασκευαστικές για τα θέματα της πολυνομίας και της κακονομίας.

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαιρέτησε ο βουλευτής Νικόλας Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι είναι σημαντική για τις επενδύσεις η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, ενώ τόνισε ότι στο χώρο της Δικαιοσύνης,  έχουν γίνει  μεν κάποια πράγματα, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα, καθώς ο  αγώνας για τις μεταρρυθμίσεις  πρέπει να είναι διαρκής. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκλεισε λέγοντας, ότι η ΝΔ πάντα ήταν σύμφωνη σε ένα συνολικό σχέδιο μεταρρύθμισης.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουστούμπας επισήμανε  ότι το αναβολόσημο πρέπει να  καταργηθεί, ενώ δήλωσε τη συμπαράστασή του  στις δικαστικές Ενώσεις για το  μισθολογικό  ζήτημα (μείωση αποδοχών)  και εξέφρασε την αντίθεσή του   στην πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει  δικαστές δύο ταχυτήτων. Παράλληλα,  με τον δικό του τρόπο έδωσε τα εύσημα στους δικαστές, που έκλεισαν το δρόμο για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι δική σας κατάκτηση το γεγονός ότι σταματήσατε την συζήτηση για την αύξηση των ορίων αποχώρησης των δικαστών».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Ποτάμι επανέλαβε  το κατρακύλισμα, όπως το χαρακτήρισε, της χώρας μας 11 θέσεις στην κατάταξη για τη διαφθοράς και προσέθεσε ότι εάν η Δικαιοσύνη δεν επιταχύνει  τους ρυθμούς τους δεν θα έχουμε ανάπτυξη». Ακόμη, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι σήμερα ο δικαστής πρέπει να είναι οικονομικά ανεξάρτητος, και να είναι ανεξάρτητος από κόμματα και κυβερνήσεις και προσέθεσε: « Εμείς έχουμε μία άποψη. Ότι για να είναι ανεξάρτητος  ο δικαστής πρέπει να είναι ευτυχισμένος».

Εκ μέρους όλων των δικαστικών Ενώσεων ο Ευθύμιος Αντωνόπουλος (ΣτΕ) επισήμανε ότι   δεν μπορούμε να είμαστε απλοί παρατηρητές της κρίσης που περνάει η χώρα μας, αλλά με τις πράξεις και τις αποφάσεις μας μπορούμε να ενισχύσουμε το κύρος του θεσμού. Καταλήγοντας ο κ. Αντωνόπουλος τόνισε ότι  καθήκον μας η κοινωνική Ειρήνη και πρέπει να βρούμε λύσεις και για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.

Τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, ο οποίος  και φιλοξένησε τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της ΕΔΔ, επανέλαβε, ότι οι δικηγόροι θα προσφύγουν στο ΣτΕ για το νέο ασφαλιστικό, τονίζοντας παράλληλα, ότι δεν υπάρχει αναλογία μεταξύ εισφορών και παροχών και ήδη οι νέοι συνταξιούχοι βλέπουν μειώσεις, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες βλέπουν αφαίμαξη των εισοδημάτων τους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου