Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

ΕΚΤ: «H ποσοτική χαλάρωση θα έρθει όταν είναι η κατάλληλη ώρα»


Σύμφωνα με τον Νοβότνι, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει την αμοιβή της για τις καταθέσεις των τραπεζών –που βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από το μηδέν– πριν από τα επιτόκια των δανειακών χορηγήσεών της προς τις τράπεζες.

Οι δηλώσεις του εγείρουν κάποια ερωτήματα σχετικά με την προαναγγελία της πολιτικής της ΕΚΤ, προ ολίγων εβδομάδων, σύμφωνα με την οποία τα επιτόκια θα μείνουν στο σημερινό επίπεδο, ή θα μειωθούν, ώσπου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και αξιόγραφων το οποίο εφαρμόζει, συνολικού ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, τερματιστεί.

Με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να αυξάνεται, η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις, ειδικά από τη Γερμανία, να τερματίσει την πολιτική ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων και τυπώματος χρήματος. Ορισμένοι από τους διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ έθεσαν θέμα αύξησης των επιτοκίων πριν από τον τερματισμό της αγοράς αξιόγραφων στη συνεδρίαση της την περασμένη εβδομάδα, αλλά η ιδέα δεν έτυχε ευρείας υποστήριξης.

Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ πρώτα θα σταματήσει να αγοράζει αξιόγραφα ή θα αυξήσει τα επιτόκιά της στην περίπτωση που οι θετικές ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης συνεχιστούν, ο Νοβότνι δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt: «θα αποφασίσουμε όταν έλθει η ώρα».

«Υπάρχει το αμερικανικό μοντέλο, που είναι να τερματίζονται πρώτα οι αγορές αξιόγραφων. Το αν αυτό το μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί στην Ευρώπη με τον ίδιο τρόπο (...) θα χρειαστεί να συζητηθεί», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Νοβότνι σημείωσε πως δεν είναι απαραίτητο να αυξηθούν όλα τα επιτόκια ταυτόχρονα και εξίσου. «Η ΕΚΤ θα μπορούσε μα αυξήσει την αποζημίωσή της για τις καταθέσεις των τραπεζών πριν από το βασικό της επιτόκιο», είπε. Ο Νοβότνι επιβεβαίωσε ότι οι αγορές αξιόγραφων θα συνεχιστούν ως το τέλος του έτους και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «λόγος για να ενεργήσουμε αυτή τη στιγμή».

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, τερμάτισε τις αγορές αξιόγραφων τον Οκτώβριο του 2014, αλλά πέρασε πάνω από ένας χρόνος πριν αυξήσει τα επιτόκιά της. Έκτοτε τα αύξησε τρεις φορές, η τελευταία εκ των οποίων ήταν την Τετάρτη.

Για τον Νοβότνι, αυτή είναι «η σωστή οδός προς την εξομάλυνση», αλλά πρόσθεσε: «κάποιος πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετική φάση του οικονομικού κύκλου από την ευρωζώνη». «Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός και η ενεργοποίηση της παραγωγικής ικανότητας βρίσκονται σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο από ό,τι στην ευρωζώνη. Η Ευρώπη δεν έχει φθάσει ακόμη εκεί».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πηγή2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου