Ο Πανιερώτατος μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος σε μια από τις επισκέψεις του στη Μονή Οσίου Δαυίδ, ως αρχιμανδρίτης τότε, ανέφερε μεταξύ άλλων θαυμάτων που επιτελεί ο Άγιος Γέροντας Ιάκωβος σε Κυπρίους αδελφούς μας, τους οποίους αγαπούσε πολύ, και το εξής θαυμαστό:
“Είχα φέρει στην Κύπρο λάδι από το καντήλι του τάφου του Γέροντα. Το 1993 με πήρε στο τηλέφωνο ο εφημέριος του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Λάρνακος, ο π. Παναγιώτης Ζάρος, και μου είπε:
“Πάτερ Νεόφυτε, δεν είμαι καλά. Έχω ένα χρόνιο πρόβλημα υγεία, αλλά δεν το λέω. Έχω ραγάδες στο έντερο και έχω μεγάλη αιμορραγία. Και αυτές τις ημέρες έχω έντονους πόνους και μεγάλη ροή αίματος, και σε παρακαλώ κάνε μια παράκληση στον Άγιο Γεώργιο, που ζεις στο Μοναστήρι του, και στον πατέρα Ιάκωβο να μου δίνουν υπομονή, γιατί πονώ υποφέρω πολύ και φωνάζω και στεναχωριούνται και η παπαδιά και τα παιδιά μου”.
Λυπήθηκα πολύ και του είπα ότι θα κάμω παράκληση και θα του πήγαινα λαδάκι από το καντήλι του πατρός Ιακώβου, για να σταυρωθεί. Αυτά είπα και έκλεισα το τηλέφωνο.
Μετά από δέκα πέντε λεπτά ο π. Παναγιώτης ήρθε στο Μοναστήρι και μου είπε:
“Ήρθα να πάρω το λαδάκι του Γέροντα μόνος μου, γιατί πιστεύω πολύ σε αυτόν τον άνθρωπο, ότι ο Θεός τον χαρίτωσε και θα με βοηθήσει”. Του έδωσα λάδι και σταυρώθηκε στο μέτωπο και έφυγε. Το βράδυ με πήρε στο τηλέφωνο και μου είπε χαίροντας και κλαίοντας ότι η ροή του αίματος σταμάτησε. Από τότε έγινε τελείως καλά.
Ο π. Παναγιώτης υπέφερε από αυτό από τα εφηβικά του χρόνια και τώρα ήταν περίπου 40 ετών. Όταν έγινε καλά υποσχέθηκε να τελεί Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στο Γέροντα Ιάκωβο κάθε χρόνο σαν αυτή την ημέρα της θεραπείας του.
Όταν όμως πέρασε ένας χρόνος από το θαύμα αυτό ο π. Παναγιώτης ξέχασε την υπόσχεση του. Τη θυμήθηκε όταν εκείνη την ημέρα (στο χρόνο επάνω) του παρουσιάσθηκε ελάχιστο αίμα. Εκπλήρωσε την υπόσχεσή του και η ροή του αίματος σταμάτησε.
Από τότε το θυμάται κάθε χρόνο και επιτελεί θεία Λειτουργία και μνημονεύει το Γέροντα ανάμεσα στους Αγίους”.
Τη μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αποστόλου και αδελφού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου τιμά σήμερα, 30 Απριλίου, η Εκκλησία μας. Ο Απόστολος Ιάκωβος ήταν υιός του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης και πρεσβύτερος αδελφός του Ευαγγελιστού Ιωάννου. Καταγόταν κι αυτός από την Βησθαϊδά της Γαλιλαίας. Ασχολούνταν με την αλιεία μαζί με τον Ιωάννη, έχοντας και οι δύο μαζί τους και τον πατέρα τους, καθώς και πολλούς εργάτες.
Είχαν δικό τους πλοίο και συνεργάτης τους ήταν και ο Απόστολος Πέτρος. Παρ’ όλα αυτά όταν άκουσαν το κήρυγμα του Ιησού «αφέντες τον πατέρα αυτών Ζεβεδαίον εν τω πλοίω μετά των μισθωτών απήλθον οπίσω αυτού» ( Μαρκ. 1, 20).
Ο Ιάκωβος μαζί με τον Ιωάννη επέδειξαν μεγάλο ζήλο ως Μαθητές του Κυρίου. Γι’ αυτό και εκλήθησαν υιοί βροντής και έγιναν μάρτυρες πολλών μεγάλων γεγονότων, που δεν τα εβίωσαν οι άλλοι Απόστολοι. Έγιναν αποκλειστικοί μάρτυρες της Μεταμορφώσεως του Κυρίου.
Είδαν την θαυμαστή ανάσταση της θυγατέρας του αρχισυνάγωγου Ιάρειου και είχαν την ευλογία να προσκληθούν από τον Ιησού κοντά Του κατά τις ώρες της προσευχής και της αγωνίας Του στο κήπο της Γεσθημανή.
Η οικειότητα αυτή οδήγησε προφανώς τον Ιάκωβο με τον αδελφό του Ιωάννη να ζητήσουν μέσω της μητέρας τους από τον Κύριο πρωτοκαθεδρία στην εγκόσμια βασιλεία Του, παρανοώντας την αποστολή του Μεσσία. Οι δύο Μαθητές εζητούσαν από τον Χριστό δόξα με ανθρώπινα κριτήρια, έχοντας κατά νου ότι η Βασιλεία Του είναι αισθητή.
Ο Χριστός όμως, διορθώνοντας την εσφαλμένη δοξασία τους, υποδεικνύει την πραγματική και αιώνια δόξα, η οποία διέρχεται μέσα από το «ποτήριον», που είναι τα Πάθη και ο Σταυρός. Γι’ αυτό τους λέγει: «Ουκ οίδατε τι αιτείσθε. Δύνασθε πιείν το ποτήριον ο εγώ πίνω, και το βάπτισμα ο εγώ βαπτίζομαι;».
Μετά την Πεντηκοστή ο Απόστολος Ιάκωβος εκήρυξε το Ευαγγέλιο στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιστίνης. Μεγάλο πλήθος ανθρώπων μεταστρεφόταν στη νέα πίστη και άλλαζε τρόπο ζωής χάρη στο έργο του Ιακώβου. Αυτό εθορύβησε ιδιαίτερα τους άρχοντες των Ιουδαίων, οι οποίοι, το έτος 44 μ.Χ. τον συνέλαβαν και τον αποκεφάλισαν, ως αμνό, με διαταγή του Ηρώδου του Αγρίππα.
Απολυτίκιο: Ήχος γ’. Θείας πίστεως. Γόνος άγιος, βροντής υπάρχων, κατεβρόντησας, τη οικουμένη, την του Σωτήρος Ιάκωβε κένωσιν, και το ποτήριον τούτου εξέπιες, μαρτυρικώς εναθλήσας Απόστολε, όθεν πάντοτε, εξαίτει τοις σε γεραίρουσι, πταισμάτων ιλασμόν και μέγα έλεος.
Ο αμερικανικός στρατός ανέλαβε την περιπολία των συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας για την πρόληψη τουρκικής στρατιωτικής σύγκρουσης με μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής, αναφέρει ισραηλινό δημοσίευμα επικαλούμενο την Wall Street Journal.
Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου της επιχείρησης « Διαρκής Δέσμευση» της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, Τζον Ντόριαν.
«Οι αμερικανικές δυνάμεις διεξάγουν περιπολίες στο βόρειο τμήμα της Συρίας,προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή αυτή και για την πρόληψη ατυχημάτων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προσπάθειες για την ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης του ‘ισλαμικού κράτους’ στη Συρία» ,ανέφερε ο Ντόριαν.
Μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς ότι η κατάσταση στη Σερβία είναι σταθερή και ειρηνική και ότι οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, άρχισε μια μετακίνηση στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στη νότιο Σερβία στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια.
Η μετακίνηση αυτή έγινε μετά τα αιματηρά επεισόδια στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, ενώ χθες το βράδυ το σερβικό κανάλι «rts.rs» ανέφερε ότι η Σερβία τίθεται σε ετοιμότητα μάχης.
Δημοσίευμα της αλβανικής μειονότητας στη νότια Σερβία, αναφέρει ότι σερβικά άρματα μάχης και στρατός μετακινείται στην Κοιλάδα του Πρέσεβο «όχι μόνο τη νύχτα αλλά και την ημέρα», όπως σημειώνει η ιστοσελίδα του Πρέσβο «preshevanews.com».
«Ο πρωθυπουργός και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι πολίτες της Σερβίας δεν πρέπει να φοβούνται. Ερωτηθείς κατά πόσο τα γεγονότα που έγιναν στα Σκόπια αποτελούν κίνδυνο αστάθειας στη Σερβία, ο Βούτσιτς ανέφερε ότι ‘είναι σημαντικό να προβαίνουμε σε προσεκτικές δηλώσεις και να μετρούμε την κάθε λέξη. Σχετικά με τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου και του επικεφαλής των Αλβανών στο Πρέσεβο, είπε ότι πρόκειται για μια συντονισμένη δράση.
Η Βουλγαρία ελπίζει να βρεθεί μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στα Σκόπια. Αυτό δήλωσε από τη Βάρνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ, μετά την παρακολούθηση του εορτασμού της επετείου των 100 ετών της βουλγαρικής ναυτικής αεροπορίας.
Εξέφρασε τις προσδοκίες ότι τα κόμματα που διαφωνούν θα καθίσουν σε ένα τραπέζι να βρουν λύση που θα είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων.
Σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία, ο Γιάνεφ είπε ότι μετά το δημοψήφισμα στη χώρα αυτή, μπορεί να πει κανείς ότι η κατάσταση είναι διαφορετική.
«Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις ότι ορισμένες ενέργειες που είναι αντίθετες προς τους καλούς τρόπους και τις πρακτικές των δημοκρατικών χωρών. Ωστόσο, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Είναι υψίστης σημασίας οι σχέσεις καλής γειτονίας, τα γεγονότα αυτά που γίνονται στην Τουρκία δεν επηρεάζουν την ασφάλεια της χώρας», δήλωσε ο Γιάνεφ.
Αναφερόμενος στην κατάσταση του βουλγαρικού στρατού τόνισε ότι η απόκτηση νέου εξοπλισμού, τόσο για περιπολικά πολλαπλών χρήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό, όσο και για νέα μαχητικά αεροπλάνα, είναι ο στόχος της Βουλγαρίας.
Η ρωσική υπηρεσία ελέγχου τροφίμων απαγόρευσε την εισαγωγή οίνου από το Μαυροβούνιο επειδή βρήκαν σε αυτό υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα και πλαστικό.
Όπως σημειώνεται σε 24 προϊόντα οίνου «Πλαντάζε» διαπιστώθηκε η περιεκτικότητα αυτή και τα προϊόντα αποσύρονται από την αγορά.
Αξιωματούχοι του Μαυροβουνίου υποστηρίζουν ότι η απόφαση της Ρωσίας για την απαγόρευση εισαγωγής και κυκλοφορίας οίνου Μαυροβουνίου έχει άμεση σχέση με την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ.
«Το Κοινοβούλιο έχει νέο πρόεδρο που εξελέγη σύμφωνα με τους κανόνες, τους νόμους και το Σύνταγμα, από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», ανακοίνωσε το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης- SDSM, απαντώντας σε δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου του Κοινοβουλίου και
μέλους του VMRO-DPMNE, Τράικο Βελιανόφσκι, ο οποίος δήλωσε στα ΜΜΕ ότι δεν αναγνωρίζει τον νεοεκλεγέντα Ταλάτ Τζαφέρι.
«Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε, θα συνεχισθεί για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Αυτή θα απηχεί την βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών η οποία αποφασίζει και, όχι, μιας ομάδας κακοποιών και εγκληματιών.
»Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης είναι το κορυφαίο εθνικό συμφέρον και κκάθε ενέργεια σε βάρος των εθνικών συμφερόντων είναι πράξη αντισυνταγματική η οποία τιμωρείται.
»Ο Τράικο Βελιανόφσκι βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο και συμμετέχει στο σενάριο του Νίκολα Γκρούεφσκι ενθαρρύνοντας τις εντάσεις, τις διαιρέσεις και το μίσος.
Επί μήνες παραβιάζεται ο Κανονισμός Διαδικασίας του Κοινοβουλίου μη επιτρέποντας τη δημοκρατική διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου και της νέας κυβέρνησης. Αυτή είναι μια αντισυνταγματική θέση που θέτει σε κίνδυνο την πολιτική διαδικασία και τα εθνικά συμφέροντα», αναφέρει η ανακοίνωση του SDSM.
Προσθέτει, ακόμη, ότι ο Βελιανόφσκι μαζί με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, τον Γκιόργκε Ιβάνοφ και τον διευθυντή ασφάλειας, Τσάφκοφ, είναι οι κύριοι ένοχοι των αποπειρών δολοφονιών σε βάρος βουλευτών και της βίας κατά των δημοσιογράφων και εργαζομένων στο Κοινοβούλιο.
«Ο γιος του Αλβανού ηγέτη στη Σερβία, του Γιονούζ Μουσλίου, ο 31χρονος Φατίμ από το Μπουγιάνοβατς, έχει 1500 ένοπλους του ‘επαναστατικού στρατού Πρέσεβο-Μέντβεντζας- Μπουγιάνοβατς (γνωστός ως «UCPMB») σε ετοιμότητα κατά της Σερβίας» σημειώνει η ιστοσελίδα «Το Πρέσεβό μας» («Presheva Jonë») και προσθέτει ότι «οι ειδήσεις αυτές ακολουθούν τη σερβική προπαγάνδα για τον Χαραντινάι ο οποίος απελευθερώθηκε και γύρισε σήμερα στο Κόσοβο».
Πριν από μία εβδομάδα ο Γιονούζ Μουσλίου είχε δηλώσει «υποστηρίζουμε την πρόταση των Τιράνων και της Πρίστινα για ενοποίηση, αλλά όχι χωρίς το Πρέσεβο!».
Η δήλωσή του αυτή της 20ης Απριλίου έφερε αντιδράσεις στη Σερβία, ακόμη και απειλές φυλάκισης ή θανάτου, αλλά ο ίδιος επέμενε να συνδέει τη Κοιλάδα του Πρέσεβο (νότια Σερβία) με τη μητέρα ‘κράτος του Κοσσυφοπεδίου’, σύμφωνα με τη βούληση των Αλβανών της Κοιλάδας, όπως εκφράστηκε αυτή με το δημοψήφισμα του Μαρτίου του 1992, σημειώνει το δημοσίευμα.
Σέρβοι ερευνητές στο Βελιγράδι είχαν σημειώσει ότι οι δηλώσεις του Μουσλίου για την ενοποίηση του Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντζα, ως τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, δεν χρειάζεται ιδιαίτερης προσοχής, ούτε ετοιμότητας της αστυνομίας ή της BIA (σερβικών μυστικών υπηρεσιών) και ότι οι δηλώσεις του Μουσλίου δεν εντάσσονται στην «εγκληματική ζώνη».
Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές, μετά την απελευθέρωση του Ραμούς Χαραντινάι και την επιστροφή του στο Κοσσυφοπέδιο, άλλαξαν τις σερβικές απόψεις, αφού κατά κάποιο τρόπο ταπεινώθηκε η Σερβία. Επιπρόσθετα υπάρχουν οι πληροφορίες για τον γιο του προέδρου των Αλβανών στην Κοιλάδα, τον Φατίμ, που μαζί με τον εξάδελφό του που ήταν πρώην διοικητής του UCPMB έχουν οργανώσει ομάδα αντίστασης, που θα επέμβαινε εάν ο Χαραντινάι παραδίδονταν στο Βελιγράδι.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι στη σερβική εφημερίδα «Danas Srbija», ο αναλυτής Σάσα Μπορόγεβιτς, είχε γράψει επικαλούμενος ‘αξιόπιστες πηγές’ ότι ο γιος του Γιονούζ Μουσλίου, προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου των Αλβανών, έχει οργανώσει 1500 ένοπλους Αλβανούς για επιθέσεις κατά της Σερβίας σε περίπτωση που εκδίδονταν ο Ραμούς Χαραντινάι στο Βελιγράδι.
Ο Μπορόγεβιτς σημειώνει ότι κύριος διοργανωτής αυτής της ομάδας είναι πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Αλβανών, δίνοντας την εικόνα της αναταραχής που επικρατεί στο τμήμα της νότιας Σερβίας με την αλβανική μειονότητα.
Η βρετανική εφημερίδα Telegraph δημοσίευσε τη λίστα με τις καλύτερες παραλίες στον κόσμο. Συνολικά στη λίστα παρουσιάζονται 20 παραλίες, εκ των οποίων 3 βρίσκονται σε ελληνικά νησιά. Οι παραλίες ξεχωρίζουν για την πολυτέλεια, την απομόνωση, τη διασκέδαση ή τα θαλάσσια σπορ που προσφέρουν. Φυσικά και οι 20 είναι πανέμορφες.
Δείτε ποιες παραλίες ξεχώρισαν:
1.Καλύτερη για την πολυτέλεια: Σεϊχέλες
2.Πιο οικονομική: Algarve, Πορτογαλία
3.Καλύτερη για θαλάσσια σπορ: Άγιος Ιωάννης, Λευκάδα
4.Καλύτερη για να ατενίζετε: Nevis, Καραϊβική
5.Καλύτερη για διασκέδαση: Μύκονος
6.Καλύτερη για απομόνωση: Μινόρκα
7.Καλύτερη για σέρφινγκ: Lanzarote
8.Καλύτερη για να βρείτε το Ζεν σας: Ίμπιζα
9.Καλύτερη για μικρά παιδιά: Μαγιόρκα
10.Καλύτερη για τους λάτρεις του πολιτισμού: Σικελία
11.Καλύτερη για τους λάτρεις του φαγητού: Porquerolles, Γαλλία
12.Καλύτερη για εξερευνητές: Dorset
13.Καλύτερη για ηλιοθεραπεία: Κρήτη
14.Καλύτερη για να θαυμάσετε τα ζώα: Νότιος Αφρική
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου Επιδεικτικά βομβάρδισε θέσεις των συμμάχων των ΗΠΑ των Κούρδων SDF η τουρκική Αεροπορία σκοτώνοντας όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές περίπου 100 μαχητές από τις μονάδες του People's Protection Units (YPG), στην περιοχή Sinjar στο βόρειο Ιράκ και στο όρος Karachok στην βορειοανατολική Συρία και στην νοτιοανατολική Τουρκία αδιαφορώντας για το ότι αμερικανικά οχήματα αναπτύχθηκαν σε περιοχές της βόρειας Συρίας κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία σταματώντας επίθεση που σχεδίαζε ο τουρκικός Στρατός εναντίον του YPG/SDF.
Με την κίνησή τους αυτή οι ΗΠΑ θεώρησαν ότι έβαλαν τέλος στις όποιες επιδιώξεις της Άγκυρας στη Βόρεια Συρία σε ότι αφορά το YPG/SDF οριοθετώντας πρακτικά και τα σύνορα μεταξύ του υπό σύσταση κράτους του Κουρδιστάν με την Τουρκία όπως όμως αποδείχθηκε ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν τους υπολόγισε καθόλου και κτύπησε πάνω από τα κεφάλια των Αμερικανών!
Σύμφωνα με την δήλωση του τουρκικού Επιτελείου πάνω από μαχητές σκοτώθηκαν στα αεροπορικά πλήγματα της Sinjar, ενώ 49 μαχητές συμπεριλαμβανομένου τεσσάρων βασικών στελεχών σκοτώθηκαν στο Karachok της Συρίας.
Τα πλήγματα στο Karachok τραυμάτισαν επίσης 90 μαχητές πολλοί απο τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
«Σε αλλη μια σειρά από από επιθέσεις κατά τρομοκρατικών στόχων στο βόρειο Ιράκ σκοτώθηκαν 14 τρομοκράτες» είπε το τουρκικό Επιτελείο
Οι αεροπορικές επιθέσεις έγιναν μετάα τις πρόσφατες διασυνοριακές επιθέσεις από περιοχές ελεγχόμενες από το PYD σε φυλάκια τουρκικά στα σύνορα της Τουρκίας στη νότια περιφέρεια των Hatay, Mardin και Şanlıurfa.
Οι τουρκικές αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι θα κτυπήσουν κουρδικές θέσεις εάν δεν εγκαταλείψουν την περιοχή της Sinjar.
Οι Αμερικανοί επεδίωξαν να το σταματήσουν αυτό αλλά έκαναν μεγάλο λάθος υπτιμώντας την αποφασιστικότητα του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Σε θέση μάχης βρίσκεται από σήμερα η ομάδα κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Carl Vinson το οποίο έφτασε στον προκαθορισμένο τομέα περιπολίας του στην Ιαπωνική Θάλασσα.
Το αεροπλανοφόρο μαζί με τα συνοδά του σκάφη πλέουν ήδη στην θαλάσσια περιοχή που χωρίζει την κορεατική Χερσόνησο από την Ιαπωνία.
Ήδη η ναυτική ομάδα κρούσης του 7ου Στόλου εκτελεί ασκήσεις αντιμετώπισης πυραυλικής επίθεσης μαζί με σκάφη του νοτιοκορεατικού Ναυτικού, ενώ ενταγμένο στον ίδιο σχηματισμό είναι και το επιθετικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Michigan (SSGN-727).
Το τελευταίο μεταφέρει αριθμό πυραύλων cruise BGM-109 Tomahawk ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες και ομάδα SEALS του πλέον επίλεκτου τμήματος ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού Ναυτικού.
Την άφιξη της αμερικανικής ομάδας κρούσης επιβεβαίωσε και το νοτιοκορεατικό Ναυτικό το οποίο ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε σήμερα κοινές ασκήσεις οι οποίες έχουν ως στόχο την «αποτροπή προκλήσεων της Βόρειας Κορέας και παράλληλα την επίδειξη της ισχυρής συμμαχίας με τις ΗΠΑ».
Σύντομα στην ίδια ναυτική ομάδα θα βρίσκεται ακόμη ένα αεροπλανοφόρο το CVN 78 Ronald Reagan το οποίο ολοκλήρωσε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και γενικής επιθεώρησης και αναμένεται να αποπλεύσει σύντομα από τις ΗΠΑ.
Απατώντας στη άφιξη της αμερικανικής αρμάδας η κρατική εφημερίδα Rodong Sinmun ανέφερε σήμερα ότι κατά την διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της 15ης Απρίλιου επέδειξε δύο νέους βαλλιστικούς πυραύλους λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η μεγάλη αμερικανική επικράτεια των ΗΠΑ είναι πλήρως εκτεθειμένη σε ένα προληπτικό πυρηνικό μας κτύπημα».
Αναλυτές εξηγούν ότι ίσως πρόκειται για τους πυραύλους ΚΝ-08 και ΚΝ-14 οι οποίοι θεωρητικά μπορούν να φτάσουν τις ΗΠΑ αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμη κάποια δοκιμαστική εκτόξευση.
Αναφορικά με το USS Carl Vinson το αποκάλεσε εντελώς «άχρηστο» λέγοντας πως «δεν αποτελεί καν πρόβλημα για εμάς στο στρατιωτικό επίπεδο».
Στο μεταξύ το γαλλικό σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων Mistral έφτασε στην ναυτική βάση Sasebo της επαρχίας του Ναγκασάκι για την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων με το ιαπωνικό Ναυτικό. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν η άφιξη του γαλλικού σκάφους έχει να κάνε με την ένταση στην κορεατική Χερσόνησο, αλλά η παρουσία του εκεί σίγουρα δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός.
Πάντως οι ασκήσεις που θα πραγματοποιήσει μεταξύ 3 και 22 Μαΐου θα διεξαχθούν στην θαλάσσια περιοχή των νησιών του Γκουάμ και στις βόρειες Μαριάνες.
Σήμερα, Σάββατο 29 Απριλίου 2017 συμμετείχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στις Βρυξέλλες.
Αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι μια απλή υπόθεση.
Πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν οι οικονομικές υποχρεώσεις που η Μεγάλη Βρετανία έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη. Ειδικά ως προς τα ταμεία συνοχής.
Αλλά φυσικά και να προστατευθούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν, εργάζονται και ζουν στη Μεγάλη Βρετανία. Και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται 70.000 Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι.
Τα ζητήματα των χερσαίων συνόρων της Μεγάλης Βρετανίας με την Ιρλανδία πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μια ειδική περίπτωση. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το ζήτημα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέρχεται σε αυτήν τη διαπραγμάτευση ενωμένη και με καλή διάθεση να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε, εφόσον πρυτανεύσει η λογική.
Η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ένωση, μέσα από μια μακρά διαδικασία, που πρέπει, τελικά, να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η αποχώρηση, όμως, της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και την αποχώρησή της από την Ευρώπη».
Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα αποτελέσει μια "ευρωπαϊκή επιλογή", διαβεβαίωσε σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι οι Γάλλοι μόνο κερδισμένοι θα βγουν αν παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καθώς στον δεύτερο γύρο θα βρεθούν αντιμέτωποι ο ευρωπαϊστής κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η ευρωφοβική ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, το ερώτημα που τίθεται είναι "αν οι Γάλλοι θα πρέπει να αγωνιούν για μια έξοδο" της χώρας από την ΕΕ, είπε ο Ολάντ προσερχόμενος στην τελευταία του σύνοδο κορυφής που είναι αφιερωμένη στο Brexit.
"Οι Γάλλοι μόνο κερδισμένοι θα βγουν παραμένοντας στην ΕΕ. Και από αυτήν την άποψη είναι αλήθεια ότι οι εκλογές της 7ης Μαΐου είναι μια ευρωπαϊκή επιλογή", είπε.
Η Λεπέν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αν εκλεγεί θα διορίσει πρωθυπουργό τον ηγέτη του δεξιού κινήματος Debout la France, τον Νικολά Ντιπόν-Ενιάν που στον πρώτο γύρο των προεδρικών συγκέντρωσε ποσοστό 4,7%. Η αρχική πρόταση της Λεπέν για κατάργηση του ευρώ στη Γαλλία αποσύρθηκε πάντως από το νέο πρόγραμμα διακυβέρνησης που παρουσίασε σήμερα μαζί με τον νέο σύμμαχό της.
Κανείς δεν έχει συσπειρωθεί εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου, διαμήνυσε η καγκελάριος της Γερμανίς Άγγελα Μέρκελ, μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής των 27 που υιοθέτησε τις κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το Brexit.
Με τη δήλωση αυτή, η καγκελάριος απάντησε στην κατηγορία της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση "ενώνεται εναντίον" της χώρας της.
"Το να μιλάμε εμείς οι 27 με μια φωνή είναι το φυσικότερο πράγμα στον κόσμο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τασσόμαστε εναντίον κάποιου. Διευκολύνουμε την κατάσταση για τη Βρετανία αν μιλάμε με μια φωνή", υποστήριξε η Μέρκελ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να "ανακτήσουν έναν δραστικό ρόλο" στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου 'Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος αναμένεται την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον.
Ο αρχηγός του αιγυπτιακού κράτους δέχθηκε σήμερα στο Κάιρο τον παλαιστίνιο ομόλογό του, ο οποίος θα συναντηθεί στις 3 Μαΐου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για συνομιλίες σχετικά με την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.
Ο Σίσι υπογράμμισε "τη σημασία που θα έχει να δει τις ΗΠΑ να ανακτούν έναν δραστικό ρόλο στις προσπάθειες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων" μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ "της ανάγκης να ενταθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας διευθέτησης του παλαιστινιακού ζητήματος", προστίθεται.
Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ στα μέσα Μαρτίου, ο Αμπάς είχε αναφέρει σαφώς τη λύση των δύο κρατών, από την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε να λαμβάνει αποστάσεις.
Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο Τραμπ είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι οι ΗΠΑ, ιστορικός παράγοντας της ειρηνευτικής προσπάθειας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δεν μένουν προσηλωμένες σε αυτή τη λύση, εγκαταλείποντας έτσι τη γραμμή της αμερικανικής διπλωματίας που επίσημα είχαν υιοθετήσει οι πρόεδροι των ΗΠΑ τουλάχιστον από το 2001.
Για εντυπωσιακή βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης των πολιτών έκανε λόγο ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.
Κατά τον ίδιο, μάλιστα, αυτή η συμμόρφωση είχε ως αποτέλεσμα το «ιδιαίτερα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, γεγονός το οποίο είναι θετικό».
«Ο βαθμός της φορολογικής συμμόρφωσης σε μια οικονομία εξαρτάται και από τα μηνύματα που στέλνει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία σε σχέση με τη φοροδιαφυγή» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.
Εκτίμησε, επίσης, ότι «μεγάλο μέρος αυτής της υπερεκτέλεσης στα έσοδα είναι μόνιμη» ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε θέση να απολογείται για το υψηλό πλεόνασμα.
Στη συνέχεια, πάντως, παραδέχθηκε ότι «η φορολογία είναι πράγματι υψηλή και τα χρήματα αυτά βεβαίως βγαίνουν από την τσέπη των πολιτών». «Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει» έσπευσε να συμπλήρωσε.
Τρία είναι τα πάθη που κατακυριεύουν την ψυχή, μέχρι να φθάση σε μεγάλα μέτρα, και αυτά δεν αφήνουν τον άνθρωπο να αποκτήση τις αρετές και να είναι κοινωνός της ζωής του άλλου.
1 Η Αιχμαλωσία, δηλαδή γενικώς ο,τι κυριεύει την σκέψη και την καρδιά μου. 2 Η Οκνηρία, δηλαδή το να μην αντιμετωπίζω δραστήρια την πνευματική μου ζωή.
3 H Λήθη, δηλαδή το να ξεχνώ τον Θεό, να ξεχνώ αυτό που έχω μπροστά μου.
Αλβανικό ειδησεογραφικό πόρταλ του Τέτοβο των Σκοπίων, μιας πόλης της οποίας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι Αλβανοί, σημειώνει ότι ένας μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων των δυνάμεων ασφαλείας, για πρώτη φορά έχει εισέλθει μέσα στην πόλη.
Είναι ασαφής ο λόγος της παρουσίας τους, αλλά έχει δημιουργήσει- όπως σημειώνεται- πανικό στους πολίτες, αφού αυτό γίνεται μόλις μία ημέρα μετά την αιματηρή νύχτα στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων.
Τη μνήμη των Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου των Αποστόλων τιμά σήμερα, 29 Απριλίου, η Εκκλησία μας. Οι Άγιοι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος ανήκουν στη χορεία των Αποστόλων του Κυρίου και κατάγονταν ο μεν Ιάσων από την Ταρσό ή τη Θεσσαλονίκη, κατά το παλαιό χειρόγραφο, όπως σημειώνει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο δε Σωσίπατρος από την Αχαΐα.
Το όνομα του Ιάσων απαντά σε δύο από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Στις Πράξεις των Αποστόλων και στην προς Ρωμαίους Επιστολή του Παύλου.
Ο Απόστολος Παύλος, μετά τους Φιλίππους, ήλθε στην Θεσσαλονίκη, όπου δίδαξε επί τρεις εβδομάδες. Η διδασκαλία του επέσυρε το μίσος των Ιουδαίων, οι οποίοι στράφηκαν εναντίον του, παρακινώντας και τους αγοραίους της πόλεως. Επειδή φιλοξενούνταν στο σπίτι του Ιάσονος, οι Ιουδαίοι τον αναζήτησαν εκεί. Δεν τον βρήκαν όμως, γι’ αυτό έσυραν τον Ιάσονα και τους άλλους αδελφούς στους πολιτάρχες, δηλαδή στους δημοτικούς άρχοντες. Στην αφήγηση αυτή των Πράξεων των Αποστόλων αναφέρεται για πρώτη φορά το όνομα του Ιάσονα. Στην προς Ρωμαίους Επιστολή ο Παύλος αναφέρει τον Ιάσονα με εκείνους που απηύθυναν χαιρετισμούς στους παραλήπτες της Επιστολής.
Από την Αγία Γραφή, από την οποία έχουμε τις πρώτες πληροφορίες και συγκεκριμένα στην προς Ρωμαίους Επιστολή, ο Ιάσων και ο Σωσίπατρος χαρακτηρίζονται «συγγενείς» του Αποστόλου Παύλου. Ο χαρακτηρισμός αυτός δημιούργησε ορισμένα ερωτήματα. Κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι ο Παύλος και ο Ιάσων ήταν ομότεχνοι, πάντως όχι συγγενείς εξ αίματος. Εν τούτοις, όπως δέχονται οι ερευνητές, ο αναφερόμενος στις Πράξεις των Αποστόλων και στην Επιστολή είναι ένα και το αυτό πρόσωπο.
«Τούτου τού Ιάσονος», λέγει ο ιερός Χρυσόστομος, «καί Λουκάς μέμνηται. Ου γάρ απλώς συγγενήν μέμνηται, ει μή καί τήν ευσέβειαν είεν εοικότως αυτώ». Με το ίδιο πνεύμα ομιλεί και ο Θεοφύλακτος: «Ει μή γάρ τοιούτοι ήσαν, ουκ άν αυτών εμνήσθη». Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν ο Θεοδώρητος Κύρου, ο Οικουμένιος και όλοι οι νεότεροι ερμηνευτές. Δέχονται δηλαδή ταυτισμό του Ιάσονος των Πράξεων και της Επιστολής.
Ο Ιάσων φαίνεται ότι διατηρούσε μικρό εργαστήριο υφαντουργίας, στο οποίο ο Παύλος βρήκε εργασία. Αυτό σημαίνει ότι ο συνεργάτης του Αποστόλου ήταν εγκατεστημένος στη Θεσσαλονίκη και ίσως μονίμως. Το Μηναίον της Εκκλησίας φέρει τον Ιάσονα Ταρσέα ως προς την καταγωγή. «Τούτων ο μέν Ιάσων Ταρσεύς ήν, ός καί πρώτος εκείθεν ζωγρείται πρός τήν ευσέβειαν».
Ίσως η άποψη αυτή σχηματίσθηκε από την φράση του Παύλου «οι συγγενείς μου» και κυρίως από παρερμηνεία σχετικής φράσεως των λεγομένων «Πράξεων τών Αγίων», έργο κατά πάσα πιθανότητα του 9ου αιώνα μ.Χ. Οι «Πράξεις τών Αγίων» αναφέρουν ότι ο Ιάσων καταστάθηκε από τον Παύλο, Επίσκοπος Ταρσού. «Εξ αρχής», λέγει το κείμενο των «Πράξεων τών Αγίων», «ομού Ιάσων τής Ταρσού μητρόπολιν κυβερνών εμπεπίστευτο παρά Παύλου ως οικείαν πατρίδα». Αλλά το «οικείαν πατρίδα» δεν αναφέρεται στον Ιάσονα, αλλά στον Ταρσέα Παύλο, που εμπιστεύθηκε την πατρίδα του στον Ιάσονα. Αλλά και αν ακόμη ο Ιάσων καταγόταν από την Ταρσό, δεν θα ήταν Χριστιανός πριν από την εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη.
Τούτο είναι εύκολο να το ισχυρισθούμε, διότι εάν είχε γνωρίσει την χριστιανική πίστη στην Ταρσό, βρισκόμενος στην Θεσσαλονίκη έπρεπε τουλάχιστον να είχε προλειάνει το έδαφος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Ιάσων ζούσε στην Θεσσαλονίκη και ότι έγινε μαθητής του Αποστόλου Παύλου.
Η γνώμη του Holzner ότι ο Απόστολος Παύλος ήλθε από τους Φιλίππους στη Θεσσαλονίκη κομίζοντας Επιστολές προς τον Ιάσονα, συνηγορεί υπέρ της απόψεως εκείνης ότι ο Παύλος δεν γνώριζε τον Ιάσονα και ότι ο Ιάσων γνώρισε τον Χριστιανισμό από τον Παύλο. Ο Απόστολος Παύλος στα πρώτα χρόνια της ιεραποστολικής δράσεώς του, επισκεπτόταν καταρχήν τους Ιουδαίους και έπειτα απευθυνόταν στους Εθνικούς.
Έτσι και στη Θεσσαλονίκη, όπως είναι γνωστό, πρώτα επισκέφθηκε τη συναγωγή, όπου και μίλησε. Πολλοί από τους ερμηνευτές ισχυρίζονται ότι ο Ιάσων ήταν Ιουδαίος. Το όνομα Ιάσων ήταν συνηθισμένο στους Έλληνες, το έπαιρναν όμως και πολλοί Ελληνιστές Ιουδαίοι. Η πληροφορία του Δωροθέου Τύρου, ότι ο Ιάσων ήταν ένας από τους Εβδομήκοντα Μαθητές του Κυρίου έχει αποκρουσθεί.
Η δράση του Ιάσονος, αρχίζει αμέσως μετά την μεταστροφή του στον Χριστό. Φιλοξενεί τον Παύλο στο σπίτι του, προσφέρει στον δάσκαλο και στους πρώτους Χριστιανούς τη βοήθειά του, διαθέτει το ίδιο του το σπίτι για τις συνάξεις και υφίσταται διώξεις χάρη του Ευαγγελίου. Η αναζήτηση του Παύλου από τους Ιουδαίους και η σύλληψη του Ιάσονος στη Θεσσαλονίκη ήταν πράξη ανεύθυνη.
Αν πράγματι οι κατηγορίες ότι ενεργούσε κατά του Καίσαρος ήταν επιβεβαιωμένες, τότε έπρεπε να γίνει έρευνα όχι από τον όχλο, αλλά από τις αρχές. Οι πολιτάρχες, ύστερα από εξέταση στην οποία υπέβαλαν τον Ιάσονα και τους αδελφούς, τους άφησαν ελεύθερους και τους διαβεβαίωσαν ότι δεν επρόκειτο να ενοχληθούν. Παρόλα αυτά, η θέση του Ιάσονος δεν έπαυσε να είναι επισφαλής.
Όλα αυτά αποτελούν προοίμιο άλλων διώξεων που επρόκειτο να υποστεί ο Ιάσων. Ο ιερός Χρυσόστομος, επαινώντας τον Απόστολο Ιάσονα, τον χαρακτηρίζει θαυμαστό: «Θαυμαστός ο ανήρ εις κινδύνους εαυτόν εκδούς καί εκπέμψας αυτούς».
Μετά τα συμβάντα στη Θεσσαλονίκη, ο Παύλος αναχωρεί γρήγορα για την Βέροια. «Οι δέ αδελφοί διά νυκτός εξέπεμψαν τόν τε Παύλον καί Σίλαν εις Βέροιαν». Πρωτοστάτης για τη φυγάδευση του διδασκάλου τους ήταν ο Ιάσων, ο οποίος έμεινε στη Θεσσαλονίκη διοργανώνοντας την πρώτη Εκκλησία.
Όταν οι Απόστολοι Τιμόθεος και Σίλας πήγαν στην Κόρινθο, ο Ιάσων τους έδωσε χρήματα για τον Παύλο. Και όταν ο Απόστολος Παύλος έγραφε την προς Ρωμαίους Επιστολή, ο Ιάσων ήταν στην Κόρινθο και απηύθυνε χαιρετισμούς στους Χριστιανούς της κοινότητος της Ρώμης.
Μια παράδοση φέρει τον Απόστολο Ιάσονα Επίσκοπο της γενέτειρας του διδασκάλου του, τον δε Απόστολο Σωσίπατρο Επίσκοπο Ικονίου. Άλλη πάλι παράδοση, την οποία όμως αποκρούουν οι ερμηνευτές, θέλει τον Ιάσονα Επίσκοπο Ικονίου. Τόσο ο Ιάσων όσο και ο Σωσίπατρος ήλθαν στην Κέρκυρα, όπου ανέπτυξαν πλούσια δράση.
Και οι δύο συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου, εξαιτίας της ιεραποστολικής τους δραστηριότητας, συκοφαντήθηκαν, συνελήφθησαν και ρίχθηκαν στη φυλακή από τον ηγεμόνα Κερκυλλίνο. Στην φυλακή μετέστρεψαν επτά ληστές στον Χριστό, οι οποίοι αργότερα μαρτύρησαν για την πίστη τους και το δεσμοφύλακα Αντώνιο. Οι δύο Απόστολοι παραδόθηκαν από τον ηγεμόνα στον έπαρχο Καπριανό, ο οποίος μην μπορώντας να τους μεταπείσει, τους έριξε στην φυλακή.
Τα βασανιστήρια που υπέστησαν από τον έπαρχο οι δύο Απόστολοι, συγκίνησαν την θυγατέρα του ηγεμόνος, Κέρκυρα, η οποία ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό. Οι δύο Απόστολοι ρίχθηκαν σε ένα σιδερένιο καζάνι, όπου υπήρχε πίσσα και ρητίνη. Ο Ιάσων εξήλθε αβλαβής, ενώ ο Σωσίπατρος πέθανε. Από τη δοκιμασία αυτή των δύο Αποστόλων, ο ηγεμόνας μετανόησε, κατηχήθηκε, βαπτίσθηκε και μετονομάσθηκε Σεβαστιανός.
Ο Απόστολος Ιάσων, όπως αναφέρουν οι «Πράξεις τών Αγίων», έζησε μέχρι τα βαθειά γεράματα, διακονώντας την Εκκλησία της Κέρκυρας και χτίζοντας ναούς. Οι Κερκυραίοι για την προσφορά των δύο Αποστόλων, τους ευλαβούνται και προς τιμήν τους υπάρχει περικαλλής ναός, που θεωρείται ο αρχαιότερος στην πόλη.
Οι τίμιες κάρες των Αγίων Αποστόλων Ιάσονος και Σωσιπάτρου φυλάσσονται με ευλάβεια στην ιερά μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας.
Απολυτίκιο: Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε. Δυάς η ομότροπος, των Αποστόλων Χριστού, Ιάσων ο ένδοξος, Σωσίπατρος ο κλεινός, συμφώνως τιμάσθωσαν ούτοι γαρ δεδειγμένοι, τον της χάριτος λόγον, ηύγασαν εν Κερκύρα, ευσεβείας το φέγγος, πρεσβεύοντες τω Κυρίω, υπέρ των ψυχών ημών.
Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζον Μακέιν, γνωστός για τη Ρωσοφοβία του, έκανε μια σειρά από αμφιλεγόμενες δηλώσεις, σημειώνει η ρωσική εφημερίδα ‘Βίζγκλιαντ’.
Κατά τις απόψεις του Μακέιν, τα Βαλκάνια πρέπει να βοηθούν από την Αμερική για να αντισταθμιστεί η επέκταση της «Ρωσικής Αυτοκρατορίας», που υποτίθεται ότι «θα αποκαταστήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν».
Ο Αμερικανός πολιτικός υποστηρίζει ότι η Ρωσία φέρεται να ‘εντείνει τις προσπάθειές της για να φέρει καταστροφικές επιπτώσεις στην περιοχή και να αποτρέψει τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να επιλέξουν το μέλλον τους», αναφέρει η RT βάσει ενός άρθρου του Γερουσιαστή που δημοσιεύθηκε στην ‘Washington Post’.
«Το πιο κατάφωρο παράδειγμα είναι το πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία», είπε ο Μακέιν.
Ο Γερουσιαστής ελπίζει ότι αυτή «η εξωφρενική επίθεση» στο Μαυροβούνιο θα δείξει στον κόσμο ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σταματά σε τίποτε προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του- την αποκατάσταση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας».
Σύμφωνα με τον Μακέιν, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «από μόνες τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν (τη Ρωσία), επομένως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να δώσουν κάθε δυνατή βοήθεια».
Ο γερουσιαστής κάλεσε τους ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ να επισκέπτονται πιο συχνά τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να τονίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν τις προσπάθειες των χωρών των Βαλκανίων να ενταχθούν σε οργανισμούς όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Σύμφωνα με τον Μακέιν έτσι θα έχουν ειρήνη και ευημερία στα Βαλκάνια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή (σήμερα) το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ψήφισε υπέρ της ένταξης του στο ΝΑΤΟ, αν και ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων του αντιτίθεται στην ένταξη αυτή.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς , καταλήγει το δημοσίευμα, έχει παραποιήσει τα δεδομένα και ισχυρίζεται για «πραξικόπημα με τη συμμετοχή της Ρωσίας», για να δυσφημίσει την αντιπολίτευση, η οποία αντιτίθεται σθεναρά κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Όλοι έχουν πάντα μια μεγάλη απορία σχετικά με την ζωή στην Βόρεια Κορέα. Τους τελευταίους μήνες απασχοελί την επικαιρότητα και έτσι το ενδιαφέρον έγινε ακόμα μεγαλύτερο.
Προ μηνών η Φραγκίσκα Μεγαλούδη έδωσε μια συνέντευξη στο newsbeast.gr για τη ζωή στην πιο απομονωμένη χώρα του κόσμου. Η συνέντευξη φυσικά είναι επίκαιρη καθώς τίποτα δεν άλλαξε από τότε.
«Στο αεροπλάνο επικρατεί απόλυτη ησυχία. “Καλώς ήρθατε στη γη των προγόνων μας”, η φωνή του πιλότου ακούγεται σοβαρή. Περάσαμε το τελευταίο σύνορο, πλέον έχουμε μπει στον εναέριο χώρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας».
Με τη φράση αυτή, η Φραγκίσκα Μεγαλούδη ξεκινά την περιγραφή των όσων έζησε και είδε για δύο χρόνια στην πιο απομονωμένη χώρα του κόσμου. Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ή αλλιώς Βόρεια Κορέα, όπως την ξέρουν οι περισσότεροι. Ένα όνομα σχεδόν μύθος για τον μέσο Δυτικό λόγω των περιορισμένων πηγών πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στη χώρα, αλλά και εξαιτίας των δυσμενών σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο που χρωματίζει τα σχετικά δημοσιεύματα.
Πόσα πραγματικά ξέρουμε ή νομίζουμε πώς ξέρουμε για τη Βόρεια Κορέα; Για παράδειγμα πόσο πιστευτό φαντάζει ότι σε σούπερ μάρκετ της χώρας κυκλοφορούν επώνυμα ελληνικά προϊόντα όπως φέτα, λάδι και χυμοί; Ότι οι κάτοικοι χρησιμοποιούν smartphones και φωτογραφικές μηχανές; Ότι παραπονιούνται δίχως φόβο σε έναν ξένο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;
Κι από την άλλη πόσο σίγουρος μπορεί να είναι ο επισκέπτης ότι αυτά που ακούει είναι ειλικρινή; Δεν υπάρχει άραγε φόβος απέναντι σε μια παντοδύναμη εξουσία; Τελικά τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην υπόθεση της Βόρειας Κορέας;
Η Φραγκίσκα πιστεύει πως μπόρεσε να δει την αλήθεια των ανθρώπων της χώρας. Για το λόγο αυτό αποφάσισε -όπως λέει- να γράψει το βιβλίο «Στη χώρα των Κιμ - Δύο χρόνια στη Βόρεια Κορέα» που πρόσφατα εκδόθηκε κι από το οποίο προέρχεται το αρχικό απόσπασμα. «Το έγραψα για να πω αυτήν την αλήθεια που δεν λέγεται», δηλώνει αφοπλιστικά. Η ίδια έχει βρεθεί άλλωστε με ΜΚΟ και διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς σε διάφορες χώρες του κόσμου που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως την Ιορδανία, το Ιράκ, τη Συρία, την Ουγκάντα κι άλλες.
Μιλήσαμε με τη συγγραφέα προσπαθώντας να πάρουμε μια ιδέα για τη ζωή στην απομονωμένη ασιατική χώρα, πέρα από τους μύθους που την συνοδεύουν και εστιάζοντας στα όσα μπορεί η ίδια να καταμαρτυρήσει για την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και για το μέλλον της Κορέας.
Αναλυτικά η συνέντευξη με τη Φραγκίσκα Μεγαλούδη...
- Πώς βρέθηκες στη Βόρεια Κορέα και πόσο καιρό έζησες εκεί; «Έζησα στη Βόρεια Κορέα 22 μήνες. Δούλευα στο IRIN, στην Μπανγκόκ, στο δημοσιογραφικό πρακτορείο του ΟΗΕ. Ο πατέρας του γιου μου ήταν ήδη στη Βόρεια Κορέα με τον ΟΗΕ, οπότε ήταν ευκαιρία να πάω κι εγώ με την οικογενειακή βίζα. Αρχικά δούλευα εξ αποστάσεως από το σπίτι στη Β. Κορέα, αλλά αργότερα βρήκα εκεί δουλειά σαν σύμβουλος σε ανθρωπιστικά προγράμματα ΜΚΟ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτό μου επέτρεπε να ταξιδεύω αρκετά και να βλέπω τη χώρα».
- Σε έλεγξαν πριν σου επιτρέψουν να μπεις στη χώρα; «Όχι, πήρα βίζα απευθείας από την πρεσβεία της Β. Κορέας στην Μπανγκόκ. Ήταν όλα κανονισμένα από τον ΟΗΕ, διότι τα Ηνωμένα Έθνη για να μπουν σε μια χώρα έχουν κάνει διαπραγμάτευση για να έχουν πλήρη πρόσβαση παντού. Το γραφείο του ΟΗΕ κάνει όλη τη διαδικασία κι εσύ απλά παίρνεις τη βίζα».
- Πόσα μπόρεσες να δεις στη χώρα; Είχες ποτέ την αίσθηση ότι βλέπεις μόνο όσα το καθεστώς της χώρας σου επιτρέπει; «Έβλεπα τα πάντα. Είχα ελευθερία. Υπάρχουν στη χώρα 6 υπηρεσίες του ΟΗΕ. Οι υπηρεσίες αυτές δεν μπαίνουν στη χώρα εάν δεν έχουν πρόσβαση. Η αρχή είναι: "no access, no aid". Αφού λοιπόν είχα βίζα που δεν είχε καμία απαγόρευση, μπορούσα να κυκλοφορώ ελεύθερα και να πηγαίνω παντού (σ.σ. κι εκτός της πρωτεύουσας Πιονγιάνγκ)».
Είναι μια φτωχή χώρα, αλλά άστεγοι δεν υπάρχουν
- Ποιο ήταν το βιοτικό επίπεδο; Υπήρχε ανεργία; Υπήρχαν άστεγοι; «Άστεγοι δεν υπάρχουν, ούτε και αναλφάβητοι γιατί όπως σε όλα τα σοσιαλιστικά καθεστώτα υπάρχει ένα μίνιμουμ επίπεδο παροχών για όλους. Νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους και σχολεία για όλους. Είναι μια φτωχή χώρα, αλλά άστεγους δεν βλέπεις.
Από εκεί και πέρα η χώρα δεν είναι Ρουμανία, δεν είναι Βουλγαρία για να μπορείς να συγκρίνεις το βιοτικό επίπεδο. Υπάρχει ένας πολύ περήφανος λαός. Γιατί άκουγα διάφορα που λέγαν ότι “με ένα πακέτο τσιγάρα αγοράζεις τα πάντα…” Δεν υπάρχουν αυτά!
Επίσης το επίπεδο ζωής έχει ανέβει αρκετά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παραμένει μια φτωχή χώρα, αλλά μπορεί να δει κανείς τους δείκτες. Πριν 20 χρόνια, υπήρξε ένας λιμός που πέθαναν 300.000 άνθρωποι, υφίσταται κυρώσεις από το 1992… Στην ουσία οι κυρώσεις έχουν πραγματικά πνίξει τη χώρα, μια χώρα που μόλις το 19% είναι καλλιεργήσιμη και είναι εκτεθειμένη σε φυσικές καταστροφές (ξηρασίες, ακραίες καιρικές συνθήκες)».
- Πώς είδες εσύ τη φτώχεια που περιγράφεις; «Δεν μιλάμε για φτώχεια Αφρικής, δεν μιλάμε για ανθρώπους που πεινάνε. Μιλάμε για ανθρώπους που δεν τρώνε καλά. Έχει τεράστια διαφορά. Το επισιτιστικό πρόβλημα της Βόρειας Κορέας δεν είναι πρόβλημα ανθρώπων που κοιμούνται νηστικοί, αλλά που δεν παίρνουν έναν καλό αριθμό πρωτεϊνών και βιταμινών. Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς τους δείκτες: Για παράδειγμα, στα υποσιτισμένα παιδιά, έχουν πέσει οι αριθμοί κι από το 32% έχει πέσει στο 27% ο μέσος όρος. Φυσικά είναι μεγάλος ο αριθμός για μια βιομηχανική χώρα, όπως η Βόρεια Κορέα. Από την άλλη ο αριθμός των υποσιτισμένων παιδιών σε άλλες χώρες είναι πολύ μεγαλύτερος. Αν δούμε την παιδική θνησιμότητα, στη Βόρεια Κορέα έχουμε 16 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις. Στην Αμερική έχουμε 8, στην Χιλή έχουμε 16, στην Ελλάδα έχουμε 4. Δηλαδή οι στατιστικές δεν είναι τραγικές. Πρέπει κάποιος να δει τους αριθμούς, γιατί λέμε γενικά και αόριστα "πεινάνε, πεθαίνουν της πείνας" κι αν δεις τις στατιστικές δεν είναι ακριβώς αυτό. Και αυτά είναι στατιστικά του ΠΟΥ, δεν είναι της κυβέρνησης» Τα ελληνικά προϊόντα σε βορειοκορεατικό σούπερ-μάρκετ
- Ποιος είναι ο τρόπος ζωής των ανθρώπων; Υπάρχουν σούπερ-μάρκετ; Έχουν smartphones, υπολογιστές, κτλ; «Υπάρχουν κινέζικα σούπερ-μάρκετ τα οποία είναι αρκετά φτηνά και είχαν τα πάντα. Μετά υπάρχουν αγορές για φρέσκα προϊόντα. Όλα αυτά πέρα από το σύστημα διανομής που δίνει τα βασικά και καλύπτει 16 εκατ. ανθρώπους. Έχουν το δικό τους smartphone, χρησιμοποιούν κάμερες».
- Είδες ξένα προϊόντα στην αγορά; «Όλα τα προϊόντα στα σούπερ-μάρκετ είναι ξένα. Είχα δει μάλιστα και ελληνικά προϊόντα. Για παράδειγμα χυμούς Φλώρινας, φέτα Δωδώνη, ένα λάδι -δεν θυμάμαι τη μάρκα- από τη Σπάρτη! Όλα αυτά έρχονται μέσω Κίνας. Επίσης υπάρχουν πολλά γερμανικά προϊόντα. Η αγορά με τα φρούτα, το κρέας, τα λαχανικά ήταν δικής τους παραγωγής. Ήταν το πλεόνασμα της παραγωγής τους οπότε τα λεφτά τα κρατούσαν οι ίδιοι». Δεν υπάρχουν κυρώσεις εάν δεν υποκλιθείς σε άγαλμα
- Σου επέβαλαν ποτέ να υποκλιθείς μπροστά σε άγαλμα των Κιμ; «Στους ξένους δεν ζητείται. Άμα θέλεις το κάνεις. Εκεί που το κάνεις υποχρεωτικά είναι άμα πας στο Μαυσωλείο. Αν όμως δεν θες να υποκλιθείς, δεν πας διότι δεν σε υποχρεώνει κανείς. Σε καμία περίπτωση δεν θα σε υποχρεώσουν να υποκλιθείς ή να αφήσεις λουλούδια άμα δεν θες κι ούτε υπάρχουν κυρώσεις αν δεν το κάνεις».
- Οι άνθρωποι μιλούσαν άνετα μαζί σου; Αισθάνθηκες ποτέ ότι φοβούνται, ότι σου λένε ψέματα, ότι θέλουν κάτι να κρύψουν; «Μιλάνε, αλλά δεν μιλάνε για πολιτική. Δεν είχα προσπαθήσει να πιάσω πολιτική κουβέντα, γιατί ξέρω ότι δεν μιλάνε για τέτοια θέματα, ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Είχες άλλα να πεις. Γιατί να μιλήσεις για τους ηγέτες; Μπορούσες να συζητήσεις για την καθημερινότητά τους και χαιρόντουσαν να σου μιλούν. Στην Πιονγιάνγκ ήταν πιο άνετοι, στην επαρχία ήταν μαζεμένοι γιατί δεν ήταν συνηθισμένοι να βλέπουν ξένους.
Δεν αισθάνθηκα να θέλουν να αποκρύψουν κάτι, γιατί όταν ρωτάς κάποιον για τα παιδιά του, για το σχολείο, για κοινωνικά θέματα, τι ψέματα να πει; Μου εξηγούσαν το σύστημα της θέρμανσης κι έλεγαν ότι έχουν πρόβλημα, ότι κρυώνουν το χειμώνα. Αλλά δεν καθόντουσαν να σου πουν "πεινάμε". Γιατί δεν πείνανε, δεν τρώνε καλά, έχει πραγματικά διαφορά αυτό. Όμως δεν παίρνουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Δεν είναι μικρό πράγμα, αλλά δεν είναι ότι κάποιος κοιμάται νηστικός. Δεν υπάρχουν οι εικόνες του λιμού. Στις απομονωμένες επαρχίες βέβαια φαντάζομαι θα είναι χειρότερα τα πράγματα…»
Συζητώντας για την ελληνική οικονομική κρίση με τους Βορειοκορεάτες
- Τι γνωρίζουν για την Ελλάδα; Μας μισούν για τον Πόλεμο της Κορέας που είχαμε πολεμήσει εναντίον τους; «Όχι, γιατί δεν τον λένε "πόλεμο της Κορέας", τον λένε "πόλεμο του ΟΗΕ". Είναι σαν να ρωτήσεις έναν Έλληνα "τι άποψη έχεις για το Αζερμπαϊτζάν;" Αντίθετα, γνώριζαν για την οικονομική κρίση. Έλεγαν: "έχετε προβλήματα κι εσείς τώρα". Τα κακά νέα μεταφέρονται πρώτα…»
- Πώς είναι σε σχέση με την Αθήνα η ποιότητα ζωή στην Πιονγιάνγκ για μια μητέρα με μικρό παιδί; «Πολύ καλύτερα! Καθαρή ατμόσφαιρα, μεγάλα πεζοδρόμια, πολλά πάρκα, απέραντες παιδικές χαρές, το ποτάμι... Επιπλέον, δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος γιατί η χώρα δεν έχει εγκληματικότητα, ενώ οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να σε στηρίξουν. Όσο για την περίθαλψη, η χώρα γιατρούς έχει, αλλά έχει ελλείψεις σε φάρμακα και τεχνολογία και σε κάτι σοβαρό μπορεί πραγματικά να κινδυνεύσεις άδικα».
Στο βιβλίο της, η Φραγκίσκα περιγράφει μια περιπέτεια που έζησε, με τον γιο της να έχει πάθει σοβαρή ίωση με υψηλό πυρετό για μέρες και να μην υπάρχουν φάρμακα, αλλά ούτε και παιδιατρικές... βελόνες! Αναγκάστηκε να τα προμηθευτεί μέσω Κίνας. Εάν όμως δεν υπάρχουν χρήματα, μια τέτοια ίωση ίσως να αποβεί ακόμη και μοιραία… Δεν γνωρίζεις τι επιτρέπεται και τι όχι
- Ένιωσες ποτέ να βρίσκεσαι σε «οργουελική κοινωνία», με το κράτος να σε παρακολουθεί; «Αρκετές φορές βρέθηκα να μην ξέρω τι ακριβώς ίσχυε και τι όχι. Τους κανόνες δεν τους ήξερες ακριβώς με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό, το οποίο σου προκαλούσε ένα άγχος. Αρχικά βέβαια φοβόμουν μην φέρω σε δύσκολη θέση τους ανθρώπους. Εμένα δεν θα μου έκαναν τίποτα. Το χειρότερο που θα μπορούσε να μου συμβεί θα ήταν να απελαθώ, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ. Φυσικά υπήρχε ένα σύστημα παρακολούθησης των πολιτών. Δεν είναι όμως ότι περπατάνε στο δρόμο και τους σκοτώνουν. Υπήρχαν επιτροπές που έδιναν αναφορά, είχαν τη δημόσια αυτοκριτική. Αυτά βέβαια τα τελευταία χρόνια είχαν χαλαρώσει». Η Βόρεια Κορέα κάνει «ανοίγματα», όμως η Δύση τα αγνοεί
- Πόσο πιθανό είναι ένα «άνοιγμα» της χώρας, στα βήματα της Κούβας; «Κάνει άνοιγμα με το δικό της τρόπο, κάνει άνοιγμα με τις ιδιωτικές αγορές, κάνει άνοιγμα με το να αφήνει τους παραγωγούς να πουλάνε το πλεόνασμα και να κρατάνε το κέρδος, άνοιγμα με bonus στις επιχειρήσεις και managers οι οποίοι μπορούν να προσλάβουν και να απολύσουν. Κάνουν βήματα τα οποία όμως η Δύση τα αγνοεί και δεν τα στηρίζει. Με το εμπάργκο, οποιαδήποτε ξένη εταιρεία προσπαθήσει να επενδύσει στη χώρα, θα μπει στη "μαύρη λίστα". Δεν μπορούν να μπουν και να βγουν χρήματα στη χώρα, παρά μόνο σε σακούλες. Με τέτοιες συνθήκες δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις, δεν μπορεί να εισαχθεί τεχνογνωσία. Η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές το '80. Φυσικά ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας πάει στο πυρηνικό πρόγραμμα γιατί η χώρα είναι τυπικά σε εμπόλεμη κατάσταση. Βέβαια η Βόρεια Κορέα δεν έχει κάνει κανέναν επεκτατικό πόλεμο, πέραν της επίθεσης του 1950 στο Νότο. Εκτοξεύει μεν απειλές, αλλά επίθεση δεν έχει κάνει». Εάν δεν είχαν πυρηνικά, θα είχαν την τύχη του Σαντάμ και του Καντάφι
- Οι κυρώσεις όμως επιβάλλονται για το πυρηνικό πρόγραμμα που η χώρα συνεχίζει να αναπτύσσει… «Η χώρα επικαλείται ότι το έχει ανάγκη για ανάπτυξη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κι ως ένα βαθμό ισχύει. Επίσης για την στρατηγική της αποτροπής, με τη λογική ότι "εγώ δεν επιτίθεμαι, αλλά εσύ αν επιτεθείς θα πάθεις αυτό".
Από την άλλη βέβαια, είμαι σίγουρη ότι εάν δεν είχαν πυρηνικά, θα είχαν την τύχη του Σαντάμ και του Καντάφι. Οι κυρώσεις δεν επηρεάζουν το πυρηνικό πρόγραμμα και δεν νομίζω ότι αποσκοπούν εκεί.
Ελπίζουν ότι όσο "πνίγουν" το λαό, θα προκληθεί αναταραχή και αλλαγή καθεστώτος. Οι κυρώσεις είναι πολιτικές. Αδιαφορούν για τα πυρηνικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν νοιάζονταν, δεν θα άφηναν τη Σαουδική Αραβία να έχει την έδρα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια χώρα με απολυταρχικό καθεστώς που βρίσκεται πίσω από τον πόλεμο στην Υεμένη, πίσω από τον πόλεμο της Συρίας…» Είναι ένα ανελεύθερο καθεστώς, όμως το καλύτερο δυνατό δεδομένων των συνθηκών
- Ποια είναι η άποψη σου για το καθεστώς; «Είναι ένα ανελεύθερο καθεστώς και φυσικά δεν είναι Δημοκρατία. Πιστεύω όμως ότι με την καινούργια ηγεσία που έχουν -δεδομένων των συνθηκών- είναι το καλύτερο δυνατό που μπορεί να τους τύχει. Εάν υποστηριχτεί και "ανοίξει" λίγο, αλλά κι εάν η Δύση υποστηρίξει τα ανοίγματα, θα είχαμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα. Αλλά αυτό είναι επιστημονική φαντασία, δεν θα γίνει ποτέ. Θα έπρεπε να υπήρχε καλύτερη επικοινωνία κι από τις δύο πλευρές, αλλά δεν υπάρχει βούληση. Μια αλλαγή θα ήταν καταστροφική. Είδαμε και τη Λιβύη… Είναι ένας λαός που δεν ζει τον καπιταλισμό. Θα γίνει σφαγή, θα πουλιούνται σκλάβοι στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, θα δούμε τραγικά πράγματα. Επίσης, σε μια πτώση τι θα γίνει με τα πυρηνικά; Ποιος θα τα πάρει; Τι θέλουμε δηλαδή, μια ακόμη προσφυγική κρίση σαν τη Συρία; 25 εκατ. είναι, όσοι και οι Σύριοι; Μια ακόμη χώρα κατεστραμμένη; Αυτό δεν είναι υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…» Το απωθημένο του Έλληνα για την Κορέα
- Τι γνώμη έχεις για τον τρόπο που οι Έλληνες βλέπουν τη Β. Κορέα; «Ο Έλληνας έχει δύο απωθημένα: Βενεζουέλα και Βόρεια Κορέα. Οπότε μόλις δει κάτι, αρπάζεται και κάνει λες και τον έχουν απαγάγει και τον έχουν βασανίσει τον ίδιο».
- Η κυβέρνηση στην Ελλάδα αυτοαποκαλείται "αριστερή". Έχει οποιαδήποτε σχέση με το καθεστώς εκεί; «Καμία σχέση δεν έχει φυσικά. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο, οικογενειακό καθεστώς. Η εξουσία περνάει από τον πατέρα στον γιο. Είναι ένα εντελώς άλλο, είναι μια χώρα με διαφορετική ιστορία, αντίληψη. Δεν είναι καν κομμουνισμός…»
- Θα μπορούσε αντίστοιχο καθεστώς να σταθεί στην Ελλάδα του 2016; «Τα καθεστώτα δεν δημιουργούνται σε πολιτικό κενό. Είναι αποτέλεσμα ιστορικών διεργασιών που ξεκινούν από την ιστορία ενός λαού. Για να φτάσουμε στο σήμερα, έχουν περάσει 100 χρόνια με ιδιαίτερες κοινωνικές και ιστορικές συνθήκες. Εκτός κι αν μιλάμε για μια εγκάθετη δικτατορία που είναι άλλο. Οπότε εξορισμού δεν θα μπορούσε ένα τέτοιο καθεστώς να σταθεί εδώ. Γιατί είναι δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι. Εάν συνέβαινε, θα ήταν μια άλλη εκδοχή που θα ταίριαζε όμως στην ελληνική ιδιοσυγκρασία, ιστορία και κοινωνικές συνθήκες».
- Γιατί αποφάσισες να γράψεις ένα βιβλίο για τη Βόρεια Κορέα; «Ήθελα να μαζέψω και να μοιραστώ όλη την εμπειρία μου στη Βόρεια Κορέα. Και κυρίως λόγω της αδικίας και της δαιμονοποίησης που υφίσταται. Να μιλήσουμε για την προπαγάνδα. Να πω αυτήν την αλήθεια που δεν λέγεται…»
Ο Ιπποκράτης έδωσε το φάρμακο για τον καρκίνο πρίν πολλά χρόνια. Και θα υιοθετήσουμε την τακτική του πανεπιστήμονα Ιπποκράτη ο οποίος μας έλεγε ότι είμαστε ό,τι τρώμε. Τι συμβαίνει όμως και υπάρχει στις ημέρες μας αυτή η έξαρση του καρκίνου;
Ας γνωρίσουμε την Ιπποκράτειο αντικαρκινική άμυνα η οποία στηρίζεται στην ισορροπία των 4 βασικών γεύσεων. Αυτός θεωρείται η κορυφή της ελληνικής ιατρικής γιατί πρώτος αυτός ασχολήθηκε με την ανατομία και φυσιολογία και διατύπωσε ως εξής τις αντιλήψεις του για την υγεία και την αρρώστια, που υιοθέτησε και ο Ιπποκράτης:
«Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία). Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη». Οι αντιλήψεις αυτές τις βρίσκουμε ακέραιες στον Ιπποκράτη. Η ακριβής μείξη, η ισονομία, η συμμετρία, η αρμονία, βρίσκονται στη βάση των δογμάτων των Πυθαγορείων και του Ιπποκράτη. Γράφει χαρακτηριστικά ο Ιπποκράτης:
«Μέσα στον άνθρωπο υπάρχει και το πικρό και το αλμυρό, το γλυκό, το ξινό, το στυφό και το άνοστο και… τα συστατικά αυτά όταν αναμειγνύονται και ενώνονται μεταξύ τους, ούτε φαίνονται ούτε βλάπτουν τον άνθρωπο. Όταν όμως κάποιο απ΄ όλα διαχωριστεί και μείνει μόνο του τότε φαίνεται να προκαλεί βλάβη».
Έχει υποστηριχθεί, ότι με τον αποκλεισμό των πικρών ουσιών – μόνο ηδονή και ευχαρίστηση στο λάρυγγά μας είναι το σύνθημά μας – αποκλείσαμε μια από τις 4 βασικές γεύσεις: αλμυρό, ξινό, πικρό, γλυκό. Πολλοί έχουν απορρίψει και το ξινό και έχουν επιλέξει το αλμυρό και το γλυκό. Έτσι έχει χαθεί η ισορροπία.
Ο Ιπποκράτης τόνιζε την ισορροπία, επηρεασμένος από τον πατέρα της ελληνικής ιατρικής τον γιατρό Αλκμαίωνα. Αν τρώμε πολλά γλυκά και υδρογονάνθρακες και έχει γίνει το σώμα μας σοκολάτα και ζαχαροπλαστείο, έχει επέλθει ανισορροπία. Η επικράτηση των γλυκών σε βάρος του πικρού θα το πληρώσουμε και μάλιστα ακριβά.
Οι όγκοι είναι γεμάτοι από ζάχαρη.Αυτό απέδειξε ο Warburg. Το 2001 ένα ιατρικό συνέδριο στην Καρλσρούη της Γερμανίας, επιβεβαίωσε την παροιμία: «ότι είναι πικρό στο στόμα, είναι καλό στο στομάχι». Τονίστηκε ότι οι πικρές ουσίες, συμβάλλουν αποφασιστικά στη συνολική διαδικασία της πέψης Το αμυγδαλέλαιο λαμβάνεται από τους καρπούς του αμύγδαλου. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6, Β17 και ιχνοστοιχεία. Η βιταμίνη Β17 δεν είναι βιταμίνη. Είναι η παλιά ονομασία της αμυγδαλίνης, όπως διαβάσαμε σε άρθρο ειδησιογραφικού πόρταλ. Η αμυγδαλίνη είναι το πικρό συστατικό των αμυγδάλων και μια πιθανή τοξίνη αφού μπορεί να απελευθερώσει κυανίδη στον οργανισμό. Η αμυγδαλίνη θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Οι κινήσεις του στομάχου και του εντέρου εντείνονται και επιταχύνεται η προώθηση της τροφής. Διεγείρουν την έκκριση χολής και παγκρέατος, βελτιώνουν την πέψη των λευκωμάτων, πρωτεϊνών και λιπών.Μειώνεται η αίσθηση του φουσκώματος και εμποδίζονται οι διαδικασίες ζύμωσης και σήψης που συντελούνται στο έντερο.
Μέσω της βελτίωσης απορρόφησης της βιταμίνης Β12, οι πικρές ουσίες υποστηρίζουν την παραγωγή αίματος, προάγουν την απορρόφηση των λιποδιαλυτών στοιχείων, όπως και του σιδήρου. Οι πικρές ουσίες υποστηρίζουν και τη δημιουργία βάσεων (αλκαλικό υψηλό ΡΗ) στον οργανισμό. Και δρουν μ” αυτό τον τρόπο ενάντια στην υπεροξείδωση του αίματος.
Κανόνας 1ος Σε περίπτωση συστηματικής λήψης των πικρών ουσιών 1) δυναμώνει το συκώτι: Το συκώτι θέλει πικρά για να λειτουργήσει. Η χολή που παράγεται στο συκώτι είναι πικρή. Πως λοιπόν θα έχουμε παραγωγή πρώτης ποιότητας χολής, να διαλύει τα λίπη, αν δεν τρώμε πικρά; Τροφοδοτώντας με ζάχαρη το συκώτι δεν παράγουμε πικρή χολή. 2) Βελτιώνεται ο μεταβολισμός και με τον τρόπο αυτό μειώνεται και η χοληστερίνη.
Με τα πικρά μειώνονται και οι τιμές του σακχάρου. Ο καθένας το καταλαβαίνει. Το σάκχαρο προέρχεται από την κατάχρηση υδατανθράκων, όχι από την κατάχρηση πικρών ουσιών και η θεραπεία γίνεται με τα αντίθετα, έλεγε ο Ιπποκράτης. Πικρές ουσίες, όπως η Clucosonalat Sinigrin, είναι αντικαρκινικές. Πως δρουν οι πικρές ουσίες; Η περίπτωση του βερίκοκου Το κέντρο για τον καρκίνο είναι το συκώτι. Το συκώτι είναι για τον καρκίνο, ότι η καρδιά για το κυκλοφορικό. Το συκώτι είναι το κέντρο. Δυνατό συκώτι διώχνει τον καρκίνο. Ζαχαροποιημένο και σοκολατοποιημένο συκώτι ίσον καρκίνος. Η άμυνα και ο τερματοφύλακας του οργανισμού εναντίον του καρκίνου βρίσκονται στο συκώτι και το συκώτι θέλει πικρά για να λειτουργήσει σωστά, να αποθηκεύσει τις βιταμίνες. Γιατί δεν παρουσιάζεται καρκίνος στο λεπτό έντερο;Ρωτήστε κάποιο γιατρό. Πολλοί δεν γνωρίζουν. Άλλοι απαντούν το ΡΗ, η μεγάλη ποσότητα γ – σφαιρίνης (επηρεάζεται από το σελήνιο), ή λόγω της ταχείας διέλευσης. Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός, ότι – σύμφωνα με τη φυσιολογία- στο λεπτό έντερο χύνονται οι εκκρίσεις της χολής και του παγκρέατος που κάνουν αλκαλικό το ΡΗ του λεπτού εντέρου.
Τα παγκρεατικά ένζυμα (θρυψίνη, χυμοθρυψίνη) και η χολή, είναι βασικής σημασίας για το περίεργο γεγονός, ότι στο λεπτό έντερο δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ καρκίνος. Ο συνδυασμός και των δύο. Γιατί και στο πάγκρεας και στο χοληδόχο πόρο εμφανίζεται καρκίνος; Να θέσω διαφορετικά το ερώτημα. Αν είναι το ΡΗ ή η γ-σφαιρίνη η αιτία που το καρκίνου του λεπτού εντέρου είναι πρακτικά 0, γιατί δεν αυξάνουμε τις γ – σφαιρίνες ή δεν διορθώνουμε το ΡΗ του οργανισμού σε αλκαλικό; Ας θυμηθούμε τον Otto Warburg: 1) μεγάλη κατανάλωση γλυκόζης (γαλακτικό οξύ), 2) έλλειψη οξυγόνου, 3) χαμηλό (όξινο) ΡΗ.
Η τριάδα των χαρακτηριστικών των καρκινικών κυττάρων.Πράγματι στο λεπτό έντερο υπάρχει αλκαλικό ΡΗ. Τα ένζυμα είναι πολύ ευαίσθητα. Η θερμοκρασία τα καταστρέφει εντελώς. Για να έχουμε λοιπόν πολλά ένζυμα, πρέπει να καταναλώνουμε ωμές τροφές. Έτσι θα ανεβάζουμε το επίπεδο των πεπτικών ενζύμων του εντέρου και θα έχουμε περισσότερα παγκρεατικά ένζυμα.
Κανόνας 2ος Τουλάχιστον το 50% των τροφών ενός καρκινοπαθή πρέπει να είναι ωμές, για άριστη λειτουργία των παγκρεατικών ενζύμων. Πώς το κουκούτσι του βερίκοκου σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα; Η Β17 που περιέχεται στο κουκούτσι του βερίκοκου, στα πικραμύγδαλα και τα αμύγδαλα, αποτελείται από δύο σάκχαρα (γλυκόζη) ένα βενζελδαύδη και ένα κυάνιο συνδεδεμένα μεταξύ τους.
Όπως ο καθένας γνωρίζει, το κυάνιο είναι υψηλά τοξικό και σε μεγάλες ποσότητες θανατηφόρο.Όμως σ” αυτή τη φυσική του μορφή είναι χημικά αδρανές. Υπάρχει μία ουσία, που μπορεί να ξεκλειδώσει το μόριο της βιταμίνης Β17 και να απελευθερώσει το κυάνιο του βερίκοκου. Η ουσία αυτή είναι το ένζυμο beta glucosidase (βήτα γλυκοσιδάση), που το καλούμε, το ένζυμο που ξεκλειδώνει.
Όταν η βιταμίνη Β17, έρχεται σε επαφή μ” αυτό το ένζυμο, όχι μόνο απελευθερώνεται το κυάνιο, αλλά και η βενζελδαϊδη, η οποία είναι πολύ τοξική από μόνη της. Αυτές οι δύο ουσίες μαζί έχουν δηλητηριώδη ισχύ 100 φορές περισσότερο απ΄όσο κάθε μια χωριστά. Αυτό καλείται συνεργιστικό αποτέλεσμα.Ευτυχώς, το ένζυμο αυτό δεν βρίσκεται οπουδήποτε στον οργανισμό μας σε επικίνδυνο βαθμό, εκτός από τα καρκινικά κύτταρα. Κάποτε δε 100 φορές περισσότερο απ΄ότι στα περιβάλλοντα υγιή κύτταρα.
Αποτέλεσμα: Το δηλητήριο που απελευθερώνεται από το κουκούτσι του βερίκοκου και του αμύγδαλου στοχεύει στα καρκινικά κύτταρα και μόνο και τα σκοτώνει. Υπάρχει επίσης ένα άλλο ένζυμο, που καλείται ροδανάση. Το ονομάζουνε προστατευτικό ένζυμο, για την ικανότητά του να προστατεύει και να ουδετεροποιεί το κυάνιο μετατρέποντάς το σε υποπροϊόντα ωφέλιμα για την υγεία. Αυτό το ένζυμο απαντάται σε μεγάλες ποσότητες σε κάθε σημείο του οργανισμού μας, εκτός από τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία δεν προστατεύονται.
Με λίγα λόγια η ροδανάση προστατεύει τους ιστούς από το κυάνιο ενώ δεν υπάρχει στα καρκινικά κύτταρα. Β γλυκοσιδάση απελευθερώνει το κυάνιο που σκοτώνει τον καρκίνο. Βρίσκεται στα καρκινικά κύτταρα, δεν βρίσκεται στα υγιή. Προσοχή εδώ.
Ένα παράδειγμα από την ιστορία. Οι επιστήμονες γνωρίζουν πως το αντίδοτο στη δηλητηρίαση από κυάνιο, είναι η ζάχαρη. Αναφέρεται στην ιστορική απόπειρα δολοφονίας με κυανιούχο κάλιο κατά του Ρασπούτιν, μισητό πρόσωπο στην προεπαναστατική Ρωσία. Μολονότι ο Ρασπούτιν δηλητηριάστηκε με κυάνιο, δεν έπαθε τίποτα, διότι το κυανιούχο κάλιο είχε τοποθετηθεί μέσα σε γλυκά και σε κρασί. Αν και η δόση ήταν μεγάλη παρουσίασε ελάχιστα συμπτώματα δευτερεύοντα της δηλητηρίασης, όπως λόξυγκα, σιελόρροια κ.λ.π.
Η ζάχαρη είχε εξουδετερώσει τη δράση του πολύ δραστικού δηλητηρίου. Τη λεπτομέρεια αυτή δεν τη γνώριζαν οι επίδοξοι δολοφόνοι. Ας φανταστούμε λοιπόν σήμερα έναν καρκινοπαθή που έχει καταναλώσει μεγάλες ποσότητες γλυκών, αναψυκτικών, ποτών, πατάτας, ή που η διατροφή του περιλαμβάνει κυρίως υδατάνθρακες, αν είναι δυνατόν να πάθει κάτι με λίγα κουκούτσια από βερίκοκα, όπως τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ είπαν, ακολουθώντας τα κελεύσματα των κυρίων τους στου Μεμόριαλ.
Όπως δεν έπαθαν οι Χούντζας, όπως λέει η παράδοσή μας με το μυλωνά, όπως επιστημονικά το ανέλυσε ο Krebs με τη ροδανάση και τη Β γλυκοσιδάση, τα κουκούτσια από βερίκοκα είναι απολύτως ασφαλή. Αρχίζουμε σε περιπτώσεις διαγνωσμένου καρκίνου με 5 την ημέρα, την πρώτη βδομάδα., με 10 τη δεύτερη και χωρίς περιορισμό στη συνέχεια. Η όρεξη, η πέψη, ο μεταβολισμός, θα βελτιωθούν.Τα βερίκοκα είναι φρούτα εποχής και τα προμηθευόσαστε από το μανάβη της γειτονιάς. Από αυτό το αντικαρκινικό φάρμακο όχι μόνο δεν κερδίζουν οι φαρμακευτικές εταιρίες, αντίθετα ζημιώνουν.
Κανόνας 3ος Τα καρκινικά κύτταρα έχουν όξινο (χαμηλό ΡΗ) Το ΡΗ το ισορροπεί το ασβέστιο η βιταμίνη D, το μαγνήσιο, το κάλιο, το βόριο. Το λεμόνι, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Καταναλώνετε πολύ λεμόνι κάθε μέρα, όπως συστήνει η αντικαρκινική δίαιτα Μοερμαν στην Ολλανδία. Τρώτε χέλια (τεράστια πηγή βιταμίνης Δ 5000 ΙΘ (μονάδες) στα 100 γραμ..Φρούτα, ειδικά σταφύλι (τεράστια πηγή καλίου). Λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, μωβ – άσπρο)καρότα, λαχανίδες (τεράστια πηγή αφομοιώσιμου ασβεστίου), βλήτα (επίσης τεράστια πηγή ασβεστίου, βορίου), μαϊντανό (ειδικά για καρκίνο του πνεύμονα, ρόκα (ειδικά για καρκίνο των νεφρών), ραδίκια (με το ζουμί τους).
Κανόνας 4ος Η υποξία (χαμηλό οξυγόνο), είναι χαρακτηριστικό της καρκινογένεσης H χλωροφύλλη δίνει το οξυγόνο στα φυτά.
Σύμφωνα με το μεγάλο γιατρό Max Gerson (7) που θεράπευσε τον νομπελίστα Αλμπερτ Σβάϊτσερ και αποδεδειγμένα 50 καρκινοπαθείς σύμφωνα με τις ακτινογραφίες τους πριν και μετά τη θεραπεία. Οι πράσινοι χυμοί, τουλάχιστον 5 την ημέρα, δίνουν το απαιτούμενο οξυγόνο και υγεία στα κύτταρα.Έχουμε έτσι απόπτωση (θάνατο, κυτταρική αυτοκτονία) των καρκινικών κυττάρων. Οι χυμοί της τσουκνίδας, φύλλων ελιάς, σέλινου, μαϊντανού και καρότου παίζουν σημαντικό ρόλο. Ο Gerson μάλιστα, χρησιμοποιούσε ειδικό, αποχυμωτή, για τη διατήρηση όλων των θρεπτικών συστατικών. Όταν παρουσίασε τις ανίατες περιπτώσεις στο Κογκρέσο με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που τις συνόδευαν (εξετάσεις, ακτινογραφίες κ.λ.π.). Αντί να τον συγχαρούν, άρχισε ένα ανελέητο κυνηγητό εναντίον του. Έτσι δρουν οι φαρμακευτικές εταιρίες. Καταδιώκουν την αλήθεια. Τα ίδια έγιναν και στη Γαλλία με τον Μπελανσονί, γιατρό του προέδρου Μιτεράν κ.λ.π..
Κανόνας 5ος Τρώτε άφθονο σκόρδο και κρεμμύδι μέχρι «σκασμού» Σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Γιατί τεράστιες ποσότητες; Υπάρχουν πολλοί σκουπιδιάρηδες στον οργανισμό μας που τον καθαρίζουν από τις τοξίνες και τα δηλητήρια. Το γκλοκουρονικό οξύ, είναι ένα απ΄ αυτά. Έχετε ακούσει κάτι για την εξέταση Β-γλυκουρονιδάση; Ρωτείστε το γιατρό σας. Στα βιβλία της καρδιολογίας αναφέρεται ως εξέταση στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και πως συναντάται υψηλή σε σε αδενοκαρκινώματα, λεμφώματα, καρκινώματα από πλακώδη κύτταρα κ.λ.π.
Τι κάνει η γλυκουρονιδάση; Καταστέλλει τη σύζευξη μεταξύ τοξίνης και του σκουπιδιάρη γλυκουρινικού οξέως με αποτέλεσμα οι τοξίνες να παραμένουν στον οργανισμό. Όσο περισσότερο σκόρδο και κρεμμύδι καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο καταστέλλεται η δράση της β-γλυκουρουνιδάσης και αποβάλλονται οι τοξίνες από τον οργανισμό.
Το ασβέστιο παίζει επίσης σημαντικότατο ρόλο στη μείωση της δραστηριότητας της β-γλυκουρονιδάσης. Από την άλλη μεριά το γλυκουρονικό οξύ χρειάζεται μήλα μπρόκολα, ραπάνια, λάχανο (ειδικά μωβ), χαμομήλι. Επίσης τα κρεμμύδια μειώνουν σημαντικά τη γλυκόζη, όσο και την απάντηση της ινσουλίνης στη γλυκόζη. Το γλυκουρανικό οξύ συζεύγνυται με τη χολερυθρίνη από το ένζυμο UDT GT και απεκρίνεται στη χολή.
Έχουμε καλύτερη λειτουργία της χολής και του συκωτιού. Ο γιατρός Χαβάκης έγραφε πως στην Τρασυλβανία, όπου οι κάτοικοι που στη διατροφή τους έχουν μεγάλη θέση τα κρεμμύδια, ο καρκίνος είναι σχεδόν άγνωστος. Επειδή η δράση των κρεμμυδιών στο σάκχαρο είναι γνωστή και στην ιατρική . Είναι αδιανόητο, οι καρκινοπαθείς και οι διαβητικοί να μην τρώνε πολλά κρεμμύδια. Ειδικά αν οι διαβητικοί τρώνε αρκετά φρέσκα κρεμμύδια, πέφτει ο δείκτης του σακχάρου. Επίσης αν κάθε πρωί στίβουν ξερά κρεμμύδια και πίνουν μισό φλιτζάνι πέφτουν αισθητά η χοληστερίνη και το σάκχαρο. Ο δεύτερος ρόλος του κρεμμυδιού είναι ότι παρεμβαίνει στην τυροσίνη κινάση. Το κρεμμύδι, το μήλο και το γκρέιπφρουτ, περιέχουν κουερσετίνη, ένα βιοφλανοειδές. Η κουερσετίνη είναι σημαντικότατη, γιατί σταματά τη δράση μιας κατηγορίας ενζύμων που λέγονται κινάσες της τυροσίνης.
Tα ένζυμα αυτά βρίσκονται στην κυτταρική μεμβράνη και στο εσωτερικό της και όταν ενεργοποιούνται εντέλουν τα καρκινικά κύτταρα να διασπαστούν και έτσι προκαλούνται οι μεταστάσεις. Για να μην δίδονται εντολές διαίρεσεις του κυττάρου και έτσι να αποτρέπονται οι μεταστάσεις, το μήνυμα είναι: τρώτε άφθονα κρεμμύδια. Υπάρχουν φάρμακα για την αναστολή δράσης της τυροσίνης κινάσης (Τυροφωστίνες). Ο στόχος των φαρμακευτικών εταιριών είναι σαφής: Θαυμάζουμε το Gleenvec ή τις τυροφωστίνες. Θαυματουργό το Gleenvec, καταπληκτική η επιστήμη! Μπράβο! Εμείς κερδίζουμε και οι καρκινοπαθείς είναι ευχαριστημένοι.! Κουβέντα όμως για το κρεμμύδι, που είναι το φυσικό Gleenvec.
Πείτε μου! Είχε άδικο ο Ιπποκράτης, όταν έγραφε: «Πιστεύω, ότι για να ασκήσει αποτελεσματικά το επάγγελμά του ένας γιατρός, είναι ανάγκη να γνωρίζει και μάλιστα να προσπαθήσει σκληρά να μάθει, όλα τα περί φύσης, δηλαδή ποιά επίδραση ασκούν στον άνθρωπο, ή τροφή, το ποτό και οι διάφορες συνήθειες σε κάθε άτομο ξεχωριστά. Δεν αρκεί να νομίζει απλά, ότι το τυρί είναι κακή τροφή, επειδή προκαλεί πόνο σε όποιον καταναλώνει μεγάλες ποσότητες.
Πρέπει να μάθει, τι πόνο προκαλεί, για ποια αιτία και για ποιο, από όσα υπάρχουν μέσα στο σώμα είναι ακατάλληλο. Γιατί υπάρχουν πολλές άλλες τροφές και ποτά που είναι από τη φύση τους βλαβερά και επιδρούν στον άνθρωπο με ποικίλους τρόπους. Κάποιοι μπορούν να φάνε μεγάλες ποσότητες τυρί, χωρίς να τους πειράξει καθόλου. Αντίθετα τονώνει θαυμάσια όσους ωφελεί. Άλλοι όμως το αφομοιώνουν δύσκολα.
Οι οργανισμοί είναι διαφορετικοί. Η γνώση αυτών θα θεράπευε τον άνθρωπο από τις αρρώστιες». Το ερώτημα παραμένει. Έχουν σήμερα γνώσεις οι γιατροί για τη θεραπευτική αξία των τροφών; Τι διδάσκονται για τη θεραπευτική τους δύναμη; Έχει άδικο ο Ιπποκράτης;
Κανόνας 6ος Περιορίστε την Αποκαρβοξυλάση της ορνιθίνης (ODC) Η Αποκαρβοξυλάση της ορνιθίνης είναι το ένζυμο κλειδί στη σύνθεση των πολυαμινών και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαίρεση και ανάπτυξη του κυττάρου. Επανερχόμαστε στο μεγάλο ρόλο του συκωτιού. Η εξίσωση, συκώτι = καρκίνος και καρκίνος = συκώτι, παίζει και εδώ το ρόλο της.
Η αποκαρβοξυλάση της ορνιθίνης, είναι ηπατικό ένζυμο. Αν το σταματήσουμε, σταματούμε και την ανάπτυξη των όγκων. Η αποκαρβοξυλάση της ορνιθίνης κάνει πολύ παρέα με την ινσουλίνη. Είναι στενές, πολύ στενές φιλενάδες. Επιρεάζοντας τις πολυαμίνες, προκαλούν αύξηση των όγκων, μεταστάσεις, αύξηση του βάρους. Επίσης ο συνδυασμός ινσουλίνης με σωματομεδίνες (IGF1 και IGF 2) είναι θανατηφόρος. Οι σωματομεδίνες (IGF1 και IGF 2) μοιάζουν με την προϊσουλίνη και παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη ρύθμιση του πολλαπλασιασμού και της λειτουργίας των κυττάρων. Σε υποκλυκαιμία, σχετιζόμενη με όγκο η (IGF1) είναι υψηλή.
Ο όγκος έχει καταναλώσει όλο το σάκχαρο και ζητάει και άλλο. Γι΄αυτό έχουμε υπογλυκαιμία. Η IGF1, είναι ο κύριος παράγοντας για τη διέγερση των λιποκυττάρων, επιτάχυνση της ανάπτυξης των όγκων και πρόκλησης φλεγμονών. Η ινσουλίνη συνοδεύεται από την IGF1, που διεγείρει την κυτταρική ανάπτυξη. Μεγάλη αύξηση της ινσουλίνης και των σωματομεδινών, διεγείρουν την αύξηση των καρκινικών κυττάρων, αλλά και την ικανότητά τους να κάνουν μεταστάσεις (8). Μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, συνδέεται με αύξηση της ινσουλίνης με την παρέα της IGF σε μια προσπάθεια του οργανισμού να ρίξει το σάκχαρο. Τη σκυτάλη μετά την ινσουλίνη, παίρνουν οι σωματομεδίνες και αποκαρβοξυλάση της οπνιθίνης.
Αποτέλεσμα: Μεταστάσεις, αυξήσεις των όγκων. Ας δούμε μερικές έρευνες: c της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ, απέδειξε, ότι από μια ομάδα γυναικών, ηλικίας κάτω των πενήντα, εκείνες με το υψηλότερο IGF, είχαν εφτά φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού (ομάδες ερευνητών από το Xάβαρντ, το Mac Gill κ.λ.π. έδειξαν το ίδιο αποτέλεσμα στον καρκίνο του προστάτη με 9 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα στους άνδρες που είχαν ψηλές σωματομεδίνες (10). Άλλες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα στον καρκίνο του παγκρέατος, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών κ.λ.π. Πως μειώνουμε την ινσουλίνη και τις φίλες της τις σωματομεδίνες; Κόβοντας με το μαχαίρι στους καρκινοπαθείς γλυκά, πατάτες, ψωμιά και γενικά τις επεξεργασμένες τροφές. Η εξέταση ινσουλίνης και σωματομεδινών (IGF1 και IGF2) είναι απαραίτητες.
Έρευνες έχουν δείξει, ότι η πλήρης αποχή από τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες μειώνει θεαματικά τα επίπεδα ινσουλίνης και IGF. Για την αναστολή της ODC (αποκαρβοξυλάση της ορνιθίνης), το σκόρδο, το τσάι, το ρόδι ο χυμός από φύλα ελιάς, τα καρύδια, τα κρεμμύδια, τα κεράσια και όλα τα πικρά παίζουν σημαντικότατο ρόλο. Όταν πέσουν η ινσουλίνη και οι σωματομεδίνες, ο οργανισμός αποβάλλει τα σάκχαρα. Το σώμα – ζαχαροπλαστείο, διώχνει τον καρκίνο πετώντας τα στοιχεία που τον θρέφουν. Άρα μειώστε τα γλυκά και αυξήστε τα πικρά… έτσι θα έχετε ευεξία και αντίσταση απέναντι στον Καρκίνο.
της Μαρίνας Νικολάκη Κατέληξαν όπως όλα δείχνουν σε συμφωνία επί της ουσίας η Ρωσία με τη Τουρκία στο ζήτημα της αγοράς συστοιχιών του αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων S-400.
Πηγές του pronews.gr από τη Μόσχα αναφέρουν πως βρέθηκαν οι «άκρες» για τη χρηματοδότηση της αγοράς που όμως να σημειώσουμε πως πρόκειται για μια υποβαθμισμένη έκδοση των S 400 με ραντάρ μικρότερης εμβέλειας και περιοριστική δυνατότητα στην ανίχνευση βαλιστικών στόχων.
Πλέον συνεχίζονται οι συνομιλίες που αφορούν την τιμή και την απο κοινού κατασκευή των συστημάτων αυτών, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παραμονές της επίσκεψης του Tούκρου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ρωσία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου.
Παρ΄όλα αυτά με τη κίνηση αυτή της Αγκυρας αλλάζουν και οι ισορροπίες στο Αιγαίο.
"Συνεχίζουμε τις συνομιλίες σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους S-400, συμπεριλαμβανομένης και της τιμής και της απο κοινού κατασκευής" γράφει η εφημερίδα Milliyet επικαλούμενη τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.
Ο Τσαβούσογλου προσέθεσε επίσης ότι η Τουρκία προτίθεται να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τύπου S-400 καθώς "πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητες της στην αντιαεροπορική άμυνα".
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αγοράσει η Τουρκία παρόμοια συστήματα από χώρες του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι "η Τουρκία θα ήθελε να τα αγοράσει από το ΝΑΤΟ, αλλά εκείνες (οι χώρες της Συμμαχίας-σ.σ.) δεν έκαναν κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση".
Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς Έγινες Θεομήτωρ, ένωσες το νού με το Θεό, ένωσες το Θεό με τη σάρκα, έκανες το Θεό υιό ανθρώπου και τον άνθρωπο υιό Θεού, συμφιλίωσες τον κόσμο με τον ποιητή του κόσμου.
Μας δίδαξες με έργα ότι το θεωρείν δεν προσγίνεται μόνο με αίσθηση η και λογισμό στους πραγματικούς ανθρώπους (διότι τότε θα ήσαν λίγο μόνο καλύτεροι από τα άλογα), αλλά πολύ περισσότερο με τη κάθαρση του νού και τη μέθεξη της θείας χάριτος, κατά την οποία εντρυφούμε στα θεοειδή κάλλη όχι με λογισμούς, αλλά με άυλες επαφές.
Έκαμες τους ανθρώπους ομοδίαιτους με τους αγγέλους, η μάλλον αξίωσες και μεγαλύτερων βραβείων, αφού συνέλαβες από το άγιο Πνεύμα Θεανδρική μορφή και την γέννησες παράδοξα και κατέστησες την ανθρώπινη φύση απορρήτως συμφυή και, θα λέγαμε, ομόθεη με τη Θεία φύση.
Ας φυλάττουμε επομένως την προς το Θεό και προς αλλήλους ενότητα, που έχει εντυπωθεί σ’ εμάς από το Θεό Θείως, διά των δεσμών της αγάπης.
Ας βλέπουμε πάντοτε προς τον άνω γεννήτορα.
Ας υψώσουμε άνω προς αυτόν τη καρδία μας.
Ας παρατηρήσουμε το μέγα τούτο θέαμα, τη φύση μας να συνδιαιωνίζει αύλως με το πυρ της Θεότητος, και, αποβάλλοντας τους δερμάτινους χιτώνες, που έχουμε ενδυθεί από τη παράβαση, ας σταθούμε σε αγία γη, αναδεικνύοντας ο καθένας μας τη δική του γη αγία διά της αρετής και της προς το Θεό σταθερής αφοσιώσεως, να φωτισθούμε και φωτιζόμενοι να συνδιαιωνίσουμε σε δόξα της τρισήλιας Θεότητος που πρέπει κάθε δόξα, κράτος, τιμή και προσκύνηση τώρα και στους ατέλειωτους αιώνες. Αμήν
Για εικόνες ντροπής και απαράδεκτες καταστάσεις στα «κέντρα κράτησης» προσφύγων στη Χίο κάνει λόγο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, χαρακτηρίζοντας το κλίμα «εκρηκτικό» λόγω της αγανάκτησης του μεγάλου αριθμού μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, αλλά και των πρόσφατων επιθέσεων ακροδεξιών ομάδων στους καταυλισμούς.
«Στη Χίο, περισσότεροι από 825 αιτούντες άσυλο, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Σύριοι, έφτασαν από την Τουρκία τον Μάρτη. Αυτόν τον μήνα έφτασαν σχεδόν 600 ακόμη. Με τουλάχιστον 3.000 πρόσφυγες να βρίσκονται ήδη στους δύο υπερπλήρεις καταυλισμούς - ο ένας αυτοσχέδιος και ο άλλος ένα κέντρο κράτησης περιφραγμένο με αγκαθωτό σύρμα, στεγασμένο σε ένα πρώην εργοστάσιο - η οργή δεν θα αργήσει να ξεσπάσει» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος του Guardian, τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχουν μετατραπεί σε de facto κέντρα κράτησης, μια «χωματερή περίπου 14.000 ψυχών» που δεν μπορούν να κουνήσουν ρούπι μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους και αντιμετωπίζουν με τρόμο το μέλλον.
«Μπορεί να συμβεί οτιδήποτε, τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή», είπε στον Guardian o δημοτικός σύμβουλος Μάκης Μυλωνάς. «Η Χίος, η Σάμος, η Λέσβος, η Κως και η Λέρος θυσιάστηκαν στο όνομα της εμμονής της Ευρώπης να κρατήσει έξω τους μετανάστες», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.
Τη γνώμη του συμμερίζονται και οι διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί: «Αν ανησυχούμε; Φυσικά και ανησυχούμε», λέει ο Shane O' Brien, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Το να πει κανείς ότι υπάρχει ένταση είναι απλώς σαν να δηλώνει το προφανές».
«Γιατί υπάρχει αυτό το μέρος;»
«Η κατάσταση εδώ είναι ντροπιαστική. Πρόκειται για το "βρώμικο μυστικό της Ευρώπης". Γιατί υπάρχει αυτό το μέρος; Γιατί κοιμούνται παιδιά στην παραλία;» διερωτάται ένας νεαρός Βρετανός εθελοντής που βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στο νησί, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία ενός συστήματος παράλληλης εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα.
Στεγασμένο σε μια κλειστή ταβέρνα και ένα πρώην χειρουργείο, το αυτοσχέδιο σχολείο είναι μία από τις λιγοστές ακτίνες φωτός σε ένα περιβάλλον που χειροτερεύει με κάθε μέρα που περνά, αναφέρει ο Guardian. Πάνω από 200 προσφυγόπουλα από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ παρακολουθούν μαθήματα που παραδίδουν καθηγητές από διάφορα μέρη του κόσμου μέσω social media.
«Γινόμαστε μάρτυρες μιας πραγματικής μεταμόρφωσης. Είναι εκπληκτικό να βλέπεις αυτά τα ταλαιπωρημένα πλάσματα να ξαναγίνονται παιδιά σε ένα περιβάλλον που τους αρμόζει, ένα περιβάλλον με αγάπη και ασφάλεια», αναφέρει ο νεαρός εθελοντής Nick Millett.
Φόβοι για ριζοσπαστικοποίηση
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με το κύριο κέντρο κράτησης της Χίου να έχει γεμίσει ασφυκτικά και τις καθημερινές αφίξεις να ξεπερνούν κατά πολύ αριθμητικά τις μετεγκαταστάσεις και τις απελάσεις, πολλοί μετανάστες αναγκάζονται να ζουν σε άθλιες σκηνές που απλώνονται μέχρι την παραλία της Σούδας.
Οι φρικτές συνθήκες διαβίωσης οδηγούν σε ακραία περιστατικά, όπως απόπειρες αυτοκτονίας και έξαρση των ψυχικών ασθενειών, αναφέρει το άρθρο, τονίζοντας πως το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι ανησυχίες για κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης εντός των καταυλισμών.
Αμερικανικά οχήματα αναπτύσσονται σε περιοχές της βόρειας Συρίας κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία σταματώντας επίθεση που σχεδίαζε ο τουρκικός Στρατός εναντίον του YPG/SDF και η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε γενικευμένη σύγκρουση.
Ουσιαστικά με την κίνησή τους αυτή οι ΗΠΑ βάζουν τέλος στις όποιες επιδιώξεις της Άγκυρας στη Βόρεια Συρία σε ότι αφορά το YPG/SDF οριοθετώντας πρακτικά και τα σύνορα μεταξύ του υπό σύσταση κράτους του Κουρδιστάν με την Τουρκία.
Σε βίντεο που ανάρτησαν στο διαδίκτυο Κούρδοι ακτιβιστές φαίνονται αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα να περιπολούν σε δρόμο κοντά στο χωριό Darbasiyah μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα με την Τουρκία.
Στην ίδια περιοχή είχαν γίνει συγκρούσεις μεταξύ Κουρδικών δυνάμεων και τουρκικών στρατευμάτων τη Τετάρτη, μια ημέρα μετά τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στις οποίες έχασα τη ζωή τους 20 Κούρδοι μαχητές.
Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και Τούρκων μπορεί να υπονομευόσουν σοβαρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της ISIS.
Γυναίκα αξιωματούχος τουYPG η Ilham Ahmad δήλωσε στο Associated Press ότι οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να αναπτύσσονται πραγματοποιώντας περιπολίες κατά μήκος των συνόρων την Πέμπτη ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται αναγνωριστικές πτήσεις στην ίδια περιοχή.
Όπως είπε η ίδια η ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων είναι προσωρινή αλλά τίποτα δεν απ0κλείει το γεγονός αυτή να γίνει μόνιμη.
Ο Κούρδος ακτιβιστής στην ίδια περιοχή Mustafa Bali, δήλωσε πως η ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων είναι συνεχής και εξελισσόμενη προσθέτοντας ότι αυτή εκτείνεται από τα συνορα με το Ιράκ μέχρι τις περιοχές που ελέγχει το YPG στην ανατολική Συρία.
«Ο ρόλος των αμερικανικών δυνάμεων θα είναι τώρα κάτι περίπου ως δύναμης ελέγχου κατάπαυσης πυρός μεταξύ των Κουρδών και των Τούρκων» δήλωσε για να πει ακόμη ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν επίσης σε σημεία που είναι πιθανή η επαφή δυνάμεων του FSA και του YPG.
«Όλα αυτά ως μήνυμα διαβεβαίωσης της παροχής υποστήριξης προς του Κούρδους και προειδοποίησης προς την Τουρκία» πρόσθεσε.
Ο πλοίαρχος Jeff Davis εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δεν αρνήθηκε το γεγονός ότι αμερικανικά στρατεύματα επιχειρούν μαζί με δυνάμεις του SDF κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
«Έχουμε αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται σε όλη τη βόρεια Συρία και επιχειρούν μαζί με τους εταίρους μας τις δυνάμεις του SDF. Τα σύνορα με την Τουρκία είναι ανάμεσα στις περιοχές όπου επιχειρούν», δήλωσε πιο συγκεκριμένα για να συμπληρώσει: «Ο στόχος του SDF είναι η απελευθέρωση της πόλης Tabqa από τος ISIS και στη συνέχεια της Ράκκα και όχι να παρασυρθεί σε συγκρούσεις σε άλλες περιοχές».
Ν σημειωθεί πως τον περασμένο μήνα τουλάχιστον 200 Πεζοναύτες μαζί με στοιχεία πυροβολικολυ αναπτύχθηκαν στην Βόρεια Συρία σε μια πιο ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της ISIS στο έδαφος.
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου Kρίσιμη αεροπορική ισχύ αποκτά η αιγυπτιακή Αεροπορία μετά την ένταξη σε αυτήν του μαχητικού 4++ γενιάς Mig-35 από την Ρωσία!
Σε συνάρτηση με την υπάρχουσα δύναμη των 4ης γενιάς 24 Rafale η απόκτηση των 50-52 συνολικά Mig-35 με περισσότερες δυνατότηες ακόμα και από το γαλλικό μαχητικό δημιουργεί μια αεροπορική δύναμη (που ήδη την αποτελούν 220 εν ενεργεία F-16) η οποία θα είναι η δεύτερη ισχυρότερη στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την έλευση των τουρκικών F-35, με την ισραηλινή.
Η Αίγυπτος είναι επίσης η δεύτερη σύμμαχος της Ελλάδας μετά το Ισραήλ στην περιοχή και φαντικός εχθρός της Τουρκίας του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Κάτι που σημαίνει πολλά για την ισραηλινή δύναμη και το ποιος θα κερδίσει το έπαθλο των κοιτασμάτων στην περιοχή.
Έτσι λοιπόν πραγματοποιήθηκε από την κατασκευάστρια RAC MiG η παράδοση των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών MiG-35, στην Αεροπορία της Αιγύπτου, στο πλαίσιο εκτέλσης του συμβολαίου με τη ρωσική Rosoboronexport που είχε υπογραφτεί τον Απρίλιο του 2015, για την προμήθεια συνολικά 50 αεροσκαφών του τύπου.
Το μαχητικό φέρει μερικά από τα πλέον σύγχρονα συστήματα που διαθέτει η ρωσική βιομηχανία
Διαθέτει πολύ μεγαλύτερη επιχειρησιακή αυτονομία απ'οτι οι πρόγονοι Mig-29, είναι πολύ ελαφρύτερο και οι κινητήρες RD-33MK που φέρει είναι βελτιωμένοι. Η ολοκλήρωση των παραδόσεων θα γίνει το 2020
Την επιβεβαίωση τη παραλαβής των πρώτων μαχητικών την έκανε ο Αιγύπτιος ΑΝΥΠΑΜ, Mohammad El-Keshki. «Ήδη παραλάβαμε κάποια μαχητικά αλλά όχι όλα η εκτέλεση του συμβολαίου συνεχίζεται. Η ρωσική πλευρά προσπαθείν να τα παραδόσει όσο γίνεται πιο γργήγορα»
Είναι οπλισμένο με ένα πυροβόλο των 30 mm και φέρει 1.500 φυσίγγια. Μπορεί να μεταφέρει έως και 7.000 κιλά ωφέλιμο φορτίο σε δέκα εξωτερικούς πυλώνες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει διάφορα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους βλήματα, όπως καθοδηγούμενες και μη ρουκέτες και βόμβες.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που το Σάββατο πραγματοποιούν σύνοδο για το Brexit, αναμένεται να δεσμευθούν επίσημα ότι θα δεχθούν στην ΕΕ τη Βόρεια Ιρλανδία, που σήμερα ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν διεξαχθεί δημοψήφισμα που να ενώνει τη νήσο, όπως δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι έχει ήδη ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους του να αναγνωρίσουν ότι η Βόρεια Ιρλανδία, όπως η Ανατολική Γερμανία το 1990, θα ενταχθεί αυτόματα στην ΕΕ στην περίπτωση που ενωθεί με ένα υφιστάμενο κράτος-μέλος, τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Ο Κένι θα ζητήσει από τους υπόλοιπους 26 ηγέτες που συναντώνται στις Βρυξέλλες να εγκρίνουν ένα διαπραγματευτικό σχέδιο για την αποχώρηση της Βρετανίας για να επικυρώσουν πολιτικά αυτό που σύμφωνα με Ιρλανδούς και Ευρωπαίους νομικούς είναι το προβλεπόμενο από τη διεθνή νομοθεσία για τέτοιου είδους εδαφικές αλλαγές.
«Απλά θα δηλώνει το προφανές, δηλαδή ότι και μια ενωμένη Ιρλανδία θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ», δήλωσε πηγή κοντά στην προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η ΕΕ φυσικά δεν λαμβάνει θέση για την πιθανότητα μιας ενωμένης Ιρλανδίας. Εάν προκύψει αυτό το ερώτημα, θα εναπόκειται στους λαούς της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας να αποφασίσουν, στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής».
Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που συνήφθη το 1998 με τη στήριξη του βρετανικού και του ιρλανδικού κράτος, προβλέπει ότι θα πρέπει να διενεργηθούν δημοψηφίσματα και στις δύο πλευρές των συνόρων για να εγκριθεί η ένωση της νήσου. Η σημερινή βρετανική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι η Βόρεια Ιρλανδία, εάν ενωθεί με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, θα είναι σε θέση να επανενταχθεί στην ΕΕ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, από τη σύνοδο των οποίων θα απουσιάζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, θα συμπεριλάβουν στα επίσημα πρακτικά του Συμβουλίου τη συμφωνία τους με τη θέση του Κένι. Τα πρακτικά αυτά συνήθως δημοσιεύονται αφού πραγματοποιηθεί μια ακόμα σύνοδος, αν και σε αυτή την περίπτωση ίσως γίνουν αμέσως γνωστά από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.
Αύξηση κατά 278 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Μάρτιο του 2017 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 750 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα με αποτέλεσμα το συνολικό τους ύψος να ανέλθει στα 119,3 δισ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 3,1% από 2,9% τον προηγούμενο μήνα.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση κατά 590 εκατ. ευρώ των καταθέσεων επιχειρήσεων , έναντι μείωσης κατά 113 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 12,7% από 10,3% τον προηγούμενο μήνα.
Αντιθέτως, οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 312 εκατ. ευρώ έναντι μείωσης κατά 637 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 1,2% από 1,5% τον προηγούμενο μήνα.
Στο σκέλος των χορηγήσεων ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε στο -1,7% από -1,9% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 376 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 801 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Πιο αναλυτικά o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,3% από -1,6% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 307 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 101 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, όπως αναφέρει το ΑΘηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάρτιο του 2017, ήταν θετική κατά 487 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 82 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,1% από -0,3% τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,2% από -0,4% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 471 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 22 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 1,8% από 1,0% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 16 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 60 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Αρνητική κατά 257 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, το Μάρτιο του 2017, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 153 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,6% από -2,7% τον προηγούμενο μήνα.
Παρά την αβεβαιότητα για τη μάχη των προεδρικών εκλογών, η Γαλλία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,3%, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας INSEE για το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το καταναλωτικό κλίμα έχει διατηρηθεί σταθερό κοντά σε υψηλό 10 ετών ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κινείται κοντά σε υψηλό εξαετίας, παρότι οι προεδρικές εκλογές στη χώρα, η έκβαση των οποίων θα καθοριστεί στις 7 Μαΐου, είναι από τις πλέον απρόβλεπτες εδώ και δεκαετίες.
Η επίδοση αυτή αποτελεί επιβράδυνση από τους τρεις τελευταίους μήνες του 2016, όταν η οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,5%, ενώ ήταν οριακά χαμηλότερη από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για ανάπτυξη 0,4%.
Παρόλο που η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών επιβραδύνθηκε σημαντικά, αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες δαπάνες για θέρμανση και ένδυση λόγω των ασυνήθιστα υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών.
«Φαίνεται σαν το πολιτικό ρίσκο να μην επηρέασε ιδιαίτερα τη γαλλική οικονομία», ανέφερε η Ντανιέλε Αντονούτσι, οικονομολόγος της Morgan Stanley σε σημείωμά της. «Το βασικό μας σενάριο είναι ότι και ο δεύτερος γύρος θα έχει ένα αποτέλεσμα φιλικό προς τις αγορές, όπως το να κερδίσει ο Εμανουέλ Μακρόν την προεδρία», πρόσθεσε.