Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες
«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Βρετανία: Ανέπτυξαν συνθετικό δέρμα για τεχνητά άκρα


Ερευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν το πρώτο συνθετικό δέρμα που όχι μόνο είναι ευαίσθητο στην αφή αλλά και ενεργειακά αυτόνομο, καθώς τροφοδοτείται με ενέργεια από τον ήλιο.

Τα ευαίσθητα συνθετικά δέρματα θεωρούνται αναγκαία σε τεχνητά προσθετικά άκρα για ακρωτηριασμένους ή σε ρομπότ, προκειμένου να τους προσδίδουν αίσθηση αφής. Όμως ένα πρόβλημα έως τώρα είναι ότι χρειάζεται μια ενεργειακή πηγή που θα επιτρέπει στο δέρμα να στέλνει τα σήματα στον -φυσικό ή ηλεκτρονικό- εγκέφαλο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή μηχανικής Ραβίντερ Νταχία του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για νέα λειτουργικά υλικά «Advanced Functional Materials», ενσωμάτωσαν στο δέρμα κυψέλες ηλιακής ενέργειας.

Το πολύ λεπτό, εύκαμπτο και διαφανές συνθετικό δέρμα περιέχει τέσσερα διαδοχικά στρώματα: το χαμηλότερο περιλαμβάνει τις ηλιακές κυψέλες και από πάνω υπάρχουν διαδοχικά στρώματα PVC, γραφένιου και σιλικόνης.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το δέρμα τοποθετώντας το πάνω σε ένα βιονικό χέρι. Το ηλιακό φως που έπεφτε πάνω στο δέρμα, αμέσως επέτρεψε στο χέρι να αποκτήσει αίσθηση αφής.

Το δέρμα μπορεί να αισθανθεί πιέσεις έως 0,11 κιλοπασκάλ ανά τετραγωνική ίντσα και χρειάζεται ενέργεια μόνο 20 νανοβάτ (δισεκατομμυριοστά του βατ) ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση της τεχνολογίας, ώστε να τροφοδοτεί ενεργειακά όχι μόνο το δέρμα, αλλά όλο το βιονικό χέρι, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλήρως ενεργειακά αυτόνομο προσθετικό άκρο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου