Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

ΣτΕ: Καλείται να αποφανθεί εάν τα μοναστηριακά ακίνητα θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας μέσα στο επόμενο εξάμηνο καλείται να αποφανθεί εάν τα μοναστηριακά ακίνητα οφείλουν να καταβάλλουν ή όχι Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς συζητήθηκε η αίτηση της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας Φαρμοκολύτριας Χαλκιδικής.

Διευκρινίζεται ότι αρχικά είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και η Ιερά Μονή του Προφήτου Ηλία της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας, αλλά στην συνέχεια παραιτήθηκε.

Στην Μονή της Αγίας Αναστασίας Φαρμοκολύτριας είχε επιβληθεί ΕΝΦΙΑ 142.000 ευρώ και στην Μονή του Προφήτου Ηλία της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, κ.λπ. είχε επιβληθεί ΕΝΦΙΑ 260.000 ευρώ. Όμως, μετά από τροποποιητικές δηλώσεις τα ποσά του ΕΝΦΙΑ μειώθηκαν στα 21.000 ευρώ και στα 32.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Η απομείνασα ενώπιον του ΣτΕ Ιερά Μονή ζητεί να μην καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ, σε όποιο σημείο της Ελλάδος και εάν βρίσκονται, όλα τα μοναστηριακά ακίνητα (ακίνητα των Ιερών Μονών) είτε αυτά ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος είτε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικές - λατρευτικές τελετές ή για άλλους σκοπούς (μισθώνονται, κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4223/2013 προβλέπει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που ανήκουν στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, είτε αυτά βρίσκονται μέσα στο Άγιο Όρος είτε εκτός αυτού, και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς σκοπούς ή μισθώνονται σε τρίτους, χρησιμοποιούνται για κατοικίες, κ.λπ.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών, καθώς και των Ιερών Μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικούς και λατρευτικούς σκοπούς.

Αναγκαίο είναι να αναφερθεί ότι τόσο οι Πατριαρχικές και Σταυροπηγιακές Μονές στην Ελλάδα (Ιερά Μονή Βλατάδων, Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας, Ιερά Μονή Θεολόγου Πάτμου, κ.λπ.) όσο και οι 20 Μονές του Αγίου Όρους εποπτεύονται πνευματικά και διοικητικά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και εξαιρούνται από την εποπτεία της Εκκλησία της Ελλάδος. Επίσης, δεν εντάσσονται πνευματικά στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Από διοικητικής πλευράς αποτελούν αυτοδιοίκητη κοινότητα Ιερών Μονών. Μόνο οι Ιερές Μονές της Εκκλησίας της Ελλάδος υπάγονται πνευματικά στον οικείο Μητροπολίτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η επίμαχη Ιερά Μονή που έχει προσφύγει στο ΣτΕ, υποστηρίζει ότι συντρέχει άνιση φορολογική μεταχείριση μεταξύ των Μονών. Η άνιση αυτή μεταχείριση, η οποία, εκτός από το Σύνταγμα, παραβιάζει και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προστατεύουν το δικαίωμα στη ιδιοκτησία και τους πολίτες από την οικονομική βία.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου) ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Τσιμέκας επισήμανε ότι αυτεπάγγελτα το δικαστήριο εξετάζει το ζήτημα κατάργησης της δίκης. Και αυτό γιατί το χρηματικό αντικείμενο της δίκης μειώθηκε στις 21.000 ευρώ και είναι πλέον κάτω του πλαφόν εισόδου υποθέσεων στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (το όριο είναι 40.000 ευρώ).

Αντίθετα, ο κ. Τσιμέκας επισήμανε ότι παρ΄ ότι με νέα διοικητική πράξη μειώθηκε το ποσό του ΕΝΦΙΑ και η Μονή έχει προσφύγει κατά της αρχικής πράξης, η νέα αυτή, δεύτερη πράξη, σύμφωνα με την νομολογία του ΣτΕ, θεωρείται συμπροσβαλλόμενη πράξη και δεν τίθεται θέμα κατάργησης της δίκης.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω υπόθεση σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010 έχει πιλοτικό χαρακτήρα και έφτασε στο ΣτΕ μετά την προβλεπόμενη διαδικασία από τα Διοικητικά Δικαστήρια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου