Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Η ελληνική ΑΟΖ στο στόχαστρο των πολυεθνικών πετρελαίου


Στα νότια της Κρήτης, με επαναχάραξη οικοπέδων που είχαν ήδη βγει στο διαγωνισμό αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον, αλλά και στην περιοχή Νοτιοδυτικά της Κρήτης, βρίσκονται τα θαλάσσια οικόπεδα που διεκδικούν, με επίσημο αίτημά τους, για έρευνα υδρογονανθράκων, οι Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ. Αυτό προκύπτει από όσα είπε χθες σε συνέδριο για τους υδρογονάνθρακες ο Γιώργος Σταθάκης, αναφέροντας ότι πρόκειται για νέα και παλιά οικόπεδα.

Η υποθαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από νοτιοανατολικά μέχρι και νοτιοδυτικά της Κρήτης και βόρεια της Αιγύπτου και της Λιβύης, είναι περιοχή με πολύ βαθιά νερά που δεν έχουν ερευνηθεί και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω γειτνίασης αλλά και όμοιων χαρακτηριστικών με περιοχές όπου υπάρχουν εντοπισμένα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, γεγονός που γεννά σημαντικές προσδοκίες. "Μόνον πολύ μεγάλες εταιρείες, όπως οι συγκεκριμένες, θα μπορούσαν να αναλάβουν τέτοιο εγχείρημα", λέει στο news247 αξιόπιστος παράγοντας του χώρου.

Αναφερόμενος στο επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων ξένων πετρελαϊκών, αλλά και στον προγραμματισμό της κυβέρνησης στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο υπουργός τόνισε  ότι έχει πλέον εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον πολύ σημαντικών πετρελαϊκών, έχει προχωρήσει αριθμός σημαντικός αριθμός υπογραφών για οικόπεδα προηγούμενων διαγωνισμών και υπάρχει πρόοδος στην προώθηση των ερευνών στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, που έχει δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας με χώρες όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ιταλία, λόγω της μεγάλης προόδου που έχει σημειωθεί στην προώθηση των ερευνών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το ΥΠΕΝ επιδιώκει να αξιοποιήσει βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, όπως η Κύπρος και η Νορβηγία, για να ενισχυθεί η ελληνική τεχνογνωσία.

Ταυτόχρονα, προχωρά σε αναγκαίες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο, για την ενθάρρυνση και διευκόλυνση του ελληνικού και διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στον περιορισμό του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υπογραφής συμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, αναβαθμίζεται η λειτουργία της ΕΔΕΥ με προσωπικό και θωρακίζεται θεσμικά ο ρόλος της.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει το ΥΠΕΝ στην προστασία του περιβάλλοντος, για το λόγο αυτό τηρείται απαρέγκλιτα το ευρωπαϊκό και ελληνικό περιβαλλοντικό νομοθετικό πλαίσιο.

Παράλληλα η Εθνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) θα προχωρήσει σε επανεπεξεργασία των υπαρχόντων σεισμικών δεδομένων, αλλά και στη συλλογή νέων δεδομένων που χρειάζεται να ληφθούν προκειμένου να υπάρχει αντικειμενική και ολοκληρωμένη αποτύπωση της πραγματικής εικόνας.

Οι καλές προοπτικές των προσπαθειών που καταβάλει η ΕΔΕΥ φαίνονται και από το γεγονός ότι έχει ήδη προσελκυσθεί το ενδιαφέρον εκ μέρους των λεγόμενων «7 αδελφών», δηλαδή των μεγάλων πολυεθνικών του χώρου.

Επειδή το ενδιαφέρον για την περιοχή μας είναι μεγάλο, ήδη η ΕΔΕΥ βρίσκεται σε επαφές και με άλλες μεγάλες εταιρείες από το εξωτερικό.

Όλα τα θαλάσσια project θα προχωρήσουν και στη συνέχεια η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει και στις χερσαίες περιοχές της χώρας, ξεκινώντας από την περιοχή των Γρεβενών όπου υπάρχουν πολύ καλές ενδείξεις, δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ κ. Γιάννης Μπασιάς.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου