Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

«Πλούσια» η συμμετοχή του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - Συζητήσεις με Σκόπια και Αλβανία


Ως μία «πλούσια εβδομάδα» κατά την οποία η συμμετοχή μας «στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι διμερείς και οι πολυμερείς μας συναντήσεις απέδειξαν τη μεγάλη αναβάθμιση της Ελλάδας γενικά και της ελληνικής εξωτερικής της πολιτικής ειδικότερα στη διεθνή κοινότητα» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την ελληνική παρουσία στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων.

«Είδαμε πολύ κόσμο» και «χαρακτηριστικό όλων των συναντήσεών μας ήταν ότι δεν ζητήσαμε κανένα ραντεβού εμείς φέτος, αλλά όλα τα ραντεβού μας έγιναν από παράκληση τρίτων», γεγονός που αποδεικνύει ότι "η εικόνα της χώρας μας δεν είναι όπως ήταν πριν μερικά χρόνια, είναι αναβαθμισμένη και έχει τη σημασία της" σχολίασε ο κ. Κοτζιάς. Επισήμανε δε ότι ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες- τον οποίο θεωρεί, όπως είπε, σοφό άνθρωπο- που αφορούσε τη διαδικασία ως προς τα ζητήματα της ονομασίας της πΓΔΜ και του Κυπριακού. Ιδιαίτερη σημασία, υπογράμμισε, είχε και η αρκετά μεγάλη σε έκταση συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακ Μάστερ "με τον οποίο έχουμε μία καλή συνεργασία", όπως και η συζήτηση που είχε με την Φιόνα Χιλ, Ανώτερη Σύμβουλο του Τραμπ και υπεύθυνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα ζητήματα Ευρώπης και Ρωσίας, δύο σημαντικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, μετά το πέρας της δεξίωσης που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και είχαν βασικό θέμα το εν δυνάμει ταξίδι στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καθώς και το δικό του επικείμενο ταξίδι για σειρά διαλέξεων σε μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια όπως και τη συνάντησή του με τον κ. Μακ Μάστερ.

Σημαντικές επίσης ήταν, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς και οι δύο διμερείς, "πολύ χρήσιμες" επαφές του, σε γεύμα και δείπνο αντίστοιχα, με τους ομολόγους του της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, και της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Με τον κ. Μπουσάτι έγινε μία εκτεταμένη τετ α τετ συζήτηση για τα ανοιχτά θέματα που εκκρεμούν από το παρελθόν με την Αλβανία και πως θα μεθοδευτεί η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να κλείσουν αυτά ζητήματα. Ιδιαίτερα φιλική χαρακτήρισε ο κ. Κοτζιάς τη συζήτηση με τον κ. Ντιμιτρόφ, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τρόποι μεθόδευσης της λύσης του ζητήματος της ονομασίας, η λήψη κάποιων μέτρων για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού και της εκατέρωθεν δυσπιστίας, με τη διοργάνωση συναντήσεων ειδικών σε θέματα νομικής φύσης, Ιστορίας και σχολικών βιβλίων.

Ερωτηθείς σχετικά με τις κόκκινες γραμμές των δύο πλευρών ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι το ζήτημα της ονομασίας έχει ουσιαστικά τέσσερα μέρη: το ονοματολογικό και τη χρήση του ονόματος- τα δύο θέματα που έχει χρεωθεί ο κ. Νίμιτς να διαπραγματεύεται- καθώς και τα παράγωγα-προϊόντα, γλώσσα, ιθαγένεια, για τα οποία ετοιμάζεται από ελληνικής πλευράς με πανεπιστημιακούς μία λίστα καταγραφής τους, και τέλος οι συντμήσεις. Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί λύση είναι ένα πακέτο διαπραγμάτευσης και είπε ότι ο ίδιος διέβλεψε μία διάθεση να άρουν τα Σκόπια ορισμένα σύμβολα αλυτρωτισμού εκφράζοντας την ελπίδα να υλοποιηθεί αυτό.

Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά αναφέρθηκε και στην πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 24/10, ανταποδοτικής της συνάντησης που είχαν στην Κρήτη τον Αύγουστο του 2016 και η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια- γενέτειρα και εκλογική περιφέρεια του Μ. Τσαβούσογλου- ή την Άγκυρα. Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για την δυσμενή κατάληξη στο Κυπριακό εξ αιτίας της Τουρκίας τόνισε τη σημασία που έχει να κρατιούνται ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, επισήμανε ότι ο γγ του ΟΗΕ είναι στη διάθεση των εμπλεκομένων μερών τονίζοντας ότι η καλή προετοιμασία είναι ουσιαστική για τη συνέχεια της συζήτησης και εκφράζοντας την άποψη ότι η Τουρκία πρέπει στην προετοιμασία να δείξει αν έχει διάθεση για σύγκλιση θέσεων.

Σχετικά με την τετραμερή συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τα 4 κράτη-μέλη της ΕΕ στο Νότο- Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα- ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ελήφθη σειρά αποφάσεων μεταξύ των οποίων η πιο ενδιαφέρουσα αφορούσε ένα ταξίδι από κοινού στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία.

Τέλος ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών και για τη χθεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών κατά την οποία μεταξύ άλλων εξετάστηκαν και πέντε νέες υποψηφιότητες ενώ αποφασίστηκε επί του παρόντος να μη γίνουν δεκτά νέα μέλη, μέχρι να σταθεροποιηθεί το οικοδόμημα, αλλά μόνο 1-2 παρατηρητές. Παράλληλα αποφασίστηκε ότι το Φόρουμ θα φιλοξενηθεί το 2018 από τη Βολιβία και στη συνέχεια, ανά έτος, από την Αίγυπτο, το Περού, το Ιράκ και ενδεχομένως την Κίνα το 2022.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου