Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Υπουργός Ενέργειας Κύπρου: «Τέλη του 2018 η εικόνα για τα κοιτάσματα στο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ»


Μέχρι το τέλος του 2018 και την διεξαγωγή γεωτρητικών δραστηριοτήτων από την κοινοπραξία Exxon Μobil/Qatar Petroleum στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, η κυπριακή κυβέρνηση θα έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα κοιτάσματα και θα μπορέσει να λάβει τις αποφάσεις σε σχέση με την ανάπτυξή τους, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, Γιώργος Λακκοτρύπης. 

«Αυτή θα είναι η στιγμή για τη λήψη των αποφάσεων», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης σε συζήτηση με τίτλο "Drilling forward" στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος». Ο υπουργός επανέλαβε πως η γεώτρηση της γαλλικής TOTAL στο τεμάχιο 11 απέδειξε ότι οι γεωλογικές δομές, που οδήγησαν στην ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζor στην Αίγυπτο, υπάρχουν και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά οι ποσότητες, που ανακαλύφθηκαν δεν οδήγησαν σε ένα εμπορικά βιώσιμο κοίτασμα. 

Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας είπε πως «η Κύπρος διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, δηλαδή την κατασκευή αγωγού προς τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου, την κατασκευή χερσαίου τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό, την αξιοποίηση πλωτού τερματικού - αν και, όπως είπε, «η πρόσφατη εμπειρία κατέδειξε ότι αυτή η επιλογή είναι πολύ ακριβή».

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στους σχεδιασμούς για την δημιουργία αγωγών που να συνδέουν τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης με την Ευρώπη. Ειδικότερα αναφέρθηκε στον αγωγό που συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Κρήτη και απ' εκεί στην Ιταλία, προσθέτοντας ότι πέραν από την χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη διενέργεια μελετών, αναμένεται να υποβληθεί και αίτηση για χρηματοδότηση των υποδομών για την σύνδεση με την Ευρώπη.  
Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως υπάρχει και ένα άλλο έργο, που στοχεύει να συνδέσει την Αίγυπτο με την Κύπρο και την ΕΕ. Τόνισε, ωστόσο, ότι το έργο αυτό βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού.

Για την νέα προσπάθεια εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η νέα προσπάθεια που θα ξεκινήσει το α' τρίμηνο του 2018, έχει χωριστεί σε δύο ξεχωριστές διαδικασίες: Τα έργα υποδομής (αγωγός, πλωτό τερματικό και προβλήτα στο Βασιλικό κλπ) και το μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας αερίου.

Εξήγησε ότι οι προηγούμενες διαδικασίες απέτυχαν, καθώς η αγορά ηλεκτρισμού στην Κύπρο είναι τόσο μικρή, με αποτέλεσμα οι τιμές εισαγωγής να είναι υψηλές, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης συμφώνησε ότι μια επανένωση της Κύπρου θα ομαλοποιούσε τις σχέσεις, όχι μόνο με την Τουρκία, αλλά και με την ευρύτερη περιοχή. Υπέδειξε, ωστόσο, ότι υπάρχει μια αντίφαση μεταξύ της Τουρκίας και του κράτους δικαίου, και επικαλέστηκε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι η Άγκυρα επιμένει στην παρουσία στρατού στην Κύπρο για να εγγυηθεί την τήρηση του Συντάγματος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου