Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες
«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Zircon: Ποιος είναι ο νέος ρωσικός υπερ-υπερηχητικός πύραυλος cruise που έχει πανικοβάλει το βρετανικό Ναυτικό

του Πάνου Σπαγόπουλου
Πανικοβλημένοι οι Βρετανοί από την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία κατασκεύασε τον πρώτο της υπερ-υπερχητικό πύραυλο cruise ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις αμυντικών αναλυτών θα μπορεί να βυθίσει ένα αεροπλανοφόρο με ένα μόνο και κτύπημα.

Αυτό αναφέρει ο βρετανικός Τύπος λέγοντας πιο συγκεκριμένα ότι ο νέος πύραυλος ονομάζεται Zircon θα μπορεί να πετά με ταχύτητες μεταξύ 6115 χ.α.ω και 7.400 χ.α.ω δηλαδή πέντε έως έξι φορές την ταχύτητα του ήχου!

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να διανύει 250 χλμ. σε λιγότερο από 2 λεπτά ή 150 χλμ. σε 1,1 λεπτά (67 δευτ.) πετώντας γρηγορότερα και από τη σφαίρα ενός όπλου!

Σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα ότι τα μη ανασχέσιμα αυτά βλήματα μπορούν να σπείρουν την καταστροφή και να βυθίσουν τα υπό ναυπήγηση νέα βρετανικά αεροπλανοφόρα HMS Queen Elizabeth και HMS Prince of Wales με ένα και μόνο κτύπημα.

Σημειώνουν δε, ότι τα υπάρχοντα αντι-πυραυλικά συστήματα των βρετανικών πολεμικών σκαφών επαρκούν για την κατάρριψη πυραύλων οι οποίοι πετούν με ταχύτητες έως 3.700 χ.α.ω. καθιστώντας τα πρακτικά άχρηστα απέναντι  στον Zircon, αναγκάζοντας τον βρετανικό Στόλο να πλέει πάντα σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 800 χλμ. όπου εκτιμάται ότι είναι εμβέλεια του ρωσικού βλήματος cruise.

Βέβαια αυτό είναι ένα συμπέρασμα εντελώς αυθαίρετο καθώς ουδείς γνωρίζει που θα βρίσκονται τα ρωσικά στρατηγικά που θα πιθανότατα θα τον μεταφέρουν ώστε ο βρετανικός Στόλος να βρίσκεται πάντα έξω από την εμβέλεια αυτή.

Όπως και είναι πάντως αυτό θα κάνει την αποστολή των βρετανικών αεροπλανοφόρων πολύ δύσκολη γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν στην εμβέλεια των μη ανασχέσιμων ρωσικών Zircon.

Ο Pete Sandeman ειδικός αναλυτής σε ναυτικά θέματα λέει:

«Η άμυνα εναντίον υπερ-υπερχητικών βλημάτων αντιπροσωπεύει μια μεγάλη πρόκληση για τα σκάφη επιφανείας.

Ο χρόνος που μεσολαβεί από τον εντοπισμό τους, εάν γίνει αυτός,  μέχρι το σημείο που θα πραγματοποιήσουν την προσβολή τους στο στόχο είναι τόσο μικρός που πρακτικά κάνει τα υπάρχοντα συστήματα άμυνας άχρηστα» για να συμπληρώσει πως

«ακόμη και στην απομακρυσμένη περίπτωση που το βλήμα αναχαιτιστεί από συστήματα CIWS τα θραύσματά του θα έχουν τόση κινητική ενέργεια που θα μετατραπούν τα ίδια σε βλήματα προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα πλοία»

Όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ ο νέος πύραυλος ξεκίνησε δοκιμές στις αρχές του χρόνου και σύντομα, ίσως και μέσα στο 2018 θα μπορεί να εξοπλίσει το καταδρομικό «Μέγας Πέτρος» στην έκδοσή του επιφανείας-επιφανείας.

Παράλληλα εκτός από αεροσκάφη όπως τα Tu-95MS ή τα Tu-22M3 και πλοία θα μπορεί να βάλλεται και από υποβρύχια.

Βέβαια οι Βρετανοί θα πρέπει να ανησυχούν για τα δύο αεροπλανοφόρα τους όταν και εφόσον καθελκυστούν και καταστούν επιχειρησιακά αφού το πρόγραμμα έχει παρουσιάσει σημαντική καθυστέρηση, υπερβάσεις κόστους και τεχνικά προβλήματα.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα δεν θα είναι στόχος των ρωσικών βλημάτων cruise.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Για ποιους λόγους είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωση αναψυκτικών στα παιδιά


Η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών αποτελεί μια ανθυγιεινή συνήθεια για μικρούς και μεγάλους, η οποία θα πρέπει να περιορίζεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό.

Ειδικότερα στην περίπτωση των παιδιών, η αποφυγή των εν λόγω ροφημάτων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών που μπορεί να έχουν, τόσο για την υγεία και την ανάπτυξή τους, όσο και για τη διαμόρφωση των διατροφικών τους συνηθειών.

Ας δούμε όμως, για ποιους λόγους είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωση αναψυκτικών από τα παιδιά:

Διαθέτουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες. Ενδεικτικά, ένα κουτάκι «κανονικού» αναψυκτικού περιέχει περίπου 8 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας και υπερβάλλοντος σωματικού βάρους στα παιδιά.

Δεν περιέχουν κανένα θρεπτικό συστατικό, προσφέροντας ουσιαστικά «κενές» θερμίδες, ενώ η κατανάλωσή τους μπορεί να αντικαταστήσει άλλα τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της διατροφής του παιδιού.

Δεν επιφέρουν αίσθημα κορεσμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερο «τσιμπολόγημα» ή υπερκατανάλωση τροφής σε κάποιο από τα επόμενα γεύματα.

Έχει φανεί πως η κατανάλωση αναψυκτικών σχετίζεται με τα επίπεδα πρόσληψης ασβεστίου, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φωσφορικά οξέα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της απορρόφησής του από τον οργανισμό.

Ορισμένα αναψυκτικά περιέχουν σημαντική ποσότητα καφεΐνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση υπερέντασης, νευρικότητας, ευερεθιστότητας και αϋπνίας.

Συνεπώς, οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν έτσι ώστε τα αναψυκτικά να καταναλώνονται σπάνια και σε ειδικές περιστάσεις, όπως για παράδειγμα σε κάποια γιορτή ή πάρτι γενεθλίων. Βέβαια, καθώς οι ίδιοι αποτελούν βασικό πρότυπο για τα παιδιά θα πρέπει να περιορίζουν και τη δική τους κατανάλωση αναψυκτικών και ειδικότερα μπροστά στα παιδιά, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περιοριστεί και η διαθεσιμότητά τους στο σπίτι.

http://www.neadiatrofis.gr/2017/03/paidi-kai-anapsiktika.html
Πηγή2
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΠΑ: 68 εκατ. ευρώ για 55 έργα σε όλη την Ελλάδα


Υπερδιπλασιάστηκε, κι έφτασε στα 68 εκατ. ευρώ, ο προϋπολογισμός της δράσης «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου» του ταμεακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του νέου ΕΣΠΑ. Από το πρόγραμμα θα υλοποιηθούν συνολικά 55 έργα σε όλη τη χώρα. Η αύξηση του προϋπολογισμού ήταν αποτέλεσμα του αυξημένου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε για το πρόγραμμα.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, «η μεγάλη ανταπόκριση που συνάντησε το πρόγραμμα δείχνει τις σημαντικές ανάγκες αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν στον τομέα της ανάδειξης και αξιοποίησης του δημόσιου τουριστικού αποθέματος των δήμων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στηρίζουμε ουσιαστικά τους δήμους και τα ιδρύματα, ώστε να αποκαταστήσουν και να εκσυγχρονίσουν τα εμβληματικά κτίρια και υποδομές τους, να μπορέσουν να τις αξιοποιήσουν τουριστικά και οικονομικά, αυξάνοντας τις πηγές των εσόδων τους και κυρίως να διαφυλάξουν την πολιτιστική και περιβαλλοντική τους αξία, προς όφελος όλων των πολιτών. Με το πρόγραμμα αυτό αλλά και ένα πλήθος παρεμβάσεων που ήδη τρέχουν ή θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, στεκόμαστε στο πλευρό των δήμων, παρέχοντας τους αναγκαίους πόρους και υποστήριξη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναπτυξιακών τους πρωτοβουλιών».

Με τη δράση αυτή, το υπουργείο Οικονομίας στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του κτιριακού αποθέματος με σημαντική αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία, στην ενίσχυση και ανάδειξη επιστημονικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πάρκων, αλλά και στην αποκατάσταση και αναβάθμιση περιβαλλοντικά τραυματισμένων τοπίων και κοινωνικών υποδομών σε περιοχές με σημαντικό πολιτιστικό, κοινωνικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Σόιμπλε: «Η ρητορική του Ερντογάν με έχει αφήσει άναυδο»


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγορεί την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ότι χρησιμοποιεί «ναζιστικές μεθόδους» σε βάρος των Τούρκων πολιτών στη Γερμανία, πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω την ενσωμάτωσή τους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


«Η ρητορική του Ερντογάν με έχει αφήσει άναυδο» επισήμανε ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.


«Σύντομα, πεισματικά θα καταστρέψει (τη διαδικασία) της ενσωμάτωσης που έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια στη Γερμανία. Το να επιδιορθώσουμε τη ζημιά θα μας πάρει χρόνια» τόνισε ο Σόιμπλε.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε σήμερα σε μια ομιλία στην Κωνσταντινούπολη:


«Αποκαλείτε τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας δικτάτορα. Όταν τους αποκαλούμε φασίστες, ενοχλούνται. Όταν τους αποκαλούμε ναζιστές, ενοχλούνται».
«Είστε φασίστες, είστε. Ενοχληθείτε όσο θέλετε με τις ναζιστικές πρακτικές. Εάν ζωγραφίζετε σβάστικες στους τοίχους των τεμενών μας και δεν επιρρίπτετε την ευθύνη σε κανέναν, δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό το στίγμα» είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.


Οι Τούρκοι ψηφοφόροι που διαμένουν στη Γερμανία μπορούν από αύριο να ψηφίζουν για το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Αίγυπτος: 56 άτομα καταδικάστηκαν για την ανατροπή σκάφους με μετανάστες


Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε 56 ανθρώπους σε ποινές φυλάκισης για την ανατροπή ενός πλεούμενου που μετέφερε μετανάστες και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 200 από αυτούς πέρυσι.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη τουλάχιστον επτά χρόνων, δήλωσαν δικαστικές πηγές, με ορισμένες ποινές να εκτείνονται στα 13 και στα 14 χρόνια. Μία γυναίκα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Το πλεούμενο ανατράπηκε ανοικτά των μεσογειακών ακτών στις 21 Σεπτεμβρίου. Διασώστες και ψαράδες διέσωσαν τουλάχιστον 169 ανθρώπους, όμως τουλάχιστον άλλοι 202 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ήταν ένα από τα πιο φονικά δυστυχήματα με θύματα μετανάστες που επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι από την Αφρική στην Ευρώπη.

Οι κατηγορίες εις βάρος των 57 περιελάμβαναν πρόκληση θανάτου από αμέλεια 202 επιβατών, μη χρησιμοποίηση επαρκούς εξοπλισμού διάσωσης, θέση σε κίνδυνο ανθρωπίνων ζωών, λήψη χρημάτων από τα θύματα, φυγάδευση υπόπτων και χρησιμοποίηση σκάφους χωρίς άδεια.

Το πλεούμενο ναυάγησε στη Μεσόγειο ανοικτά του Μπουργκ Ρασίντ, ενός χωριού στη βόρεια επαρχία Μπεχέιρα της Αιγύπτου όπου ο ποταμός Νείλος συναντά τη θάλασσα. Το σκάφος μετέφερε μετανάστες από την Αίγυπτο, το Σουδάν, την Ερυθραία και τη Σομαλία και φέρεται να είχε προορισμό την Ιταλία, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πέντε χιλιάδες μετανάστες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, πνίγηκαν πέρυσι στη Μεσόγειο, σύμφωνα με οργανώσεις παροχής βοήθειας. Το πιο γνωστό μέχρι σήμερα δυστύχημα με μετανάστες σημειώθηκε τον Απρίλιο, όταν περίπου 500 μετανάστες από την Αφρική και τα παιδιά τους έχασαν τη ζωή τους από την ανατροπή αλιευτικού σκάφους ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Μ. Λεπέν: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πεθάνει διότι οι πολίτες δεν την θέλουν πλέον»


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πεθάνει διότι οι πολίτες δεν την θέλουν πλέον, δήλωσε σήμερα η υποψήφια της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν, σε μια ομιλία που εκφώνησε σε προεκλογική της συγκέντρωση, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα αντικατασταθεί από την «Ευρώπη των λαών».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πεθάνει διότι οι πολίτες δεν την θέλουν πλέον» υπογράμμισε η Λεπέν προκαλώντας τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα των υποστηρικτών της.

«Θα αλλάξουμε με στόχο μια άλλη Ευρώπη, η ευρωπαϊκή ιδέα που επλήγη από τους φεντεραλιστές θα προχωρήσει από μόνη της στην επανεκκίνηση, θα ανανεωθεί από μόνη της (και θα εξελιχθεί) στην Ευρώπη των λαών και των… εθνών».

Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιχείρησε εξάλλου να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους σχετικά με τα σχέδιά της να εγκαταλείψει η Γαλλία την ευρωζώνη, επισημαίνοντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Parisien και δημοσιεύτηκε σήμερα ότι η έξοδος από τη νομισματική ένωση «δεν θα προκαλέσει χάος».

Εντούτοις, το 72% των Γάλλων ψηφοφόρων εκφράζει την αντίθεσή του στην επιστροφή στο γαλλικό φράγκο, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση του Ifop poll που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Figaro.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Οι αρετές κατά τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος


Ποιός είναι ο Αγιος Ιωάννης της Κλίμακος και πως η τιμή της μνήμης του συνδέεται με την περίοδο της Σαρακοστής του Πάσχα την οποία διανύουμε; Ο Άγιος Ιωάννης είναι αυτός που βίωσε και έγραψε την Κλίμακα του Παραδείσου, που έζησε την ανάβαση του ανθρώπου από την κόλαση μέχρι τον Ουρανό, μέχρι τον Παράδεισο. Άνθρωπος που οδήγησε την ψυχή του από την κόλαση στον παράδεισο και μίλησε για όσα βιώνει ο άνθρωπος πολεμώντας με τον διάβολο που βρίσκεται πίσω από την αμαρτία.


Η Κλίμακα του Παραδείσου, σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος είναι οι αρετές: η ταπείνωση, η πίστη, η νηστεία, η πραότητα, η υπομονή, η αγαθότητα, η καλοσύνη, η ευσπλαχνία, η φιλαλήθεια, η αγάπη, η ομολογία και πολλές άλλες αρετές που περιγράφονται στην Καινή Διαθήκη, το σημαντικότερο βιβλίο όλων των εποχών. Και επειδή η κάθε αρετή είναι ένας μικρός παράδεισος, αυτές οι αρετές ενδιαφέρουν όχι μόνον τους μοναχούς του Αγίου Όρους αλλά κάθε έναν που θέλει να βιώσει τις τις δυνατότητες της πνευματικής ζωής.

Έτσι οι αγιορείτες μοναχοί προτείνουν την μελέτη ωφέλιμων αναγνωσμάτων σε κάθε έναν που θέλει να ανέβει τα σκαλιά της κλίμακας του Παραδείσου. Κι όπως η εξέλιξη κάθε μοναχού εξαρτάται από την δική του προσπάθεια έτσι και η πνευματική πρόοδος κάθε ψυχής εξαρτάται απο την καλλιέργεια που προσπαθεί να επιτύχει η ίδια στο εσωτερικό της έδαφος. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους προχωρούν στην έκδοση και διάθεση στο κοινό εξαιρετικών βιβλίων.

Οι υπεύθυνοι της Έκθεσης προϊόντων Αγίου Όρους μας πληροφόρησαν για τις εκδόσεις των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους οι οποίες διατίθενται από εκεί. «Η Ορθοδοξία είναι γνωστό ότι μας χαρίζει τα πιο αξιόλογα βιβλία, είτε πρωτότυπα, είτε σε μετάφραση από το αρχαίο κείμενο. Έτσι η Έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό μια συλλογή μελετημάτων που μπορούν να σημαδέψουν την πνευματική πορεία του ανθρώπου.

Μέσα από ένα πλήθος διαφορετικών τίτλων ο καθένας βρίσκει αυτό που του ταιριάζει» αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Ο λόγος του Θεού, η Καινή Διαθήκη, βρίσκεται στην πρώτη θέση. Ένα από τα μοναδικά κομμάτια της διαρκούς Έκθεσης είναι αυτό που εκδίδεται από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Χρυσόδετο και φυλαγμένο σε εξαιρετική θήκη είναι ακριβές αντίγραφο της Καινής Διαθήκης όπως υπάρχει στην Μονή. Ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να παρατηρεί και να θαυμάζει την λαμπρή τέχνη την οποία ανέπτυξαν οι βυζαντινοί, κινούμενοι εκ φιλοθέου και φιλοκάλου διαθέσως.

Η Οκτάτευχος της Ι.Μ. Βατοπεδίου είναι ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο από τα πιο εντυπωσιακά. Περιλαμβάνει τα οκτώ πρώτα ιστορικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης και οι 952 σελίδες του είναι εικονογραφημένες με 160 πολύχρωμες αφηγηματικές μικρογραφίες. 

Η Ιερά Μονή Ξενοφώντος εκδίδει την Νηπτική Θεωρία. Κεντρικό θέμα αυτού του κεχαριτωμένου βιβλίου είναι η νοερά και καρδιακή προσευχή ενώ ο συγγραφέας μαζί με την μετάδοση της προσωπικής του πείρας αποκαλύπτει το κάλλος και την λάμψη των φανερώσεων του Χριστού και της Παναγίας.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

26 Μαρτίου: Εορτή της Συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ


Τη Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ εορτάζει σήμερα, 26 Μαρτίου, η Εκκλησία μας.

Το όνομα Γαβριήλ σημαίνει «άνθρωπος του Θεού». Στην Αγία Γραφή, τον Αρχάγγελο Γαβριήλ τον συναντάμε μία φορά στην Παλαιά Διαθήκη και δύο φορές στην Καινή.


Στην Παλαιά Διαθήκη, μας τον παρουσιάζει ο Δανιήλ σε μια όρασή του (Η’ 16-17), όταν ζητάει απ’ αυτόν την εξήγησή της. Εκεί παρουσιάζεται μπροστά του κάποιος άνθρωπος, που είναι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, και του εξηγεί ότι το κριάρι με τα δύο κέρατα σήμαινε τους βασιλείς της Μηδίας και της Περσίας, ο δε τριχωτός τράγος, το βασιλιά της Ελλάδας.

Στην Καινή Διαθήκη, ο αρχάγγελος Γαβριήλ στέλνεται στο Ζαχαρία (Λουκ. Α’ 11 – 19) και του αναγγέλλει ότι η γυναίκα του Ελισάβετ θα συλλάβει και θα γεννήσει τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, επίσης, είναι αυτός που ευαγγελίζεται στην Παρθένο Μαρία την άσπορη σύλληψη και γέννηση του Σωτήρα Χριστού.

Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.
Φερωνυμία καταλλήλω εμπρέπων, καθυπουργείς εν τη του Λόγου σαρκώσει, ως στρατηγοί των Ασωμάτων τάξεων όθεν ευηγγέλισαι, τη Παρθένω Μαρία, χαίρε προσφωνών αυτή, τον Θεόν γαρ συλλήψη, ον εκδυσώπει σώζεσθαι ημάς, τους σε υμνούντας, Γαβριήλ Αρχάγγελε.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε λόγοι για να πίνετε νερό με λεμόνι κάθε πρωί!


Στην προσπάθειά σας να ανανεώσετε τα κύτταρα του οργανισμού σας, να «κόψετε» χρόνια από την εμφάνιση σας και να αποκτήσετε ενέργεια, πιθανότατα να έχετε δοκιμάσει πολλά τονωτικά ροφήματα βοτάνων, φρούτων ή λαχανικών, σε συνδυασμό με τη σωστή γυμναστική και την προσεγμένη διατροφή σας.

Πώς θα σας φαινόταν όμως αν τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα κρύβονταν σε ένα πολύ πιο απλό και οικονομικό συνδυασμό, που περιλαμβάνει λεμόνι και νερό;

Το λεμονόνερο, όπως συνηθίζεται να το αποκαλούν, θεωρείται ένα από τα «φάρμακα» ευεξίας που δρα κατά των τοξινών και το έχουν εμπιστευτεί όχι μόνο οι διατροφολόγοι, αλλά και σταρ του Χόλιγουντ, σαν την Γκούινεθ Πάλτροου.

Προτού το αμφισβητήσετε, η Ντίνα Γκάτσμαν, μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα: άρχισε να πίνει δύο κούπες λεμονόνερου καθημερινά και για δύο εβδομάδες και μοιράζεται τις αλλαγές που παρατήρησε στο σώμα και την υγεία της.

Η επιδερμίδα

Τα λεμόνια είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και προλαμβάνουν έτσι την καταστροφή των κυττάρων, αλλά αποκρούουν τις ελεύθερες ρίζες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν τις ρυτίδες και άλλων που σχετίζονται με τη γήρανση. Για αυτό το λόγο και πολλά από τα προϊόντα τύπου σέρουμ περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C. Κατά τη δεύτερη εβδομάδα, η επιδερμίδα της Ντίνα άρχισε να βελτιώνεται. Κάποια σημάδια στο δέρμα εξαφανίστηκαν και η όψη της επιδερμίδας ήταν πιο λαμπερή.

Το πρήξιμο στην κοιλιά

Το ζεστό ή χλιαρό νερό με λεμόνι λέγεται ότι βοηθάει στην πέψη και μειώνει το πρήξιμο στην κοιλιά. Οι ειδικοί εξηγούν, ότι τα λεμόνια είναι γεμάτα με κιτρικό οξύ το οποίο αλληλεπιδρά με τα ένζυμα και τα οξέα που διεγείρουν την πέψη των τροφίμων. Το λεμονόνερο είναι επίσης πηγή καλίου, ένα μέταλλο που βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων νατρίου υπό έλεγχο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σχετίζεται με τη μείωση της κατακράτησης υγρών και όπως παραδέχεται η Ντίνα, μετά από μερικές ημέρες παρατήρησε πως το πρήξιμο στην κοιλιά της πράγματι μειώθηκε.

Το λεμονόνερο κατά του κρυολογήματος

Τα εσπεριδοειδή, όπως τα λεμόνια, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που έρευνες δείχνουν, πως μπορούν να προφυλάξουν από κρυολογήματα και να μειώσει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Ομως θα χρειαστείτε να εφαρμόσετε αυτή τη συνήθεια για μεγαλύτερο διάστημα για να διαπιστώσετε αν πρόκειται για μύθο ή αλήθεια.

Το σωματικό βάρος

Γίνεται συχνά αναφορά και στις  πολυφαινόλες στη φλούδα από τα λεμόνια, που ενισχύουν την προσπάθεια απώλειας βάρους. Εγώ έχασα μισό κιλό σε διάστημα δύο εβδομάδων αλλά δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι οφείλεται στο γεγονός, ότι έπινα το λεμονόνερο. Πιστεύω, ότι αυτή η συνήθεια αποτέλεσε για μένα κίνητρο για να ακολουθήσω έναν πιο υγιεινό και πιο δραστήριο τρόπο ζωής καθημερινά.

Η αλλαγή στη διάθεση

Υποστηρίζεται, ότι το λεμονόνερο μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογία ενός ανθρώπου, όμως θεωρώ ότι και πάλι αυτό που έπαιξε ρόλο στη βελτίωση της διάθεσης μου ήταν είτε η απώλεια του μισού κιλού είτε η αυτοπεποίθηση μου που ανέβηκε επειδή ακολουθούσα έναν υγιεινό τρόπο ζωής για δύο εβδομάδες. Όποια αλλαγή κι αν συνέβη τελικά στον οργανισμό, το σώμα μου και τη διάθεση μου ήταν θετική.

http://www.bovary.gr/health-diary/4735/epina-nero-me-lemoni-kathimerina-gia-2-evdomades-kai-oriste-ti-moy-synevi
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Θρούμπι: Ένα από τα «θαυματουργά» φυτά για την υγεία – Δείτε τα οφέλη του


Οι ονομασίες του είναι πολλές, όπως  θρούμπι, θύμος ο έρπυλλος, χαμοθρούμπι και γαϊδουροθυμό. Μετά την φασκομηλιά που έχει σταματήσει σχεδόν να δίνει τώρα σειρά έχει η θρούμπα ένα αρκετά καλό μελισσοκομικό φυτό που οι μέλισσες επιδιώκουν να επισκέπτονται.

Η θρούμπα, θυμίζει κάτι ανάμεσα σε ρίγανη και θυμάρι, είναι ένα αρωματικό ποώδες φυτό, ετήσιο, ευδοκιμεί σε όλη την Μεσόγειο και ιδιαίτερα σε ξηρές και πετρώδεις περιοχές .

Από την αρχαιότητα χρησιμοποιείται σαν βότανο για τις διάφορες ασθένειες αλλά και σαν αρωματικό στη μαγειρική. Στην αρχαία Ελλάδα το έβαζαν στο κρασί (θρυμβίτης οίνος) ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούν αφέψημα θρουμπιού για να ξεπλένουν τα βαρέλια πριν βάλουν το κρασί για να σκοτώσουν τους παραμύκητες.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για αφροδισιακό. Παλιά όταν είχαν πληγές στο στόμα ή στο λάρυγγα, έκαναν γαργάρα με αφέψημα από θρούμπι και κρασί και μετά το κατάπιναν, 3-4 σταγόνες από το χυμό του φυτού στα αυτιά πριν τον ύπνο βελτιώνουν την ακοή και σταματούν τον βόμβο. Το αφέψημα από θρούμπι θεωρείται διεγερτικό και τονωτικό και δρα κατά της πνευματικής και σωματικής κούρασης, βοηθάει το άσμα, την ναυτία, την πέτρα στα νεφρά και είναι κατά της διάρροιας, ακόμα σκοτώνει βακτηρίδια μικρόβια και μύκητες.

Οι παλιοί Κρητικοί καταπολεμούσαν τις φθειρειάσεις των ζώων τους με αφέψημα από θρούμπι, σκέπαζαν ακόμα με φύλλα από θρούμπι το τυρί που έβαζαν στην άλμη για να πάρει το τυρί το άρωμά του.

Τα φύλλα της θρούμπας ψιλοκομμένα μπαίνουν σε διάφορα φαγητά και ως αρωματικό αλλά και λόγω των αντιτοξικών ιδιοτήτων που έχουν. Το θρούμπι (savory ή satureja) είναι ένα αυτοφυές φυτό (φρύγανο) που το συνταντάμε σε όλη την Ελλάδα. Ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών. Φτάνει σε ύψος τα 30- 50 εκατοστά και προτιμά τα ηλιόλουστα βραχώδη και ασβεστώδη εδάφη.

Χρήσιμα είναι κυρίως τα άνθη του, το αιθέριο έλαιό αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις, και ολόκληρο το φυτό. Το αιθέριο έλαιο περιέχει δραστικές ουσίες όπως τερπίνη, πευκίνη, καρβακρόλη, κυμίνη, κινεόλη και θυμόλη. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού ήταν γνωστές απο την αρχαιότητα. Οι πατέρες της βοτανοθεραπείας και της φαρμακολογίας, Θεόφραστος και Διοσκουρίδης, αναφέρονται σε αυτό στα έργα τους.

Το θρούμπι χρησιμοποιείται επίσης εδώ και 2000 χρόνια στη μαγειρική, καθώς δρά ως χωνευτικό και θεωρείται ιδανικό για όλα τα δύσπεπτα πιάτα. Διαθέτει έντονη γεύση που θυμίζει θυμάρι και ρίγανη. Σε πολλές χώρες το προσθέτουν μέχρι και σήμερα σε χωνευτικά λικέρ. Κατά το Μεσαίωνα, το θρούμπι χρησίμευε ως αφέψημα για τον πονόλαιμο, το βήχα, τον πονόδοντο και τις πληγές στο στόμα, καθώς και ως απολυμαντικό για διάφορα σκεύη, λόγω των αντιβακτηριδιακών και αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το θρούμπι είναι γνωστό κυρίως για τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχει στο πεπτικό σύστημα.

Λειτουργεί ως χωνευτικό, διεγείρει την όρεξη, τονώνει τον οργανισμό, βοηθά στη θεραπεία της διάρροιας, των σπασμών του εντέρου, των πόνων απο κολικούς, της γαστρικής ατονίας, της νευρικής δυσπεψίας, της ναυτίας και της ξινίλας. Σύμφωνα με το galifabee , το αφέψημά του βοηθά στην απομάκρυνση των αερίων του στομάχου, απαλλάσσει απο τα φουσκώματα και συμβάλλει στην καλή λειτουργία της πέψης.

Χρησιμοποιείται επίσης ως αποχρεμπτικό. Μαλακώνει το βήχα και είναι κατάλληλο για τις βρογχίτιδες και το άσθμα. Μπορεί να εφαρμοστεί και εξωτερικά, ως αντισηπτικό, στις πληγές και στα τσιμπήματα των εντόμων, καθώς προσφέρει άμεση ανακούφιση.

Για να παρασκευάσετε ένα αφέψημα με θρούμπι, ρίχνετε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνετε για 10-15 λεπτά. Η συνιστώμενη δόση είναι από ένα μέχρι τρία φλιτζάνια την ημέρα, μετά τα γεύματα. Για εξωτερική χρήση πάνω σε πληγές ή τσιμπήματα εντόμων, ετοιμάστε κομπρέσες με αφέψημα βράζοντας 30 γραμμάρια για ένα λίτρο νερό.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Β. Λεβέντης: «H Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων θα σημάνει την παρακμή της ΕΕ»


Του Βασίλη Λεβέντη - προέδρου της Ένωσης Κεντρώων (από άρθρο σε Κυριακάτικη εφημερίδα)

Η Ευρώπη διακρίνεται από αντιτιθέμενα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα, τα οποία τον περασμένο αιώνα κατέληξαν σε παγκόσμιες συγκρούσεις. Το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί προσπάθεια για υπέρβαση αυτού του επαχθούς παρελθόντος, γι’ αυτό και παραμένει πάντα επίκαιρο.

Η Ένωση Κεντρώων από την ίδρυσή της υπήρξε φιλοευρωπαϊκή, γιατί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έθεσε, αναμφίβολα, τις βάσεις για ειρήνη και οικονομική ευημερία. Η πορεία ολοκλήρωσης από τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957 έως τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2009 είναι θετική. Ποτέ δεν ταλαντευτήκαμε στην ένθερμη υποστήριξή μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ, αν και υπήρξαν αποφάσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας που μας δυσαρέστησαν.  Σε μια Ένωση 27 κρατών-μελών είναι φυσικό να υπάρχουν κλυδωνισμοί και πισωγυρίσματα, όπως το περσινό δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Η αδυναμία της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και η άτολμη κοινή εξωτερική πολιτική συχνά απογοητεύουν, ενώ η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν εμπνέει τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Επιπρόσθετα, η λαϊκιστική ρητορική δεν είναι «προνόμιο» μόνο των εταίρων μας. Στην Ελλάδα πολιτικοί και δημοσιογράφοι έχτισαν καριέρες υβρίζοντας την Ευρώπη, ωσάν να έφταιγε αυτή για την κακοδαιμονία μας και όχι οι ελληνικές κυβερνήσεις που επί 40 χρόνια έχτιζαν το πελατειακό κράτος, με αποτέλεσμα να διαλυθεί το ασφαλιστικό σύστημα, η δημόσια διοίκηση, να μη γίνονται μεταρρυθμίσεις, να κρύβονται τα προβλήματα κάτω από το χαλί και η χώρα να οδηγηθεί στην πτώχευση.

Παρά τις ανωτέρω αδυναμίες, η Ένωση Κεντρώων δεν αφορίζει κατά της Ευρώπης. Πιστεύουμε ότι ο απώτερος στόχος για την Ευρώπη πρέπει να είναι κοινό Σύνταγμα, κοινός στρατός, πραγματικά κοινή εξωτερική και οικονομική πολιτική, με αλληλεγγύη και ισοτιμία μεταξύ των κρατών-μελών. Στα ευρωπαϊκά όργανα απαιτείται περισσότερη δημοκρατική νομιμοποίηση, διαφάνεια και αποκέντρωση στη λήψη αποφάσεων.

Γι’ αυτό και από τις επιλογές που πρόσφατα δημοσίευσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ υποστηρίζουμε την περισσότερη Ευρώπη. Κεντρόφυγες επιλογές ή Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων θα σημάνουν την παρακμή της Ε.Ε.

Πρεσβεύουμε ένα είδος ευρωπαϊκού ομοσπονδιακού συστήματος ως τη βέλτιστη μακροπρόθεσμη λύση για τη διατήρηση της ειρήνης, της ευημερίας και την άμβλυνση των εθνικών ανταγωνισμών που αναζωπυρώνονται από την κρίση των τελευταίων ετών. Όλοι μαζί μπορούμε.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Αλ. Χαρίτσης: Ανακοίνωσε 1,5 εκατ. ευρώ για έργα ανάδειξης της Αρχαίας Μεσσήνης


Την Αρχαία Μεσσήνη επισκέφτηκε χθες το μεσημέρι ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, συνεχίζοντας τη διήμερη περιοδεία σε περιοχές της Μεσσηνίας. 

Στον αρχαιολογικό χώρο τον κ. Χαρίτση  υποδέχθηκαν ο Καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Πέτρος Θέμελης ο δήμαρχος Μεσσήνης κ. Τσώνης,  καθώς και η προϊσταμένη του τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών , της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, κα Δήμητρα Πίκουλα.

Ο Αλέξης Χαρίτσης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη για την ξενάγησή του, στο μοναδικό αρχαιολογικό χώρο, που ο ίδιος έφερε στο «φως»  αφιερώνοντας περισσότερα από 30 χρόνια στο εκεί ανασκαφικό του έργο. Παράλληλα, ανακοίνωσε, ότι ύστερα και από συναντήσεις που είχε στο Υπουργείο με τον κ. Θέμελη και συζητήσεις για  ζητήματα ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, έχει δεσμευτεί το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων για έργα που αφορούν το φωτισμό ολόκληρου του αρχαιολογικού χώρου, την περίφραξη , το στέγαστρο καθώς και για το πάρκινγκ.

Η χρηματοδότηση  των έργων, καθώς έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες,  θα γίνει μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού  για κάποια απ’ αυτά , με το τμήμα Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας να τα αναλαμβάνει ενώ το έργο του «πάρκινγκ» θα γίνει κατευθείαν με τη συνεργασία του Δήμου Μεσσήνης, όπως σημείωσε ο κ. Υφυπουργός.

 Παράλληλα, και ευκαιρία της παρουσίας του στην περιοχή της Μεσσήνης, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε την  αγαστή συνεργασία του  με το Δήμο Μεσσήνης και το δήμαρχο Γιώργο Τσώνη, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο έχει δεσμευτεί να τον βοηθήσει στην δημιουργία της Κεντρικής Αγοράς του Δήμου Μεσσήνης, ενός έργου πολύ σημαντικού για τους επιχειρηματίες της περιοχής.  Από την πλευρά του ο Γιώργος Τσώνης, καλωσόρισε τον Αλέξη Χαρίτση, στην περιοχή της Μεσσήνης, και τον ευχαρίστησε ιδιαίτερα για το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή είδε τον Δήμο Μεσσήνης με άλλο μάτι καθώς βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους. Είναι κάτι που πρέπει να μάθει όλος ο κόσμος της Μεσσήνης, σημείωσε  κλείνοντας τη σύντομη δήλωση του ο δήμαρχος συγκινημένος.

Πηγή: tharrosnews.gr
Πηγή2
Διαβάστε περισσότερα...

Τίμησαν την εθνική επέτειο του 1821 τα δύο Ελληνικά σχολεία του Καΐρου


Για ακόμη μια χρονιά  τα δύο ελληνικά σχολεία του Καΐρου, η Αχιλλοπούλειος και η Αμπέτειος, τίμησαν, με τις εξαιρετικές γιορτές που παρουσίασαν, την επέτειο του 1821.

Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τα παιδιά του Γυμνασίου Λυκείου, που εντυπωσίασαν με τη συγκινητική αλλά και λυρική τους απόδοση, στιγμών από τον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, εμπνευσμένες από μεγάλα έργα ζωγραφικής, βασισμένα σε ευρηματικά κείμενα του εκπαιδευτικού φιλολόγου Ιωάννη Τζουμέρκα και την πολύτιμη στήριξης της μαθηματικού και χορογράφου, κας Έρρικας Αραπάκη.

Από την πλευρά της, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη δε δίστασε να χαρακτηρίσει τη γιορτή ως την καλύτερη των τελευταίων ετών, προκαλώντας τα χειροκροτήματα όλων, και αποδίδοντας τα συγχαρητήριά τους στους καθηγητές αλλά κυρίως στους μαθητές που έδωσαν πραγματικά την ψυχή τους, για την επιτυχία της εκδήλωσης, μεταφέροντας τις ευχαριστίες της στην Αναπληρώτρια Δ/ντρια της Σχολής κα Βασιλική Πετροπούλου και ζητώντας να μεταφερθούν οι ευχές της προς τον Δ/ντή της Σχολής, Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό.

Τις πολύ θετικές εντυπώσεις του είχε ήδη καταγράψει στο λόγο του και ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ιστορικής επετείου.

Παραβρέθηκε η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κα Μαριέττα Κουμαριανού, ο Ακόλουθος Άμυνας Πλοίαρχος ΠΝ κ. Βασίλειος Τσούκας, ο π. Ιωάννης από την Σιναΐτικη Αδελφότητα, ο Διαχειριστικός Δ/ντής του Ιδρύματος Αμπέτ και Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Νικόλας Βαδής, ο Κοινοτικός Επίτροπος Καΐρου κ. Ανδρέας Γιόσρι, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κ. Αλέκος Καζαμίας, η κα Άννα Γεωργαλίδου από την «Μαρία Αιγυπτία» και άλλοι επίσημοι.

Ακολούθησε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εορτή τους Δημοτικού Σχολείου της Αχιλλοπουλείου Σχολής, όπου εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο οποίος μάλιστα συνεχάρη τον Δ/ντή κ. Χαράλαμπο Κουγεμήτρο αλλά και όλους τους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν στο ιδιαίτερα επιτυχημένο αποτέλεσμα, από μία εξίσου ευρηματική εορτή, με πολλά νοήματα και για την κοινωνία εκείνης της εποχής και για τη σημερινή. Όλα τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, η μουσική απόδοση ήταν εξαιρετική και εντυπωσιακό το ταλέντο των παιδιών να αναπαριστούν σκηνές από εκείνη την εποχή - πριν από 200 περίπου χρόνια - αλλά με έναν έξυπνο τρόπο και μία εκπληκτική σκηνογραφία. Και τα μικρά αιγυπτιωτόπουλα του νηπιαγωγείου εντυπωσίασαν τους πάντες.

Μιλώντας μάλιστα ο Δ/ντής της Σχολής κ. Χαράλαμπος Κουγεμήτρος είπε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ αυτήν την εύσχημη και πανηγυρική ημέρα, για να θυμηθούμε, να τιμήσουμε και να εκφράσουμε το σεβασμό μας στους αγωνιστές του 1821, αλλά και σε όλους εκείνους που κράτησαν στην καρδιά τους άσβεστη τη φλόγα της λευτεριάς. Χωρίς αμφιβολία ο αγώνας αυτός είχε την ουσία και τις διαστάσεις ενός θαύματος. «Γιατί στο θαύμα και όχι στην λογική χρωστάει την ανάστασή του το Γένος», όπως έγραψε και ο Μακρυγιάννης. Μαζί με την εθνική μας επέτειο, γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που συμβολικά ταυτίστηκε με την Επανάσταση, για να υποδηλώσει ότι το ευαγγέλιο της σωτηρίας του ανθρώπου από την αμαρτία, εξομοιώνεται με τη λύτρωση του έθνους από τη μακροχρόνια δουλεία. Ας ανατρέξουμε και ας αναβαπτιστούμε στις αξίες και στα ιδανικά του ’21, στο «εμείς» του Μακρυγιάννη και στον πατριωτισμό και τη θυσία των αγωνιστών». Παραβρέθηκαν επίσης, εκτός από τους προαναφερόμενους της εορτής της Αμπετείου Σχολής και ο Κοινοτικός Επίτροπος Καΐρου κ. Λεωνίδας Φοντριέ, ο Δ/ντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, ο Ταμίας του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Άγγελος Αθανασούλης και πολύς κόσμος.

Να σημειωθεί επίσης ότι έγινε ειδική μνεία και στη μεγάλη Ευεργέτιδα της παροικίας μας κα Στέλλα Κυριάζη για την προσφορά της προς την γιορτή, παρά τα προβλήματα της υγείας που αντιμετωπίζει τα οποία δεν τήν εμπόδισαν να προσφέρει και αυτή τη φορά από το περίσσευμα της καρδιάς της, συγκεντρώνοντας επάξια τα χειροκροτήματα όλων.

Οι σχολικές εορτές πραγματοποιήθηκαν στις 23 Μαρτίου, ενώ ανήμερα της Εθνικής εορτής, στο κέντρου του Καΐρου, οι αιγυπτιώτες μαθητές και πάλι εντυπωσίασαν με την παρουσία τους τόσο στη δοξολογία που ετέλεσε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Επίσκοπος Βαβυλώνος Μέμφιδος κ. Θεόδωρος, όσο και στη μαθητική και προσκοπική παρέλαση στον περίβολο του μεγαλοπρεπούς ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου, με την τιμητική παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, ο οποίος ανέγνωσε το μήνυμα της εορτής του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Κύπριου Πρέσβη κ. Χάρη Μορίτση και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή, που συνεχάρη όλους τους συντελεστές της εορτής και κυρίως τους Αιγυπτιώτες νέους.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση του προγράμματος 10.500 ανέργων 55-67 ετών


Το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και άλλων Δημοσίων Φορέων για την απασχόληση 10.500 ανέργων ηλικίας 55-67 ετών αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Από αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και άλλων Δημοσίων Φορέων για την απασχόληση 10.500 ανέργων ηλικίας 55-67 ετών.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα επιχορηγούνται επιχειρήσεις των ΟΤΑ αλλά και υπηρεσίες άλλων δημοσίων φορέων προκειμένου να προχωρούν στην πρόσληψη 10.500 μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών. Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ, όπως ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Ειδικότερα απαντώντας η κ. Αντωνοπούλου σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τζούφη, ανέφερε ότι το υπουργείο θα καταβάλει προσπάθεια ώστε το ποσό των 500 ευρώ, που είναι η συνεισφορά του κράτους, να φτάσει μέχρι τα 600 ευρώ και θα απασχοληθούν 10.500 άτομα που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση λόγω της ηλικίας τους.

Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τουλάχιστον για δώδεκα μήνες πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Θα εξακολουθούν να είναι άνεργοι και να κατέχουν κάρτα ανεργία ανανεούμενη ανά μήνα. Θα έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης εργασίας και να μην έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους κατά την ίδια ημερομηνία, όπως διαβάζουμε στο dikaiologitika.gr.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Γ. Στουρνάρας: «Βασικά πράγματα της καθημερινότητας συναρτώνται με την ύπαρξη των Τραπεζών»


Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε την ελληνική αίσθηση του χρόνου αλλά και βασικά πράγματα της καθημερινότητας που συναρτώνται με την ύπαρξη των Τραπεζών.

–Τι είναι η κεντρική τράπεζα και για ποιο λόγο τα νεότερα κράτη έχουν ανάγκη τις κεντρικές τράπεζες;

–Η κεντρική τράπεζα ασκεί δημόσια λειτουργήματα: μεριμνά για τη σταθερότητα των τιμών, δηλαδή για τον έλεγχο του πληθωρισμού, και για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η ανεξαρτησία της είναι θεσμοθετημένη σε πολλές χώρες, και βέβαια στην Ευρωζώνη.

– Ανεξάρτητη ως προς τι;

– Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το καταστατικό της, έχει υποχρέωση να μη δέχεται εντολές από κανέναν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της.

– Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί την τέταρτη ανεξάρτητη εξουσία, μετά τη νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική;

– Θα έλεγα ότι αποτελεί ανεξάρτητη αρχή. Η κεντρική τράπεζα ασκεί τη νομισματική πολιτική και έχει την ευθύνη της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος. Αυτά είναι τα δύο βασικά καθήκοντά της. Δεν μπορούν να εκχωρηθούν σε ιδιώτες. Γι’ αυτό τον λόγο έχει ληφθεί πρόνοια ώστε, παρόλο που η Τράπεζα της Ελλάδος για ιστορικούς λόγους είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, οι ιδιώτες μέτοχοι δεν διαδραματίζουν απολύτως κανένα ρόλο στην άσκηση των καθηκόντων της. Ακόμα δηλαδή κι αν έχουν μερίδιο π.χ. 15%, το καταστατικό της, που έχει ισχύ νόμου, επιβάλλει περιορισμό στη γενική συνέλευση και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου πάνω από 2%.

– Έχει σημασία να καθορίζεται η νομισματική πολιτική μιας χώρας από μια ανεξάρτητη αρχή;

– Η εμπειρία πολλών ετών, και πολλών χωρών, έχει δείξει ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού γίνεται πιο αποτελεσματικά από ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες δεν επηρεάζονται από τον εκλογικό κύκλο που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες δημοκρατίες.

– Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η βασική αιτία της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2008;

– Η βασική αιτία έχει να κάνει με τη χαλάρωση της εποπτείας των τραπεζών, και ιδιαίτερα με την κατάργηση της νομοθεσίας Glass-Steagall (Glass-Steagall Act), η οποία θεσπίστηκε μετά τη μεγάλη κρίση της δεκαετίας του 1920 και διαχώριζε τις επενδυτικές από τις εμπορικές τραπεζικές δραστηριότητες στην Αμερική. Καταργήθηκε επί προεδρίας Κλίντον, ο οποίος στην αυτοβιογραφία του, κάνοντας την αυτοκριτική του, λέει ότι ήταν λάθος του.

– Θα μας εξηγήσετε γιατί;

– Ο νόμος αυτός διαχώριζε τις επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητες από τις εμπορικές, δηλαδή εμπόδιζε να επενδυθούν τα χρήματα των καταθετών σε μετοχές ή σε άλλες επενδυτικές δραστηριότητες. Αυτό ήταν μια πολύ μεγάλη προστασία για το τραπεζικό σύστημα. Τη δεκαετία του ’90 ζήσαμε μια εποχή «irrational exuberance» (παράλογης πληθωρικότητας, χλιδής, υπερβολής), όπως είχε πει ο Αλαν Γκρίνσπαν, τότε διοικητής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι είχαμε πλέον μπει σε ένα πρόγραμμα αυτόματου πιλότου. Για να καταλάβετε, θυμάμαι δύο περιστατικά: όταν ξέσπασε η κρίση της Lehman Brothers και ο διευθύνων σύμβουλός της κλήθηκε στο Κογκρέσο να δώσει εξηγήσεις, είπε: «Εκείνη την εποχή, και ουρακοτάγκος να έμπαινε στο κατάστημα, έπαιρνε δάνειο!». O δε Γκρίνσπαν απάντησε: «Τόσο έξυπνοι άνθρωποι έπεσαν στην παγίδα κι έκαναν τέτοιο λάθος!». Μα έγινε ακριβώς επειδή ήταν τόσο έξυπνοι άνθρωποι! Γι’ αυτό απαιτείται ισχυρή εποπτεία!

– Η αγγλική λέξη «clerk» (τραπεζικός υπάλληλος) σημαίνει τον άνθρωπο που φυλάσσει ένα αρχείο. Προέρχεται από την ελληνική λέξη «κληρικός» που σημαίνει «αυτός που φυλάει τον κλήρο», την κληρονομιά. Η εμπιστοσύνη, λοιπόν, και η ιερότητα είναι η βάση του banking και οι τραπεζίτες ένα ιερατείο που ρυθμίζει τα πράγματα;

– Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε εμπορικούς και κεντρικούς τραπεζίτες. Οι κεντρικοί τραπεζίτες ασκούμε δημόσιο λειτούργημα, ενώ ο ιδιώτης τραπεζίτης στοχεύει στο κέρδος. Η κεντρική τράπεζα δεν ενδιαφέρεται για κέρδος. Αν μας ενδιέφερε, θα βάζαμε τα νομισματοκοπεία να δουλεύουν στο φουλ, θα δημιουργούσαμε πολύ μεγάλο πληθωρισμό και θα είχαμε τεράστια κέρδη. Γι’ αυτό τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών δεν είναι δείκτης ευρωστίας.

– Εσείς όμως αισθάνεστε ότι είστε ιερατείο, θεματοφύλακες μιας αξίας;

– Θεματοφύλακες ναι, όχι ιερατείο.

– Αυτό πώς μεταφράζεται στην καθημερινότητά μας;

– Προστατεύεις κυρίως τον αδύναμο από τον υψηλό πληθωρισμό, διότι ο υψηλός πληθωρισμός θίγει κυρίως αυτόν που δεν έχει δυνατότητα να αναπροσαρμόσει τις αμοιβές του, τον ανειδίκευτο, τον συνταξιούχο. Προστατεύει επίσης τις καταθέσεις. Είναι εντελώς λάθος η πεποίθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες υπάρχουν για να προστατεύουν –αν το θέσω με όρους πολιτικής οικονομίας– τους πλούσιους. Η νομισματική σταθερότητα είναι ένα αγαθό που προστατεύει κυρίως τους φτωχότερους. Οχι μόνο του, βέβαια.

– Αρκεί λοιπόν ο νομισματικός έλεγχος για την επίτευξη κάποιας κοινωνικής ισορροπίας;

– Οχι! Βεβαίως όχι! Είναι αναγκαία συνθήκη, δεν είναι όμως και ικανή! Χρειάζονται και πολλά άλλα στοιχεία, όπως σταθεροί θεσμοί, υψηλής ποιότητας δημόσια παιδεία και κοινωνικό κράτος.

– Ποια είναι τα κύρια προβλήματα της Ευρωζώνης σήμερα;

– Δεν μπορείς να έχεις αποτελεσματική νομισματική ένωση αν δεν έχεις και κάποιας μορφής πολιτική ένωση. Εμείς λεγόμαστε ΟΝΕ (Οικονομική Νομισματική Ενωση) αλλά είμαστε μόνο νομισματική ένωση, όχι και οικονομική. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Παλεύουμε να το διορθώσουμε αυτό. Πιστεύω ότι η Ευρωζώνη, για να ολοκληρωθεί, πρέπει να γίνει κάποτε μιας μορφής ομοσπονδία. Βεβαίως αποδέχομαι ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές ως προς αυτό το σημείο. Εχουμε ακόμα να καλύψουμε μεγάλη απόσταση.

– Τι σημαίνει «πλούτος της σύγχρονης κοινωνίας»;

– Σημαίνει πολλά μαζί, κυρίως όμως δύο πράγματα. Πρώτον, αποταμιεύσεις και επενδύσεις. Δεύτερον, παραγωγικότητα. Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν οικονομική ανάπτυξη. Το δίδυμο αποταμιεύσεις-επενδύσεις οδηγεί σε συσσώρευση κεφαλαίου και οικονομική ανάπτυξη. Η παραγωγικότητα εξαρτάται και αυτή από τις νέες επενδύσεις που ενσωματώνουν την τεχνολογία, αλλά και από πλείστους άλλους παράγοντες. Οι σταθεροί θεσμοί, για παράδειγμα, ευνοούν την αύξηση της παραγωγικότητας. Κυρίως όμως η αύξηση της παραγωγικότητας εξαρτάται από το τρίγωνο της γνώσης: παιδεία- έρευνα-καινοτομία. Η βασικότερη πηγή πλούτου σήμερα είναι το μυαλό μας. Ειδικά για τον φτωχό, ο μεγαλύτερος πλούτος είναι η εκπαίδευσή του.

– Αυτό το «πλούτος είναι το μυαλό μας», πώς μπορεί να εκφραστεί λογιστικά;

– Οπως σας είπα πριν, μέσω της αύξησης της λεγόμενης ολικής παραγωγικότητας, που είναι μέγεθος που μπορεί να μετρηθεί προσεγγιστικά. Αλλος όμως ο πλούτος που δημιούργησαν ο Μπιλ Γκέιτς και ο Στιβ Τζομπς κι άλλος ο πλούτος που δημιουργεί ο Ουόρεν Εντουαρντ Μπάφετ. Η πρώτη μορφή πλούτου είναι χρησιμότερη από τη δεύτερη, όσον αφορά την ανθρωπότητα.

– Μιλάτε για τον λεγόμενο δημιουργικό καπιταλισμό, που δεν έχει μόνο χρηστικότητα, αλλά και πολιτισμικές προεκτάσεις, σωστά;

– Ακριβώς. Προσωπικά, με ενδιαφέρουν πολύ οι συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να δημιουργήσει ο άνθρωπος. Αν ζεις σε μια δημοκρατία, αν αισθάνεσαι ασφαλής και ελεύθερος, αν ανταμείβεσαι για την εργασία σου... οι οικονομολόγοι δεν τα έχουμε κατανοήσει πλήρως αυτά. Δείχνουν όμως και πάλι τη σημασία των θεσμών. Για να μπορεί ο επιστήμονας να δουλέψει ελεύθερα και η εταιρεία που καινοτομεί να ανταμειφθεί, να μπορεί δηλαδή να έχει επαρκή έσοδα από την καινοτομία ώστε μετά να τα επενδύσει και να κάνει κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Πρέπει όμως παράλληλα να υπάρχει μια ισορροπία, μια χρυσή τομή μεταξύ καπιταλισμού και δημοκρατίας. Δηλαδή μεταξύ του καπιταλισμού και του κοινωνικού κράτους, του καπιταλισμού και της εποπτείας του. Θα πρέπει να υπάρχουν όρια στον ανεξέλεγκτο προσωπικό πλουτισμό. Δεν μπορεί ο καθένας να συσσωρεύει ανεξέλεγκτα πλούτο. Μέσω του φορολογικού συστήματος και των κοινωνικών παροχών, ένα μέρος του πλούτου πρέπει να αναδιανέμεται.

Ο Ελληνας και ο χρόνος

– Πώς θα αντικατασταθεί η εθνική ταυτότητα; Για παράδειγμα, στην Ελλάδα υπάρχει ένα πρόβλημα χαρακτηριστικό, αυτή η περιβόητη φράση: «Εχει ο Θεός». Αυτό σημαίνει πως ό,τι και να κάνω δεν το βάζω σε χρονικό πλαίσιο.

– Αυτό είναι πρόβλημα, δεν μπορούμε να αγνοούμε τον χρόνο. Μια σημαντική κοινωνιολόγος στην Οξφόρδη μου είχε πει κάποτε: «Παρατηρώ εδώ στην Ελλάδα ότι από τότε που μπήκατε στην ΟΝΕ –εγώ νόμιζα ότι θα μου πει για τα ελλείμματα– το πιο μεγάλο επίτευγμά σας ήταν ότι τοποθετήσατε ρολόγια στους σταθμούς του μετρό!». Κι εγώ, μόλις ήρθα εδώ, στην Τράπεζα της Ελλάδος, έβαλα ρολόγια, δεν υπήρχαν ρολόγια στις αίθουσες συσκέψεων! Μου έλεγε αυτή η κοινωνιολόγος ότι ο Eλληνας έχει κακή σχέση με τον χρόνο και αυτό φαίνεται από τη φράση «αυτός είναι Aγγλος στο ραντεβού του», της είχε κάνει μεγάλη εντύπωση όταν την άκουσε. Δηλαδή, αναρωτιόταν, το αυτονόητο είναι να αργείς κι αν έρθεις στην ώρα σου είσαι Aγγλος; Πόσο δίκιο είχε...

– Εσείς γιατί πιστεύετε ότι είναι τέτοια η σχέση μας με τον χρόνο; Νομίζω ένα από τα προβλήματά μας είναι ότι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την έννοια του δανείου γιατί υπάρχει ο χρονικός παράγοντας. Eχει ληφθεί ποτέ αυτό υπόψη σε συζητήσεις που κάνετε;

– Βεβαίως, και δυστυχώς δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα. Κάνουμε πολλές συζητήσεις, κι ένα από τα προβλήματα που ταλανίζει εμάς τους οικονομολόγους αλλά και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες και ιστορικούς, είναι γιατί άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο έπειτα από εμάς, βγήκαν πριν από εμάς και τώρα η οικονομία τους έχει ανοδική πορεία. Η Ιρλανδία πέρυσι είχε 8% ανάπτυξη (και η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία). Γιατί; Σύμφωνα με ορισμένους, δεν βιώσαμε την περίοδο του Διαφωτισμού διότι βρισκόμασταν υπό τον οθωμανικό ζυγό. Η δική μου απάντηση είναι: «Θεσμοί». Υποφέρουμε από έλλειψη σταθερότητας θεσμών, έλλειψη εμπιστοσύνης, έλλειψη γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο, περισσότερο ατομισμό απ’ ό,τι πρέπει και έλλειψη συλλογικότητας. Δεν είδαμε αυτήν την κατάσταση ως ανάγκη να συντονιστούμε εθνικά, να πετύχουμε μια συναίνεση και να βγούμε από τη στενωπό, αλλά την είδαμε σαν μια ευκαιρία να «καρφώσει» ο ένας τον άλλον. Hμασταν σε μια βάρκα που έμπαζε νερά και αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, αλληλομαχαιρωνόμαστε.

Ο Μαρξ και το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο»

– Είστε αισιόδοξος;

– Ναι, αν και ορισμένοι με κατηγορούν γι’ αυτό. Ο φιλόσοφος Καρλ Πόπερ είχε όμως πει ότι, συνήθως, στις διαπιστώσεις πέφτουν μέσα οι απαισιόδοξοι. Το ότι η ανθρωπότητα όμως βρίσκεται σήμερα εκεί που βρίσκεται το οφείλει στους αισιόδοξους. Επίσης, αν δεν είσαι αισιόδοξος, δεν μπορείς να παλέψεις. Εχεις χαμηλό ηθικό.

– Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, η ηθική και η αισιοδοξία σας βασίζονται στον ανοικτό σας ορίζοντα. Η ελληνική κοινωνία, όμως, είναι μια κοινωνία κλειστού ορίζοντα που δεν θέλει ή δεν μπορεί να αλλάξει. Μόνη της λύση είναι ο σοσιαλισμός. Iση κατανομή της φτώχειας, δηλαδή, μέχρι να μη μείνει τίποτα.

– Προσπαθούμε να ανοίξουμε τους ορίζοντές της, γι’ αυτό και βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αν βγούμε, να ξέρετε, αυτό θα είναι ο θάνατός μας. Για να λέμε καθαρά τα πράγματα. Πριν από λίγα χρόνια ρώτησα έναν οικογενειακό μας φίλο, ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ, που πλησιάζει σήμερα τα 100 χρόνια, να μου εξηγήσει γιατί κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση. «Υποτιμήθηκε η φύση του ανθρώπου», μου απάντησε. Δεν χρειάζομαι καμιά άλλη μαρτυρία. Αυτά που έγραψε ο Μαρξ στο «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» (το καλύτερό του έργο κατ’ εμέ) είναι ένας ύμνος στον άνθρωπο που δεν θα υπάρξει ποτέ. Ο άνθρωπος που περιγράφει ο Μαρξ σ’ αυτό το βιβλίο είναι ουτοπικός. Οι άνθρωποι της πραγματικής ζωής χρειάζονται κίνητρα για να δημιουργήσουν, οικονομικά και μη! Τα κίνητρα όμως χρειάζονται κοινωνίες ελεύθερες, ελεύθερο φρόνημα, ελεύθερη οικονομία, εξωστρέφεια και ανεξαρτησία γνώμης. Με αυτά δεν μπόρεσε να συμβιβαστεί ο υπαρκτός σοσιαλισμός γι’ αυτό κατέρρευσε.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα: Λιγότερο αλάτι στο φαγητό μειώνει τη νυκτουρία


Αν κανείς θέλει να πηγαίνει λιγότερες φορές στην τουαλέτα για να ουρήσει μέσα στη νύχτα, καλά θα κάνει να περιορίσει το αλάτι που βάζει στο φαγητό του, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα. Η νυκτουρία επηρεάζει πάνω από το 50% των ανδρών και γυναικών άνω των 50 ετών, ενώ εμφανίζεται στους περισσότερους ανθρώπους άνω των 60 ετών.

Για μερικούς αποτελεί σκέτο βάσανο, καθώς διαταράσσει σοβαρά τον ύπνο τους. Ένα όχι αμελητέο ποσοστό ανθρώπων κάτω των 50 ετών επίσης ξυπνάνε μία ή περισσότερες φορές για να ουρήσουν.

Η συσσωρευόμενη διαταραχή του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως χρόνιο στρες, ευερέθιστη διάθεση, μόνιμη κόπωση τη μέρα κ.α., επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα της ζωής. Η νυκτουρία μπορεί να έχει διάφορες αιτίες και, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η μείωση στην κατανάλωση αλατιού μπορεί να μειώσει σημαντικά το υπερβολικό κατούρημα, όχι μόνο τα βράδια, αλλά και τις μέρες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ναγκασάκι, με επικεφαλής τον δρα Ματσούο Τομοχίρο, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας στο Λονδίνο, μελέτησαν 321 άνδρες και γυναίκες που έβαζαν αρκετό αλάτι στα φαγητά τους (οι Ιάπωνες γενικά τείνουν να τρώνε πιο αλατισμένα φαγητά από τους Δυτικούς). Ο περιορισμός του αλατιού κράτησε επί 12 εβδομάδες και η ποσότητά του στον οργανισμό των συμμετεχόντων παρακολουθείτο συνεχώς με βιοχημικές αναλύσεις.

Όσοι μείωσαν τη μέση ημερήσια κατανάλωση αλατιού από 10,7 γραμμάρια σε 8 γραμμάρια, μείωσαν τις νυχτερινές επισκέψεις στο μπάνιο από 2,3 φορές ανά βράδυ κατά μέσο όρο σε 1,4 φορές. Όσοι -η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης- αντίθετα αύξησαν τη μέση κατανάλωση αλατιού από 9,6 σε 11 γραμμάρια, αύξησαν επίσης τη νυχτερινή ούρησή τους από 2,3 σε 2,7 φορές ανά βραδιά.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει πόσο η κατανάλωση αλατιού επηρεάζει τη συχνότητα της νυχτερινής ούρησης, συνεπώς πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες. Όμως διαφαίνεται η πιθανότητα ότι, με μια απλή τροποποίηση στη διατροφή, είναι δυνατό να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων, καθώς η νυκτουρία συνιστά πραγματικό πρόβλημα για πολλούς, ιδίως όσο γερνάνε», δήλωσε ο Τομοχίρο.

Υπνική άπνοια και νυκτουρία

Μια άλλη εξάλλου έρευνα, που παρουσιάσθηκε στο ίδιο διεθνές συνέδριο, δείχνει ότι η μείωση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας μπορεί να μειώσει τη νυκτουρία. Η έρευνα επιβεβαιώνει τη σχέση άπνοιας στον ύπνο και ούρησης τα βράδια. Από υπνική άπνοια πάσχει το 2% έως 4% των ανθιρώπων άνω των 50 ετών. Σε σοβαρές περιπτρώσεις, οι ασθενείς πρέπει να φοράνε μια ειδική μάσκα στον ύπνο τους, που αυξάνει την εσωτερική πίεση του αέρα στο λαιμό τους.

Ολλανδοί ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, μελέτησαν 256 ασθενείς που κάποια στιγμή άρχισαν να φορούν τέτοια μάσκα. Η μελέτη έδειξε ότι μετά τη χρήση της μάσκας και τη βελτίωση της αναπνοής τους τα βράδια, μειώθηκε η συχνότητα της νυκτουρίας στα δύο τρίτα των ασθενών (65%).

Ενδεικτικά, από τα 77 άτομα που κατά μέσο όρο πήγαιναν στο μπάνιο δύο φορές μέσα στο βράδυ, μετά την χρήση της μάσκας οι 32 δεν ουρούσαν πλέον ούτε μια φορά μέσα στη νύχτα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή2
Διαβάστε περισσότερα...

Η κυβέρνηση λέει ότι πήρε αυτό που ήθελε και υπέγραψε την ιδρυτική Συνθήκη μιας νέας ΕΕ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Επιτυχημένη κρίνεται η στάση της ελληνικής κυβέρνησης να ασκήσει πίεση προς την ΕΕ με την απειλή μη υπογραφής της σημερινής Διακήρυξης της Ρώμης  αφού μέσα στο κείμενο αναφέρεται ρητά «η ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ευρώπης» κάτι το οποίο θα επιτρέψει να διατηρηθεί μια σθεναρή στάση στα εργασιακά, τουλάχιστον έτσι λέει η κυβέρνηση.

Άλλωστε από την στιγμή που το υπέγραψαν αυτό και οι Γερμανοί είναι υποχρεωμένοι να δείξουν άλλο πρόσωπο και να πιέσουν το ΔΝΤ να μην συνεχίσει να απαιτεί απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και κατάργηση σχεδόν όλων των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιτυχία αυτή ως εξής:

«Είχαμε την ευκαιρία να βάλουμε στο επίκεντρο της συζήτησης, εντός και εκτός της αίθουσας στην οποία υπεγράφη η διακήρυξη των 27, το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης. Είναι θετικό ότι υπάρχει σαφής αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ευρώπης. Ομως, οφείλουμε να συνεχίσουμε τη μάχη. Εθεσα στο επίκεντρο της συζητήσης το αν το κοινωνικό κεκτημένο ισχύει και αν είναι προσβάσιμο από όλες τις χώρες της ΕΕ. Προφανώς, η απάντηση που πήρα είναι καταφατική. Μένει να δούμε αν θα συνεχίσει να απέχει η πράξη από τα λόγια»

Επ'αυτού δεν παρέλειψε να τονίσει την απουσία των συνδικαλιστών στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα εργασιακά κεκτημένα

«Η καταφατική απάντηση μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε σε μια μαχη που αφορά τους εργαζόμενους της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Δεν μπορώ όμως παρά να επισημάνω μία αντίφαση. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μία μάχη για τους εργαζομένους της χώρας μας, χωρίς να έχουμε σε αυτή τη στήριξη των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων της χώρας μας. Δυστυχώς είναι στην οπισθοφυλακή και όχι στην πρώτη γραμμή, όπως στις άλλες χώρες»

Σημειώνεται ότι η Διακήρυξη αναφέρει ρητά τα εξής: 

« Μια κοινωνική Ευρώπη: μια Ένωση που θα εδράζεται στη βιώσιμη μεγέθυνση, θα προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο αλλά και τη συνοχή και τη σύγκλιση, ενώ θα προστατεύει παράλληλα την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς μια Ένωση που θα λαμβάνει υπόψη της την ποικιλομορφία των εθνικών συστημάτων και τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι κοινωνικοί εταίροι μια Ένωση που θα προάγει την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών καθώς και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους μια Ένωση που θα μάχεται την ανεργία, τις διακρίσεις, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια μια Ένωση όπου οι νέοι θα λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και κατάρτιση και θα μπορούν να σπουδάζουν και να αναζητούν εργασία σε όλη την ήπειρο μια Ένωση που θα διατηρεί την πολιτιστική μας κληρονομιά και θα προωθεί την πολιτιστική πολυμορφία.»

Η παράγραφος αυτή σίγουρα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που ζητούν οι δανειστές από τους οποίους τα 3/4 εκ του κουαρτέτου αποτελούνται από ευρωπαϊκούς θεσμούς, συνεπώς το κείμενο που υπογράψανε σήμερα με αυτή την συγκεκριμένη παράγραφο τους ΔΕΣΜΕΥΕΙ.

Μάλιστα σχολιάζοντας πριν λίγο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «μετά από τις παρεμβάσεις και του Αλέξη Τσίπρα, διατηρήθηκε, παρά τις ενστάσεις πολλών χωρών, η αναφορά στην κοινωνική Ευρώπη, ενώ προστέθηκε και ειδική αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια.»

Ειδική αναφορά  κάνουν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τα όσα είπε για την επιστολή Τσίπρα.
Αναφέρονται στην τοποθέτηση Τουσκ ότι «θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ακριβώς περιγράφεται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Αυτό το σημείο συζητιέται συχνά μεταξύ των ηγετών και όλοι μοιραζόμαστε αυτή τη θέση».

Ο πρωθπουργός από την άλλη δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Ευρώπη που φαίνεται πως θα αποτελέσει παρλεθόν και στην Ευρώπη που ετοιμάζεται ναν ανατείλει σε βάθος δεκαετίας

«Δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε και θέλουμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε εντός της για να την αλλάξουμε», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

«Καμιά φορά είναι χρήσιμο να θυμόμαστε τις κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης και την ανάγκη να τις υπερασπιζόμαστε αυτές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε και θέλουμε. Αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να παλέψουμε εντός αυτής για να την αλλάξουμε»

Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την διάλυση της σημερινής ΕΕ και προσπαθεί να ενταχθεί όσο γίνεται πιο «ψηλά» στο διάδοχο σχήμα της.

Η Διακήρυξη της Ρώμης

«Εμείς, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ αισθανόμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ενότητας αποτελεί ένα τολμηρό και μακρόπνοο σχέδιο. Πριν από εξήντα χρόνια, ανακάμπτοντας από την τραγωδία δύο παγκοσμίων πολέμων, αποφασίσαμε να ενωθούμε και να αναγεννήσουμε από τις στάχτες της την ήπειρό μας. Οικοδομήσαμε μια μοναδική Ένωση με κοινά θεσμικά όργανα και ισχυρές αξίες, μια κοινότητα ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου, μια σημαντική οικονομική δύναμη με ασύγκριτα επίπεδα κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας.

Η ευρωπαϊκή ενότητα ξεκίνησε σαν ένα όραμα λίγων και μετουσιώθηκε σε ελπίδα των πολλών. Και μετά η Ευρώπη έγινε ξανά μία. Σήμερα, είμαστε ενωμένοι και δυνατότεροι, εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη επωφελούνται από τη ζωή σε μια διευρυμένη Ένωση που έχει ξεπεράσει τις παλιές διαφορές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στο εσωτερικό της: περιφερειακές συρράξεις, τρομοκρατία, αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, προστατευτισμός, κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, Ενωμένοι, είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο και να προσφέρουμε στους πολίτες μας ασφάλεια, αλλά και νέες ευκαιρίες.

Θα καταστήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη και πιο ανθεκτική, μέσα από ακόμα μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας και μέσα από την τήρηση κοινών κανόνων. Η ενότητα είναι αναγκαιότητα, αλλά και ελεύθερη επιλογή μας. Το κάθε κράτος μόνο του, θα είχε περιθωριοποιηθεί από την παγκόσμια δυναμική. Μόνο αν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να επηρεάσουμε τη δυναμική αυτή και να προστατεύσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και αξίες.

Θα προχωρούμε ενωμένοι, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση όπου χρειάζεται, αλλά πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, τηρώντας τις Συνθήκες και διατηρώντας πάντα ανοιχτή την πόρτα σε εκείνους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν αργότερα. Η Ένωσή μας είναι ενιαία και αδιαίρετη.

Στα επόμενα δέκα χρόνια επιθυμούμε μια Ένωση ασφαλή, ευημερούσα, ανταγωνιστική, βιώσιμη και κοινωνικά υπεύθυνη και με τη βούληση και την ικανότητα να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον πλανήτη και να διαμορφώνει την παγκοσμιοποίηση. Επιθυμούμε μια Ένωση όπου οι πολίτες της θα έχουν νέες ευκαιρίες για πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη και οικονομική μεγέθυνση. Επιθυμούμε μια Ένωση που θα παραμένει ανοικτή στις ευρωπαϊκές χώρες που σέβονται τις αξίες μας και δεσμεύονται να τις προαγάγουν.

Σε αυτή την εποχή αλλαγών και έχοντας επίγνωση των ανησυχιών των πολιτών μας, δεσμευόμαστε ως προς το θεματολόγιο της Ρώμης και δηλώνουμε ότι θα καταβάλουμε προσπάθειες για να υλοποιήσουμε:

1. Μια ασφαλή και προστατευμένη Ευρώπη: μια Ένωση όπου όλοι οι πολίτες θα αισθάνονται ασφαλείς και θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, όπου τα εξωτερικά μας σύνορα θα είναι ασφαλή, εφαρμόζοντας μια αποτελεσματική, υπεύθυνη και βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική που θα σέβεται τα διεθνή πρότυπα μια Ευρώπη αποφασισμένη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

2. Μια ευημερούσα και βιώσιμη Ευρώπη: μια Ένωση που θα δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης μια Ένωση στην οποία μια ισχυρή, διασυνδεδεμένη και εξελισσόμενη ενιαία αγορά που θα ενσωματώνει τις τεχνολογικές μετεξελίξεις, και ένα σταθερό και ισχυρότερο ενιαίο νόμισμα θα διανοίγουν οδούς ανάπτυξης, συνοχής, ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας και συναλλαγών, κατά κύριο δε λόγο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μια Ένωση που θα προωθεί τη διαρκή και βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από επενδύσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα εργάζεται για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης μια Ένωση όπου οι οικονομίες θα συγκλίνουν μια Ένωση όπου ο ενεργειακός εφοδιασμός θα διασφαλίζεται και θα είναι οικονομικά προσιτός και το περιβάλλον καθαρό και ασφαλές.

3. Μια κοινωνική Ευρώπη: μια Ένωση που θα εδράζεται στη βιώσιμη μεγέθυνση, θα προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο αλλά και τη συνοχή και τη σύγκλιση, ενώ θα προστατεύει παράλληλα την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς μια Ένωση που θα λαμβάνει υπόψη της την ποικιλομορφία των εθνικών συστημάτων και τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι κοινωνικοί εταίροι? μια Ένωση που θα προάγει την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών καθώς και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους μια Ένωση που θα μάχεται την ανεργία, τις διακρίσεις, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια? μια Ένωση όπου οι νέοι θα λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και κατάρτιση και θα μπορούν να σπουδάζουν και να αναζητούν εργασία σε όλη την ήπειρο? μια Ένωση που θα διατηρεί την πολιτιστική μας κληρονομιά και θα προωθεί την πολιτιστική πολυμορφία.

4. Μια ισχυρότερη Ευρώπη στην παγκόσμια σκηνή: μια Ένωση που θα διευρύνει τις υφιστάμενες εταιρικές σχέσεις, θα οικοδομεί νέες και θα προάγει τη σταθερότητα και την ευημερία στην άμεση γειτονία της ανατολικά και νότια, αλλά και στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και παγκοσμίως μια Ένωση έτοιμη να αναλάβει περισσότερες ευθύνες και να συνδράμει για τη δημιουργία μιας περισσότερο ανταγωνιστικής και ολοκληρωμένης αμυντικής βιομηχανίας μια Ένωση που θα δεσμεύεται να ενισχύει την κοινή της ασφάλεια και άμυνα, και σε συνεργασία και συμπληρωματικά με τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες και τις νομικές δεσμεύσεις μια Ένωση που θα συμμετέχει ενεργά στα Ηνωμένα Έθνη και θα προστατεύει ένα πολυμερές σύστημα που θα βασίζεται σε κανόνες, θα είναι υπερήφανη για τις αξίες της και θα προστατεύει τους πολίτες της, θα προωθεί το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο καθώς και μια θετική παγκόσμια πολιτική για το κλίμα.

Θα επιδιώξουμε τους στόχους αυτούς πεπεισμένοι ότι το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια μας και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το καλύτερο μέσο για την επίτευξη των στόχων μας. Δεσμευόμαστε ότι θα ακούμε και θα ανταποκρινόμαστε στις ανησυχίες που εκφράζουν οι πολίτες μας και ότι θα συνεργαζόμαστε με τα εθνικά μας κοινοβούλια. Θα συνεργαζόμαστε στο αποδοτικότερο κάθε φορά επίπεδο, είτε είναι το ενωσιακό, το εθνικό, το περιφερειακό ή το τοπικό και με πνεύμα εμπιστοσύνης και καλόπιστης συνεργασίας, μεταξύ των κρατών μελών και μεταξύ αυτών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας. Θα δώσουμε τον απαραίτητο χώρο ελιγμών στα διάφορα επίπεδα ώστε να ενισχυθούν η καινοτομία και το δυναμικό μεγέθυνσης της Ευρώπης.

Επιθυμούμε η Ένωση να είναι μεγάλη στα μεγάλα ζητήματα και μικρή στα μικρά. Θα προάγουμε μια δημοκρατική, αποτελεσματική και διαφανή διαδικασία λήψης αποφάσεων και καλύτερα αποτελέσματα.

Εμείς, οι ηγέτες, συνεργαζόμενοι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μεταξύ των θεσμικών μας οργάνων, θα διασφαλίσουμε ότι θα εφαρμοστεί το σημερινό θεματολόγιο ώστε να αποτελέσει την αυριανή πραγματικότητα. Έχουμε ενωθεί για το καλύτερο. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον.»
«Η καταφατική απάντηση μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε σε μια μαχη που αφορά τους εργαζόμενους της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Δεν μπορώ όμως παρά να επισημάνω μία αντίφαση. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μία μάχη για τους εργαζομένους της χώρας μας, χωρίς να έχουμε σε αυτή τη στήριξη των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων της χώρας μας. Δυστυχώς είναι στην οπισθοφυλακή και όχι στην πρώτη γραμμή, όπως στις άλλες χώρες».

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Ευαγγελισμός Θεοτόκου: Η ερμηνεία της Εικόνας


Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι η αρχή όλων των Δεσποτικών εορτών. Στο απολυτίκιο της εορτής ψάλλουμε: «σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον και του απ’ αιώνος μυστηρίου η φανέρωσις…».


Το περιεχόμενο της εορτής αναφέρεται στο γεγονός κατά το οποίο ο αρχάγγελος Γαβριήλ – ο άγγελος εκείνος με τον οποίο συνδέονται όλα τα γεγονότα που έχουν σχέση με την ενανθρώπηση του Χριστού – επισκέφθηκε με εντολή του Θεού την Παναγία και την πληροφόρησε ότι έφθασε ο καιρός της σαρκώσεως του Λόγου του Θεού, και ότι αυτή θα γίνη η μητέρα Του. (βλ. Λουκά α’, 26-56).

Η λέξη «ευαγγελισμός» αποτελείται από δύο επί μέρους λέξεις, ήτοι εύ και αγγελία, και δηλώνει την καλή είδηση, την καλή αγγελία. Πρόκειται για την πληροφορία που δόθηκε δια του αρχαγγέλου ότι ο Λόγος του Θεού θα ενανθρωπήση για την σωτηρία του ανθρώπου. Ουσιαστικά πρόκειται για την εκπλήρωση της υποσχέσεως του Θεού, που δόθηκε μετά την πτώση του Αδάμ και της Εύας (βλ. Γεν. γ’, 15), η οποία λέγεται πρωτευαγγέλιο. Γι’ αυτό, η πληροφορία της ενανθρωπήσεως του Λόγου του Θεού είναι η μεγαλύτερη είδηση μέσα στην ιστορία.

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ απεκάλεσε την Παναγία «κεχαριτωμένη». Της είπε: «Χαίρε, κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σού, ευλογημένη συ εν γυναιξίν» (Λουκ. α’, 28-29). Η Παναγία αποκαλείται «κεχαριτωμένη» και χαρακτηρίζεται «ευλογημένη», αφού ο Θεός είναι μαζί της.

Κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, και άλλους αγίους Πατέρας, η Παναγία είχε ήδη χαριτωθή, και δεν χαριτώθηκε την ημέρα του Ευαγγελισμού. Παραμένοντας μέσα στα άγια των αγίων του Ναού έφθασε στα άγια των αγίων της πνευματικής ζωής, που είναι η θέωση. Εάν το προαύλιο του Ναού προοριζόταν για τους προσηλύτους και εάν ο κυρίως Ναός για τους ιερείς, τα άγια των αγίων προορίζονταν για τον αρχιερέα. Εκεί εισήλθε η Παναγία, δείγμα ότι έφθασε στην θέωση. Είναι γνωστόν ότι στην χριστιανική εποχή ο νάρθηκας προοριζόταν για τους κατηχουμένους και τους ακαθάρτους, ο κυρίως ναός για τους φωτισθέντας, τα μέλη της Εκκλησίας, και τα άγια των αγίων γι’ αυτούς που έφθασαν στην θέωση.

Έτσι, η Παναγία είχε φθάσει στην θέωση και πριν ακόμη δεχθή την επίσκεψη του αρχαγγέλου. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποίησε μια ειδική μέθοδο Θεογνωσίας και Θεοκοινωνίας, όπως ερμηνεύει θαυμάσια και θεόπνευστα ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. Πρόκειται για την ησυχία, την ησυχαστική οδό. Κατάλαβε η Παναγία ότι δεν μπορεί κανείς να φθάση στον Θεό με την λογική, την αίσθηση, την φαντασία και την ανθρώπινη δόξα, αλλά δια του νού. Έτσι νέκρωσε όλες τις δυνάμεις της ψυχής που προέρχονται από την αίσθηση, και δια της νοεράς προσευχής ενεργοποίησε τον νού. Με αυτόν τον τρόπο έφθασε στην έλλαμψη και την θέωση. Και γι’ αυτό αξιώθηκε να γίνη Μητέρα του Χριστού, να δώση την σάρκα της στον Χριστό. Δεν είχε απλώς αρετές, αλλά την θεοποιό Χάρη του Θεού.

Η Παναγία είχε το πλήρωμα της Χάριτος του Θεού, συγκριτικά με τους ανθρώπους. Βέβαια, ο Χριστός, ως Λόγος του Θεού, έχει όλο το πλήρωμα των Χαρίτων, αλλά και η Παναγία έλαβε το πλήρωμα της Χάριτος από το πλήρωμα των Χαρίτων του Υιού της. Γι’ αυτόν τον λόγο σε σχέση με τον Χριστό είναι κατώτερη, αφού ο Χριστός είχε την Χάρη κατά φύσιν, ενώ η Παναγία κατά μετοχήν, σε σχέση όμως με τους ανθρώπους είναι ανώτερη.

Η απάντηση της Παναγίας στην πληροφορία του αρχαγγέλου ότι θα αξιωθή να γεννήση τον Χριστό ήταν εκφραστική: «Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμά σου» (Λουκ. α’, 38). Φαίνεται εδώ η υπακοή της Παναγίας στον λόγο του αρχαγγέλου, αλλά και η υπακοή της στον Θεό, για ένα γεγονός που ήταν παράδοξο και παράξενο για την ανθρώπινη λογική. Έτσι υποτάσσει την λογική της στο θέλημα του Θεού.
Η ένωση της θείας με την ανθρώπινη φύση στην υπόσταση του Λόγου, μέσα στην κοιλία της Θεοτόκου, συνιστά την άμεση θέωση της ανθρωπίνης φύσεως. Δηλαδή, από την πρώτη στιγμή που ενώθηκε η θεία με την ανθρώπινη φύση υπάρχει θέωση της ανθρωπίνης φύσεως.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου- Ερμηνεία εικόνας
Τη συμβολή της Θεοτόκου στη σάρκωση του Λόγου του Θεού φέρνει η Εκκλησία μας στη μνήμη των πιστών με την εορτή του Ευαγγελισμού. Η ακολουθία της εορτής είναι στηριγμένη στην αφήγηση του Ευαγγελιστή Λουκά:

«Εν δε τω μηνί τω έκτω απεστάλη ο άγγελος Γαβριήλ υπό του Θεού εις πόλιν της Γαλιλαίας, ή όνομα Ναζαρέτ, προς παρθένον μεμνηστευμένην ανδρί, ω όνομα Ιωσήφ, εξ οίκου Δαυιδ, και το όνομα της παρθένου Μαριάμ. Και εισελθών ο άγγελος προς αυτήν είπε χαίρε, κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σου, ευλογημένη συ εν γυναιξίν. Η δε ιδούσα διεταράχθη επί τω λόγω αυτού, και διελογίζετο ποταπός είη ο ασπασμός ούτος. Και είπεν ο άγγελος αυτή, μη φοβού, Μαριάμ, εύρες γαρ χάριν παρά τω Θεώ. Και ίδου συλλήψη εν γαστρί και τέξη υιόν, και καλέσεις το όνομα αυτού Ιησούν. Ούτος έσται μέγας και υιός υψίστου κληθήσεται, και δώσει αυτώ Κύριος ο Θεός τον θρόνον Δαυίδ του πατρός αυτού, και βασιλεύει επί τον οίκον Ιακώβ εις τους αιώνας, και της βασιλείας αυτού ουκ έσται τέλος. Είπε δε Μαριάμ προς τον άγγελον, πώς έσται μοι τούτο, επεί άνδρα ου γινώσκω; Και αποκριθείς ο άγγελος είπεν αυτή, Πνεύμα Άγιον επελεύσεται επί σε, και δύναμις υψίστου επισκιάσει σοι, διό και το γεννώμενον άγιον κληθήσεται υιός Θεού… Είπε δε Μαριάμ, ιδού η δούλη Κυρίου, γενοιτό μοι κατά το ρήμα σου. Και απήλθεν απ’; αυτής ο άγγελος» (Από το Ευαγγέλιο της εορτής, Λουκ. 1, 26-38).

Τα όσα εξιστόρησε πιο πάνω ο ιερός Ευαγγελιστής, συνοψίζονται στο απολυτίκιο της εορτής του Ευαγγελισμού, «Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον (= η αρχή, η βάση), και του απ’; αιώνος μυστηρίου η φανέρωσις, ο Υιός του Θεού, Υιός της Παρθένου γίνεται, και Γαβριήλ την χάριν ευαγγελίζεται. Διό και ημείς συν αυτώ τη Θεοτόκω βοήσωμεν, Χαίρε κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου». Το απολυτίκιο, καθώς και οι λοιποί ύμνοι της εορτής, ζωντανεύει τη σκηνή, τη στιγμή που ο αρχάγγελος Γαβριήλ αναγγέλει στην Παρθένο Μαρία ότι με την επισκίαση του Αγίου Πνεύματος θα γίνει η Μητέρα του Θεού.

Εκείνα που αφηγείται ο Ευαγγελιστής Λουκάς και με την ωραία γλώσσα της ποίησης διαλαλούν οι ύμνοι της Εκκλησίας, τα προβάλλει η βυζαντινή εικόνα του Ευαγγελισμού. Η στάση των προσώπων, η έκφραση και οι χειρονομίες τους, καθώς τα χρώματα και οι λεπτομέρειες της παράστασης, υπομνηματίζουν το γεγονός.
Περιγραφή της εικόνας
Α) Ο αρχάγγελος Γαβριήλ. Είναι ο «πρωτοστάτης άγγελος», ο αγγελιοφόρος του Θεού, που έφερε στην αγνή κόρη της Ναζαρέτ το χαρμόσυνο μήνυμα. Η στάση του σώματός του εκφράζει τη χαρά που έφερε το άγγελμά του. Παρόλο που ο αρχάγγελος βρίσκεται στο έδαφος, παρουσιάζεται με ορμή κίνησης, όπως άλλωστε μαρτυρεί το άνοιγμα των ποδιών του. Στον Ευαγγελισμό της Μονής Δαφνίου η στάση του αγγέλου δίνει με αριστουργηματικό τρόπο την εντύπωση πως η πτήση του δεν έχει τελειώσει, καθώς μιλάει στη Θεοτόκο. Ο Γαβριήλ με το αριστερό του χέρι κρατεί σκήπτρο, που συμβολίζει τον αγγελιοφόρο και όχι κρίνο, όπως μάς έχει συνηθίσει η δυτική ζωγραφική. Το δεξί του χέρι απλώνεται με βίαιη κίνηση προς τη Θεοτόκο σε σχήμα ομιλίας. Βόα σ’; αυτήν κατά το γνωστό τροπάριο «ποιον σοι εγκώμιον προσαγάγω επάξιον; τι δε ονομάσω σε; απορώ και εξίσταμαι. Διο, ως προσετάγην (=διατάχτηκα), βοώ σοι, Χαίρε η Κεχαριτωμένη».

Β) Η Θεοτόκος. Η Μητέρα του Θεού είναι η «κεχαριτωμένη», η ευλογημένη μεταξύ των γυναικών. Η βυζαντινή εικόνα του Ευαγγελισμού την παρουσιάζει άλλοτε να κάθεται στο θρόνο της και άλλοτε όρθια. Στην περίπτωση που η Θεοτόκος εικονίζεται καθισμένη, η εικόνα υπογραμμίζει την υπεροχή της απέναντι στον αρχάγγελο. Στην Εκκλησία μας υμνούμε, ως γνωστό, τη Θεοτόκο ως «την τιμιωτέραν των Χερουβίμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφίμ» (των αγγελικών δηλαδή ταγμάτων). Εδώ ο αγιογράφος είναι και συνεπής στο απόκρυφο κείμενο. Το Πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου γράφει πως η Παναγία «πήρε την πορφύρα, κάθησε στο θρόνο της και την έγνεθε. Και κείνη τη στιγμή στάθηκε μπροστά της ένας Άγγελος». Σ’; άλλες εικόνες η Θεοτόκος είναι όρθια. Με τη στάση αυτή ακούει, κατά κάποιο τρόπο, καλύτερα το θείο μήνυμα.

Στην περίπτωση της Θεοτόκου αξίζει να μελετηθούν κυρίως τα αισθήματά της και οι σκέψεις της, ο ψυχικός της γενικά κόσμος την ώρα του Ευαγγελισμού.

Η εμφάνιση, πρώτα, του αρχαγγέλου και ο χαιρετισμός του, τάραξον τη Θεοτόκο. Το αδράχτι με το νήμα που σύμφωνα με την παράδοση (Πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου) κρατούσε στο χέρι της, έπεσε από το φόβο της. Βυθίστηκε σε σκέψεις. Σκεπτόταν τη σημασία του αγγελικού χαιρετισμού. Δεν αμφιβάλλει, δεν απιστεί στη διαβεβαίωση του αρχαγγέλου ότι θα γίνει Μητέρα του Θεού, μόνο με φρόνηση ρωτάει «Πώς έσται μοι τούτο, επεί άνδρα ου γινώσκω;». Εδώ η Θεοτόκος διαφέρει από την Εύα. Εκείνη παρασύρθηκε από τον εγωισμό της και δέχτηκε ανεξέταστα όσα ο σατανάς της πρότεινε. Η Θεοτόκος, αντίθετα, στολισμένη με ταπεινοφροσύνη και υπακοή στο θέλημα του Θεού, ζητάει να μάθει με πιο τρόπο θα πραγματοποιηθούν τα λόγια του αγγελιοφόρου του Θεού. Όταν όμως ο αρχάγγελος τη διαβεβαίωσε πως όλα θα γίνονταν με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και τη δύναμη του Θεού (το μαρτυρούν το τμήμα του κύκλου και οι ακτίνες που εκπέμπονται από αυτό στο πάνω μέρος της εικόνας), εκείνη ολόψυχα και ανεπιφύλακτα συγκατατέθηκε, «ίδου η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου». Στο δοξαστικό των αποστίχων του εσπερινού της εορτής, η Εκκλησία μας δίκαια ψάλλει «Άγγελος λειτουργεί τω θαύματι, παρθενική γαστήρ τον Υιόν υποδέχεται Πνεύμα Άγιον καταπέμπεται, Πατήρ άνωθεν ειδοκεί και το συνάλλαγμα (=συμφωνία) κατά κοινήν πραγματεύεται βούληση, την επιθυμία, τη συμφωνία μεταξύ του Θεού και της Παρθένου, Πλάστη και πλάσματος, γιατί «η σάρκωσις του Λόγου ήτο έργον όχι μόνον του Πατρός και της Δυνάμεώς Του και του Πνεύματος… αλλά και της θελήσεως και της πίστεως της Παρθένου» (άγιος Νικόλαος Καβάσιλας, «Η Θεομήτωρ», σ. 134).

Η αμηχανία και η φρόνηση της Θεοτόκου, που με υπέροχους διαλόγους παρουσιάζουν τα τροπάρια της εορτής του Ευαγγελισμού, εκφράζονται σ’; άλλες εικόνες με την ανοιχτή παλάμη του δεξιού της χεριού. Η χειρονομία αυτή της απορίας είναι σαν να λέει «Γάμου υπάρχω αμύητος, πως ουν παίδα τέξομαι;» (β’; στιχηρό του εσπερινού).

Άλλες εικόνες του Ευαγγελισμού μάς τονίζουν τη συγκατάθεση της Θεοτόκου στα λόγια του αρχαγγέλου. Η Μητέρα του Θεού εικονίζεται με σκυμμένο το κεφάλι (όπως στην εικόνα μας) έχοντας το δεξί της χέρι πάνω στο στήθος της, ή να βγαίνει από το μαφόριό της. αυτά μάς θυμίζουν το «ιδού η δούλη Κυρίου…». Στην εικόνα μας ο αγιογράφος συνδυάζει στη στάση της Θεοτόκου την αμηχανία με τη συγκατάθεση. Παρουσιάζει τη Θεοτόκο με σκυμμένο το κεφάλι και βυθισμένη στις σκέψεις της.

Ο πιστός, καθώς ατενίζει και μελετά και προσκυνεί την εικόνα του Ευαγγελισμού, γεμάτος από χαρά και ευγνωμοσύνη σιγοψάλλει «Άξιον εστίν, ως αληθώς, μακαρίζειν σε την Θεοτόκον, την αειμακάριστον και παναμώμητον και μητέρα του Θεού ημών».

Από το βιβλίο
«Ο Μυστικός Κόσμος των Βυζαντινών Εικόνων»
(α’ τόμος)
Χρήστου Γκότση
Εκδ. Αποστολική Διακονία

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...