Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Διατηρείται η..εμπόλεμη κατάσταση Ελλάδος - Αλβανίας;

Τίρανα.

Επίσημο έγγραφο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, εστάλη στην πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα, στις 28 Ιουνίου 1999, όπου  φαίνεται σαφώς η ελληνική θέση για την εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών.


Η επιστολή η οποία εστάλη στην αγγλική γλώσσα, διαψεύδει τις δηλώσεις που έγιναν από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος είπε ότι ο νόμος του πολέμου έχει αφαιρεθεί από την Ελλάδα το 1987, σημειώνει  το δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας ‘Αιών’.

Η επιστολή με ημερομηνία 28 Ιουνίου 1999 γράφει:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ως απάντηση στην ανησυχία της Αλβανικής Πρεσβείας, δηλώνει ότι ο αριθμός του νόμου 2636 του 1940 και ο νόμος υπ’ αριθμόν 4560 του 1966 είναι ακόμη σε ισχύ».

Η χρονολογία αυτής της επιστολής είναι μετά τον Αύγουστο του 1987, οπότε η ελληνική κυβέρνηση με διάταγμα της κυβέρνησης Παπανδρέου, κατάργησε την εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία.

Επιπρόσθετα, αυτή η πράξη χαρακτηρίζεται ανεπαρκής, γιατί μια τέτοια  αναγνώριση θα πρέπει να εκδοθεί κατόπιν απόφασης του Κοινοβουλίου ή με διάταγμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αίτηση αυτή έγινε τρία χρόνια μετά τη σύναψη της Συνθήκης Φιλίας και Συνεργασίας με τον πρώην πρόεδρο , Σαλί Μπερίσα, μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

Αλλά το έγγραφο το οποίο παρουσιάζεται σήμερα, και το οποίο βρίσκεται  στα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών από το 1999, δείχνει ότι η φιλία και η συνεργασία βρίσκεται ακόμη κάτω από τη σκιά της εμπόλεμης κατάστασης.

Η άρθρωση από την αλβανική διπλωματία για την κατάργηση αυτού του νόμου, έρχεται για δεύτερη φορά, μετά παρόμοιο αίτημα στην Ελλάδα,  – το οποίο δεν δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης- που έγινε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Έντμοντ Παναρίτι.

Η αλβανική κυβέρνηση επιμένει – πέρα από όλα αυτά- να αποσυρθεί  αυτή η απόφαση νόμιμα, δηλαδή από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Ωστόσο,  η κίνηση αυτή θα φέρει πολλές συνέπειες, επειδή η εμπόλεμη κατάσταση είναι συνδεδεμένη με πολλά προβλήματα, όπως των τσαμουριωτών- Τσάμηδων,  τις ιδιότητες και τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική πλευρά.

Αλλά όπως με θάρρος η αλβανική κυβέρνηση προέβαλε το ζήτημα αυτό, έτσι θα μπορούσε να το διευθετήσει, τόσο για τους τσάμηδες όσο και για τα θαλάσσια σύνορα.

 Ιδιαίτερα, σε μια εποχή που η Ελλάδα από τον Ιανουάριο αναλαμβάνει  ως χώρα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα μας φιλοδοξεί να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο, σημειώνει η αλβανική εφημερίδα.


--
The Hellenic Information Team


 © Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος


Σχόλιο Πελασγού : Όσο υπάρχει το θέμα της Βορείου Ηπείρου που συνεχίζει να περνάει τα πάνδεινα και όσο βρίσκονται στη χώρα μας τουλάχιστον 1 εκατομμύριο παράνομα εισελθόντες Αλβανοί, οι δύο χώρες είναι παράλογο να είναι υπερβολικά φιλικές μεταξύ τους...Πρόσφατα είναι τα γεγονότα και στην Πρεμετή, με τις καταπιέσεις των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου