Σελίδες

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Με "δεύτερο μέτωπο" απειλούν το Ισραήλ οι Ιρανοί - Πάει για γενική ανάφλεξη η Μ.Ανατολή


Ως πρελούδιο γενικευμένη σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή εκτιμά η πλειοψηφία των διεθνών αναλυτών ότι θα αποτελέσει η επαπειλούμενη επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα σε αντίποινα για τις συνεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις που εξαπολύονται από την νότια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας κατά δεκάδων χωριών και κωμοπόλεων στο Ισραήλ, κάτι που το Τελ Αβίβ εκλαμβάνει ως αντιπερισπασμό του Ιράν. 


Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές η κυβέρνηση της χώρας έστειλε τελεσίγραφο στην Αίγυπτο και την Χαμάς για την διακοπή των πυραυλικών επιθέσεων μέχρι το Σάββατο διαφορετικά οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ θα επέμβουν στην Γάζα. Οι επιθέσεις που δέχεται το Ισραήλ τις τελευταίες πέντε ημέρες δεν προέρχονται από την οργάνωση Jihad Islami αλλά από την οργάνωση Haraka Muhaheddin η οποία αποτελείται από Παλαιστινίους Salafi. 
Η συγκεκριμένη οργάνωση ανήκει στην οργάνωση Jalalat, παρακλάδι της Al Qaeda στην Γάζα και η έδρα της οργάνωσης εντοπίζεται στο νότιο τμήμα της λωρίδας. Από την άλλη πλευρά τόσο η Χαμάς όσο και οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής τους προμηθευτές των ρουκετών στην οργάνωση. 
Οι ρουκέτες εισέρχονται στην Γάζα από το Σινά μέσω τούνελ τα οποία τα διαχειρίζονται Ιρανοί πράκτορες σύμφωνα με τους Ισραηλινούς σε συνεργασία με την τοπική ομάδα της Al Qaeda. 
Αυτή την περίοδο ένας από τους σημαντικότερους αξιωματούχους της Γάζας ο Mahmoud A-Zahar επισκέπτεται το Ιράν για διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση η οποία επιδιώκει την διατήρηση της 
άσκησης πίεσης στο Ισραήλ. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η συνάντηση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Mousa Abu Marzouk ο οποίος επισκέφτηκε πριν από 10 ημέρες τον Λίβανο όπου είχε συναντήσεις με Hassan Nasrallah. Σκοπός της επίσκεψης σύμφωνα με τους Ισραηλινούς ήταν η σχεδίαση μίας πολιτικής συνεχόμενης πίεσης έναντι του Ισραήλ. 


Αυτό που το Ιράν επιθυμεί είναι ο εγκλωβισμός του Ισραήλ σε ένα πόλεμο «φθοράς» με την πραγματοποίηση συνεχόμενων πυραυλικών επιθέσεων από τους Παλαιστίνιους Salafi. Στα παραπάνω δεδομένα θα πρέπει να προστεθούν και πέντε στοιχεία τα οποία χρήζουν προσοχής. 


-Πρώτο οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί οι οποίοι διαχειρίζονται το 80% των παγκόσμιων οικονομικών συναλλαγών ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν την πρόσβαση στα ιρανικά τραπεζικά ιδρύματα στα συστήματα τους από το Σάββατο. 


-Δεύτερον, 8 από τα 14 μέλη της κυβέρνησης του Ισραήλ είναι υπέρ της επίθεσης στο Ιράν, 


-Τρίτον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προετοιμάζει με δηλώσεις τους Ισραηλινούς πολίτες για μία επίθεση στο Ιράν. 


-Τέταρτο υπήρξε μία πληροφορία στα διεθνή ΜΜΕ ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν ποσότητα πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα για να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου λόγω του αισθήματος φοβίας που έχει κυριαρχήσει τις αγορές για μία επερχόμενη επίθεση στο Ιράν. 


-Πέμπτο και τελευταίο στοιχείο η αμερικανίδα ΥΠΕΞ ζήτησε από την Ρωσία να μεταφέρει στην Τεχεράνη ξεκάθαρο μήνυμα ότι η σχεδιαζόμενη συνάντηση μεταξύ των 6 κρατών και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα θα πρέπει να έχει αποτέλεσμα διαφορετικά θα ακολουθήσει στρατιωτική επέμβαση. 
Πάντως οτιδήποτε και αν αποφασιστεί από την Δύση θα πρέπει να υλοποιηθεί με βάση δύο παραμέτρους ότι το Ιράν είναι ο 5ος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και ότι από τα Στενά του Ορμούζ διέρχεται το 40% των παγκόσμιων ποσοτήτων πετρελαίου.defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου