Σελίδες

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Αποκάλυψη: Κατάσχεση κοιτασμάτων, μαχητικών, φρεγατών με συνοπτικές διαδικασίες


Σε κατασχέσεις δημόσιας, αλλά και ιδιωτικής περιουσίας θα μπορούν να προχωρούν τα Δικαστήρια του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε αποπληρωμή του δανείου που προκύπτει από τη νέα δανειακή σύμβαση ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), την Ελληνική Δημοκρατία, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους 109,1 δισ. ευρώ.  


Η σύμβαση για το νέο δάνειο των 109,1 δισ ευρώ υπογράφηκε εχθές με Πράξη Νομοθετιικού Περιεχομένου, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τις διατάξεις της σύμβασης η οποία δεσμεύει για δεκαετίες – ακριβέστερα για 17,5 χρόνια- τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας έναντι των δανειστών, προβλέποντας κατασχέσεις χωρίς εξαιρέσεις για λόγους εθνικής κυριαρχίας. 
Η δανειακή σύμβαση, σε παράρτημά της αναφέρει ρητά ότι: 
«ούτε το Δικαιούχο Κράτος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο, της δικαιοδοσία κατάσχεσης – πριν ή μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης – ή εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία με τη σύμβαση».
Αλλά και επιπρόσθετα: «η Ελλάδα έχει υπαχθεί νόμιμα, αποτελεσματικά και αμετάκλητα στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου και κάθε απόφαση του δικαστηρίου αυτού θα είναι αμετάκλητη και εκτελεστή στην Ελληνική Δημοκρατία».
Η μέση διάρκεια του δανείου θα είναι 17,5 χρόνια. Αν η Ελλάδα δεν δίνει εμπρόθεσμα τις δόσεις θα καταβάλλει επιπλέον τόκο. Αν δεν ανταποκριθεί στους όρους του δανείου και του Μνημονίου τότε οι δόσεις μπορεί να σταματήσουν και το ποσό που έχει αποδοθεί να είναι άμεσα απαιτητό.
Να σημειωθεί πως ούτε η ιδιωτική περιουσία μπορεί να διαφύγει της κατάσχεσης αφού με μια απλή διοικητική πράξη απαλλοτρίωσης μπορεί να περάσει στο δημόσιο. 
Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Το εξής «απλό». Εάν η Ελλάδα δεν καταβάλλει τις δόσεις του δανείου εμπρόθεσμα θα καταβάλλει τόκο. Εάν οι τόκοι συσσωρευτούν και οδηγήσουν την Ελλάδα σε αδυναμία πληρωμής τους τότε οι δόσεις του δανείου σταματούν και το ποσό από τα 109,1 δισ. € που ήδη έχει εκταμιευθεί γίνεται άμεσα απαιτητό. 
Εάν ούτε και τότε η χώρα μπορεί να αποδώσει το ποσό αυτό, τα δικαστήρια του Λουξεμβούργου έχουν πλήρη δικαιοδοσία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Δημοκρατίας, χωρίς την δυνατότητα επίκλησης Εθνικής Κυριαρχίας από τον εναγόμενο. Και να σημειωθεί πως η Ελλάδα δε θα έχει στην περίπτωση αυτή το δικαίωμα να αντλήσει το ποσό που απαιτείται να επιστρέψει από άλλο εξωτερικό δανεισμό από τη Ρωσία ή την Κίνα για παράδειγμα, καθώς αυτό απαγορεύεται από το πρώτο μνημόνιο οι όροι του οποίου περικλείονται στο δεύτερο! 


Οποιασδήποτε Εθνικής Περιουσίας! Από εκτάσεις του Δημοσίου, το χρυσό της Τραπέζης Ελλάδας, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις πολεμικές βιομηχανίες, τις ενεργειακές εγκαταστάσεις (πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου) μέχρι και τα μέσα των ΕΔ! Το δικαστήριο του Λουξεμβούργου θα μπορεί να προβεί σε κατάσχεση αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων ή αρμάτων μάχης απογυμνώνοντας ουσιαστικά την Εθνική Άμυνα. 


Και το ερωτήματα βέβαια που τίθεται εδώ είναι: Πρώτον, πως η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει πίσω ποσά που της ζητούν όταν αυτοί που της τα δανείζουν ταυτόχρονα την καταδικάζουν σε μακροχρόνια ύφεση με τα μέτρα λιτότητας; Πως ευελπιστούν ότι θα τους επιστραφεί το ποσό τη στιγμή που η χώρα θα βρίσκεται σε ύφεση, ύφεση που οι ίδιοι της επιβάλλουν, χωρίς να δημιουργήσει πλεόνασμα που θα της επιτρέψει να αποπληρώνει τους τόκους εμπρόθεσμα; 


Και δεύτερον, αυτοί που υπέγραψαν και πρόκειται να την ψηφίσουν στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τη νέα αυτή δανειακή σύμβαση έχουν γνώση των πράξεών τους; Και αν έχουν πως προχώρησαν στην υπογραφή της αλλά και γιατί κρατούν τον ελληνικό λαό ουσιαστικά απληροφόρητο; defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου