Σελίδες

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Κρύβουν από το λαό την αλήθεια για τα κοιτάσματα


Δεν θέλουν στο υπουργείο να μάθει ο κόσμος την αλήθεια για το θησαυρό
Νέο ξέσπασμα του καθηγητή Φώσκολου, μέσω της “Π”


Της Κατερίνας Μυλωνά


Η Κρήτη και τα πιθανά της αποθέματα παίζουν ρόλο ρυθμιστή των ενεργειακών εξελίξεων στο τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την εκμετάλλευση και τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, που εγκαινιάστηκε άτυπα τις προηγούμενες ημέρες.


Ωστόσο, ο διαγωνισμός σχετικά με την ανάθεση των σεισμικών ερευνών για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης θα κατακυρωθεί μετά τις εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης.


«Κοιτάζουνε Κρήτη ή βούλιαξε η Ελλάδα, αυτή είναι η αλήθεια», τονίζει στην «Π», από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης, δρ. Αντώνης Φώσκολος αποκαλύπτοντας στην “Π” πως στο υπουργείο δεν θέλουν να μάθει ο κόσμος την αλήθεια για τις τεράστιες ποσότητες υδρονανθράκων που βρίσκονται νότια της Κρήτης.






Νεότερα 


μετά τις εκλογές






Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι αποτελεί θέμα ηθικής τάξης να μη ληφθούν αποφάσεις για τα σεισμικά δύο με τρεις ημέρες προτού κλείσει η Βουλή για τις εκλογές. Το ίδιο, όπως είπε, θα γίνει με τη στελέχωση του κρατικού φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων έρευνας για υδρογονάνθρακες.


Ο υφυπουργός ανέφερε ότι μεγάλες και μεσαίες εταιρείες έχουν έλθει σε επαφή με το υπουργείο και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο - Κρήτη και τους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο.


Ανέφερε ότι το κράτος θα εισπράξει τους επόμενους δύο με τρεις μήνες το πρώτο εκατομμύριο ευρώ από τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, από την πώληση των δεδομένων στις εταιρείες που θα προσέλθουν στον διαγωνισμό για τις τρεις περιοχές.


Αναφερόμενος στις εξελίξεις όσον αφορά τους αγωγούς, ο κ. Μανιάτης μίλησε για ενεργειακό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου με στόχο τη δημιουργία νέου διαδρόμου τροφοδοσίας της ΝΑ Ευρώπης και όχι μόνο, με φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.


«Το στοίχημα για την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ είναι αν θα γίνουμε Νορβηγία ή Νιγηρία», πρόσθεσε και έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία που δημιουργούν οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή.


Απαντώντας σε ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για την επιλογή των θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, στις οποίες θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι ο χάρτης διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας καθώς και με την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΞ που διαπραγματεύεται τη χάραξη των ορόφων της ελληνικής ΑΟΖ.


Υποστήριξε ότι δεν θα μείνει ανεξερεύνητη καμία σπιθαμή ελληνικού εδάφους ή θαλάσσιας περιοχής, όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, καθώς και ότι, σε βάθος δεκαπενταετίας, η Ελλάδα μπορεί να καλύπτει έως και το 30% των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές.


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις φαίνεται να παίξουν οι ΗΠΑ που στηρίζουν το τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.


Το Ισραήλ δείχνει να μελετά τρία σενάρια, την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού 1.150-1.200 χλμ., που θα περνά από την Κρήτη και θα συνεχίζει προς την Πελοπόννησο και την ηπειρωτική Ευρώπη, την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης του αερίου στο Ισραήλ και τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω τερματικού σταθμού στην Κύπρο. 


Φαίνεται πως καταλύτης των εξελίξεων θα είναι η Ελλάδα καθώς τόσο η Κύπρος όσο και το Ισραήλ περιμένουν τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών και τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει και αναμένεται να διακηρύξει επίσημη την ελληνική ΑΟΖ.


«Κλειδί» για την Ελλάδα, πάντως, αποτελεί η θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, η επονομαζόμενη και «λεκάνη του Ηροδότου».






«Καθυστερούν 


οι έρευνες»






Ο δρ. Αντώνης Φώσκολος τονίζει πως οι έρευνες υδρογονανθράκων, ειδικά κάτω από την Κρήτη έχουν καθυστερήσει και θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε τις εκλογές αφού η αξιοποίηση των κοιτασμάτων αποτελεί εθνικό θέμα και θα απασχολήσει όποιο κόμμα κι αν κερδίσει στις κάλπες.


Κάνει λόγο για «πολιτική επιβίωση» ορισμένων που βάζουν το πολιτικό τους μέλλον πάνω από το συμφέρον της χώρας.


Ο καθηγητής αναφέρει πως το Σεπτέμβριο του 2010 είχε συνάντηση με τον κ. Μανιάτη και ενώ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος είχε δείξει αδιαφορία, τελικά, σιγά- σιγά ακολουθεί βήματα, σύμφωνα με τις υποδείξεις του καθηγητή, όλα, όμως, γίνονται πολύ αργά. «Αυτό, με βάζει σε σκέψεις γιατί το 2016 τελειώνει η συμφωνία με τη Ρωσία, όσο αφορά την αγορά φυσικού αερίου», αναφέρει και αναρωτιέται αν μέχρι τότε δεν έχουμε αξιοποιήσει τον ορυκτό μας πλούτο, «θα αναγκαστούμε να αγοράσουμε από Ρώσους με διπλάσια τιμή; Αν βρεθούν τα κοιτάσματα δε θα έχουμε ανάγκη να αγοράσουμε», αναφέρει.


Ο καθηγητής λέει χαρακτηριστικά πως είναι Έλληνας και δεν τον ενδιαφέρουν τα πολιτικά παιχνίδια, «τι θα πάρει η Ρωσία... τι λέει η Αμερική, τι... αυτά είναι ντροπή», τονίζει. 


Ο καθηγητής υπογραμμίζει για ακόμα μία φορά ότι έχει στα χέρια του στοιχεία, τα οποία θα παρουσιάσει στις 20 Απριλίου στην Ακαδημία Αθηνών ενώ αναμένεται να μιλήσει και σε εκδήλωση που διοργανώνει το ΤΕΕ/ΤΑΚ στις 2 Μαΐου στο Ηράκλειο. «Κάθομαι και βλέπω ξανά τα στοιχεία... Τα αποθέματα είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει, υπάρχουν υδρογονάνθρακες 100%, το μέγεθος δεν μπορώ να το συλλάβω», λέει χαρακτηριστικά και συγκρίνει την Κρήτη με το Τρινιντάντ στην Καραϊβική που παράγει για 60 χρόνια φυσικό αέριο και θεωρεί ότι η Κρήτη μπορεί να παράγει για 100 χρόνια, «έχουν την καραϊβική ράχη, εμείς έχουμε τη μεσογειακή ράχη», αναφέρει. 


Υποστηρίζει πως οι σκεπτικιστές προέρχονται από εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο. 


«Η Κρήτη μπορεί να σώσει την Ελλάδα, θα το επιτρέψει ο Παπακωνσταντίνου, ο Μανιάτης και ο κάθε Μανιάτης», αναρωτιέται και κάνει λόγο για μία αργοπορία που αν δεν υπήρχε, «σήμερα θα ξέραμε τι υπάρχει στην Κρήτη, θα παίρναμε δάνεια χαμηλότοκα. Η Κρήτη θα γίνει ενεργειακός κόμβος, δεν υπάρχει αμφιβολία», τονίζει και υποστηρίζει πως στο υπουργείο δε θέλουν να μάθει ο κόσμος την αλήθεια.


Αναφορικά με τους σκεπτικιστές, τονίζει πως τα κοιτάσματα δε φαίνεται να είναι βαθιά αλλά σε 1700 μέτρα βάθος θαλάσσης ενώ εδώ και εκατομμύρια χρόνια βγαίνει φυσικό αέριο κάτω από την Κρήτη, μόνο από ένα ηφαίστειο βγαίνουν ετησίως 28 εκ κυβικά μέτρα, σύμφωνα με μετρήσεις του 


Scripps Institution of Oceanograph. «Ο δεύτερος χρυσούς αιώνας της Ελλάδα ξεκινάει από την Κρήτη», καταλήγει με νόημα. 


patris




ΠΗΓΗ:thesecretrealtruth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου