Σελίδες

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ερμής ο Τριμέγιστος, μέγιστος των φιλοσόφων και προάγγελος της Ορθοδοξίας


Ακόμη και σήμερα, όταν θέλουμε να τονίσουμε την ηθελημένη σιωπή ενός ανθρώπου, λέμε: ‘έχει το στόμα του ερμητικά κλειστό’... Η λέξη ‘ερμητικά’ προήλθε από το αρχαίο μυστικιστικό φιλοσοφικό ρεύμα που είναι γνωστό ως ‘ερμητισμός’.


Είναι ένα σύστημα μεταφυσικών αξιών που δημιουργήθηκε ή καλύτερα διαμορφώθηκε στην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή. Οι βάσεις του ανάγονται στις φιλοσοφικές θεωρήσεις της πλέον πολυσυζητημένης προσωπικότητας όλων των εποχών, του Ερμή του Τρισμέγιστου.
Σύμφωνα με όλες τις αρχαίες πνευματικές πηγές ο Ερμής ο Τρισμέγιστος βασίλευσε στην αρχαία Αίγυπτο πολύ πριν από την κλασική ελληνική αρχαιότητα και πολύ πριν από τους γνωστούς Αιγύπτιους Φαραώ.(πριν από την τρίτη ή τέταρτη χιλιετία π.Χ.).
Στους Αιγυπτίους είχε την ίδια έκφραση με το σεληνιακό θεό Θώθ. Λέγεται πως η ονομασία του προέρχεται από το έρμα ή έρεισμα ( η βάση, η αρχή) γιατί όλες οι επινοήσεις του ανθρώπου αποδίδονται σε αυτόν. Στον Ερμή οδηγείται η δημιουργία του έναρθρου λόγου, της γλωσσικής απεικόνισης (γραφής), της αριθμητικής, της γεωμετρίας, της αστρονομίας, της μουσικής, της σωματικής υγείας, της σωματικής έκφρασης (χορός), της γλυπτικής και πολλών άλλων. 
Εκτός από τη βασιλική του ιδιότητα, ήταν σεβαστός για τηνφιλοσοφία του και την γνώση της ιατρικής.
Στις θεωρήσεις και γνώσεις αυτές μύησε το αιγυπτιακό ιερατείο το οποίο κατόπιν βάσει των γραπτών του σοφού Βασιλιά, δίδασκε στους μύστες τη γνώση του κόσμου.
φωτο: ο σμαραγδιένος κήπος (έργο του Ερμή του Τρισμέγιστου)




«Μία θεότητα στον κόσμο υπάρχει»


Ο Ερμής αναφέρεται ως ένας παντογνώστης στα χρόνια της βασιλείας του Σώστρου. Γράφει σχετικά ο Ιωάννης Μαλάλας (7-8 αιων):
" Ἑρμῆς ὁ Τρισμέγιστος ὁ Αἰγύπτιος, ἀνὴρ φοβερὸς ἐν σοφίᾳ· ὃς ἔφρασε τρεῖς μεγίστας ὑποστάσεις εἶναι τὸ τοῦ ἀῤῥήτου καὶ δημιουργοῦ ὄνομα, μίαν δὲ θεότητα εἶπε· "
Δηλαδή:
Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος ο Αιγύπτιος, άνδρας με φοβερή σοφία. Ο οποίος είπε πως του ακατάληπτου και δημιουργού το όνομα έχει τρεις υποστάσεις σε μια ενιαία θεότητα",
δίδοντας έτσι το τριαδικό της υπόστασης του Θεού, που κατόπιν ολοκληρώθηκε στην Ορθοδοξία. 


Ο αναφερόμενος βυζαντινός συγγραφέας συνεχίζοντας μας πληροφορεί πως έχει μελετήσει το έργο του Ασκληπιού για τον Τρισμέγιστο («Ερμού Τρισμέγιστου Ασκληπιός ήτοι περί φύσεως θεών διάλογος»), όπου και τα αναγραφόμενα. Τονίζει πάντως πως ο λόγος του Ερμή δεν είναι εφικτός στους αμύητους. Επί λέξει: ‘οὐ γὰρ ἐφικτόν ἐστιν εἰς ἀμυήτους τοιαῦτα μυστήρια παρέχεσθαι, ἀλλὰ τῷ νοῒ ἀκούσατε’.
Ένα σημαντικό κομμάτι από τη φιλοσοφική θεώρηση του Ερμή του Τρισμέγιστου, του φιλοσόφου των φιλοσόφων, αφού προηγείται τουλάχιστο τρεις χιλιάδες χρόνια της κλασικής αρχαιότητας.


“ ἓν μόνον ἐστὶ τὸ φῶς νοερὸν πρὸ φωτὸς νοεροῦ· καὶ ἦν ἀεὶ νοῦς νοὸς φωτεινός, καὶ οὐδὲν ἕτερον ἦν ἢ ἡ τούτου ἑνότης, ἀεὶ ἐν αὑτῷ ὢν ἀεὶ τῷ αὑτοῦ νοῒ καὶ φωτὶ καὶ πνεύματι πάντα περιέχει.ἐκτὸς τούτου οὐ θεός, οὐκ ἄγγελος, οὐ
δαίμων, οὐκ οὐσία τις ἄλλη· πάντων γὰρ κύριος καὶ θεός, καὶ πάντα ὑπ' αὐτὸν καὶ ἐν αὐτῷ ἐστιν.”


Δηλαδή,
Μία μόνο είναι η άυλη Ύπαρξη, πριν από την πεπροικισμένη με νου ζωή. Πάντοτε υπήρχε ο λαμπερός Νους της Ύπαρξης, και τίποτε άλλο δεν ήταν παρά η καθαυτή έννοιά του, πάντοτε μέσα σε αυτό, πάντοτε η κατανόησή του. Η ύλη και τα πνεύματα περιέχονται σε αυτό.
Μακριά από την Ύπαρξη αυτήν δεν υπάρχει ούτε θεός, ούτε δαίμονας ούτε κάποια άλλη ουσία. Γιατί σε όλα αυτά είναι ένας ο κύριος και θεός και όλα βρίσκονται υπό αυτόν και σε αυτόν ανήκουν.


Έτσι, ο Ερμής ο Τρισμέγιστος ήταν ο πρώτος που μίλησε για έναν Δημιουργό του Κόσμου, χιλιάδες χρόνια πριν καθιερωθούν οι σημερινές μονοθεϊστικές θρησκείες σε όλη την υφήλιο.




«Ο Ερμής ήταν ο Τρίτος Μέγιστος»


Μια άλλη αναφορά που αξίζει να σημειώσουμε είναι αυτή από άλλον έναν βυζαντινό συγγραφέα. Τον Ιωάννη το Μοναχό (5ος αι.; ). Σε διάλογο μεταξύ του αυτοκράτορα των Ρωμαίων Ιουλιανού και των χριστιανών Ευγενίου και Μακαρίου ( “πρεσβύτεροι τῆς ἐν Ἀντιοχείᾳ Ἐκκλησίας ὑπάρχοντες” ), αναφέρεται στην ύπαρξη τριών βασιλέων της Αιγύπτου με το όνομα Ερμής.
Γράφει επί λέξει ο συγγραφέας των πρώτων βυζαντινών αιώνων:
“ εἰσὶ καὶ παρ' Ἕλλησιν ἄνδρες σοφώτατοι οὐ μόνον δὶς γεννηθέντες, ἀλλὰ καὶ τρίς· ὅ τε γὰρ Ἑρμῆς ὁ Τρισμέγιστος ἐπικαλούμενος, τρίτον ἦλθεν ἐν κόσμῳ, ἑαυτὸν ἐπιγνοὺς, καθὼς αἱ ἱεραὶ αὐτοῦ καὶ θαυμάσιαι βίβλοι διαγορεύουσι, καὶ διὰ τοῦτο Τρισμέγιστος ὀνομάζεται”


Δηλαδή,
Υπάρχουν και στους Έλληνες άνδρες σοφώτατοι που δεν γεννήθηκαν δύο φορές αλλά τρεις. Όπως για παράδειγμα ο Ερμής ο Τρισμέγιστος που αποκαλείται. Ήρθε για τρίτη φορά στον κόσμο, αναγνωρίζοντας τον εαυτό του, όπως μας λένε τα ιερά και θαυμάσια βιβλία του, γι’ αυτό άλλωστε Τρισμέγιστος λέγεται. 


Στον Ιωάννη το Μοναχό αναφέρεται ο Ερμής ως Έλληνας θεός που βασίλεψε στην Αίγυπτο, όπως και οι συνονόματοί του κατά το μακρινό παρελθόν.


Ερμής ο Τρισμέγιστος στη Δύση


Μόλις το 15ο αιώνα έγινε γνωστό το έργο του Ερμή του Τρισμέγιστου στη Δύση. Στα χρόνια, δηλαδή, της Αναγέννησης. Μεταφράστηκαν, τότε, από τον Μαρτσίλιο Φιτσίνο -από τα ελληνικά στα λατινικά- αποσπάσματα από το έργο του φιλοσόφου των φιλοσόφων ως “Hermetica Corpus Hermeticum” . 
Αυτή η μετάφραση αποτέλεσε το έναυσμα. Το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων διογκώθηκε ξαφνικά και από τότε έχουν γίνει αμέτρητες εκδόσεις ενσωματώνοντας στο έργο όλες τις μυστικιστικές και αλχημικές θεωρήσεις των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Ακολούθησαν από τότε έως σήμερα, πάρα πολλές εκδόσεις σε τουλάχιστον εκατό γλώσσες.
Φωτο Βιβλίου: Ερμής ο Τρισμέγιστος, Παρίσι, έκδοση 1549.




φωτο Βιβλίου: The Divine Pymander of Hermes Mercurius Trismegistus. 1630.


3 σχόλια:

  1. To προάγγελος της Ορθοδοξίας που το είδες ρε αδερφέ? Θα μας τρελάνεις τελείως? Γιατί παραπληροφορείτε τον κόσμο? Η Ορθοδοξία σου αντέγραψε τον Ερμή τον Τρισμέγιστο... Είναι ασέβεια προς το ονομάτου και γενικά προς την εσωτερική ερμητική φιλοσοφία να αναφέρεται κατι τέτοιο... Άντε γιατι πολύ μας τα πρήξετε χριστιανοί... Γιορτάστε τώρα το Πεσάχ, την εβραική θρησκεία και αφήστε την αρχαία φιλοσοφία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αδερφέ(όπως με αποκαλείς), που είδες την παραπληροφόρηση;Αν γνωρίζεις ιστορία και κατέχεις λογική, θα δείς ότι το Πάσχα δεν αποτελεί εβραική εορτή δια τους ορθοδόξους, διότι εμείς δεν εορτάζουμε το Πέρασμα του Μωυσή κλπ. αλλά την Ανάσταση του Κυρίου.Είναι διαφορετικά πράγαμτα, αν το αντολαμβάνεσαι, ασχέτως της λέξεως που παρέμεινε.Ατόπημα πρώτο.
    Πού βλέπεις την αντιγραφή;;Αν εγώ πιστεύω στον Θεό τον Ένα, που έχει 3 υποστάσεις και έπειτα πιστεύεις και εσύ στον Θεό, τότε πώς επιχειρηματολογείς ότι με αντέγραψες ή σε αντέγραψα;Τί σε κάνει να νομίζεις ότι η Πίστη είναι θέμα αντιγραφής και όχι θέμα αλήθειας και διάνοιας νοός;Ατόπημα δεύτερο.
    Πού έγκειται η α-σέβεια αφού το σέβας αφορά πρωτίστως την ουσία του Θεού;Ποιόν Θεό δεν σεβάστηκα;Εκτός αν είσαι άθεος και κατά την Αρχαία Ελλάδα, που ίσως επιφανειακά ή μή, αγαπάς, πρέπει να εξορισθείς ή να δημευθεί η περιουσία σου ή να αποθνήσκεις(αυτό συνέβαινε επί το πλείστον στην Ελλάδα τότες) ή στην καλύτερη, να απομονωθείς από την κοινωνία;Ατόπημα τρίτο.
    Για ποιά εβραϊκή θρησκεία μιλάς;Μήπως τα μπερδεύεις;Εδώ ομιλούμε για τον Χριστό, που σταύρωσαν οι Εβραίοι για να κρατήσουν την πατρώα θρησκεία τους..Και επιπλέον, αν είσαι πεπεισμένος για την κόντρα Χριστού - Ελλάδος, μπορώ να σου παρουσιάσω προφητείες των μεγίστων των Ελλήνων και δή του Ερμή για την έλευση του Χριστού, του Υιού του Θεού του Μονογενή, και μάλιστα με πηγές.Για οποιοδήποτε ζήτημα μπορείτε να στείλετε και εμάιλ, εκτός από σχόλια.

    Με τιμή, Πελασγός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ξυπνατε και ζηστε την ζωη σας, θεοι δεν υπαρχουν οτι γεννιεται πεθαινει. φτανει καψατε το μυαλο του κοσμου με ασυναρτησιες. δισεκατομμυρια γαλαξιες δισεκατομμυρια ηλιοι δισεκατομμυρια πλανητες ειναι ξεπεσμος της λογικης να ασχολουμαστε ακομα με γιαχβεδες γιεσουαδες και αλλους θεους της εβραικης ερημου. ζηστε την ζωη σας.

    φιλικα και ειλικρινα. γιαννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή