Σελίδες

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Σε κλοιό ανομίας η Νομική Η... μάχη με τα λουκέτα για την είσοδο από τον πεζόδρομο της Μασσαλίας, η στάση των Αρχών και των φοιτητών


Μέσα στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών διδάσκονται οι νόμοι. Εξω από το κτίριο επικρατεί ανομία. Μικροπωλητές, τοξικομανείς που κάνουν χρήση ουσιών μέρα μεσημέρι, έμποροι ναρκωτικών που αναζητούν πελάτες, φοιτητές αριστερών παρατάξεων έτοιμοι να παρέμβουν υπέρ του όποιου μικροκακοποιού προκειμένου να μην πλησιάσουν αστυνομικοί το κτίριο. Στη Νομική Σχολή κανένας δεν θεωρεί ότι το άσυλο έχει καταργηθεί. Ούτε η Αστυνομία, ούτε οι φοιτητές, ούτε οι καθηγητές του ιδρύματος.


Οι εικόνες που εξελίσσονται καθημερινά στην οδό Σόλωνος είναι συγκλονιστικές. Τόσο ώστε ύστερα από τρεις επιστολές των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών προς όλους τους αρμόδιους φορείς, 76 καθηγητές της Νομικής Σχολής αποφάσισαν να αντιδράσουν και κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών ζητώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.


Τι ακολούθησε; Το δράμα μεταφέρθηκε στην... πόρτα της οδού Μασσαλίας. Η Αστυνομία δεν μπορεί να προχωρήσει σε ελέγχους και συλλήψεις, καθώς θεωρεί προϋπόθεση το να κλείσει η πόρτα της Νομικής επί της οδού Μασσαλίας για να μην μπουν στον πανεπιστημιακό χώρο οι μικροπωλητές και οι τοξικομανείς όταν τους κυνηγήσει.




Ο πόλεμος της... πόρτας
Η διοίκηση της σχολής από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να κλείσει την πόρτα, καθώς όπως καταγγέλλουν καθηγητές της σχολής φοιτητές αριστερών παρατάξεων αντιδρούν γιατί δεν θέλουν την Αστυνομία στην περιοχή. Ανεξαρτήτως του αν υποθάλπονται με αυτόν τον τρόπο έκνομες ενέργειες. Αποτέλεσμα του παραπάνω παραλογισμού; Η πόρτα τις προηγούμενες ημέρες έκλεισε και μάλιστα διπλοαμπαρώθηκε, προκειμένου να κάνουν οι αρχές τους ελέγχους. Κάποιοι όμως την έσπασαν και πέταξαν κάτω τα λουκέτα.


«Η πόρτα της σχολής θα κλείσει και θα μείνει κλειστή όσο χρειαστεί» δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Θ. Φορτσάκης. «Αν δεν κλείσει η πόρτα θα κλείσει η σχολή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση σε δημόσιο κτίριο» συνεχίζει χαρακτηριστικά.


Στην ερώτηση πώς αντέδρασε η Αστυνομία κατά τη διάρρηξη της πόρτας, με δεδομένο ότι η ένταση στην περιοχή ήταν ξεκάθαρη και λογικά θα πρέπει να υπήρχαν δυνάμεις της στην περιοχή, ο κ. Φορτσάκης απαντάει με μία ερώτηση: «Εσείς εάν ήσασταν αστυνομικός και βλέπατε να επιτίθενται σε ένα δημόσιο κτίριο δεν θα ενδιαφερόσασταν; Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε την αστυνομία της Νομικής Σχολής. Η αδιαφορία του υπουργείου Προστασίας τους προηγούμενους μήνες για την αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν εξωφρενική, καθώς τους έχουμε καλέσει και προσπαθούμε να τους κινητοποιήσουμε καιρό. Η άποψή μου είναι ότι ένα πανεπιστήμιο πρέπει να έχει τη δική του φύλαξη από ανθρώπους ειδικά εκπαιδευμένους γι' αυτή τη δουλειά».


Τη μηνυτήρια αναφορά για το θέμα συνέταξαν και προώθησαν νεότεροι καθηγητές της Νομικής, λέκτορες και επίκουροι, άνθρωποι που έχουν επιστρέψει πρόσφατα από το εξωτερικό και ήθελαν «να βάλουν ένα λιθαράκι στην ανανέωσή της», όπως λέει χαρακτηριστικά καθηγητής που μίλησε στο «Βήμα».


«Ή το λύνουμε ή κλείνουμε»
«Η κατάσταση που βιώνουμε έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο» συμπληρώνει αναπληρώτρια καθηγήτρια της σχολής που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία της: «Κατ' αρχήν δεν μπορούμε να διδάσκουμε μέσα στη σχολή την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και έξω να οργιάζει το παρεμπόριο μικροπωλητών. Εκτός αυτού όμως το εμπόριο ναρκωτικών είναι καθημερινότητα μπροστά στα μάτια όλων μας. Εγώ προσωπικά είδα ναρκομανή να κάνει ένεση στα γεννητικά του όργανα, καθώς δεν υπήρχε πλέον φλέβα στο υπόλοιπο σώμα του. Οι έμποροι προμηθεύουν ναρκωτικά σε χρήστες στο χρονικό διάστημα που φοιτητές μπαινοβγαίνουν στη σχολή. Στην ίδια σχολή που είναι κόσμημα επιστημονικά για τη χώρα και οι γονείς των φοιτητών της έχουν πληρώσει μια περιουσία για να σπουδάσουν τα παιδιά τους σ' αυτήν. Την Αστυνομία την έχουμε καλέσει πολλές φορές και επώνυμα. Δεν έρχονται».


Τη μηνυτήρια αναφορά δεν υπέγραψαν περίπου 25 καθηγητές από το σύνολο των 110 διδασκόντων στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής. Κάποιοι έλειπαν στο εξωτερικό με εκπαιδευτική άδεια και δεν κατέστη δυνατόν να ειδοποιηθούν εγκαίρως. Κάποιοι άλλοι, όπως λέει εκπρόσωπος της διοίκησης της σχολής, είναι φιλήσυχοι άνθρωποι και δεν ήθελαν να αναμειχθούν στο θέμα.


«Ακόμη και όσοι δεν υπέγραψαν όμως πιστεύω ότι κατ' ουσίαν συμφωνούν με την κίνησή μας» λέει ο κ. Φορτσάκης και συμπληρώνει: «Πάντως αν δεν ληφθούν μέτρα και μάλιστα άμεσα, θα συζητήσουμε σοβαρά αν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε μέσα σ' αυτό το καθεστώς της ανασφάλειας», υπονοώντας ως και συμβολικό κλείσιμο του Νομικού Τμήματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Την εβδομάδα που πέρασε ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν ξεκάθαρα. Τη Δευτέρα και την Τρίτη η πόρτα της οδού Μασσαλίας ήταν κλειστή, την Πέμπτη το πρωί άνοιξε υπό το βάρος της πίεσης φοιτητών, την Πέμπτη έκλεισε ξανά οπότε και την έσπασαν...


Οι φοιτητές αντιδρούν
«Φοβόμαστε να πάμε στη σχολή»
«Η κατάσταση που ζούμε είναι απαράδεκτη. Παιδιά φεύγουν από τη Νομική το βράδυ κλαίγοντας καθώς τους έχουν κλέψει κινητά ή υπολογιστές. Οι εικόνες που βλέπουμε είναι τραγικές» λέει η φοιτήτρια της Σχολής Αριστέα Διαμαντοπούλου. «Πολλοί φοιτητές φοβούνται να έρθουν στη σχολή. Χτυπούν ενέσεις μπροστά μας, βλέπουμε να γίνεται εμπόριο ναρκωτικών. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι φοιτητές που ανήκουν σε αριστερές παρατάξεις δεν αφήνουν την Αστυνομία να μπει στο κτίριο. Η κατάσταση αυτή όμως πρέπει να σταματήσει προτού συμβεί κάτι χειρότερο».
Για το ίδιο θέμα ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης από πέρυσι τον Ιούλιο έχει απευθυνθεί με επιστολές του σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη, τον δήμαρχο Αθηναίων, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον αρχηγό της Αστυνομίας, τον αστυνομικό διευθυντή και τον προϊστάμενο Δίωξης Ναρκωτικών.


Πρόβλημα ασφάλειας υπάρχει και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου μπορεί να μη γίνεται εμπόριο ναρκωτικών, αλλά ανθεί το παρεμπόριο. «Στόχος μας είναι να καταστήσουμε το πανεπιστήμιο έναν ασφαλέστερο χώρο, γι' αυτό και θα υποβάλουμε αίτημα στο υπουργείο για την πρόσληψη ανθρώπων ειδικά εκπαιδευμένων οι οποίοι με τη συνοδεία υπαλλήλων του πανεπιστημίου θα διασφαλίζουν την ασφάλεια που απαιτείται» λέει σχετικά ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Κ. Γάτσιος και καταλήγει: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε στο πανεπιστήμιό μας συνθήκες ασφάλειας».     tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου