Σελίδες

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Νίτσε : "Έλληνες, οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού, ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός πάντα τους αντέγραφε και τους μισούσε!"


Πιο επίκαιρος από ποτέ ο Φρειδερίκος Νίτσε. Στο πρώτο του βιβλίο, με τίτλο "Η Γέννηση της Τραγωδίας" (1872) και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 15,ο Νίτσε κάνει μία ιδιαίτερα μνεία στο ελληνικό έθνος αποδεικνύοντας ότι ο Νίτσε είναι πολύ μπροστά από την εποχή του.


Διαβάστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο:




«Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.


Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.


Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του. Κανένας
από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ' αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.




Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους, οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα».


Πηγή

6 σχόλια:

  1. Θα ήθελα να είχες επισημάνει και άλλες αποψεις για τον Νίτσε..όπως για παράδειγμα
    "για τον Υπεράνθρωπο" όπου οι ιδέες του επηρέασαν -μεταξύ άλλων- και τον Χίτλερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..επίσης ο Νίτσε είχε αναφέρει

    "Δεν μπορώ να πιστέψω σε ένα Θεό που θέλει να τον υμνούν όλη την ώρα "
    "Δύο μεγάλα Ευρωπαϊκά ναρκωτικά: το αλκοόλ και ο Χριστιανισμός "
    "Μου φαίνεται περίεργο που ο Θεός έμαθε Ελληνικά, όταν αποφάσισε να γίνει συγγραφέας, και που δεν τα έμαθε καλύτερα "
    "Ο Ιησούς πέθανε πολύ νωρίς. Αν είχε ζήσει μέχρι την ηλικία μου, θα είχε αποκηρύξει ολόκληρη τη διδασκαλία του"
    "Η γυναίκα ήταν η δεύτερη γκάφα του Θεού "

    και άλλα πολλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν αποδεχτούμε τον Νίτσε ως μια δυνατή προσωπικότητα πρέπει να σεβαστούμε ΟΛΕΣ τις απόψεις του πάνω στην φιλοσοφική του διατύπωση !
    Αν δεν τον σεβαστούμε για τον καυστικό του τρόπο περι Θεού και θεωρήσουμε ότι έλεγε παλαβομάρες τότε καταλαβαίνουμε πως η αναφορά: "Έλληνες, οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού, ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός πάντα τους αντέγραφε και τους μισούσε!" είναι και αυτό μια παλαβομάρα..

    Απλή λογική θέλει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ισως ένα μεταπτυχιακό στην Φιλοσοφική να ήταν καλύτερο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα.Προφανώς ο Νίτσε είχε έντονα υπαρξιακά προβλήματα και μια έντονη προσπάθεια να "καταδικάσει" τον Θεό και να αναζητήσει τον υπεράνθρωπο - "θεό".Δεν κατάλαβε πως ο άνθρωπος χωρίς Θεό δεν ξεπερνάει ούτε μια μύγα σε πνευματική δύναμη και εξυπνάδα.Γιαυτό και το πνεύμα του εντέλει "σαλτάρισε" και αν δεν κάνω λάθος, τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής του είχε αποτρελαθεί.Ωστόσο, δεν μπορούμε έτσι απλουστευτικά να πούμε πως ήταν παλαβός ότι κι αν είπε.Τα υπαρξιακά του προβλήματα τον οδήγησαν σε αδιέξοδα που ίσως δεν μπόρεσε να προσπεράσει, ωστόσο νομίζω πως ήταν πολύ σημαντικός φιλόσοφος και από όσα έγραψε, έχουν βγεί μεγάλες αλήθειες, όπως κι αν έχει νομίζω πως απλά κατέγραψε αυτό που βίωσε : πως οι δυτικοευρωπαίοι(γερμανοί κυρίως και βρετανοί) πάντα μισούσαν και αντέγραφαν τους Έλληνες, γιατί όποια επιστήμη και αν..σήκωναν, Έλληνα έβρισκαν από κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Νίτσε είναι μια πολλή ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου..
    Εξαιρετικά ευαίσθητο πλάσμα και καταθλιπτικό..
    Ό,τι και αν είπε για το θεό ή το χριστιανισμό είχε να κάνει με τις αντιδράσεις του στα πρέπει και τα δήθεν που έχει βάλει ο άνθρωπος στη θρησκεία...είχε μεγαλώσει σε ένα πολύ αυστηρό και θρησκευόμενο οικογενειακό περιβάλλον,οπότε φανταστείτε πώς ήταν τα νεανικά του χρόνια εκείνη την περίοδο...
    Ο υπεράνθρωπος του Νίτσε αφορούσε στον καλύτερο και σοφότερο άνθρωπο και όχι στο τερατούργημα που δήθεν πίστευε ο Χίτλερ...καμία σχέση δηλαδή αυτό που έλεγε ο Νίτσε με αυτό που υποστήριξε ο Χίτλερ.
    Ήταν απογοητευμένος από τους ανθρώπους γι'αυτό και είχε πέσει σε βαριά κατάθλιψη...
    Πάντως είχε μεγάλη πίστη στις δυνατότητες του ανθρώπου γι'αυτό και ρε ερώτηση τί έβλεπε όταν κοιτούσε τους ανθρώπους..απαντούσε ότι έβλεπε τις ελπίδες του..
    Δεν ήταν απλά ένας τρελός,που έλεγε παλαβομάρες χωρίς λόγο και συνοχή...Δύσκολο να καταλάβεις τον Νίτσε,αν δεν το διαβάσεις και αν δεν έχεις ανοιχτούς ορίζοντες..
    Αυτό δε που είπε για τους Έλληνες ήταν καταπληκτικό και κάνετε πολύ καλά που το σημειώνετε και το αναδεικνύετε!
    Ρεγγίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή