Σελίδες

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ανησυχία στην Τουρκία για το αποτέλεσμα των εκλογών, διαβλέπουν ελληνοτουρκικές εντάσεις λόγω.."ακροδεξιάς"


Έχουν ζαλιστεί στην Τουρκία από την άνοδο των πατριωτικών κομμάτων και την γενικότερη τάση καταψήφισης της πολιτικής του κατευνασμού «Η αβεβαιότητα, η αστάθεια και η άνοδος εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων μετά τις εκλογές ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπιθύμητες εκπλήξεις στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις», εκτιμά η εφημερίδα Zaman.


«Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι...
τιμώρησαν τα δύο μεγάλα κόμματα στις κάλπες, ενισχύοντας την άκρα Δεξιά και την άκρα Αριστερά. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ανόδου του ελληνικού νεο-ναζιστικού κόμματος, της Χρυσής Αυγής, και του εθνικιστικού, δεξιού κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σαφώς και δεν θα είναι θετικές για τις σχέσεις με την Τουρκία. Αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει πάρα πολλά εσωτερικά προβλήματα για να επικεντρώσει την προσοχή της στα ελληνο-τουρκικά, το αδιέξοδο στο κυπριακό και τις συνοριακές διαφορές για το Αιγαίο», γράφει η τουρκική εφημερίδα.


"Η είσοδος ακροδεξιών κομμάτων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις με την Τουρκία», λέει στην εφημερίδα ο Σινάν Ουλγκέν, επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών και Διεθνών Μελετών (EDAM), στην Κωνσταντινούπολη.


Ο Ερχάν Τουρμπεντάρ, αναλυτής εξωτερικής πολιτικής στο Ιδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (TEPAV) συμφωνεί. Λέει ότι, αν και είναι απίθανο να μπουν τα περιθωριακά κόμματα στην κυβέρνηση, η πρωτόγνωρη δύναμή τους στην ελληνική πολιτική ήταν σαφώς μια ανεπιθύμητη εξέλιξη. Πρόσθεσε ότι η παρουσία τους ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά και τις σχέσεις της Ελλάδας με τις Βρυξέλλες.


«Η Bουλή της Ελλάδας θα είναι η πιο κατακερματισμένη εδώ και δεκαετίες, και ο μόνος τρόπος για έναν βιώσιμο συνασπισμό είναι κάποια χαλάρωση των όρων των μνημονίων, κάτι που απορρίπτουν κατηγορηματικά οι δανειστές και οι χώρες της βόρειας Ευρώπης», καταλήγει η Zaman.


Το πιθανότερο είναι η νέα προσφυγή στις κάλπες στην Ελλάδα, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος σε δηλώσεις του στην τουρκική κρατική τηλεόραση αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι «για την Άγκυρα έχει σημασία η έκθεση που θα ετοιμάσει ο ΓΓ του ΟΗΕ».


«Πολλά κόμματα μπήκαν στη Βουλή με μικρά ποσοστά» είπε ο Αρίντς, αναφερόμενος στις εκλογές στην Ελλάδα και τόνισε: «Από ό,τι βλέπω θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με τη σύμπραξη τουλάχιστο τριών κομμάτων. Ωστόσο η εικόνα δείχνει ότι δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουν. Ίσως ο ελληνικός λαός θα προσφύγει εκ νέου στις κάλπες ή θα προχωρήσουν με μία αδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού».


Ως προς το κυπριακό ο Αρίντς είπε ότι «η τουρκική πλευρά το 2004 είχε πει "ναι" στο σχέδιο Ανάν με ποσοστό 65%, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά είπε όχι με ποσοστό πάνω από 75%. Ο Αρίντς είπε πως δεν έχουν αλλάξει οι τουρκικές θέσεις, σημειώνοντας πως «υπάρχει στον Βορρά ένα τουρκοκυπριακό κράτος, το οποίο έχει σχέσεις αλληλεγγύης με την Τουρκία. Στο Νότο υπάρχει η Ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία όλως περιέργως, από το 2004 είναι μέλος της ΕΕ. Οι ηγέτες των δύο πλευρών συνομίλησαν για να αντιμετωπιστεί το παράδοξο αυτό. Αλλά φαίνεται ότι δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία με την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία χρονοτριβεί στηριζόμενη στο γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ».


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Σχόλιο Πελασγού : Είμαστε έτοιμοι Μογγόλοι, για ότι κι αν..ετοιμάζετε.

2 σχόλια:

  1. Τα ακούτε;
    Τα ακούω να λέμε.
    Θα τους βόλευε πάρα πολύ να αλληλοσφαχτούμε μοναχοί μας, αλλά δεν θα τους περάσει.

    Τουλάχιστον βλέπω ότι κάτι καλό πρέπει να κάναμε επιτέλους για να έχουν αναστατωθεί έτσι!
    Το ανησυχητικό για εμάς θα ήταν αν μας επιβράβευαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λέτε να είδαν φωτογραφία του Μπαρμπαρούση και τους ξύπνησαν παλιοί φόβοι;;; :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή