Σελίδες

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ευρώπη : η μυθολογία και προσπάθεια μερικής αποκρυπτογράφησής της

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ευρώπη είναι γνωστή κυρίως η κόρη του Φοίνικα και της Τηλέφασσας. Από μερικούς θεωρείται κόρη του Αγήνορα (ο Φοίνιξ ήταν γιος του Αγήνορα). Ο Δίας απήγαγε την Ευρώπη και μαζί απέκτησαν τρία τουλάχιστον παιδιά: τον βασιλιά Μίνωα, τον Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδόνα. «Ευρ-ώπη» σημαίνει αυτή που έχει πλατύ, στρογγυλό πρόσωπο.

Η Αρπαγή της Ευρώπης


Σύμφωνα με τον μύθο, η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσσας, ηγεμόνων της Φοινίκης. Όταν μεγάλωσε, μια μέρα πήγε στα λιβάδια της παραλία, για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια. Εκεί συνάντησε τον θεό Δία. Εκείνον αμέσως τον χτύπησε ο Έρωτας και για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε ήρεμο, εύσωμο και δυνατό ταύρο και πήγε δίπλα της κάνοντας δήθεν ότι βόσκει, σκεπτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε. Εκείνη τότε πλησίασε τον ταύρο - Δία και άρχισε να τον χαϊδεύει γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Σε λίγο δε δίστασε και να τον ιππεύσει. Τότε αυτός άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να πηδήσει, γιατί φοβόταν μη σκοτωθεί. 

Ο μεταμορφωμένος σε ταύρο θεός διέσχισε τη θάλασσα συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη. Όταν αποβιβάστηκε στο νησί, ο ταύρος δεν φαινόταν πια, αλλά ο Δίας πήρε από το χέρι την Ευρώπη και την οδήγησε στο Δικταίον Άντρο. Καρπός των ερωτικών ενώσεων του Δία και της Ευρώπης στην Κρήτη ήταν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας. Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της το βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, που υιοθέτησε και τα παιδιά που είχε αποκτήσει αυτή από το Δία. Μετά το θάνατο του βασιλιά Αστέριου, το θρόνο της Κρήτης πήρε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας, ο οποίος έγινε (ίσως) ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.

Υπάρχουν όμως και άλλες παραλλαγές του μύθου της Ευρώπης: Μία αναφέρει ότι ήταν κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος ή της Παρθενόπης, αδελφή της Θράκης και ετεροθαλής αδελφή της Ασίας και της Λιβύης. Δηλαδή η Ευρώπη υπήρξε επώνυμη της ηπειρωτικής Ελλάδας και μετά τους Περσικούς Πολέμους του τρίτου τμήματος του τότε γνωστού κόσμου, της Ευρώπης.

Στην Ήπειρο έλεγαν ότι ο Δώδων, από τον οποίο πήρε το όνομά της η Δωδώνη, ήταν επίσης γιος του Δία και της Ευρώπης, όπως και ο Αιακός, γενάρχης των Αιακιδών. Παιδί της Ευρώπης λέγεται ότι ήταν και ο Κάρνος, αγαπημένος του θεού Απόλλωνα.

                                           (Αρχαίο σύμβολο με την Ευρώπη) 

Η λατρεία της Ευρώπης

Η λατρεία της Ευρώπης διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα. Στο Πήλιο υπήρχε το «Λουτρόν της Ευρώπης». Η θεσσαλική πόλη Γυρτώνη ή Γυρτών είναι παραλλαγή της Γόρτυνος, του κέντρου της λατρείας της Ευρώπης στην Κρήτη. 
Από τον Όλυμπο πήγαζε ομώνυμό της ποτάμι, ο Εύρωπος.

Ο Θάσος ήταν αδελφός της Ευρώπης, όπως και οι Κάδμος, Ρινέας, Σύρος και άλλοι. Γενικώς, οι ελληνικές πόλεις ήθελαν να έχουν κάποια σχέση με την Ευρώπη, της οποίας ο μύθος ήταν διαδεδομένος παντού, με παραλλαγές από πόλη σε πόλη.


Εκτός Ελλάδας, ο Λουκιανός (2ος αι. μ.Χ.) πληροφορήθηκε ότι ο ναός της Αστάρτης στη Σιδώνα ήταν αφιερωμένος στην πραγματικότητα στην Ευρώπη:
«Υπάρχει παρομοίως στη Φοινίκη μέγας ναός των Σιδωνίων. Τον αποκαλούν ναό της Αστάρτης. Πιστεύω ότι αυτή η Αστάρτη είναι η σεληνιακή θεότητα. Αλλά σύμφωνα με ένα εκ των ιερέων, αυτός ο ναός είναι αφιερωμένος στην πραγματικότητα στην Ευρώπη, την αδελφή του Κάδμου. ..., όταν έφυγε από τη Γη οι Φοίνικες την τίμησαν με ναό και διηγούνταν ένα ιερό θρύλο γι' αυτή, πώς ο Δίας την ερωτεύθηκε για την ομορφιά της και μεταμορφωμένος σε ταύρο την μετέφερε στην Κρήτη. Αυτό τον μύθο τον άκουσα και από άλλους Φοίνικες. Και το νόμισμα των Σιδωνίων φέρει επάνω του την Ευρώπη καθήμενη επί ταύρου...»

Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο τον Λουκιανό, η πρώτη ερωτική ένωση του Δία και της Ευρώπης έγινε στο Δικταίο Άντρο, το σπήλαιο δηλαδή όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Δίας. («επεί δε επέβη τη νήσω (Κρήτη) ο μεν ταύρος ουκέτι εφαίνετο, επιλαβόμενος δε της χειρός o Ζεύς απήγε την Ευρώπην εις το Δικταίον άντρον ερυθριώσαν και κάτω ορώσαν…», Λουκιανός Σαμωσατέας, Ενάλιοι Διάλογοι, 15, 4)

Αντίθετα σύμφωνα με την παράδοση των Γορτυνίων, η ερωτική ένωση του Δία και της Ευρώπης έγινε στην περιοχή της Γόρτυνας, στη σκιά ενός πλατάνου που από τότε παρέμεινε αειθαλής, κάτι που αποτυπώνεται σε πάρα πολλά νομίσματά της πόλης αυτής.

Παιδιά του Δία και της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Όμηρο, ήταν μόνο ο Μίνωας και ο Ραδάμανθυς (και οι δυο φέρονται ως κριτές στον Άδη των Ελλήνων): «μηδέ του κοσμολόητου Φοίνικα την κόρη ως αγαπούσα, που το Ραδάμανθυ μου γέννησε και τον ισόθεο Μίνω» (Ιλιάδα Ξ 310 – 322).

Αντίθετα, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο (Α 2 και Α 170 - 173), ο Μίνωας ήταν γιος ενός Έλληνα, μάλλον Κρητικού, που δεν αναφέρει το όνομά του (υπονοεί τον βασιλιά Αστέριο) και της Ευρώπης, πριγκίπισσας της Φοινίκης και αδελφός όχι του Ραδάμανθυ, αλλά του Σαρπηδόνα, ο οποίος συνεπλάκη με το Μίνωα για το ποιος θα πάρει τη βασιλεία και ηττηθείς πήρε τους στασιαστές του και πήγαν στη Μίλητο της Μ. Ασίας.

Σύμφωνα όμως πάλι με τον Όμηρο, ο Σαρπηδόνας ήταν γιος του Δία και της Λαοδάμειας, κόρης του Βελλεροφόντη, του ήρωα και ηγεμόνα της Λυκίας: «Τρία παιδιά απ' αυτήν ανάστησε μετά ο Βελλεροφόντης, τον Ίσαντρο και τον Ιππόλοχο, στερνά τη Λαοδάμεια. Μαζί της πλάγιασε ο βαθύγνωμος ο Δίας, κι η Λαοδάμεια το χαλκαρματωμένο γέννησε ισόθεο Σαρπηδόνα» (Ιλιάδα Ζ 199 – 200).

Ελληνικό Αρχείο (http://www.ellinikoarxeio.com/)

Σχόλιο Πελασγού : 

Προσπάθεια μερικής αποκρυπτογράφησης

Φοβερή η μυθολογία μας και σε αυτό το κομμάτι, με όλες τις πολιτικές θρησκευτικές. πολιτιστικές και ιστορικές πτυχές του μύθου..Ας προσπαθήσουμε συνοπτικά να αποκρυπτογραφήσουμε μόνο ένα ενδιαφέρον κομμάτι του παραπάνω κειμένου :

"Γενικώς, οι ελληνικές πόλεις ήθελαν να έχουν κάποια σχέση με την Ευρώπη, της οποίας ο μύθος ήταν διαδεδομένος παντού, με παραλλαγές από πόλη σε πόλη."

Τί σημαίνουν άραγε όσα διαβάζουμε παραπάνω;Καταρχήν η Ευρώπη γεννήθηκε στην..Κρήτη..Τί σημαίνει αυτό;Αυτό μπορεί πολύ απλά να σημαίνει πως οι Κρήτες θαλασσοπόροι (υπάρχουν πολλά στοιχεία πως οι Έλληνες της Κρήτης ήταν αποικιοκράτες και δεινοί θαλασσόλυκοι) ξεκίνησαν υπερπόντιο ταξίδι είτε δια θαλάσσης (το πιθανότερο) είτε δια της ηπειρωτικής Ελλάδος και έφτασαν στην Ευρώπη...Αυτή είναι η πιθανότερη εκδοχή του μύθου..Χωρίς να σημαίνει πως στην Ευρώπη ως τότε δεν κατοικούσαν φυλές, αλλά κατά το πιθανότερο, ο πολιτισμός τους έφτανε ως το να κόβουν βελανίδια από τα δέντρα (ναί για αυτούς τους νύν "πολιτισμένους" Ευρωπαίους λέμε).

Εϊναι τυχαίο ότι (ΚΑΙ) το όνομα Ευρώπη είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟ και δηλώνει αυτόν, αυτήν που έχει πλατύ, στρογγυλό πρόσωπο;;ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.

Επιπλέον, σίγουρα η Ευρώπη μετά τις επισκέψεις και τους αποικισμούς ελληνικών φύλων, γνώρισε ανάπτυξη..Και δηλώνεται πως "οι ελληνικές πόλεις ήθελαν να έχουν σχέση με την Ευρώπη"...Είναι προφανές και στους πιο δύσπιστους πως ο μύθος εδώ έχει καθαρά ιστορική χροιά.Αυτή δεν εξαντλείται σε "θυσίες" ή θεοποίηση της Ευρώπης..Ήθελαν οι πόλεις να έχουν επαφή με την Ευρώπη..Μήπως εννοείται πραγματική επαφή;;Δηλαδή να έχουν σχέσεις, να στέλνουν κατοίκους ή εποίκους,  να κάνουν εμπόριο και πολλά άλλα τα οποία ανήκουν στα "μυστήρια" και δεν είναι του παρόντος...

Μήπως οι αρχαίες ελληνικές πόλεις διατηρούσαν εμπορικές , ιερατικές ή και διπλωματικές σχέσεις με τους εποίκους τους (και τους λοιπούς) στην Ευρώπη και για αυτό άρχισε να έχει ανάπτυξη ο ευρωπαϊκός χώρος;;

ΤΕΛΟΣ, ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΛΥΤΕΣ : ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΝΑΟΙ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΝ (ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ) ΕΠΑΙΖΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΡΟΛΟ ΜΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ;ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΡΟΛΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗΣ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ;

Κέντρο Πληροφόρησης ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου