Σελίδες

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

(Δ.Υ.Κ.) Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών... Οι επίλεκτοι κομάντος του Πολεμικού Ναυτικού, ο φόβος και ο τρόμος του αντίπαλου εχθρού


Μετά την ένταξη της Ελλάδας στο NATO, το Πολεμικό Ναυτικό έστειλε στις ΗΠΑ τους πρώτους άνδρες που εκπαιδεύτηκαν στο αντικείμενο των υποβρύχιων καταστροφών το 1953. Οι άνδρες αυτοί σε συνεργασία με Αμερικανούς εκπαιδευτές ανέλαβαν την εκπαίδευση και άλλων ανδρών στην Ελλάδα, ενώ το 1957 ιδρύθηκε η Σχολή Βατραχανθρώπων στο Κ.Ε.ΚΑΝ. οργανωμένη στα πρότυπα της αντίστοιχης αμερικανικής Under Water Demolition του Aμερικανικού Ναυτικού.
Μετά τη σταδιακή υποβάθμιση των αμερικάνικων UDT (Underwater Demolition Teams) και την παράλληλη εμφάνιση των ομάδων SEAL με μεγαλύτερη έμφαση στον ανορθόδοξο πόλεμο, η Σχολή Βατραχανθρώπων μετονομάστηκε σε Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών το 1967 για να λάβει τη σημερινή της μορφή το 1976.


H M.Y.K. εδρεύει στο Σκαραμαγκά και αποτελεί αυτόνομη ξεχωριστή μονάδα της Δ.Ν.Ε., καλύπτοντας τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού στον τομέα των ειδικών επιχειρήσεων. Το προσωπικό της M.Y.K. φτάνει την δύναμη των 200 ανδρών και χωρίζεται σε τέσσερις ομάδες (O.Y.K. 1, 2, 3, 4). Οι δύο είναι Ομάδες Ανορθοδόξου Πολέμου που έχουν αποστολή τη διείσδυση στο εχθρικό έδαφος για συλλογή και μετάδοση πληροφοριών, εκτέλεση δολιοφθορών κτλ., μια είναι Ομάδα Αμφιβίων Επιχειρήσεων που αποστολή έχει την προετοιμασία ενός αιγιαλού απόβασης με την εκκαθάρισή του από εμπόδια και την αναγνώρισή του, ενώ τέλος η Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών-Βομβών έχει σαν αποστολή την εκκαθάριση θαλασσίων περιοχών από νάρκες.
Οι θρυλικοί 'βατραχάνθρωποι' ξεχωρίζουν για τη σκληρή εκπαίδευση και το υψηλό επίπεδο της μαχητικής τους ικανότητας. Η Σ.Υ.Κ. υπάγεται από το 2001 στον Διοικητή της Δ.Υ.Κ. (πρώην M.Υ.Κ.) με σχέση πλήρους διοίκησης. Το προσωπικό της σχολής αποτελείται από τον διοικητή και το επιτελείο, τον διευθυντή σπουδών, τον τμηματάρχη εκπαίδευσης, τους αξιωματικούς επιτηρητές φάσεων εκπαίδευσης και τους βασικούς εκπαιδευτές που υπολογίζονται σε 3 έως 4 άτομα ανά φάση εκπαίδευσης.


Προϋποθέσεις συμμετοχής στα ΟΥΚ
O νόμος ορίζει ότι για να συμμετάσχει ένας στρατευμένος σε σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών του Π.Ν. πρέπει να έχει υπόλοιπο θητείας 12 μήνες. Επομένως, από 1/1/2004, με τη μείωση της θητείας σε 12μηνο, κανένας στρατευμένος του Πολεμικού Ναυτικού δεν μπορεί να συμμετάσχει σε σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών. Μοναδικοί υποψήφιοι είναι πλέον οι ΕΠ.ΟΠ., ΕΕΦΟΠ, μόνιμοι υπαξιωματικοί/αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και στρατιωτικό προσωπικό άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ή Ξένων Κρατών ή προσωπικό των ΣΑ, με περιορισμό στο όριο ηλικίας, όπως καθορίζεται με αποφάσεις του κλάδου ή κράτους τους.





Εκπαίδευση στα ΟΥΚ
Tο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια και εκπαιδευτικό έργο σχολείο εντός της Δ.Υ.Κ., στο οποίο προσέρχονται τα στελέχη που έχουν περατώσει με επιτυχία τις δοκιμασίες της φάσης προεπιλογής. Μέχρι την υιοθέτηση του νέου κανονισμού εκπαίδευσης, το σχολείο είχε διάρκεια περίπου έξι μηνών (περίπου 24 εβδομάδες), ενώ τώρα η διάρκειά του είναι 28 εβδομάδες. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην δημιουργία μίας εισαγωγικής φάσης "ένταξης" διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, ενώ προηγείται ακόμα μια περίοδος προετοιμασίας. Έτσι, ένα μήνα πριν οι υποψήφιοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στο σχολείο καλούνται να παρουσιαστούν και - εφόσον περάσουν από ιατρικές εξετάσεις - τους δίνεται ένα πρόγραμμα γυμναστικής καθώς και οδηγίες εκτέλεσής του.
Σκοπός όλης αυτής της διαδικασίας είναι η όσον το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία των υποψηφίων προτού εισέλθουν σε φάση μέγιστης καταπόνησης, αφού σκοπός δεν είναι να "κοπούν" υποψήφιοι αλλά να ελαχιστοποιηθούν οι μικροτραυματισμοί. Μοναδικό κριτήριο για να απορριφθεί κάποιος υποψήφιος είναι να μην επιτυγχάνει τα προβλεπόμενα όρια, ένας έλεγχος που γίνεται τόσο πριν από την έναρξη της φάσης ένταξης, όσο και μετά την ολοκλήρωσή της, οπότε τα όρια αυτά έχουν γίνει πιο αυστηρά. Τα Σχολεία Βασικής Εκπαίδευσης περιλαμβάνουν:
Σχολείο Υ/ΚΤ
Σχολείο Αυτοδυτών
Σχολείο Καταδυτικής Ιατρικής
Σχολείο Τυποποιημένων Πυρομαχικών
Σχολείο Χειριστών ΥΠΟΧ. (Υποβρύχιων Οχημάτων)
Σχολείο Κυβερνητών ΣΑΠ. (Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου)
Σχολείο Εξουδετερώσεων Ναρκών
Οι τρεις φάσεις εκπαίδευσης 
Η Α' Φάση εκπαίδευσης διαρκεί 6 εβδομάδες και έχει περιοριστεί σε σχέση με τις οκτώ εβδομάδες που ήταν παλαιότερα. Στη διάρκειά της επιδιώκεται, εκτός από τη σημαντική βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η απόκτηση θεωρητικών γνώσεων για όπλα και πυρομαχικά καθώς και για κάποια στοιχεία από τη θεωρία καταδύσεων. Η πέμπτη ή η έκτη εβδομάδα είναι η περίφημη "διαβολοβδομάδα", μια διαδικασία συνεχούς σωματικής, πνευματικής και ψυχολογικής καταπόνησης, που σκοπό έχει να αναγκάσει τους εκπαιδευόμενους να υπερβούν τα όριά τους. Στη συνέχεια έρχεται Β' Φάση διάρκειας 10 εβδομάδων που είναι σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένη στις καταδύσεις. Παράλληλα με τις καταδύσεις, συνεχίζεται η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, αλλά και η εμβάθυνση στα αντικείμενα της πρώτης φάσης. 
Η εκπαίδευση είναι πολύ έντονη, και οι µαθητές εκπαιδεύονται κάνοντας µεγάλο αριθµό καταδύσεων µε «ατµοσφαιρικά» και «οξυγόνα». Μάλιστα έχει γίνει κάποια «µετατόπιση» εκπαιδευτικών αντικειµένων σε αυτή τη φάση. Οι µαθητές κάνουν πλέον αντικείµενα τα οποία θα έκαναν κατά την εκπαίδευσή τους στις επιχειρησιακές οµάδες, όπως π.χ. η κατάδυση µε φόρτο. Επίσης δίνεται πολύ µεγαλύτερο βάρος και ανάλυση στις εξελίξεις όσον αφορά στις καταδύσεις καθώς και τα χρησιµοποιούµενα µέσα. Η Γ' Φάση, διάρκειας 9 εβδομάδων, είναι αφιερωμένη στον ανορθόδοξο πόλεμο, με τα στελέχη να εκπαιδεύονται και να αποκτούν μια βασική ικανότητα στον ανορθόδοξο πόλεμο, που στη συνέχεια θα τελειοποιηθεί µέσω µετεκπαίδευσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέµου (ΚΕΑΠ) του Ελληνικού Στρατού, στη Ρεντίνα Χαλκιδικής. Τα αντικείµενα που διδάσκονται οι µαθητές είναι πολλά και µεταξύ αυτών περιλαµβάνονται: φορητός οπλισµός, εκρηκτικές ύλες και καταστροφές, τοπογραφία, ναυτιλία, αναρριχήσεις-καταρριχήσεις, επικοινωνίες, κ.λπ.. 




Μια άλλη ενδιαφέρουσα παράµετρος της εκπαίδευσης είναι ότι όλα τα εκπαιδευτικά αντικείµενα του σχολείου είναι αξιολογούµενα. ∆ηλαδή ο εκπαιδευόµενος για να συνεχίσει πρέπει να επιτύχει στο συγκεκριµένο αντικείµενο. Επίσης ιδιαίτερη έµφαση δίνεται και στη θεωρητική εκπαίδευση, στο πλαίσιο της οποίας η επίτευξη ποσοστού επιτυχίας 80% στις εξετάσεις είναι αναγκαία για την επιτυχή συνέχιση της εκπαίδευσης. Πλέον δίνεται η ίδια βαρύτητα στην απόδοση των υποψηφίων τόσο στις σωµατικές δοκιµασίες όσο και στα γνωστικά αντικείµενα. Αποτυχία στις θεωρητικές εξετάσεις συνεπάγεται αυτόµατα την αποχώρηση από τη σχολή, ακόµη κι αν ο υποψήφιος έχει πολύ καλές επιδόσεις στις σωµατικές δοκιµασίες. Μετά τις 29 εβδοµάδες οι υποψήφιοι ολοκληρώνουν το σχολείο έχοντας αποδείξει στην πράξη την καταλληλότητά τους για τη ∆ΥΚ. Στη συνέχεια οι νέοι βατραχάνθρωποι προωθούνται στο αποκαλούµενο Σχολείο Βασικής Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση που παρέχεται σε αυτό παρεχόταν και πριν την υιοθέτηση του νέου εκπαιδευτικού κανονισµού. Ο λόγος που η εκπαίδευση είναι πλέον πιο επαγγελµατική είναι φυσική συνέπεια της στελέχωσης των Ενόπλων ∆υνάµενων µε Επαγγελµατίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ).




Αποστολή του σχολείου είναι η εκµάθηση τακτικών ανορθόδοξου πολέµου σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, µε παράλληλη πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση του διαθέσιµου οπλισµού και εξοπλισµού. Αυτή έχει σκοπό να εδραιώσει τα διάφορα γνωστικά αντικείµενα σε µεγαλύτερο βάθος και λεπτοµέρεια, ενώ παράλληλα, στη διάρκειά της, ο πτυχιούχος πλέον υποβρύχιος καταστροφέας εξασκείται σε πιο ειδικά αντικείµενα, ώστε σε συνδυασµό µε τα υπόλοιπα σχολεία (αλεξιπτωτιστών, καταδροµών του Ελληνικού Στρατού και του εξωτερικού) που θα παρακολουθήσει, να καταστεί ικανός να επανδρώσει τα επιχειρησιακά στοιχεία της ∆ΥΚ.
Ειδικότερα, οι Υποβρύχιοι Καταστροφείς εκπαιδεύονται και στις ακόλουθες εξειδικεύσεις: πτώσεις µε αλεξίπτωτο τόσο στατικού ιµάντα όσο και ελευθέρας στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) στον Ασπρόπυργο, µεθόδους και τακτικές ανορθόδοξου πολέµου, αιχµαλώτισης και διαφυγής στο ΚΕΑΠ, χειρισµό υποβρυχίων οχηµάτων, εξουδετέρωση αυτοσχέδιων εκρηκτικών µηχανισµών από την Ελληνική Αστυνοµία, εξουδετέρωση βοµβών-ναρκών, τυποποιηµένων και αυτοσχέδιων εκρηκτικών µηχανισµών, καθώς και κατευθυνόµενων βληµάτων σε σχολεία των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ολλανδίας, αντιµετώπιση τροµοκρατών σε σχολεία των ΗΠΑ και τέλος, παρακολούθηση του ∆ιεθνούς Σχολείου Περιπόλων Μακράς Ακτίνας ∆ράσης στη Γερµανία.Και βέβαια η εκπαίδευση δεν σταµατάει εδώ. Μετά την προώθηση του υποβρύχιου καταστροφέα στα επιχειρησιακά στοιχεία, η εκπαίδευση συνεχίζεται µε νέα πολύ πιο εξειδικευµένα αντικείµενα. Ας σηµειωθεί ότι ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για τη «µετατροπή» ενός υποψηφίου σε επιχειρησιακά έτοιµο υποβρύχιο καταστροφέα υπολογίζεται σε 18 µήνες περίπου, ενώ ο χρόνος που απαιτείται για την απόκτηση πλήρους επιχειρησιακής ετοιµότητας από το επιχειρησιακό στοιχείο εκτιµάται σε επιπλέον 6 µήνες.
.
hellarmforces2010.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου