Ελληνοτουρκική… «ναυμαχία» στον ορίζοντα, λόγω της απόφασης του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, να τοποθετήσει εκ νέου στο υπουργικό γραφείο τη «Ναυμαχία της Έλλης», μία από τις πλέον χαρακτηριστικές πολεμικές θαλασσογραφίες του Βασίλειου Χατζή, που φιλοτεχνήθηκε στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων του 1912 – 1913.
Επί κυβερνήσεων Σημίτη και κατά την περίοδο που υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πίνακας απομακρύνθηκε προκειμένου να μην έρθει σε δύσκολη θέση ο τότε Τούρκος ΥΠΕΞ Ισμαήλ Τζεμ, που επισκεπτόταν συχνά την Αθήνα και διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου. Εξάλλου, ήταν η εποχή που το περιβόητο «ελληνοτουρκικό ειδύλλιο», ήταν στα… φόρτε του, το οποίο με κανέναν τρόπο δεν θα έπρεπε να «επισκιαστεί» από έργα τέχνης που ορισμένοι προκλητικά χαρακτηρίζουν «σοβινιστικά».
Ο πίνακας ήταν για χρόνια κρεμασμένος στον τοίχο άλλου γραφείου και μόλις ο υπουργός Εξωτερικών Αβραμόπουλος, ενημερώθηκε για την ιστορία του, ζήτησε να επιστρέψει και πάλι στο υπουργικό γραφείο. Στη θέση της «Ναυμαχίας της Έλλης» του Βασίλειου Χατζή, τοποθετήθηκε το «ανώδυνο» έργο «οι Ελιές» Δημήτρη Ναλμπάντη, που πλέον μετακομίζει σε άλλον τοίχο στο υπουργείο Εξωτερικών.
Για την ιστορία, η Ναυμαχία της Έλλης (3-16/12/1912), ήταν η πρώτη από τις δύο κορυφαίες μάχες μεταξύ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Οθωμανικού Στόλου κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο και πραγματοποιήθηκε στην έξοδο των στενών του Ελλησπόντου. Η ναυμαχία έληξε με τη νίκη του ελληνικού στόλου και τον εγκλεισμό του οθωμανικού εντός των στενών. Η νίκη του ελληνικού ναυτικού, σήμανε την ελληνική κυριαρχία και την απελευθέρωση νησιών του Ν.Α Αιγαίου, γεγονός που έως σήμερα δεν «χώνεψαν» οι Τούρκοι.
Τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται στην απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, να επαναφέρει τη «Ναυμαχία της Έλλης» στο υπουργικό του γραφείο, εκφράζοντας την «ανησυχία» τους, για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα, με τίτλο: «Ο Έλληνας υπουργός ζήτησε και πάλι τον πίνακα» της εφημερίδας «Χουριέτ», που θέτει το προκλητικό ερώτημα: «Άραγε θα βρίσκεται εκεί ο πίνακας αυτός τον Σεπτέμβριο, που θα επισκεφθεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου τον Έλληνα ομόλογό του;».
Ο Βασίλειος Χατζής (187-1915) διακρίθηκε για τις πολεμικές θαλασσογραφίες που έφτιαξε κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912–1913) κατά παραγγελία της ελληνικής κυβέρνησης. Σημαντικότεροι πίνακες εξ αυτών είναι: η «Ναυμαχία της Έλλης», η «Ναυμαχία της Λήμνου», «Νηοψία αντιτορπιλικών», «Ο Αβέρωφ ανθρακεύων», και η «Αμφιτρίτη κομίζουσα τη σωρό του Γεωργίου Α.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου