Σελίδες

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

MIA AΠΟΚΑΛΥΨΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕI: Θα προκαλούσαν κρίση στην Κύπρο, για να δικαιολογήσουν το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν


Ένα δημοσίευμα της «Χουριέτ» ρίχνει φως στην υπόθεση Εργκενεκόν και το πραξικόπημα με τον κωδικό «Βαριοπούλα» και εμπλέκει και το σχέδιο Ανάν για την Κύπρο. 

Ο Αρχηγός του Στρατού της Τουρκίας το 2003 είχε χρησιμοποιήσει στο διαβόητο στρατιωτικό σεμινάριο όπου τέθηκαν οι βάσεις για το πραξικόπημα, τη λέξη «τελεσίγραφο». Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν μάρτυρες – στρατηγοί και αποκαλύπτει η «Χουριέτ». Στις σημειώσεις του πρώην αρχηγού του Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ, οι οποίες είναι στα χέρια του εισαγγελέα, υπάρχει η πρόταση «στη σύσκεψη πήρε το λόγο ο Γιαλμάν (σ.σ. τότε Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων) και μας είπε "χάσαμε άδικα το χρόνο μας. Πρέπει να δράσουμε άμεσα. Να στείλουμε τελεσίγραφο για πραξικόπημα πριν τις εκλογές"». Την φράση αυτή επιβεβαιώνει και ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός εα Χιλμί Οζκιόκ.

Αυτό, όμως, που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι η εμπλοκή της Κύπρου στην υπόθεση. Σύμφωνα τα έγγραφα που έχει αποκαλύψει η εφημερίδα «Ταράφ», οι πραξικοπηματίες στρατηγοί θα ξεκινούσαν το σχέδιό τους με προβοκατόρικες δράσεις, μεταξύ των οποίων και κρίση με την Ελλάδα. Έτσι, θα οδηγούσαν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Ερντογάν και στην κρίσιμη στιγμή θα την ανέτρεπαν, δήθεν για να αποσοβήσουν μια κλιμάκωσή της.

Το Γενικό Επιτελείο παραδέχτηκε τον Ιανουάριο του 2009 την ύπαρξη του σχεδίου «Βαριοπούλα», αλλά το χαρακτήρισε θεωρητικό σενάριο. Στην ανακοίνωσή του αναφερόταν ότι μεταξύ 5-7 Μαρτίου 2003 έγινε ένα σεμινάριο με βάση το σχέδιο αυτό στο Αρχηγείο της Πρώτης Στρατιάς. Εκείνες τις μέρες υπήρξε σοβαρή κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ερντογάν και Ντενκτάς, του τότε ηγέτη δηλαδή της τουρκοκρατόμενης Κύπρου που ήταν άμεσα συνδεδεμένος με το βαθύ κράτος από την δεκαετία του '50 ακόμη, όταν ιδρύθηκε ο μηχανισμός επιβολής πολιτικής από τον στρατό, μέσω παρακρατικών οργανώσεων. Πρώτη τέτοια επιχείρηση ήταν άλλωστε το πογκρόμ της 5ης προς 6η Σεπτεμβρίου 1955 κατά των Ελλήνων της Πόλης.

Ο Ντενκτάς εκείνες τις μέρες αρνιόταν να αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν. Ο Ερντογάν πίεζε από τη μία, στέλνοντας στην Κύπρο τον Υπ. Εξωτερικών Γιακίς, ενώ ο στρατός από την άλλη, στέλνοντας των στρατηγό Γιαλμάν, βασικό κατηγορούμενο για το πραξικόπημα. Ο Γιαλμάν στήριξε δημόσια στον Ντενκτάς, σε αντίθεση με την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Ντενκτάς τελικά πείσθηκε να υπογράψει το σχέδιο Ανάν, αλλά έμενε ένα τελευταίο ραντεβού με τον Ερντογάν για το τυπικόν της υπόθεσης. Καθ' οδόν προς την Άγκυρα, ο Ντενκτάς δέχτηκε ένα τηλεφώνημα που του άλλαξε για μία ακόμη φορά τη γνώμη. Αργότερα έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για τον στρατηγό Μεχμέτ Σενέρ Ερουιγούρ, κατηγορούμενο ως κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης Εργκενεκόν... newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου