Σελίδες

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Σημαντικό θέμα με την λειτουργία των Ελληνικών Σχολείων της Αιγύπτου!


Στον «αέρα» βρίσκεται μέχρι αυτήν την ώρα το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων της Ελληνικής Παροικίας στο Κάιρο, της ιστορικής Αχιλλοπουλείου Σχολής (Δημοτικό) και της Αμπετείου Σχολής (Γυμνάσιο/Λύκειο).

Όπως επισημαίνεται σε εκτενές άρθρο της εφημερίδας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου «Νέο Φως», παρά τις επίμονες προσπάθειες της κοινότητας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Σινά, το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη αν θα εγκρίνει την απόσπαση εκπαιδευτικών, δίνοντάς τους και το απαιτούμενο επιμίσθιο, όπως γίνεται με τα σχολεία μας στην Αλβανία.

«Κύριε Υπουργέ, μην αφήνετε την παροικία να πεθάνει», ήταν η χαρακτηριστική έκκληση του Αρχιεπισκόπου Σινά, κ. Δαμιανού και του αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Νικόλαου Βαδή, οι οποίοι συνάντησαν τον υπουργό, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Η συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος του Αρχιεπισκόπου Σινά, κ. Δαμιανού, με την ιδιότητα του προέδρου της Εφορείας της Αμπετείου Σχολής Καΐρου, διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού, Θ. Παπαθεοδώρου και του γενικού γραμματέα, Αθ. Κυριαζή.

Ο υπουργός αναγνώρισε το έργο και τη σημασία των ελληνικών εκπαιδευτηρίων στην Αίγυπτο και υποσχέθηκε να μελετήσει το ζήτημα σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, ενώ αναφέρθηκε στις δύσκολες περιστάσεις που διέρχεται η Ελλάδα και στην οικονομική κρίση, που έχει καταστήσει αναγκαία την εξοικονόμηση πόρων με θυσίες από όλους.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Νικόλαος Βαδής, προσκάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επισκεφτεί τα ελληνικά εκπαιδευτήρια της Αιγύπτου, ενώ παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα της Ελληνικής Παροικίας.

«Είναι αδήριτος εθνική ανάγκη να διατηρηθεί η μακρά εκπαιδευτική παράδοση του Αιγυπτιωτικού Ελληνισμού, και μάλιστα σήμερα, σε μια εποχή αναστατώσεων και μεταβολών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής», τονίζεται-μεταξύ άλλων-στο υπόμνημα. «Λόγω, δε, των συνθέτων καταστάσεων, υπό τις οποίες τελεί η περιοχή μας, θεωρούμε ότι θα πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί το επιμίσθιο για όλους τους αποσπωμένους στην Αίγυπτο εκπαιδευτικούς, τόσο νεωτέρους όσο και παλαιοτέρους, κατ' εξαίρεση ακόμη και εις τους συμπληρώσαντες τον προβλεπόμενο χρόνο της αποσπάσεως, ως ελάχιστο κίνητρο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόσπαση και παραμονή τους στην εμπερίστατη χώρα του Νείλου».

Εφόσον δεν δοθεί άμεσα λύση, σε ελάχιστες ημέρες που ξεκινά το νέο εκπαιδευτικό έτος, τα σχολεία μας στην Αίγυπτο κινδυνεύουν να βρεθούνε με κενά και μάλιστα σε πρωτεύοντα γνωστικά αντικείμενα, όπως τονίζει το «Νέο Φως».

Όπως τονίζει η εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, η μη στελέχωση των ελληνικών σχολείων στην Αίγυπτο, θα οδηγήσει πολλές ελληνικές οικογένειες να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να πάνε στην Ελλάδα για να συνεχίσουν τα παιδιά τους να διδάσκονται ελληνικά, ενώ για αυτούς που θα μείνουν, ενέχεται ο κίνδυνος να αφομοιωθούν πλήρως. Σημειώνει, ακόμη, ότι η συρρίκνωση του Ελληνισμού, θα έχει επίπτωση και στην παρουσία του δισχιλιόχρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Απευθυνόμενη προς τον υπουργό Παιδείας, η ομογενειακή εφημερίδα εκφράζει την ελπίδα πως θα πράξει «ό,τι είναι δυνατόν-έστω και την τελευταία στιγμή-για να μην υποσταλεί η ένδοξη ελληνική σημαία μας», την οποία αντικρίζουν, καθημερινώς και με υπερηφάνεια, τα ελληνόπουλα στα ελληνικά εκπαιδευτήρια στην περίφημη περιοχή της Ηλιούπολης Καΐρου. Τονίζει, ακόμη, ότι το θέμα δεν είναι μόνο εκπαιδευτικό, αλλά και εθνικό και ως τέτοιο πρέπει ειδικά να αντιμετωπιστεί και από το Υπουργείο Εξωτερικών.

 Πηγή: ΑΜΠΕ
stoxos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου