Σελίδες

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ : ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Η...ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ


Γνωστός σε όλους ο Νικηταράς (1782-1849). Από τους σημαντικότερους οπλαρχηγούς της Επανάστασης του 1821. 

Γεννήθηκε στην Αναστασίτσα Αρκαδίας και ήταν ανιψιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νικήτας Σταματελόπουλος.
Αρχικά υπηρέτησε στα σώματα του θείου του και του οπλαρχηγού Ζαχαριά. Όταν οι Τούρκοι έδιωξαν τους κλεφταρματολούς από την Πελοπόννησο, ο Νικηταράς κατατάχτηκε στα ρωσικά επτανησιακά σώματα της Ζακύνθου και αργότερα στα γαλλικά. Μετά τη διάλυση των σωμάτων ξαναγύρισε στην Πελοπόννησο, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία (1818) και ανέπτυξε μεγάλη δράση. 

Όταν ξέσπασε η Επανάσταση, ο Νικηταράς έσπευσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Αγώνα. Κατά τη μάχη στο Βαλτέτσι (Μάιος) με 200 μόνο άντρες διασκόρπισε στα Δολιανά τουρκική δύναμη 6.000 αντρών. Από τότε πήρε την προσωνυμία Τουρκοφάγος. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στην πολιορκία της Τριπολιτσάς και στη συντριβή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια (Ιούλιος 1822). Τον ίδιο χρόνο επικεφαλής ενός εκστρατευτικού σώματος από 800 Πελοποννήσιους αγωνίστηκε στη Στερεά Ελλάδα και υποστήριξε τον Οδυσσέα Ανδρούτσο στη ρήξη του με τον Άρειο Πάγο.

Μετά την απελευθέρωση ο Καποδίστριας τον διόρισε διοικητή του συντάγματος Πελοποννήσου και αρχηγό της πολιτικής φρουράς (1829). Προσχώρησε στο κόμμα των Ναπαίων (ρωσόφιλων) και θεωρήθηκε αντιοθωνικός. Το 1839 δικάστηκε, αθωώθηκε, αλλά περιορίστηκε στην Αίγινα. Στις 18 Σεπτεμβρίου 1841 αφέθηκε ελεύθερος και μετά την επανάσταση του 1843 ονομάστηκε υποστράτηγος. Το 1847 εκλέχτηκε γερουσιαστής. Πέθανε πολύ φτωχός στον Πειραιά. Τα απομνημονεύματά του τα έγραψε ο Τερτσέτης.Με το τέλος της ζωής του ήρωα της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 επιφυλαττόμεθα να ασχοληθούμε στο προσεχές μέλλον, για να φανεί πώς έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Νικηταράς.

Το είδαμε εδώ


1 σχόλιο:

  1. Τι σουπερμαν και μπατμαν και αιρον μαν και μαλακιες! Απο μικρο παιδι που με θυμαμαι, αυτος ηταν ο ηρωας μου! Και συνεχιζει να ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή