Σελίδες

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Συνέδριο του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. - Τί ειπώθηκε - Ποιά η γεωπολιτική σχέση της Ανατολικής Μεσογείου;


Το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. πραγματοποίησε χθες 11 Οκτωβρίου επίκαιρο συνέδριο με θέμα «Αστάθεια και εντάσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή - Ελλάδα και Κύπρος σε αναζήτηση ρόλων και στρατηγικής». 
Μίλησαν μεταξύ άλλων, οι Αrye Mekel (Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα), Γεώργιος Αϋφαντής (Πρέσβης, διπλωμ. Σύμβουλος Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ), Πρόδρομος Εμφιετζόγλου (Πρόεδρος ''ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ''), Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος (Συγγραφέας – δημοσιογράφος) και Αθανάσιος Δρούγος (Διεθνολόγος – στρατιωτικός αναλυτής).

Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ βρέθηκε εκεί και παρακολούθησε το πολύ ενδιαφέρον συνέδριο.Θα σημειώσουμε μόνο κάποια σημαντικά ή ενδιαφέροντα σημεία του συνεδρίου.Ο πρόεδρος του φιλικού ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. αναφέρθηκε ενδεικτικά ως εξής :

- Υπάρχουν πολιτικές που στη θεωρία αυτοπροδιορίζονται ως ''πολιτικές μηδενικών προβλημάτων'', στην πράξη όμως αποδεικνύονται πολιτικές ''πολλαπλών προβλημάτων''.
- Αν πληγεί το ελληνορθόδοξο στοιχείο της Συρίας, αυτό σημαίνει και απώλεια διπλωματικού κεφαλαίου για την Ελλάδα, σημαίνει πλήγμα της μακράς πολιτιστικής και θρησκευτικής μας παρουσίας στη Μέση Ανατολή.
-Επιθυμούμε ελληνική ''επιστροφή'' στην Κύπρο. Αντιμετωπίζουμε ως ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. θετικά την αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ. Δεν θα έπρεπε όμως να υπάρχει και παρουσία π.χ. της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στην Κύπρο; Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η επιβίωση 800.000 Ελλήνων εκεί; Γιατί συγκαλείται το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και δεν υπάρχει αντίστοιχο Ελλάδας-Κύπρου; Δεν θα έπρεπε; Είναι η Τουρκία κάτι πιο ''κοντινό'' μας από την Κύπρο και τον κυπριακό Ελληνισμό;


Κάποια ενδιαφέροντα σημεία από την ομιλία του Γεώργιου Αϋφαντή ήταν :

- Τι θα γίνει αν το καθεστώς Άσαντ τελικά ανατραπεί από δυνάμεις που θα αποδειχθούν εξ’ ίσου επίφοβες; Αν τελικά η Συρία κατακερματιστεί, αυτό θα είναι αρνητικό, πρώτα από όλους για το ίδιο το Ισραήλ.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επιφυλακτικός ως προς τη συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ στο κεφάλαιο άμυνα. Πρώτον, γιατί δεν τους ξέρουμε. Δεύτερον, γιατί έτσι εκθέτουμε τον εαυτό μας σε κινδύνους. Η αμυντική συνεργασία Ελλάδος και Κύπρου με το Ισραήλ, μας στοχοποιεί από το Ιράν. Και η Ελλάδα είναι μάλλον απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τέτοιους κινδύνους.
- Ανησυχούμε για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ανησυχούμε για την τακτική που οδηγεί σε μυστικές διαπραγματεύσεις. Μέχρι τώρα εξαγοράζαμε πολιτικό χρόνο από την Άγκυρα. Αποτέλεσμα: Ίμια, Βιέννη, Μαδρίτη. Για να  καταλήξουμε τώρα στο ανώτατο συμβούλιο ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Το οποίο εξυπηρετεί τελικά ποιόν; Μόνο τον Νταβούτογλου και τις επιδιώξεις του. Μια κυβέρνηση στην Αθήνα που δέχεται και εξευτελίζεται από τον κάθε Τόμσεν, μπορεί να υπερασπίσει τα εθνικά δίκαια;

Ο πρέσβης του Ισραήλ αναφέρθηκε ιδίως στην θέση του Ισραήλ πως το ζήτημα της Παλαιστίνης δεν είναι το μείζον, αλλά ο κίνδυνος που προέρχεται από τα πυρηνικά του Ιράν και την κατάσταση που επικρατεί εν γένει στην Μέση Ανατολή.

Ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος ήταν ιδιαίτερα σαφής και από τους λίγους (ίσως ο μόνος) που στάθηκε στον πολιτικό παράγοντα, δίνοντας..απαισιόδοξη οπτική..Αυτήν του "εφόσον έχουμε τέτοιους πολιτικούς, τί νομίζετε πως μπορούμε να κερδίσουμε;" , ενώ αναφέρθηκε στην ευρύτερη δυναμική της Ελλάδας στον χώρο. Αναφέρθηκε ως εξης :

-Τουλάχιστον πέντε κράτη στην περιοχή αντιμετωπίζουν υπαρξιακή κρίση. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα πέντε αυτά κράτη. Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να αποφύγουν επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς. Έχουμε συμφέρον να γίνουμε μέρος του προβλήματος που λέγεται Μέση Ανατολή; Είμαστε μικροί, ας μην γίνουμε και ανέντιμοι.
- Η ελληνοισραηλινή προσέγγιση έχει έναν ενθουσιώδη χαρακτήρα. Βεβαίως, εμείς θέλουμε φίλους. Το μεγάλο όφελος από την προσέγγιση αυτή είναι για το Ισραήλ, που είναι απομονωμένο, κυρίως διπλωματικά. Ελλάδα και Κύπρος προσφέρουν στο Ισραήλ αυτό που του λείπει: Στρατηγικό βάθος. Οφείλουμε όμως να αναζητήσουμε αντικειμενικές βάσεις σε αυτήν την προσέγγιση. Δεν γνωρίζουμε καθόλου για παράδειγμα τι λαμβάνει χώρα μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της άμυνας. Πρέπει να επιδιώξουμε ισορροπία στη σχέση αυτή.


Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου έκανε εκτενή αναφορά στο Κουρδικό θέμα και στους Κούρδους συγκεκριμένα..Από την ιστορική τους πορεία και την ουσιαστική τους εμφάνιση ήδη από την εποχή του..Θουκυδίδη στην περιοχή μέχρι την μάχη του Μάτζικερτ (1071 μ.Χ.), χάριν της οποίας οι Τούρκοι εμφανίσθηκαν στην περιοχή και στην οποία συνέβαλαν αποφασιστικά οι Κούρδοι..Οι Κούρδοι πάντα αποτελούσαν τμήμα της περιοχής και οι Τούρκοι τους προσηλύτισαν μέσω της θρησκείας τους, το Ισλάμ (την οποία φυσικά τους επέβαλαν). Αυτός ήταν και ο συνδετικός κρίκος Τουρκίας - Κουρδιστάν όλα τα επόμενα χρόνια. Το συστηματικό και διαρκώς επαναλαμβανόμενο λάθος των Κούρδων ήταν πως όποτε τους χρειάζονταν οι Τούρκοι, αυτοί συμμαχούσαν και πολεμούσαν στο πλευρό τους..Πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Κεμάλ, που προκειμένου να διώξει και να σφαγιάσει τους Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας χρησιμοποίησε τους Κούρδους (φυσικά τάσσοντάς τους ανεξαρτησία) με το κεντρικό σύνθημα : "Τούρκοι - Κούρδοι αδέρφια, πίστη στον Αλλάχ, να διώξουμε τους άπιστους"..Φυσικά, μεταπολεμικά, οι υποσχέσεις ξεχάστηκαν προς τους Κούρδους, οι οποίοι βίωσαν με την σειρά τους (όπως και στο παρελθόν) σειρά σφαγών από τους Τούρκους..

Οι Κούρδοι είναι γεωπολιτικά ιδιόμορφοι , καθώς εκτείνονται σε πάρα πολλά κράτη, όπως Τουρκία, Ιράκ, Ιράν..Οι Κούρδοι έχουν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και πρέπει να αναγνωρισθούν..Παρά τα γνωστά γεγονότα με τον Οτσαλάν, οι Κούρδοι όχι μόνο δεν σταμάτησαν, αλλά συνέχισαν τον ένοπλο αγώνα, για να φτάσουν σήμερα να είναι οιονεί ανεξάρτητο κράτος..
Ο Εμφιετζόγλου έκλεισε την ομιλία του (απ΄την οποία καταγράψαμε λίγα πράγματα, τα βασικά έστω) κάπως έτσι : "Του χρόνου θα φτιάξω την ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ του Κουρδιστάν", καταχειροκροτούμενος.

Ο διεθνολόγος και αναλυτής Αθανάσιος Δρούγος έκανε εκτενή αναφορά στα φλέγοντα ζητήματα της Μέσης Ανατολής..Ενδεικτικά :

- Το ανησυχητικό είναι πως σήμερα, μέρος της συριακής αντίστασης σχετίζεται με κύκλους της Αλ κάιντα. Μέσα στους 17.000 περίπου άνδρες του ''απελευθερωτικού συριακού στρατού'', υπάρχουν 700-800 τζιχαντιστές, και μέρος αυτών σχετίζεται με την Αλ Κάιντα.
- Πολλοί ΝΑΤΟικοί στρατηγοί εμφανίζονται κουρασμένοι από τους συνεχείς πολέμους, έξι με επτά χώρες της Συμμαχίας ετοιμάζονται για επέμβαση στη Συρία μετά τις αμερικανικές εκλογές. Εκτίμησή μου: Το καθεστώς Άσαντ θα αντέξει άλλους 6-8 μήνες.
- Πέριξ του Ιράν οι ΗΠΑ διατηρούν 42 στρατιωτικές βάσεις. Υπάρχει όμως και το θέμα του πως θα αντιδράσει το Ιράν σε περίπτωση πλήγματος.
- Η Ελλάδα στρατιωτικά είναι σε δύσκολη θέση. Πως θα υπερασπίσει την ΑΟΖ της αύριο, όταν δεν διαθέτει πιά ούτε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας; Και από την άλλη, χάνουμε και ευκαιρίες. Προ δύο ετών, το ΝΑΤΟ μας πρότεινε τη δημιουργία, επί ελληνικού εδάφους, Κέντρου Ενεργειακών Ζητημάτων. Αρνηθήκαμε, και το Κέντρο ιδρύθηκε τελικά  στην Λιθουανία.
- Το μείζον ερώτημα ως προς την εξέλιξη στο τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ είναι: Θα μας στηρίξει το Ισραήλ σε μια δύσκολη στιγμή, αν Ελλάδα και Κύπρος κινδυνέψουν ακόμη και με καταστροφή; Ή θα υπερασπίσει το Ισραήλ μόνο τα κοιτάσματα, τα δικά του συμφέροντα; Δεν είναι όλα μέλι-γάλα στη σχέση μας. Οι συμφωνίες που κάνουμε με το Ισραήλ καλύπτουν κάποια εθνικά μας συμφέροντα; Αν είναι μόνο να δίνουμε, δεν χρειάζεται. Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε το Ισραήλ, προσπαθώντας όμως παράλληλα να μην διαταράξουμε τη σχέση μας με τους Άραβες.

Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η παρέμβαση στο τέλος του ακροατή , Καθηγητή Κοινωνικών Επιστημών - τέως Πρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου, Βασίλη Φίλια ο οποίος αναφέρθηκε ιδίως σε 2 ζητήματα :
1. Ότι το Ιράκ, όταν επιτέθηκαν οι Αμερικανοί, σε καμία περίπτωση δεν είχε πυρηνικά, όπως κάποιοι ισχυρίζονταν /νται και
2. Τί ανταλλάγματα θα ζητήσει το Ισραήλ , σε περίπτωση που υπάρξει συμμαχία - συμφωνία με αυτό;;Ή με άλλα λόγια, τί θα δώσουμε και τί θα πάρουμε;;Μήπως..δεν μας συμφέρει καθόλου;;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου