Σελίδες

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Στάχτη στα μάτια του κόσμου η υπόθεση Λαυρεντιάδη;


Ισχυρή… οσμή «αποδιοπομπαίου τράγου» αναδύει τις τελευταίες ώρες η υπόθεση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αφού οι υποψίες που θέλουν τις αρχές να ενδιαφέρονται κυρίως για μια συμβολική επικοινωνιακή νίκη και μετά βλέπουμε, ενισχύονται… Ουδείς υποστηρίζει ότι είναι… αθώα περιστερά, ωστόσο, οι επισημάνσεις που γίνονται φαίνεται πως έχουν ουσία.

Όλο και περισσότεροι στην ελληνική αγορά θεωρούν ότι ο Λαυρεντιάδης είναι ένας ιδανικός υποψήφιος για μια απαραίτητη «θεατρική παράσταση» που θα βοηθήσει στη δημιουργία της εντύπωσης ότι ο πολιτικός κόσμος συμμορφώθηκε και κάτι κάνει επιτέλους για την πάταξη της διαφθοράς. Την υπόθεση την παρομοιάζουν με αυτή του Άκη Τσοχατζόπουλου που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά:
Αμφότεροι δεν θα μείνουν και για πολλά χρόνια στη φυλακή, ο ένας λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει (Λ.Λ.) και ο άλλος λόγω ηλικίας, ενώ η απόδειξη όσων έχουν αποκαλυφθεί στην περίπτωση του Άκη δεν βαραίνει τον πρώην υπουργό, αλλά τις εισαγγελικές αρχές και η πρόοδος που έχει συντελεστεί, σύμφωνα με γνωρίζοντες, δεν εντυπωσιάζει…

Αμφότεροι είναι πρόσωπα «υψηλού συμβολισμού»: Ο Λαυρεντιάδης υπερ-προβεβλημένος επιχειρηματίας με πάρα πολλά χρήματα και κοινωνική παρουσία, οπότε η συγκέντρωση των φώτων της δημοσιότητας στο πρόσωπό του βοηθάει τα παραδοσιακά «τζάκια» της ελληνικής κοινωνίας να παραμένουν στο παρασκήνιο…
Ο δε Άκης Τσοχατζόπουλος θεωρείται το κομβικό πρόσωπο στις υποθέσεις διαφθοράς γύρω από τους εξοπλισμούς λόγω του ότι αυτός ήταν που υλοποίησε το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα μέχρι τα Ίμια. Θεωρούμενος ως «καμένο χαρτί» από πολιτικής απόψεως, η «θυσία» του βοηθάει να περάσουν απαρατήρητοι σειρά άλλων υπουργών που διαχειρίστηκαν εξοπλιστικά συμβόλαια, τα ίδια ή και άλλα και όλο κάτι ακουγόταν δεξιά-αριστερά στην «πιάτσα», παραμένουν ωστόσο ασύλληπτοι από τις αρχές.
Επίσης, σύμφωνα με έμπειρους πολιτικούς παρατηρητές, στο πρόσωπό του χτυπιέται και η μη δημοφιλής τάξη των πολιτικών και των ειδικών που προβάλλουν την ανάγκη άσκηση πολιτικής αποτροπής απέναντι στην Τουρκία, όχι αυτό το ασυνάρτητο συνονθύλευμα που δίνει κυρίως έμφαση στον κατευνασμό των γειτόνων με τη βολική αιτιολογία πως έτσι διατηρείται η ειρήνη…
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επιστολή του Λαυρεντιάδη που έγινε γνωστή και αναφέρεται στη σύλληψη και κράτησή του:
1) Επέστρεψα στη χώρα μου αμέσως μετά την κίνηση της ποινικής διαδικασίας σε βάρος μου προκειμένου να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση της δικαιοσύνης. Εμφανίστηκα πάντοτε, όπου και όποτε τούτο μου ζητήθηκε ενώπιον των δικαστικών αρχών, ενώ είμαι γνωστής διαμονής και ουδέποτε επιχείρησα να διαφύγω στο εξωτερικό.
2) Τα προβλήματα υγείας μου αγνοήθηκαν προκλητικά. Καθιστώ υπεύθυνη την δικαιοσύνη για οτιδήποτε μου συμβεί.
3) Η παρούσα ποινική διαδικασία σε βάρος μου στηρίχτηκε σε ένα διάτρητο, αντιφατικό και εντελώς προκατειλημμένο πόρισμα ελέγχου που συντάχθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για κλασική περίπτωση δυσμενούς επιλεκτικής μεταχείρισης. Πολύ πριν μου απαγγελθεί ποινική κατηγορία είχα επιστήσει με ειδική οικονομοτεχνική πραγματογνωμοσύνη την προσοχή της δικαιοσύνης στα κραυγαλέα σφάλματα του πορίσματος. Αγνοήθηκε παντελώς.
4) Δεν τηρήθηκε καθόσον αφορά το πρόσωπό μου η δικονομική τάξη και καταστρατηγήθηκε κάθε δικονομικό δικαίωμά μου. Αρνήθηκα να συμπράξω σε αυτό.
5) Λυπάμαι τους χιλιάδες εργαζόμενους που θα μείνουν τώρα χωρίς δουλειά και αναρωτιέμαι για ποιον λόγο, σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα στιγμή, δεν θέλουν κάποιοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα 160 εκατομμύρια ευρώ που έχω δηλώσει από τον Ιούλιο ότι θέλω να καταβάλλω.
Και η δικαιολογία ότι μπορεί το ποσό να είναι πολύ μεγαλύτερο, προφανώς δεν επαρκεί. Ας πάρουν αυτά πρώτα και στη συνέχεια κοιτάζουμε και όλα τα υπόλοιπα.

defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου