Σελίδες

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Στα δύο η Τουρκία για «Εργκενεκόν»


Επειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια «ανταλλαγής πυρών» στις δικαστικές αίθουσες και συνολικά 270 ακροάσεις, η εκδίκαση της υπόθεσης «Εργκενεκόν» επρόκειτο να ολοκληρωθεί χθες με την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας, μία αγόρευση η οποία τελικώς δεν έγινε λόγω του χάους εντός και εκτός της αίθουσας.

Απολύτως ενδεικτική της «εμφυλιοπολεμικής» πάλης μεταξύ κοσμικών και ισλαμιστών, μιας πάλης που εκτυλίσσεται με αυξημένη ένταση τα τελευταία χρόνια στη γείτονα χώρα, η εν λόγω υπόθεση έμελλε να φέρει στο φως τον βαθύ διχασμό που ελλοχεύει κάτω από την κατά τα άλλα κραταιά εικόνα της κυβέρνησης Ερντογάν, και να δώσει τροφή σε όσους συνεχίζουν να κάνουν λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας στην Τουρκία.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της εν λόγω υπόθεσης, 275 επιφανείς Τούρκοι (ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και πρώην στρατιωτικοί, μεταξύ αυτών και ο άλλοτε αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπούγ) κατηγορούνται πως είχαν προχωρήσει στη σύσταση μιας «υπερ-εθνικιστικής σκιώδους οργάνωσης» ονόματι «Εργκενεκόν» η οποία φέρεται να ενορχήστρωσε σωρεία τρομοκρατικών χτυπημάτων (δολοφονιών, βομβιστικών επιθέσεων) και να συνωμοτούσε με στόχο τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Για τους επικριτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η συγκεκριμένη δίκη αποτελεί επίθεση ενάντια στις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις της χώρας και απόπειρα φίμωσης των πολιτικών αντιπάλων του ισλαμικού AKP, το οποίο επιπλέον κατηγορείται πως ελέγχει το δικαστικό σώμα και πως υπονομεύει τον κοσμικό χαρακτήρα της τουρκικής δημοκρατίας, όπως αυτή ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1923.

Οργή
Σε αυτό το πλαίσιο, μερικές χιλιάδες εξαγριωμένοι οπαδοί της τουρκικής αντιπολίτευσης (κυρίως του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP και του Εργατικού Κόμματος ΙP) συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το δικαστήριο των φυλακών της Σηλυβρίας κοντά στην Κωνσταντινούπολη και προσπάθησαν να εισβάλουν στην αίθουσα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία, από την πλευρά της, δεν δίστασε να κάνει χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να απωθήσει τους διαδηλωτές.

Κραδαίνοντας φωτογραφίες του Κεμάλ Ατατούρκ και φωνάζοντας συνθήματα όπως το «η Τουρκία είναι και θα παραμείνει κοσμική», οι συγκεντρωμένοι αποπειράθηκαν να σπάσουν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι αρχές.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ένταση μεταφερόταν και μέσα στην αίθουσα με τη διαδικασία να διακόπτεται αρκετές φορές, το κοινό να απομακρύνεται, τους δικηγόρους να ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες και τους κατηγορούμενους απόστρατους στρατηγούς Ιλκέρ Μπασμπούγ, Χουρσίτ Τολόν και Χασάν Ιγκσίζ να αποχωρούν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Στο εδώλιο στρατηγοί και βαθύ κράτος
Η υπόθεση Εργκενεκόν πρωτοάνοιξε τον Ιούνιο του 2007, τέσσερα χρόνια μετά την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία, όταν οι Αρχές εντόπισαν 27 χειροβομβίδες σε οικία στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ανήκε στον απόστρατο Οκτάι Γιλντιρίμ. Εως το καλοκαίρι του 2008 είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε 86 υπόπτους (μεταξύ αυτών στον απόστρατο στρατηγό Βελί Κιουτσούκ και στον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Ντογού Περιντσέκ).Το 2009, στη μακρά λίστα με τους υπόπτους έμελλε να προστεθούν άλλα 56 άτομα (μεταξύ αυτών και ο Μουσταφά Μπαλμπάι, δημοσιογράφος της κεμαλικής εφημερίδας Cumhuriyet). Ωστόσο, η υπόθεση μπήκε σε μια νέα, ακόμη σκληρότερη φάση τον Ιανουάριο του 2012, οπότε συνελήφθη και προφυλακίστηκε ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού, Ιλκέρ Μπασμπούγ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου