Σελίδες

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ποια Τρωαδίτισσα γυναίκα σταύρωσαν οι αρχαίοι;


Το θέμα της πυρπόλησης των πλοίων
Το θέμα της πυρπόλησης των πλοίων, για να δικαιολογηθεί πώς βρέθηκαν οι Έλληνες αρχηγοί της τρωικής εκστρατείας εγκατεστημένοι μακριά από τις πατρίδες τους, το συναντήσαμε στις παραδόσεις του Φιλοκτήτη, του Πρωτεσίλαου και του Επειού. Έχουμε όμως και άλλα
παραδείγματα:
α) Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Σηταία είναι γνωστή μία από τις Τρωαδίτισσες σκλάβες που αιχμαλώτισαν οι Αχαιοί κατά την άλωση της Τροίας. Ο Λυκόφρονας γράφει ότι τα πλοία που τις μετέφεραν στην Ελλάδα παρασύρθηκαν από θύελλες και εξώκειλαν στις ακτές της Ιταλίας, στις εκβολές του Κράθη ποταμού, κοντά στη Σύβαρη του Βρούττιου, εκεί όπου αργότερα κτίσθηκε η πόλη Σύβαρις. Εκεί η Σηταία έπεισε τις άλλες αιχμάλωτες να κάψουν τα πλοία, ώστε να μη φθάσουν ποτέ στην Ελλάδα, όπου θα γίνονταν δούλες των συζύγων των νικητών τους. Για τιμωρία οι Αχαιοί τη σταύρωσαν πάνω σ ένα βράχο για να την σπαράξουν τα αγριοπούλια. Από τότε ο βράχος ειπώθηκε Σηταίο.
β) Οι Αχαιοί - από ποια περιοχή δεν ξέρουμε, ούτε ο αρχηγός τους κατονομάζεται -, καθώς παραπλέουν τον Μαλέα, παρασύρονται από μια θύελλα, χάνουν το δρόμο και, αφού παράδειραν στα πέλαγα, όταν πια κόντευε να μπει ο χειμώνας, ρίχνονται στο Λάτιο της δυτικής Ιταλίας. Αποφασίζουν λοιπόν να ξεχειμωνιάσουν εκεί και, μόλις μπει η άνοιξη, να γυρίσουν με το καλό στην Ελλάδα. Οι Τρωαδίτισσες όμως, ξέροντας πόσο βαριά σκλαβιά τις περίμενε εκεί, καίνε τα καράβια και τους υποχρεώνουν να εγκατασταθούν μόνιμα στο Λάτιο!..
ΠΗΓΗ: Ελληνική Μυθολογία, Εκδοτική Αθηνών
Από την ιστοσελίδα του κ. Άγγελου Σακκέτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου