Σελίδες

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Στο στόχαστρο της Άγκυρας νησίδες στα Δωδεκάνησα


Συντηρείται το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη Σαμαρά στην γείτονα. Η στρατηγική της μεθοδικής αμφισβήτησης κατοιμένων Ελληνικών νησίδων στα Δωδεκάνησα καλά κρατεί, προσθέτοντας ακόμα ένα επεισόδιο στο κακόγουστο αυτό σήριαλ. Αυτή την φορά την αφορμή έδωσε η διακυρηγμένη πρόθεση ομάδας Ελλήνων ιδιωτών να υψώσουν Ελληνικές σημαίες σε σειρά βραχονησίδων στο Ανατολικό Αιγαίο.

 Όπως ήταν αναμενόμενο, οι απέναντι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και έτσι βουλευτές της αντιπολίτευσης βρήκαν την ευκαιρία να αμφισβητήσουν για ακόμα μια φορά την Ελληνικότητα συγκεκριμένων νησίδων, εκτοξεύοντας κατηγορίες κατά της "χρεωκοπημένης Ελλάδας η οποία προσπαθεί να πουλήσει αμφισβητούμενη νησιά λόγω οικονομικής κρίσης".

Πιο συγκεκριμένα η βουλευτής Προύσας του αντιπολιτευόμενου CHP, Σενα Καλελί κατέθεσε μια ερώτηση-πάσα προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ Ναταβούτογλου, ερωτώντας αν οι εν λόγω νησίδες στις οποίες -κατ'αυτήν- υψώσαν σημαίες Έλληνες στρατιώτες, είναι αμφιλεγόμενης κυριαρχίας, αν η τοποθέτηση σημαιών είναι παράνομη, τι μέτρα παίρνει η Τουρκία για να αποτρέψει τέτοιες κινήσεις, και αν αυτές αποσκοπούν τελικά στην κατοχύρωση δικαιωμάτων με σκοπό την πώληση των νησίδων για οικονομικούς λόγους ελέω...κρίσης.

Στην συνέχεια αμφισβήτησε ευθέως την κυριαρχία μιας σειράς Ελληνικών νησίδων, κατονομάζοντας το Φαρμακονήσι, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, τους Φούρνους, την Ψέριμο, την Καλόλιμνο, την νησίδα Γυαλί βορείως της Νισύρου, τα ακατοίκητα Λέβιθα και Κίναρο, χρησιμοποιώντας τις τουρκικές ονομασίες οι οποίες συχνά αποτελούν νεολογισμούς. 

 Στο παρελθόν και άλλοι "αστέρες" της τουρκικής πολιτικής σκηνής, όπως ο πρόεδρος του ακροδεξιού Demokrat Parti (μτφ..Δημοκρατικό Κόμμα) Ναμίκ Τάν, και o απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ (υψηλόβαθμο στέλεχος του DP) είχαν αμφισβητήσει με δηλώσεις τους την ελληνικότητα Φαρμακονησίου/Αγαθονησίου και Αρκιών. Μάλιστα ο δεύτερος επιχείρησε πρόπερσι να αποβιβασθεί στο Φαρμακονήσι, όπου τον...υποδέχτηκε η φρουρά της νήσου (1,2,3,4).




Χάρτης της ευρύτερης περιοχής, σημειωμένες οι νησίδες στο στόχαστρο της Άγκυρας.

Από τον θίασο αυτό δεν θα μπορούσε να λείψει και το κόμμα των γκρίζων λύκων (ΜΗΡ), το οποίο μέσω του βουλευτή Ερκάν Ακτσάι, κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση (2/12) ότι«αποδέχεται πράξεις κυριαρχίας, όπως τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων Τούρκων επισκεπτών, που γίνονται από την ελληνική διοίκηση σε νησίδες, όπως το Φαρμακονήσι και το Γαϊδουρονήσι». Ο τούρκος βουλευτής μάλιστα ισχυρίστηκε ότι οι νησίδες αυτές «είναι τουρκικά εδάφη από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή».(1) Απαντώντας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πώς «υπάρχουν προβλήματα συνδεόμενα με την κυριαρχία ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων»....



Ο Ουμίτ Γιαλίμ ώς άλλος Σουλειμάν εκστρατεύει εναντίον του Φαρμακονησίου.
Οι νησίδες της ευρύτερης περιοχής έχουν τεθεί στο στόχαστρο του κύριου φορέα άσκησης στρατιωτικής πίεσης στην χώρα μας εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι, τα αεροσκάφη της ΤΗΚ πραγματοποιούν συχνά μπαράζ υπερπτήσεων σε Φαρμακονήσι/Αγαθονήσι/Φούρνους καθ'οδόν προς το Κεντρικό Αιγαίο όπου και τα υποδέχονται οι αναχαιτιστές της ΠΑ. Ενδεικτικά δε, να αναφέρουμε ότι οι υπερπτήσεις εθνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά το 2009 έφτασαν τις 51, το 2010 τις 20 και το 2011 τις 4. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούσαν νησιά και νησίδες της συγκεκριμένης περιοχής. Το 2009 δε, οι προκλήσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο καθώς αεροσκάφη της ΤΗΚ πραγματοποίησαν εικονική προσβολή σε στρατιωτικό φυλάκιο του Φαρμακονησίου (1), ενώ παρόμοια πρόκληση επαναλήφθηκε το 2010 στο γειτονικό Αγαθονήσι (1).

Οι λεονταρισμοί των ανεγκέφαλων πιλότων της ΤΗΚ όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς κατά καιρούς επιχειρούν να παρενοχλήσουν ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού (1), καθώς και του Λιμενικού Σώματος (1) τα οποία πραγματοποιούν περιπολίες κατά της λαθρομετανάστευσης επί του άξονα Φαρμακονησίου-Αγαθονησίου (1,2,3). Παραμονή πρωτοχρονιάς του 2009, σε απάντηση των τουρκικών προκλήσεων, ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Γράψας επισκέψτηκε την φρουρά Αγαθονησίου με ε/π CH-47 Chinook. Την επομένη το τουρκικό γενικό επιτελείο με ανακοίνωση του κατήγγειλε την πτήση γιατί "παραβιάσε τον τουρκικό εναέριο χώρο άνωθεν της νήσου Bulamac" (Φαρμακονήσι τουρκιστί).. Η επίσκεψη του Προέδρου Παπούλια στο Αγαθονήσι λίγες ημέρες αργότερα, για την εορτή των Θεοφανείων, προκάλεσε επίσημο διάβημα του τουρκικού ΥΠΕΞ, γιατί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισκέφθηκε έδαφος "μη ελληνικό" και μάλιστα χωρίς την έγκριση της Τουρκίας...



Θεοφάνεια 2009 - Επίσκεψη Παπούλια στους ακρίτες του Αγαθονησίου

Είναι προφανές ότι οι κατευθυνόμενες ενέργειες Τούρκων βουλευτών, καθώς και οι παράνομες ενέργειες των ΤΕΔ στα Δωδεκάνησα γίνονται βάση συγκεκριμένων σχεδιασμών, και χρήζουν προσεκτικής παρακολούθησης από την Ελληνική πλευρά. Η αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας στο Αιγαίο πέρασε από τον χειμώνα του 2008 σε νέα φάση, εγκαινιάζοντας την έμπρακτη αμφισβήτηση του καθεστώτος κατοικημένων νησίδων του Αιγαίου, αφού προηγουμένως είχε επιτύχει την καταγραφή των ελληνικών βραχονησίδων ως γκρίζων ζωνών. Η διαφαινόμενη αύξηση της έντασης τους προσεχείς μήνες λόγω ΑΟΖ επιβάλει επαγρύπνηση και ψυχραιμία.
enkripto.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου