Σελίδες

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Διευκολύνσεις θέλουν οι Ρώσοι στην Κύπρο..

Η Ρωσία ζήτησε στρατιωτικές διευκολύνσεις από την κυπριακή κυβέρνηση. Οι σχετικές διατυπώσεις έγιναν στη διάρκεια των προχθεσινών συνομιλιών του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, στο περιθώριο του 17ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη. Ρωσικές διπλωματικές πηγές αποκαλύπτουν ότι η Μόσχα υπέβαλε στη Λευκωσία εξειδικευμένο αίτημα παροχής σειράς στρατιωτικών διευκολύνσεων. Πρώτο και κύριο στις ρωσικές προτάσεις, ο ελλιμενισμός και ανεφοδιασμός ρωσικών πλοίων. Και κατά δεύτερο, δυνατότητες αναλόγου περιεχομένου στη βάση ''Ανδρέας Παπανδρέου'' στην Πάφο. Η Λευκωσία, αντίθετα προς όσα έγιναν πρόσφατα με το ''πάγωμα'' των ρωσο-κυπριακών σχέσεων (επίσκεψη Σαρρή στη Μόσχα, τορπιλισμός κάθε σημείου επαφής κοκ), φέρεται να διερευνά το αίτημα.

Ο υπουργός άμυνας Φ. Φωτίου, δήλωσε ότι πιθανές στρατιωτικές διευκολύνσεις προς τη Μόσχα δεν σχετίζονται επ' ουδενί με ανταλλάγματα, σχετιζόμενα με την αποπληρωμή του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δις προς την Κύπρο: «Το ζήτημα των διευκολύνσεων προς τον ρωσικό πολεμικό στόλο και πιθανώς την αεροπορία, ετέθη προς τους υπουργούς άμυνας και εξωτερικών της Κύπρου. Διευκολύνσεις στα λιμάνια μπορούν να δίνονται στους Ρώσους, εξ' άλλου δίνονται και σε άλλες χώρες. Και στις ΗΠΑ δίνουμε τέτοιες διευκολύνσεις, και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, το Ισραήλ. Διερευνούμε, επίσης, το ενδεχόμενο αν θα
μπορούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις, να δίνονται τέτοιες διευκολύνσεις και στην αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου», είπε μεταξύ άλλων ο Κύπριος υπουργός άμυνας.

Θυμίζουμε πως χρήση της βάσης ''Ανδρέας Παπανδρέου'' στην Πάφο, μέχρι σήμερα γίνεται μόνο από τη γαλλική πολεμική αεροπορία, μετά από σχετική συμφωνία που υπογράφηκε το 2007, και τα τελευταία δύο χρόνια και από τους Ισραηλινούς. Η ρωσική πρόταση έρχεται σε μια καμπή κρίσιμη, όπου οι σχέσεις Ελλάδος και Κύπρου με τη Ρωσία παραμένουν, από εποχής Γ. Παπανδρέου στην κατάψυξη. Βεβαίως, από την πρώτη θετική ανταπόκριση της Λευκωσίας μέχρι να υπάρξει χειροπιαστή αμυντική συνεργασία  τα πράγματα έχουν δρόμο, και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πιθανές πιέσεις, κυρίως από το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον προς τη Λευκωσία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου