Σελίδες

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Η καλλιέργεια βοτάνων και φαρμακευτικών φυτών, τομέας με ανάπτυξη!

Της Λένας Κισσάβου
ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ
Ρίγανη, γλυκάνισος, λεβάντα, φασκόμηλο…, είναι μερικά από τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά που καλλιεργούνται στον νομό Λάρισας, εντατικά τα τελευταία τρία χρόνια, με χαρακτηριστικό όλων αυτών τη σταδιακά αυξανόμενη παραγωγή τους.
Άνθρωποι που πίστεψαν σε νέου είδους καλλιέργειες στον αγροτικό τομέα, τόλμησαν τη διαφορά και δεν διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους, καθώς η διάθεση των προϊόντων τους είναι εξασφαλισμένη και πορεύονται σε μια αναπτυξιακή πορεία, με μέλλον.
Εμπορικές επιχειρήσεις, φαρμακοβιομηχανία και βιομηχανία καλλυντικών, είναι οι αγοραστές τους, ενώ ειδικά στον νομό Λάρισας ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγής αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, εξάγεται σε Ιταλία και Γερμανία.
Το ενδιαφέρον διαπιστώνεται να αυξάνεται συνεχώς και κρίνεται ότι ο αριθμός των καλλιεργειών και των στρεμμάτων τους, θα ήταν σήμερα μεγαλύτερος στο νομό μας, αν δεν είχε «μπλοκάρει» από το 2011 (που προκηρύχτηκε), το επιδοτούμενο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Καθώς, σύμφωνα με τις αιτήσεις ενδιαφερομένων που είχαν κατατεθεί τότε, για ένταξη στο πρόγραμμα- από τον Νοέμβριο του 2011- διαπιστώνεται ότι αρκετές αφορούν και σε καλλιέργειες βοτάνων, που αναμένουν ακόμη την έγκριση μέσα στα συρτάρια του Υπουργείου.

Η σημερινή πραγματικότητα των καλλιεργειών που υπάρχουν στον Νομό Λάρισας, καταγράφεται στα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Λάρισας και συγκεκριμένα η υπεύθυνη του τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, κ. Νικολέτα Μπότη, μας πληροφορεί ότι υπάρχουν οι ακόλουθες καλλιεργούμενες εκτάσεις: Ρίγανη: 265 στρέμματα, γλυκάνισος: 40,6 στρ., ιπποφαές: 9 στρέμμ., λεβάντα: 4 στρέμμ., φασκόμηλο: 2,6 στρέμμ. και τσάι βουνού: 30 στρέμματα.
Οι περισσότερες καλλιέργειες βοτάνων υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, ενώ επίσης καταγράφονται σε Ανατολή Αγιάς, Τύρναβο κ.ά.
Η κ. Μπότη υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη ποσότητα της παραγωγής των εν λόγω βοτάνων, εκτός του γλυκάνισου που χρησιμοποιείται εγχώρια (π.χ. για το τσίπουρο), διατίθεται σε εταιρίες της Ιταλίας και της Γερμανίας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν στον νομό μας μεταποιητικές μονάδες, για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των προϊόντων, που θα μπορούσε να αποφέρει μεγαλύτερη ανάπτυξη, περισσότερα κέρδη και θέσεις εργασίας.
Άλλωστε η πρωτογενής παραγωγή βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της στάδια και πιθανόν στο μέλλον να ωριμάσει μια τέτοια ιδέα, (συσκευασίας/απόσταξης και παραγωγής αιθέριων ελαίων).
Γενικότερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καλλιεργούνται επίσης και διατίθενται κυρίως στο εξωτερικό, καλέντουλα, ταραξάκο, χαμομήλι, μάραθος κ.α.
Στο σύνολό τους, με καταγραφή του 2011, υπάρχουν στη χώρα μας 18.066,44 στρέμματα καλλιέργειας αρωματικών φαρμακευτικών φυτών.
Σύμφωνα με έρευνες, στη χώρα μας, έχουν καταγραφεί περί τα 600 είδη αρωµατικών-φαρμακευτικών φυτών, με τα σημαντικότερα εξ αυτών και τα πιο γνωστά τη ρίγανη, τον κρόκο, το µαστιχόδενδρο, το βασιλικό, τον γλυκάνισο, το δίκταµο, το µάραθο, τη µέντα, το τσάι του βουνού, το δενδρολίβανο, το θυµάρι, τη λεβάντα και το φασκόµηλο.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών Θεσσαλίας, από τους πρωτοπόρους στην εφαρμογή της βιοκαλλιέργειας στο Νομό Λάρισας, κ. Φώτης Τσιαγγάλης (πτυχιούχος του τμήματος Διαχείρισης Αγροτικού Περιβάλλοντος και φυσικών πόρων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), για τα αρωματικά φυτά παρατηρεί ότι ξεκίνησαν δειλά τα τελευταία χρόνια οι πρώτες πειραματικές καλλιέργειες βοτάνων στο νομό μας, σε μικρή έκταση, ενώ διερευνάται η ανάπτυξή τους, σε μεγαλύτερης έκτασης καλλιέργειας, η οποία όμως θα εξαρτηθεί από την εξασφάλιση διάθεσης του προϊόντος. Ανάφερε δε ότι είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από φαρμακευτικές εταιρίες και εταιρίες παρασκευής καλλυντικών και αναμφίβολα αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την ανάπτυξη αυτού του είδους καλλιεργειών.
http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=22&aid=52626#.Uad2A9Lwnpx
http://www.enromiosini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου