Σελίδες

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ομάδα Ευρωπαίων φοιτητών ξεσκεπάζει τις μεγάλες εταιρείες του ίντερνετ για διασυνδέσεις και παροχή πληροφοριών στην NSA

Μια ευρωπαϊκή ομάδα φοιτητών γνωστή ως Ευρώπη-v-Facebook (EVF) έχει καταθέσει επίσημες καταγγελίες κατά των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ για  συνεργασία με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA)  έτσι ώστε να συλλέγουν κρυφά δεδομένα σχετικά με τους Ευρωπαίους.

The Daily Sheeple
Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

Η ομάδα αναφέρεται ειδικά στο πρόγραμμα PRISM  της NSA  στην ανακοίνωσή της και δήλωσε ότι οι καταγγελίες τους σχετίζονται με τις ευρωπαϊκές θυγατρικές των αμερικανικών γιγάντων του Διαδικτύου οι οποίες συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση  , σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές.

Οι καταγγελίες κατατέθηκαν από την EVF στην Ιρλανδία κατά του  Facebook  και  της Apple , στο Λουξεμβούργο, κατά  Skype  και  Microsoft  και στη Γερμανία κατά του Yahoo .

Καταγγελίες κατά της Google και του YouTube αναμένονται, αλλά δεν μπορούσαν να κατατεθούν άμεσα, επειδή δεν χρησιμοποιούν ευρωπαϊκούς μεσάζοντες. Αντ 'αυτού, η ομάδα θα πρέπει να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία.

Δεδομένου ότι οι θυγατρικές εταιρείες εδρεύουν στην ΕΕ, η ομάδα υποστηρίζει ότι υπόκεινται σε νομοθεσία της ΕΕ περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

«Αν μια ευρωπαϊκή θυγατρική στέλνει τα δεδομένα των χρηστών στην αμερικανική μητρική εταιρεία, αυτό θεωρείται «εξαγωγή» των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», εξήγησε η ομάδα σε  σχετική ανακοίνωση. «Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, η εξαγωγή των δεδομένων επιτρέπεται μόνον εάν η ευρωπαϊκή θυγατρική εταιρία μπορεί να διασφαλίσει ένα «επαρκές επίπεδο προστασίας στην ξένη χώρα.»

Η ομάδα δήλωσε ότι μετά την  έκθεση του προγράμματος PRISM , είναι αδύνατο να είναι βέβαιοι ότι οι εταιρείες διατηρούν ένα «επαρκές επίπεδο προστασίας.»

"Δεν μπορεί να υπάρξει σε καμία περίπτωση ένα επαρκές επίπεδο προστασίας, εφόσον συνεργάζονται με την NSA για την άλλη άκρη της γραμμής» δήλωσε ο Max Schrems, EVF ομιλητής, σύμφωνα με  το CNET.

«Αυτή τη στιγμή η εξαγωγή των δεδομένων στις ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρηθεί ως παράνομη, αν οι εμπλεκόμενες εταιρείες δεν μπορούν να ανατρέψουν τις εκθέσεις σχετικά με το πρόγραμμα PRISM," πρόσθεσε ο Schrems.

Ενώ μερικές από τις μεγάλες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην έρευνα έχουν επιβεβαιώσει ότι έχουν  λάβει αιτήματα για δεδομένα από την κυβέρνηση, αλλά έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα PRISM.

Οι καταγγελίες που υποβάλλονται από την EVF υποστηρίζονται από το 2006, όπως  "SWIFT" περίπτωση  κατά την οποία οι αρχές της ΕΕ περί προστασίας των δεδομένων έκριναν ότι η μαζική μεταφορά των δεδομένων στις ΗΠΑ παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο.

Η EVF επιδιώκει οι αρχές προστασίας δεδομένων στη Γερμανία, την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο να αποφασίσουν εάν είναι νόμιμη για τις ευρωπαϊκές θυγατρικές των αμερικανικών εταιρειών η "μαζική μεταφορά" δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών, δηλαδή, την NSA.
"Θέλουμε μια σαφή δήλωση από τις αρχές, αν μια ευρωπαϊκή εταιρεία μπορεί απλά να δώσει σε ξένες μυστικές υπηρεσίες πρόσβαση στα δεδομένα των πελατών της," ανέφερε η ομάδα.


Προσέθεσαν ότι, αν οι αρχές αποφασίσουν ότι είναι, στην πραγματικότητα, νόμιμο να το πράξει, μια αλλαγή στο νόμο μπορεί να απαιτηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου