Σελίδες

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΡΟΜΠΟΤ ΤΟΥ ΑΠΘ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ!

Σημαντική διάκριση απέσπασε ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, καθώς κατέκτησε τη δεύτερη θέση, μεταξύ είκοσι ερευνητικών ομάδων από όλον τον κόσμο, σε διαγωνισμό ρομποτικής.

Συγκεκριμένα, η ομάδα «Pandora» συμμετείχε στον παγκόσμιο διαγωνισμό «RobocupRescue 2013», στην κατηγορία αυτόνομων ρομποτικών οχημάτων με το ρομποτικό όχημα που έχει εξελίξει για την ανίχνευση και διάσωση θυμάτων καταστροφών.

Οι είκοσι ομάδες διαγωνίστηκαν με τα ρομποτικά τους οχήματα για τέσσερις ημέρες σε διάφορες πίστες, υπό συνθήκες πραγματικής καταστροφής. Στον τελικό της κατηγορίας καλύτερου αυτόνομου οχήματος η ομάδα «Pandora» ήρθε δεύτερη, πίσω από την ομάδα «Hector» του πανεπιστημίου του Darmstadt.

«Δεν γνωρίζουμε από πριν την πίστα που θα διαγωνιστούμε και πρέπει να κινηθεί το όχημα στον κατεστραμμένο χώρο να βρει διαδρόμους και να αναγνωρίσει εάν και πού υπάρχουν θύματα. Το πρώτο που γίνεται είναι η χαρτογράφηση, με κάτοψη και τρισδιάστατη αναπαράσταση για να ανοίξουν οι διάδρομοι και στη συνέχεια να βρεθούν τα θύματα» λέει ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Ανδρέας Συμεωνίδης.

Το ρομποτικό όχημα «Pandora» ενσωματώνει αισθητήρια όργανα για τον προσδιορισμό της θέσης του οχήματος στο χώρο (αισθητήρες υπερήχων, ηλεκτρονική πυξίδα, σύστημα για τον υπολογισμό της κλίσης του οχήματος και laser scanner), καθώς και αισθητήρια όργανα υπεύθυνα για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση ενός θύματος (αισθητήρες θερμοκρασίας, μετρητές CO2, μικρόφωνα και κάμερα στην κεφαλή του βραχίονα).

«Είναι αυτόνομο όχημα που σημαίνει ότι μπορεί να κινείται χωρίς τη βοήθεια GPS, WI-FI και χωρίς τηλεκατεύθυνση. Μόνο του δημιουργεί την χαρτογράφηση και την αναγνώριση και αυτό είναι σημαντικό γιατί σε κλειστούς χώρους, ή σε χώρους που δεν υπάρχει δικτύωση είναι σε θέση να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια» προσθέτει ο καθηγητής σε σχετικό άρθρο στο on-news.

Η ερευνητική ομάδα ρομποτικής PANDORA συστάθηκε το 2005 και σήμερα απαρτίζεται από 5 μέλη ΔΕΠ του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, καθώς και από 22 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου