Σελίδες

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Το ίδιο ασφαλή τα «φυσικά» και «τεχνητά» γλυκαντικά...‏

...σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες στο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο Διατροφής

Στο 20ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στη Γρανάδα της Ισπανίας, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι απολύτως ασφαλή ενώ, όπως τονίστηκε  τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα «φυσικά», όσον αφορά στην ασφάλειά τους.  

Συγκεκριμένα, ο Επίτιμος Καθηγητής Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Southampton, Andrew Renwick διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν είναι ασφαλή τονίζοντας ότι είναι «τα πιο εκτενώς μελετημένα πρόσθετα τροφίμων στην αλυσίδα τροφίμων».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πεποίθηση ότι το γλυκαντικό που προέρχεται από το φυτό στέβια είναι ασφαλές επειδή είναι «φυσικό» και διευκρίνισε ότι: «Ναι, είναι ασφαλές, αλλά όχι επειδή είναι «φυσικό» αλλά επειδή περνάει την ίδια ακριβώς διαδικασία αξιολόγησης για την ασφάλειά του με τις υπόλοιπες γλυκαντικές ύλες. Σύμφωνα άλλωστε με τον Καθηγητή, πολλά τεχνητά συστατικά μπορεί να είναι το ίδιο ασφαλή με τα φυσικά, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα ορισμένα από τα πιο «τοξικά» συστατικά που γνωρίζει ο άνθρωπος προέρχονται από... φυτά!

 Καταρρίπτονται οι μύθοι για την ασπαρτάμη

Το σύμπερασμα του καθηγητή Renwick ενισχύεται και από πρόσφατη ευρύτατη μελέτη-ανασκόπηση ομάδας Ιταλών επιστημόνων, η οποία αξιολόγησε τα ευρήματα όλων των δημοσιευμένων επιδημιολογικών ερευνών της περιόδου 1990-2012 και κατέληξε ότι  δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, και κυρίως η ασπαρτάμη, συνδέονται με ανεπιθύμητα αποτελέσματα στην υγεία, όπως ο καρκίνος, ο πρόωρος τοκετός ή τα αγγειακά επεισόδια

Η επιστημονική ομάδα της εν λόγω μελέτης, απαρτιζόμενη από τους Marina Marinovich, Corrado L. Galli, Cristina Bosetti, Silvano Gallus, Carlo La Vecchia, αφού εξέτασε τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, δεν άφησε κανένα περιθώριο σύνδεσης των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών και κυρίως της ασπαρτάμης με καρκινογόνο δράση σε ανθρώπους.

Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι ότι «τα επιστημονικά δεδομένα για τις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες  -και ειδικότερα για  την ασπαρτάμη- δεν υποστηρίζουν την ύπαρξη κάποιας σταθερής σχέσης με τα νεοπλάσματα του αιμοποιητικού, τον καρκίνο του εγκεφάλου, των περιοχών του πεπτικού συστήματος, του μαστού, του προστάτη και διάφορα άλλα νεοπλάσματα».

Άλλωστε, όπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της μελέτης, οι μεταβολίτες της ασπαρτάμης (ασπαρτικό οξύ, φαινυλανανίνη και μικρή ποσότητα μεθανόλης) «δεν συσσωρεύονται στο σώμα και ο οργανισμός τους διαχειρίζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως εκείνους που προέρχονται από τα υπόλοιπα τρόφιμα».

Στην πραγματικότητα δε, οι μεταβολίτες της ασπαρτάμης  βρίσκονται και σε πολλά συνηθισμένα τρόφιμα όπως για παράδειγμα το γάλα χαμηλών λιπαρών, ο χυμός ντομάτας κ.α.

Τα στοιχεία που εμπεριέχονται στην εν λόγω έρευνα πιστοποιούν άλλωστε ότι μια τυπική δίαιτα περιέχει περίπου 60 φορές περισσότερο ασπαρτικό οξύ από αυτό που θα απελευθερωνόταν από τα τρόφιμα που περιέχουν ασπαρτάμη, σε καθημερινή βάση. Ομοίως, η ημερήσια δίαιτα περιέχει 35 φορές περισσότερη φαινυλαλανίνη σε σχέση με αυτή που προέρχεται από τα τρόφιμα που περιέχουν ασπαρτάμη.

Βάσει των ίδιων επιστημονικών δεδομένων, η μεθανόλη, που παράγεται κατά τη διάρκεια της πέψης της ασπαρτάμης, είναι πανομοιότυπη με αυτή που παρέχεται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από πολλά φρούτα, λαχανικά και τους χυμούς τους. Για παράδειγμα, ένα ποτήρι χυμός ντομάτας παρέχει περίπου 6 φορές περισσότερη μεθανόλη σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητα light αναψυκτικού με μόνη γλυκαντική ύλη την ασπαρτάμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου