Σελίδες

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Οι πολιτιστικές εκστρατείες των Αρχαίων Ελλήνων!

Οι εκστρατείες των αρχαίων Ελλήνων προγόνων μας, ανήκουν στην Ιστορία που έφτασε στην κλασσική εποχή μέσω της γραφής και του προφορικού λόγου-μύθου.
Όπως πολύ σωστά οι αρχαίοι μας της χώριζαν σε δυο κατηγορίες. 

Την Θρησκευτική και την Ηρωική.

Θρησκευτική λόγω της αναφοράς στην γέννηση Θεών και Ημίθεων και Ηρωική λόγω του ότι εξιστορούν τα κατορθώματα των ηρώων και των μεγάλων αποικίσεων των Ελλήνων χιλιάδες χρόνια πριν από την εποχή μας.

Όμως για ποιόν λόγο πραγματοποιούνταν τέτοιες εκστρατείες από τα Ελληνικά φύλα;

Κυρίως για αμυντικούς λόγους.Οι πόλεμοι ήταν κατά των βαρβαρικών φύλων οι οποίοι παρενοχλούσαν πόλεις-κράτη και έθιγαν τα συμφέροντά τους.
Υπήρχαν όμως και οι εκστρατείες εξερεύνησης αγνώστων χωρών καθώς και εκστρατείες για την διάδοση του Ελληνικού πνεύματος,του Ελληνικού πολιτισμού στις απομακρυνσμένες Ελληνικές πόλεις-κράτη.

Οι Ελληνικοί μύθοι φαίνεται να είναι οι αρχαιότεροι όλων.
Έχουμε αναφορές για το Μαντείο των Δελφών και τους Ολύμπιους Θεούς μας,τα Ελευσίνια και τα Καβείρια Μυστήρια,τον Ελληνοατλαντικό πολιτισμό,τα Ελληνικά γράμματα και τις τέχνες που μέχρι και σήμερα όλοι οι λαοί της γης χρησιμοποιούν τα Ελληνικά τα οποία διαδόθηκαν και κυριάρχησαν σε ολάκερη τη γη.

Ας δούμε όμως τι έγινε στιε προϊστορικές εκστρατείες των Ελλήνων Αθανάτων του Ολύμπου και Ηρώων, ανά τον κόσμο:

Πρώτος έρχεται ο ΙΑΠΕΤΟΣ, ο γενάρχης των Ελλήνων που αποίκησε στην Ευρώπη,Αφρική και Μεσοποταμία.
Ο Υπερίων ο οποίος κατοίκησε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής.
Ο Τριπτόλεμος, από την Ελευσίνα.Διέδωσε την καλλιέργεια του σίτου και των δημητριακών πρώτα στην Ελλάδα και έπειτα στον Εύξεινο Πόντο,την Σκυθία,την Μικρά Ασία,την Λυκία,την Ευρώπη και την Ατλαντίδα.
Στην συνέχεια έχουμε τον Ηρακλή με την εκστρατεία του στην Αφρική,την Λιβύη,την Αίγυπτο και σε άλλες χώρες.(σε αυτό το σημείο παρακαλώ να προσέξετε γιατί όταν λέμε Ηρακλής πρέπει να διευκρινίζουμε ποιός από όλους, ο 3ος, ο 4ος κ.ο.κ., Ηρακλής 3ος Ατλαντίδα-Εσπέρια,Ασία έως Ινδία και Κίνα, Ηρ. ο 4ος Βορά και Νότο του Κόσμου)
Ο Διόνυσος πραγματοποίησε εκστρατείες στην Ασία (Ινδία,Κίνα,Ιαπωνία)
Οι Αργοναύτες που ταξίδεψαν στην Κολχίδα (Εύξεινο Πόντο),Ευρώπη,Αφρική,Ιβηρική,Αμερική (Εσπερία Ήπειρος)
Συνεχίζει η Ιστορία με τον Οδυσσέα που ταξίδεψε πριν και μετά τον εμφύλιο πόλεμο της Τροίας, στην Ευρώπη και την Αμερική (Εσπερία)

Απο τις εκστρατείες έχουμε όμως και την δημιουργία των Ευρωπαϊκών λαών στα παλαιοϊστορικά χρόνια:

1.Πελασγοί κατοίκησαν στον Εύξεινο Πόντο,Καύκασο,Μεσοποταμία,Συρία-Παλαιστίνη,Αραβία,Αιθιοπία,Αίγυπτο,Λιβύη,Μ.Ασία και β'παράλια της Αφρικής.Κατοίκησαν στην χερσόνησο του Αίμου έως Ρουμανία και Ρωσία.
2.Έλληνες μαχητές στον εμφύλιο πόλεμο με τους Άτλαντες παρέμειναν στην Ιβηρία και σήμερα ονομάζονται Βάσκοι.
3.Έλληνες Πελασγοί εγκαταστάθηκαν στην Κεντρική Ευρώπη και δημιούγησαν τα γερμανικά φύλα - ΑΡΙΑ ΦΥΛΗ - 
4.Οι Έλληνες ΕΤΡΟΥΣΚΟΙ ΤΥΡΡΗΝΟΙ δημιουργούν μεγάλο πολιτσμό στην Β.Ιταλία εώς Ελβετία και Γαλλία.
5.Έλληνες από τα Κύθηρα παλιά πόλη Σκιάνδια, κατοίκησαν και ονόμασαν την χώρα ΣΚΑΝΔΙΝΑΥΙΑ.
6.Έλληνες Μινωίτες κατοίκησαν και ονόμασαν την περιοχή β' των Στήλων του Κρόνου (νεώτερα Ηρακλέους) ΙΒΗΡΙΑ και Πυρρηναία Όρη.
7.Δαναοί (άποικοι από το Άργος) κατοίκησαν και ονόμασαν την χώρα ΔΑΝΙΑ.
8.Αιγαιοπελαγίτες και Τρώες (αργότερα) αλλά και Έλληνες, εγκαταστάθηκαν σε νέες περιοχές και τις ονόμασαν ΣΚΩΤΙΑ,ΙΡΛΑΝΔΙΑ.
9.Από Αιγαιοπελαγίτες και από τον γιό του Ηρακλή -Γαλάτη- έχουμε την ονομασία της ΓΑΛΛΙΑΣ
10.Έλληνες κατοίκησαν και ονόμασαν ολόκληρη την Ιταλική χερσόνησο (από τα πανάρχαια χρόνια) ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ.

Υποσημ:Ψάξτε στο google και θα βρείτε χάρτες που αναλύουν την εξάπλωση των Ελλήνων ανα τον κόσμο σε προϊστορικές εποχές.

Ο Ιαπετός αναφέρεται στις παραδόσεις των βόρειων Αφρικανών,Τυνησιων,Αλγερινών,Μαροκινών και Μαυριτανών ως ο γεννήτοράς τους.Αναφέρουν επίσης τους Άτλαντες ως προγόνους τους.Αν γνωρίζει κανείς κάτι περισσότερο για τις φυλές και τους γεννήτορες τους, θα ήθελα να το αναφέρει.

Ας δούμε τι έχουν πει για τις πολιτιστικές εκστρατείες του Τριπτόλεμου οι Όμηρος ('Υμνος εις την Δήμητραν),Απολλώνιος,Διόδωρος,Ολύβιος:
Όμηρος ('Υμνος εις την Δήμητραν) viewtopic.php?f=34&p=8220#p8220

Η πρώτη εκστρατεία με φτερωτό άρμα πραγματοποιήθηκε στην Σκυθία (Εύξεινος Πόντος).Βασιλιάς της τότε ήταν ο Λύγκος, ο οποίος και καλοδέχθηκε βάση μυθολογίας τον Τριπτόλεμο.Ο Τριπτόλεμος πήγε να διδάξει τα μυστικά της καλλιέργειας στον Λύγκο, όμως βάση πήροφοριών από αρχαίες πηγές ο Λύγκος ήθελε να οικειοποιηθεί την γνώση και να πάρει την δόξα και θέλησε να εξοντώσει τον Τριπτόλεμο.Με την εμφάνιση της Δήμητρας έχουμε την μεταμόρφωση του Λύγκου σε λύκο, καθώς και την εντολή της να συνεχίσει το έργο της διδασκαλίας του ο Τριπτόλεμος.Οι παραδόσεις είναι πολλές καθώς έχουμε την εμφάνιση του στον Βασιλιά των Γετών, Καρνάβαλον.

Ιστορικές αναφορές για τον κατατρεγμένο Τριπτόλεμο, λένε πως όταν επέστρεψε στην Ελευσίνα ο πατέρας του (Κελεός) θέλησε να τον σκοτώσει γιατί φοβόνταν για τον θρόνο του.Η Θεά προστάτιδα του, Δήμητρα τον έστεψε Βασιλιά και έδωσε το όνομα του πατέρα του στην τότε πόλη.Ο Τριπτόλεμος καθιέρωσε την γιορτή των Ελευσίνιων Μυστηρίων.

Μετὰ δὲ Νύκτιμον ἀποθανόντα Ἀρκὰς ἐξεδέξατο ὁ Καλλιστοῦς τὴν ἀρχήν: καὶ τόν τε ἥμερον καρπὸν ἐσηγάγετο οὗτος παρὰ Τριπτολέμου καὶ τὴν ποίησιν ἐδίδαξε τοῦ ἄρτου καὶ ἐσθῆτα ὑφαίνεσθαι καὶ ἄλλα, τὰ ἐς ταλασίαν μαθὼν παρὰ Δρίστα. ἀπὸ τούτου δὲ βασιλεύσαντος Ἀρκαδία τε ἀντὶ Πελασγίας ἡ χώρα καὶ ἀντὶ Πελασγῶν Ἀρκάδες ἐκλήθησαν οἱ ἄνθρωποι συνοικῆσαι δὲ οὐ θνητῇ γυναικὶ αὐτόν, ἀλλὰ νύμφῃ Δρυάδι ἔλεγον: Δρυάδας γὰρ δὴ καὶ Ἐπιμηλιάδας, τὰς δὲ αὐτῶν ἐκάλουν Ναί̈δας, καὶ Ὁμήρῳ γε ἐν τοῖς ἔπεσι Ναί̈δων νυμφῶν μάλιστά ἐστι μνήμη. τὴν δὲ νύμφην ταύτην καλοῦσιν Ἐρατώ, καὶ ἐκ ταύτης φασὶν Ἀρκάδι Ἀζᾶνα καὶ Ἀφείδαντα γενέσθαι καὶ Ἔλατον: ἐγεγόνει δὲ αὐτῷ πρότερον ἔτι Αὐτόλαος νόθος. τοῖς δὲ παισίν, ὡς ηὐξήθησαν, διένειμεν Ἀρκὰς τριχῇ τὴν χώραν,... Παυσανία Αρκαδικά


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου