Σελίδες

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Από τί αποτελείται το κινεζικό αντιαεροπορικό HQ-9;Θα υπάρξει ιαπωνική εμπλοκή στα κινεζο - τουρκικά σχέδια;

Δεδομένης της εξαγγελίας της Τουρκίας για την προμήθεια του κινεζικού πυραυλικού συγκροτήματος αεράμυνας / πυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς HQ-9, σε κινεζικά φόρουμ στρατιωτικών θεμάτων έχουν αναρτηθεί μια σειρά από φωτογραφίες από τις οποίες προκύπτει ότι το σύστημα χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά εξαρτήματα από την Ιαπωνία. Αυτό αναφέρεται στο blog του Κέντρου για την Ανάλυση Στρατηγικών και Τεχνολογιών, με έδρα τη Μόσχα.
Με το τεταμένο των συναισθηματικών σινο-ιαπωνικών σχέσεων, η χρήση των ιαπωνικών εξαρτημάτων του συστήματος, το οποίο θεωρείται το καμάρι της κινεζικής αμυντικής βιομηχανίας, πυροδότησε έντονα συναισθήματα των Κινέζων πατριωτών του διαδικτύου.
Το κινεζικό σύστημα αναφέρεται τις περισσότερες φορές ως ένα αντίγραφο της ρωσικής τεχνολογίας S-300. Εμπειρογνώμονες του χώρου δεν συμμερίζονται αυτόν τον ισχυρισμό, όπως αναφέρουν το 70% της τεχνολογίας του HQ-9 βασίζεται στην αμερικανική τεχνολογία του Patriot και το 30% στην τεχνολογία του S-300.
Στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα η Κίνα είχε αγοράσει δύο συστήματα S-300PMU1 και S-300PMU2 που έχουν μελετηθεί προσεκτικά. Ορισμένες πληροφορίες που ελήφθησαν από την ανάλυση των δύο συγκροτημάτων χρησιμοποιήθηκαν από τους Κινέζους μηχανικούς για τη βελτίωση των υφιστάμενων σχεδίων στην Κίνα. Έτσι, στην πραγματικότητα το HQ-9 είναι μια περαιτέρω ανάπτυξη, βάσει των εξελίξεων της Κίνας, με τα δεδομένα που ελήφθησαν στην ανάλυση του εξοπλισμού σοβιετικής/ ρωσικής προέλευσης.
Η Ρωσία απεκάλυψε για πρώτη φορά το S-300 το 1992, και το 1993 ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπτυξης στην Κίνα (σύμφωνα με άλλες πηγές, το 1996), με τις οποίες το Πεκίνο ξεκίνησε την ανάπτυξη του HQ-9. Η ανάπτυξη συνεχίστηκε για σχεδόν 15 χρόνια. Πιθανώς στη μέση του σταδίου ανάπτυξης χρησιμοποιήθηκε η ρωσική τεχνολογία.
Μια σειρά από χαρακτηριστικά του HQ-9 είναι παρόμοια με τα σοβιετικά/ρωσικά συγκροτήματα που μελετήθηκαν από τους Κινέζους εμπειρογνώμονες: Η μέγιστη εμβέλεια και το ύψος εμπλοκής του στόχου - 200 και 30 χλμ., αντίστοιχα. Κάθε εκτοξευτής έχει τέσσερις πυραύλους. Ανάλογα με την ανάγκη, μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορους τύπους πυραύλων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το HQ-9 είναι το πρώτο από την κατηγορία των κινεζικών συστημάτων που είναι ικανό να παρακολουθήσει και να καταπολεμήσει ορισμένους τύπους βαλλιστικών πυραύλων. Οι διαφορές όμως, είναι περισσότερο εντυπωσιακές.
Κατά την ανάπτυξη αυτής της πολύπλοκης τεχνολογίας από την κινεζική αμυντική βιομηχανία, ενσωματώθηκαν μερικά από τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης τεχνολογίας για τον έλεγχο του εναέριου χώρου. Όπως η κύρια μέθοδος καταστολής της εχθρικής αεράμυνας θεωρείται πλέον ότι είναι η ανίχνευση των σταθμών ραντάρ και η καταστροφή τους με όπλα μεγάλης εμβέλειας και ακριβείας, το HQ-9 φέρεται να είναι σε θέση να λειτουργήσει με τον λεγόμενο παθητικό τρόπο, αυξάνοντας έτσι την βιωσιμότητά του.
Για τον σκοπό αυτό, στο συγκρότημα υπάρχουν μερικές συσκευές ηλεκτρονικής παρακολούθησης για να εντοπίζουν τους στόχους στον προστατευόμενο εναέριο χώρο, χωρίς την χρήση του ραντάρ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αυτά που είναι γνωστά, η συσκευή για χρήση σε παθητική λειτουργία είναι μέρος του σύνθετου εξοπλισμού και της εξαγωγικής έκδοσης του HQ-9, η οποία καλείται FD-2000.
Επιπλέον, στο συγκρότημα εξαγωγής χρησιμοποιείται το πιο σύγχρονο ραντάρ ελέγχου πυρός NT-233 (η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για το ραντάρ KS-1A, ισχύος 300 MHz, που εξοπλίζει το HQ-12), κάθε κεραία αποτελείται από 1.000 ή περισσότερους συντελεστές ισχύος, η μέση ισχύ εξόδου 60 kW, μέγιστη ισχύ 1 MW, η μέγιστη εμβέλεια παρακολούθησης (μαχητικό αεροσκάφος) έως 120 χιλιόμετρα ή περισσότερο, η δέσμη ηλεκτρονίων παράγεται σε ένα εύρος από 120 μοίρες οριζόντια και 65 μοίρες κάθετα, μπορεί ταυτόχρονα να εντοπίσει έως 100 στόχους.
Δεδομένης της εξαγγελίας της Τουρκίας για την προμήθεια του κινεζικού πυραυλικού συγκροτήματος αεράμυνας / πυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς HQ-9, σε κινεζικά φόρουμ στρατιωτικών θεμάτων έχουν αναρτηθεί μια σειρά από φωτογραφίες από τις οποίες προκύπτει ότι το σύστημα χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά εξαρτήματα από την Ιαπωνία.Μιά ενότητα αποτελείται από έξι τάγματα, το καθένα εξοπλισμένο με δικό του όχημα διοίκησης και ραντάρ ελέγχου πυρός. Το τάγμα είναι εξοπλισμένο με 8 εκτοξευτές, ο αριθμός των έτοιμων προς εκτόξευση πυραύλων είναι 32. Βάσει της τουρκικής προσφοράς στο πλαίσιο του προγράμματος T-Loramids για 12 συστήματα, ο αριθμός των έτοιμων προς εκτόξευση πυραύλων στην Τουρκία αναμένεται να είναι 384.
Αναφορά με την τουρκική προμήθεια, επί του παρόντος οι εκπρόσωποι της Τουρκίας και της Κίνας συζητούν τις λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης υπογραφής της σύμβασης. Τα κυριότερα σημεία είχαν συμφωνηθεί νωρίτερα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής. Τώρα, τα μέρη συζητούν μια σειρά από σημαντικές λεπτομέρειες για να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των παραδόσεων των πλήρων συστημάτων και των εξαρτημάτων για την συναρμολόγηση των πυραύλων στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες εκτιμήσεις, για την εκτέλεση του συνόλου της παραγγελίας θα χρειαστούν αρκετά χρόνια.


http://www.fox2magazine.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου