Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Τί αποκόμισε η Ελληνική κυβέρνηση από την συνάντηση Σαμαρά Πούτιν;


Πάνω από 2,5 ώρες διήρκησε το τετ α τετ του Αντώνη Σαμαρά με τον πανίσχυρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βρυξέλλες. Τι σημαίνει αυτό για τις ελληνορωσικές σχέσεις. Τι θα γίνει με την τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. 

Όπως δήλωσε στο Newsit o Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος  Φίλης "η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ρώσου προέδρου ελπίζουμε ότι θα ξεπαγώσει τις ελληνορωσικές σχέσεις αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα να γίνουν προκειμένου αυτές να αναθερμανθούν. 

Πού ευνοεί την Ελλάδα το ξεπάγωμα των ελληνορωσικών σχέσεων


Τα πεδία στα οποία προσδοκούμε ότι θα έχουμε κάποιες θετικές εξελίξεις, είναι το κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων όπου οι Ρώσοι έχουν εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον τους και για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους αλλά και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Όπως νομίζω ότι στο επόμενο διάστημα θα ενδιαφερθούν και για real estate, ίσως και για αποκρατικοποιήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις μεταφορές εν γένει. 

Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενδιαφέρουν τους Ρώσους επενδυτές
Από εκεί και πέρα υπάρχει και το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου, απ΄ότι φαίνεται η τιμή έχει κλείσει περίπου κάτω από τα 400 δολλάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, που είναι μία σημαντική μείωση από τα 470 δολλάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα που πληρώνουμε σήμερα. Αν αυτή η συμφωνία επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για ένα σοβαρό βήμα που μπορεί να ξαναφέρει τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα πεδίο αν μη τι άλλο συνεννόησης και σε ένα πεδίο αναζήτησης κοινών συνισταμένων. 

Τι σημαίνει γεωστρατηγικά για την Ελλάδα


Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ανεξαρτήτως από αγκυλώσεις και καλές προθέσεις ότι υπάρχουν περιορισμοί στις ελληνορωσικές σχέσεις, που προκύπτουν τόσο από τη θέση τη δική μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς όσο και από την πρόθεση της Ρωσίας να μη ρισκάρει τη σχέση της χάριν μικρότερων κρατών όπως είναι η Ελλάδα με τα μεγαλύτερα κράτη όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία ή και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτό το δίδαγμα έγινε ιδιαίτερα σαφές στην περίπτωση της Κύπρου, όπου παρά τους όποιους ατυχείς χειρισμούς της Κυπριακής κυβέρνησης, όταν αναζητήθηκε δάνειο από τη Ρωσία για να αποφευχθεί η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, στην ουσία η αντίδραση από πλευράς Ρώσων ήταν από παγερή ως αδιάφορη. 

Η Ρωσία δε ρισκάρει τη σχέση της με τις μεγάλες χώρες χάριν μικρότερων όπως είναι η Ελλάδα
Οπότε κανείς πρέπει να αντιλαμβάνεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσονται οι σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία και αυτό το πλαίσιο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ασφυκτικό. Από την άλλη πλευρά βέβαια, δεδομένου του ρόλου της Ρωσίας στην περιοχή του μετασοβιετικού χώρου αλλά βέβαια και την αναζήτηση ενός νέου ρόλου για τη Ρωσία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ασφαλώς και πρέπει να είμαστε σε αναζήτηση κοινών παρανομαστών και στον εντοπισμό εκείνων των θεματικών και των συνεργασιών που μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελείς για τις δύο χώρες. 

Τι θα σημάνει η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ


Είναι κομβικής σημασίας για τη χώρα να επιτευχθεί η συμφωνία με τη Gazprom και τη ΔΕΠΑ για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, ακόμη και αν αυτή η μείωση δεν αγγίξει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που αυτή τη στιγμή είναι περίπου στα 380 με 385 δολλάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα. 



Είναι όμως σημαντικό να αντιληφθούμε ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας θα πάμε σε μία επιδιαιτησία η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον 18 μήνες, θα έχει αβέβαια αποτελέσματα και ο επόμενος ενάμισης χρόνος θα είναι δύσκολος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τα ελληνικά νοικοκυριά που έτσι και αλλιώς δοκιμάζονται, θα βρεθούν υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Αντιθέτως, μια συμφωνία θα ανακουφίσει όχι άμεσα, αλλά σε εύλογο χρόνο και τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, πολύ περισσότερο αν ισχύσει η αναδρομικότητα από 1/1/2013" είπε τέλος ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ειδικός στις ελληνορωσικές σχέσεις. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου