Σελίδες

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ο πόλεμος πλανάται πάνω από την Ασία;

Άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στους Financial Times με τίτλο «Σταματήστε τις πρακτικές που οδηγούν σε πόλεμο στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας», υπογράμμισε την ανησυχία που επικρατεί σε κύκλους ηγετών αναφορικά με το ενδεχόμενο άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας. «Το ενδεχόμενο του πολέμου», σύμφωνα με το άρθρο των Financial Times, «είναι ολοένα και πιο ορατό ως ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια ασφάλεια», και οι δύο κυβερνήσεις δεν προχωρούν σε καμία ενέργεια που να απομακρύνει τον κίνδυνο της πολεμικής σύρραξης.

Το άρθρο των Financial Times εστίασε στον σχολιασμό του Ιάπωνα Πρωθυπουργού Shinzo Abe στην διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Davos της Ελβετίας, μέσω του οποίου παρομοίασε με άμεσο τρόπο την πρόσφατη διαφιλονικία στην Ανατολική Ασία με αυτήν της Βρετανίας και της Γερμανίας πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το να πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ της περιόδου του έτους 1914 στην Ευρώπη και των σημερινών διενέξεων είναι ανατριχιαστικό και «εμπρηστικό», σχολιάζουν οι Financial Times.

Αφορμή των εντάσεων αποτελεί η εδαφική διαμάχη σχετικά με την κυριαρχία των νησίδων της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, που είναι γνωστά ως Senkaku στην Ιαπωνία και Diaoyu στην Κίνα. Πάντως, δεν θα πρέπει να αμελούμε τον άμεσο ρόλο των Η.Π.Α. στην αναζωπύρωση των εντάσεων.

Η πολιτική της «στροφής στην Ασία» που πραγματοποιεί η διοίκηση Obama αποτελεί μία καλά μελετημένη στρατηγική που στοχεύει στην οικονομική και διπλωματική απομόνωση της Κίνας, και στην περικύκλωσή της από έτερες στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής.

Η Washington, ενώ υποκριτικά ισχυρίζεται ότι είναι «ουδέτερη» σε σχέση με την εδαφική διαμάχη Ιαπωνίας – Κίνας, εντούτοις έχει επανειλημμένως διακηρύξει ότι σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, τότε οι Η.Π.Α θα υποστηρίξουν την σύμμαχο χώρα Ιαπωνία. Επιπρόσθετα, ως μέρος της στρατηγικής της στροφής στην Ασία, η διοίκηση Obama έχει προχωρήσει στην αναδόμηση των στρατιωτικών βάσεών της στην Ιαπωνία ενώ ενθαρρύνει σαφώς την Ιαπωνία να προχωρήσει άμεσα σε νέες αμυντικές δαπάνες και στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών της (remilitarize).

Η κατάσταση στην Ασία εν έτει 2014 θυμίζει, δυστυχώς, την κατάσταση στην Ευρώπη εν έτει 1914. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήρθε ως αποτέλεσμα των εντονότατων ανταγωνισμών για τις σφαίρες επιρροής μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου, σκηνικό που επαναλαμβάνεται και στις ημέρες μας.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008, η χειροτέρευση της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις καθιστούν ξεκάθαρο ότι ο καπιταλισμός δεν έχει καταφέρει (ακόμη) να επιλύσει καμία από τις θεμελιώδεις αντιφάσεις του που οδήγησαν στην τραγωδία του Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου