Σελίδες

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ορυκτός πλούτος, φτάνει η ώρα;


Παρουσιάσεις κοιτασμάτων σε Ιόνιο - Κρήτη σε ξένους επενδυτές
Την 1η και την 2α Ιουλίου, σε ενεργειακό road show στο Λονδίνο, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης παρουσιάζει ενώπιον 500 και πλέον παραγόντων της ενεργειακής/πετρελαϊκής αγοράς τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που έκανε η νορβηγική PGS στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη. 

Ανοίγει έτσι και επίσημα το ενδιαφέρον για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για έρευνες (και άδεια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων) στα εν λόγω θαλάσσια οικόπεδα.Ο αριθμός τους κυμαίνεται από 12 εως 21. Θα πρόκειται για τις πρώτες παραχωρήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα από το 1996.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ''Νέων'' ο κύβος ερρίφθη στη σύσκεψη που είχε την περασμένη Τετάρτη στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τον υπουργό Περιβάλλοντος. Λίγο αργότερα ο Βαγγέλης Βενιζέλος συζητούσε τις λεπτομέρειες με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, κίνηση με διάσταση αναπτυξιακή που αφορά την αξιοποίηση των ελληνικών θαλασσίων ζωνών. 

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα οικόπεδα έχουν διερευνηθεί συστηματικά από έγκυρους διεθνείς φορείς με μεγάλη σχετική τεχνογνωσία και πείρα και ότι τα στοιχεία που έχουν βρεθεί στην ουσία αποτελούν προαναγγελία και του ενδιαφέροντος για αδειοδοτήσεις που θα εκδηλωθεί.

Στη διυπουργική σύσκεψη που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της προετοιμασίας των παραχωρήσεων και συγκεκριμένα οι λεπτομέρειες που αφορούν τις ΑΟΖ και την πιθανότητα να δημιουργηθούν ζητήματα με γειτονικές χώρες. 

Οπως σημείωνε χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή: "Πρόκειται για μια διαδικασία πολυπαραμετρική στην οποία, πέρα από την ουσία, εμπλέκεται και η διάσταση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας(...)".Ο τρόπος χάραξης των οικοπέδων 

Για τον τρόπο χάραξης των οικοπέδων συγκρούστηκαν δύο απόψεις, γράφει η ''Καθημερινή''. Η μία που υποστήριζε ότι η προκήρυξη θα πρέπει να στοχεύει στις μεγάλες πετρελαϊκές και η οποία στηρίχτηκε στο δεδομένο της εξαγοράς των σεισμικών δεδομένων από τη γαλλική Total και δύο ακόμη μεγάλου μεγέθους εταιρείες, όπως και στο κατ’ αρχήν ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει εταιρείες όπως η ConocoPhillips, η Statoil, η BP, η Shell, η ExxonMobil, η Chevron, η Noble κ.ά. 

Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, η προκήρυξη θα πρέπει να θέτει κριτήριο αποδεδειγμένης εμπειρίας σε βαθιά νερά για το σύνολο των προς παραχώρηση οικοπέδων και ισχυρό ισολογισμό. Ο κίνδυνος σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με την έτερη άποψη, είναι να μην εμφανιστούν στον διαγωνισμό οι μεγάλες εταιρείες και στο μεταξύ να έχουν αποκλειστεί οι μεσαίου και μικρού μεγέθους. Με αυτό το αντεπιχείρημα και φέρνοντας το παράδειγμα της Αλβανίας, όπου αρχικά στον διαγωνισμό εμφανίστηκε μικρού μεγέθους εταιρεία, έκανε τις πρώτες έρευνες και αφού εντοπίστηκε κοίτασμα, μπήκε η Shell με τη διαδικασία του Farm in, η έτερη πλευρά εξέφρασε την άποψη ότι ο «πήχυς» πρέπει να χαμηλώσει. Το ποια άποψη τελικά επικράτησε θα φανεί στην προκήρυξη που αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αμέσως μετά την παρουσίαση στο Λονδίνο.

Αλβανία -Τουρκία

Αυτό που έχει την σημασία του και από πλευράς αμυνας -ασφάλειας είναι το ότι για την ώρα καμία από τις παραχωρήσεις των νέων οικοπέδων δεν αφορά την Τουρκία. Οι προκηρύξεις στο Ιόνιο, ωστόσο, δεν αποκλείεται να προκαλέσουν την ενόχληση της Αλβανίας καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η διμερής συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων το 2009, λένε τα ''Νέα''. Οι σχετικές συνομιλίες για να κλείσει το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες της εφημερίδας, προκειμένου να μην εγερθεί ζήτημα από την Αλβανία - ή την Ιταλία, με την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την επικαιροποίηση της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε θαλάσσιες ζώνες όλων των χρήσεων -, τα οικόπεδα που αφορούν το Ιόνιο έχουν οριστεί τηρώντας ουδέτερη ζώνη απόστασης (buffer zone) από τα σημεία οριοθέτησης με τις γειτονικές χώρες.

Λιβύη για Γαύδο

Σε ό,τι αφορά την Νότια Κρήτη, διπλωματικές πηγές σημείωναν, αναφέρει η εν λόγω εφημερίδα, ότι θα μπορούσε να υπάρξουν αντιδράσεις από τη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι οι διμερείς συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είχαν διακοπεί λόγω της εμμονής της Λιβύης να υποστηρίζει ότι η Γαύδος δεν έχει ΑΟΖ. Η πιο πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση για το θέμα έγινε από τον Λίβυο υπουργό Εξωτερικών το Φθινόπωρο του 2012 και η ουσία της ήταν ότι η Λιβύη δεν βλέπει την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα ως μεμονωμένο ζήτημα, αλλά ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης και με άλλες χώρες της περιοχής. Για την ώρα, το ΥΠΕΚΑ έχει πάρει την έγκριση του υπουργείου Εξωτερικών για την έκδοση των σχετικών χαρτών και την οδηγία να ακολουθηθεί ο Ν. 4001/201 ο οποίος, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ορίζει ως γραμμή οριοθέτητης της ΑΟΖ τη μέση γραμμή.

Οι κινήσεις αυτές, έλεγαν διπλωματικές πηγές, λειτουργούν παράλληλα και ενισχυτικά με το πρότζεκτ του αγωγού TAP, η υλοποίηση του οποίου θα ανοίξει και επίσημα την ευρωπαϊκή στρατηγική του Νοτίου Διαδρόμου που μακροπρόθεσμα στοχεύει στην απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Εξάλλου, η Αθήνα εκτιμά ότι η κρίση στην Ουκρανία αναδεικνύει τη γεωπολιτική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτικού ενεργειακού δρόμου.

Προβάδισμα Ιονίου

Εδώ θα πρέπει να καταγραφεί μια πτυχή που αναδεικνύει η Καθημερινή:Στο ΥΠΕΚΑ, γράφει, κρατούν «μικρό καλάθι» για την περιοχή της Κρήτης και αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν αρμόδια στελέχη, τα σεισμικά δεδομένα δεν έχουν τον ίδιο βαθμό ωριμότητας με αυτά του Ιονίου. Για την περιοχή της Κρήτης το ρίσκο θα είναι αυξημένο για τους επενδυτές γιατί οι γραμμές των σεισμικών δεδομένων της PGS δεν είναι πυκνές και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επενδύσουν για περαιτέρω έρευνες, τονίζουν τα ίδια στελέχη, ενώ μια πρόσθετη αρνητική παράμετρος είναι και τα μεγάλα βάθη (2,5-3 χιλιάδες μέτρα) που ανεβάζουν πολύ το κόστος. Αντιθέτως, υψηλό ενδιαφέρον αναμένουν για την περιοχή του Ιονίου.Υγροποιημένο αέριο στην Ρεβυθούσα

Τέλος σύμφωνα με τα Νεα στη σύσκεψη που συγκάλεσε την περασμένη Τετάρτη ο κ. Βενιζέλος συζητήθηκε ακόμη η αναβάθμιση του ρόλου του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, καθώς αποτελεί ένα από τα συνολικά οκτώ αντίστοιχα τερματικά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ανάμεσα στους τρόπους αναβάθμισης του σταθμού θα μπορούσε να είναι η μετατροπή του σε κόμβο συλλογής φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο (Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος). Αυτός είναι ο λόγος που, σύμφωνα με πληροφορίες, επόμενη πρωτοβουλία του κ. Ευ. Βενιζέλου θα είναι να καλέσει σε σύσκεψη τους έλληνες εφοπλιστές, προκειμένου να διερευνήσει την δυνατότητα συμμετοχής πλοίων ελληνικών συμφερόντων στη μεταφορά φυσικού αερίου προς τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

onalert.gr
http://ellinonea.blogspot.gr/2014/06/blog-post_1186.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου