Σελίδες

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

H Mόσχα επαναφέρει το σταθμό ηλεκτρονικού πολέμου στην Κούβα!


H Mόσχα επαναφέρει το σταθμό ηλεκτρονικού πολέμου στην Κούβα!
Τα ρωσικά ΜΜΕ σχεδόν πανηγυρίζουν για τις αποτυχίες της πολεμικής καμπάνιας του Κιέβου και τα εμφανή σημάδια «κόπωσης» στην προώθησή της, ενώ επιβεβαιώνουν την εντυπωσιακή από στρατηγική άποψη ολική επαναφορά της Μόσχας στην Κούβα, αλλά και τη Λατινική Αμερική εν γένει.
Το Κρεμλίνο συζητούσε το σχέδιο για την ανανέωση της στρατιωτικής του παρουσίας στην Κούβα, αρκετά χρόνια και τώρα φαίνεται πως πέτυχε καταρχήν συμφωνία για την επιστροφή του σταθμού ηλεκτρονικής παρακολούθησης στο Λούρδες, κοντά στην Αβάνα.

Αέρα στα πανιά του Κρεμλίνου φύσηξαν όμως και οι ηγέτες της Ομάδας των BRICS, οι οποίοι όχι μόνο συνυπέγραψαν τη συμφωνία για την ίδρυση της δικής τους Τράπεζας Ανάπτυξης με αρχικό κεφάλαιο 100 δισ. δολάρια, αλλά και ενέκριναν τα πρώτα σχέδιά της για την παροχή βοήθειας σε πέντε τουλάχιστον αναπτυσσόμενες χώρες, προκαλώντας ευθέως το μέχρι σήμερα δυτικό μονοπώλιο στους τραπεζικούς-χρηματιστικούς τομείς.

Στη Φορταλέζα της Βραζιλίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκλήρωσε τη λατινοαμερικάνικη περιοδεία του συναντώντας επίσης τους προέδρους Βολιβίας, Ουρουγουάης, Βενεζουέλας και όσους προσήλθαν στη Σύνοδο της Ένωσης των Λατινοαμερικανικών Κρατών. Δυστυχώς η Ελλάδα όχι μόνο είναι απούσα από τις συγκλονιστικές αυτές διεθνείς εξελίξεις, αλλά αδυνατεί και να παρακολουθήσει τη σημασία πολλών από τις επερχόμενες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, «κολλημένη» στη λογική ότι οι σύμμαχοί μας ξέρουν και μας φροντίζουν καλύτερα από εμάς τους ίδιους. Αλλιώς πώς να εξηγήσει κανείς ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη λογική των «κυρώσεων» κατά της Ρωσίας για το Ουκρανικό, όταν πληθαίνουν τα σημάδια «έκρηξης» της ίδιας της ουκρανικής κοινωνίας κατά της πολεμικής επιχείρησης, αλλά και της δυσαρέσκειας πολλών από τις ευρωπαϊκές χώρες, που θεωρούν αδιανόητες και οικονομικά καταστροφικές τις αντιρωσικές πολιτικές.

Την είδηση για τη στρατιωτική επιστροφή της Ρωσίας στην Κούβα δημοσίευσε αρχικώς ο σημερινός «Κομερσάντ» και επιβεβαίωσαν αρκετές πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας της Μόσχας, σύμφωνα με τις οποίες οι σχετικές συνομιλίες επιταχύνθηκαν από την αρχή της χρονιάς και όλα τα ζητήματα, που προέκυψαν, επιλύθηκαν στους μήνες που μεσολάβησαν.

Η οικονομική ανόρθωση της Ρωσίας και η ψύχρανση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι δύο από τους λόγους, που καθιστούν την αναβίωση του σταθμού στο Λούρδες ρεαλιστικό σχέδιο. «Οι σχέσεις μας χειροτέρευσαν πολύ πριν προκύψει η Ουκρανία. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν ήταν ιδανικές τα τελευταία χρόνια και ποτέ δεν αποκαταστάθηκαν πλήρως, με εξαίρεση κάποιες περιόδους και μόνο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, που εργάστηκε για την προώθηση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της Κούβας.

Το ραδιοηλεκτρονικό κέντρο παρακολούθησης λειτούργησε στο Λούρδες από το 1967 ως το 2001, δεύτερη μόλις χρονιά της διακυβέρνησης Πούτιν, όταν η Μόσχα δεν διέθετε ακόμη τους πόρους για να συντηρήσει τη βάση αυτή και διέκοψε τη λειτουργία της, όπως ζητούσαν οι ΗΠΑ επί δεκαετίες και με διάφορες αφορμές. «Δεν εκτίμησαν στις ΗΠΑ την κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά μας», λένε στο Κρεμλίνο, που θυμίζουν ότι ο Β.Πούτιν με ανακοίνωσή του διέγραψε το 90 % του χρέους της Κούβας έναντι της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το σημερινό ηγέτη της Κούβας Ραούλ Κάστρο η Σοβιετική Ένωση συγκέντρωνε το 75 % των πληροφοριών της για τις ΗΠΑ από το σταθμό στο Λούρδες, εκτίμηση, που θεωρείται από τους ειδικούς υπερβολική. Όμως σε κάθε περίπτωση η παρουσία ενός τέτοιου πανίσχυρου σταθμού σε απόσταση μόλις 250 χλμ από το αμερικανικό έδαφος προκαλεί ιδιαίτερο εκνευρισμό και δικαίως στην Ουάσιγκτον, η οποία μπορεί να παρηγορηθεί μόνο από το γεγονός ότι σήμερα δεν θα είναι παρόντες στην Κούβα παρά μόνο μερικές δεκάδες Ρώσοι τεχνικοί και στρατιωτικοί, καθώς οι σύγχρονες τεχνολογίες δεν απαιτούν τους αριθμούς που διέθετε ο σταθμός τη σοβιετική περίοδο (3000) ή τη δεκαετία του 1990 (περίπου 1500).

Ταυτόχρονα με τις εντυπωσιακές ειδήσεις από την Κούβα, τα ρωσικά ΜΜΕ ανέδειξαν σήμερα μια σειρά από πληροφορίες, που υποδεικνύουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στη διεξαγωγή της στρατιωτικής επιχείρησης από πλευράς Κιέβου. Παρά τα χτυπήματα της ουκρανικής αεροπορίας, οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες δείχνουν ανυποχώρητοι. Μάλιστα ο στρατιωτικός τους διοικητής κήρυξε σήμερα την επιβολή στρατιωτικού νόμου και καθεστώτος πολέμου στην πόλη του Ντονιέτσκ, πρωτεύουσα της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, ενώ οι αντάρτες στέλνουν τελεσίγραφα στους Ουκρανούς στρατιωτικούς ζητώντας τους να αποσυρθούν από το έδαφός τους.

Η αρνητική για το Κίεβο τροπή των συγκρούσεων αποκαλύπτεται και από την αύξηση της δυσαρέσκειας στις γραμμές όλο και περισσότερων στρωμάτων της ουκρανικής κοινωνίας: κυρίως μητέρες, αλλά και γονείς εν γένει των στρατευμένων καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει την πολεμική επιχείρηση ή να βρει τρόπο να ανεφοδιάσει το στρατό σε έμψυχο υλικό και προϊόντα. Ουκρανοί στρατιωτικοί καλούν πλέον τηλεοτπικούς σταθμούς και καταγγέλλουν ότι έχουν εγκαταλειφθεί και ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν χωρίς υποστήριξη. Χαρακτηριστικό από αυτήν την άποψη ήταν και το γεγονός ότι εκτός από τους χιλιάδες πρόσφυγες, που καταφεύγουν καθημερινά από την Ουκρανία στη Ρωσία για να σωθούν, κατέφυγαν και 16 Ουκρανοί συνοριοφύλακες, οι οποίοι δέχθηκαν ανελέητα πυρά από την πλευρά των ρωσόφωνων ανταρτών. Οι Ουκρανοί διέφυγαν προς την πλευρά της Ρωσίας, για δύο από αυτούς δίνουν μάχη για τη ζωή τους Ρώσοι γιατροί στο Ροστόφ, ενώ οι υπόλοιποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πόλης, που έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο κέντρο διάσωσης αμάχων και ανθρωπιστικής βοήθειας στους κυνηγημένους από τη φωτιά του ουκρανικού εμφυλίου πολέμου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου