Σελίδες

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Βερολίνο: «Το ρωσικό εμπάργκο θα ρημάξει τη γερμανική οικονομία»


Στο Βερολίνο συνειδητοποίησαν μόλις σήμερα τις ζημιές που θα υποστεί η γερμανική οικονομία, από το ρωσικό εμπάργκο εισαγωγών ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, και ποιο θα είναι το τίμημα για την ευθυγράμμιση του Βερολίνου με την Ουάσιγκτον σε βαθμό... υποταγής, στην ουκρανική κρίση.

Η επιβολή νέων κυρώσεων, εξόργισε τη Μόσχα, η οποία έκανε υπομονή και αποφάσισε να θυμίσει στην ΕΕ κάποια απλά πράγματα.


Ότι πρόκειται για μια αχανή χώρα, που διαθέτει ότι χρειάζεται στο έδαφός της, αυτάρκη, πρώτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο και με ένοπλες δυνάμεις ικανές να την προστατεύουν από οποιαδήποτε απειλή.

Μέχρι τώρα η Ρωσία ξόδευε μέρος των πλεονασμάτων σε εισαγωγές ειδών πολυτελείας, και προϊόντων που δεν παράγονταν στην ρωσική επικράτεια.

Αυτό αποφασίστηκε να τερματισθεί. Η Γερμανία δεν έχει πρώτες ύλες, ούτε ενεργειακές πηγές, και στηρίζεται στις εξαγωγές της για να είναι μια ευημερούσα χώρα.

Την ανησυχία τους για τις ζημιές που θα προκαλέσει στη γερμανική οικονομία το ρωσικό εμπάργκο εισαγωγών ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Γερμανικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Χοντρικού και Λιανικού Εμπορίου και Εξαγωγών.

Όπως λένε οι υπεύθυνοι, η απαγόρευση στις εισαγωγές βοοειδών και χοιρινών, αλλαντικών, γαλακτοκομικών, λαχανικών και φρούτων θα προκαλέσει ιδιαίτερα σοβαρή ζημιά στους Γερμανούς παραγωγούς και εξαγωγείς, αλλά και στη γερμανική οικονομία γενικότερα, καθώς η Ρωσία αποτελεί μια πολύ σημαντική αγορά με υψηλή αγοραστική δύναμη.

Με την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης επισημοποιήθηκε σήμερα το εμπάργκο στις εισαγωγές γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από τις χώρες που υποστηρίζουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ τα συγκεκριμένα μέτρα ελήφθησαν για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας.

Το ψήφισμα της ρωσικής κυβέρνησης προβλέπει συνολική απαγόρευση της προμήθειας βοείου και χοιρινού κρέατος, πουλερικών, ψαριών, τυριού, γάλακτος, φρούτων και λαχανικών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία για ένα έτος, με δυνατότητα αναθεώρησης.

Ήδη στις Βρυξέλλες συζητείται προσφυγή στον ΠΟΕ. Φυσικά ο ΠΟΕ δεν μπορεί να τους σώσει, ούτε να υποχρεώσει μια χώρα που είναι αυτάρκης και δεν μπορεί να τιμωρηθεί στρατιωτικά (δεν υπάρχει δύναμη στον πλανήτη που θα μπορούσε να επιβάλλει αποφάσεις στη Ρωσία με σκληρό τρόπο χωρίς να ρισκάρει την δική της ύπαρξη) να ανοίξει ξανά τα σύνορά της στις κερδοφόρες εργασίες αυτών που της επιβάλλουν κυρώσεις.

Η ΕΕ πληρώνει την σύμπραξη με την Ουάσιγκτον στο θέμα της Ουκρανίας. Η Ρωσία μπορεί να ζήσει κλεισμένη στη μεθόριό της, αλλά και με ανοίγματα σε τεράστιες αγορές όπως η κινεζική, η ινδική, αλλά και αυτές της Λατινικής Αμερικής όπου ακούνε ΗΠΑ, και αλλάζουν δρόμο.

Οι ΗΠΑ έχουν ζημιές λόγω του ότι πραγματοποιούσαν εξαγωγές στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά είναι πρόθυμες να τις υποστούν λόγω των γεωπολιτικών τους συμφερόντων.

Η ΕΕ όμως δέχεται τεράστιο πλήγμα. Έχει ανάγκη πρώτες ύλες, ενέργεια, και χάνει μεγάλο μέρος της εξαγωγικής της δραστηριότητας λόγω της ρωσικής απαγόρευσης.

Ο πραγματικά χαμένος της ουκρανικής κρίσης είναι η ΕΕ, και μαζί με αυτήν η Ελλάδα

Δείτε την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ σήμερα και θα καταλάβετε:

"Σήμερα, Πέμπτη 7 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε, στο Υπουργείο Εξωτερικών, σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Π. Μίχαλο, με τη συμμετοχή του Γεν. Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ Δ. Μελά, εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, ΚΕΕΕ-ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ), καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων στη Ρωσία, υπό το φως των αντιδράσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην πρόσφατη επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ κ. Μίχαλος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις πρωτοβουλίες και ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών με στόχο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ελληνικών προϊόντων στην ρωσική αγορά, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας - με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων κλαδικών, εξαγωγικών φορέων - με αντικείμενο την εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, τη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και το συντονισμό των σχετικών δράσεων.

Συμφωνήθηκε, τέλος, ότι η συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας θα εξετάσει άμεσα τις προοπτικές διεύρυνσης των αγορών για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα της χώρας μας και θα υποβάλει το συντομότερο δυνατόν τις σχετικές προτάσεις της."

"Διεύρυνση των αγορών", προφανώς εννοεί την απίστευτη απάντηση της Κομισιόν στους Έλληνες παραγωγούς που έλεγε "να πουλάτε στις Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία" που δεν έχουν κυριολεκτικά "μαντήλι" να κλάψουν!

Ας πουλήσουν και οι λοιποί Ευρωπαίοι στις χώρες αυτές, να δούμε ποιοι θα πρωτοαγοράσουν.


defencenet.gr
http://www.agioritikovima.gr/

1 σχόλιο:

  1. Χαμένη ή Ελλάδα μας? Γιατί? Τί περισσότερο έχει νά χάσει ή Ελλάδα μας, εφόσον ευρίσκεται υπό κατοχήν από ναζιστικές συμμορίες πασοκονουδούλων πού τήν ξεπουλούν κομματι κομμάτι στά εβραιοσιωναζιστικά αφεντικά τους? Τά σύνορά μας τά τρύπησαν τά ίδια ναζιστικά σκουλήκια, καί βάζουν μέ σχέδιο εποικισμού ότι σκουπίδι υπάρχει στόν πλανήτη. Οί βιομηχανίες, τό εμπόριο βούλιαξαν από τούς φόρους καί τά τούρκικα χαράτσια τους. Ή εργασία γιά όποιον τήν έχει είναι είδος πολυτελείας. Τά σπίτια μας καί οί περιουσίες μας πού είναι αγαθό πολλών κόπων κινδυνεύουν από τά εβραιοναζιστικά κοράκια. Τί άλλο νά χάσει ή Ελλάδα μας, αφού έχασε τήν ελευθερία της καί τήν ανεξαρτησία της? Κάποια κομματόσκυλα κηφήνες θά χάσουν, πού δέν τούς ακούμπησε ακόμα τό κακό πού συμβαίνει στήν πατρίδα μας. Ήρθε λοιπόν καί ή σειρά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή