«Μία ολόκληρη γενιά Δυτικών μεγάλωσε με την ευτυχή πεποίθηση ότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε καιρό πριν και η ειρήνη είναι το προδιαγεγραμμένο μέλλον της Ευρώπης». Ή μήπως όχι;...
Την αδυναμία Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης να αποδώσουν ευθύνες και να τιθασεύσουν τον Ρώσο πρόεδρο και τη φιλοδοξία αναβίωσης της ρωσικής επιρροής διεθνώς καταγράφει ο δημοσιογράφος Σάιμον Σούστερ στο περιοδικό Τime και εξηγεί γιατί κάθε διεθνής κρίση τον καθιστά ισχυρότερο σε σχέση με τους αντιπάλους του.
«Ο τσάρος του 21ου αιώνα έχει κατακτήσει τη σκοτεινή τέχνη της πρόκλησης κρίσεων που μόνο ο ίδιος μπορεί να επιλύσει, κατ' επέκταση οι ηγέτες της Δύσης βρίσκονται στη θέση τη μία στιγμή να τον επικρίνουν και την επομένη να τον παρακαλούν» γράφει δίνοντας ως τέλειο παράδειγμα πέραν της ουκρανικής κρίσης τον συριακό εμφύλιο και την κατά γενική ομολογία επικράτησή του έναντι του Μπάρακ Ομπάμα.
Και ενώ ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει κάνει ήδη τις κινήσεις τους με την περιοδία του στη Λατινική Αμερική και τη συνάντηση του με παραδοσιακούς συμμάχους της Ρωσίας από το παρελθόν στη Κούβα πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής των Brics στη Φορταλέζα, ο Ομπάμα δείχνει να χάνει έδαφος.
Σύμφωνα με το παγκόσμιο βαρόμετρο για το 2014 του αμερικανικού ινστιτούτου μελετών Pew που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουλίου η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλή σε Ρωσία, Γερμανία και Βραζιλία. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο σε 44 χώρες, περιλαμβανομένων 7 ευρωπαϊκών, σε δείγμα συνολικά 48.643 προσώπων.
Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου, που κυμαινόταν ήδη σε χαμηλά ποσοστά, έχει κατακρημνιστεί στη Ρωσία. Μόνο το 15% των Ρώσων είπαν πως του έχουν εμπιστοσύνη, έναντι ενός 29% το 2013 και ενός 41% το 2010. Επιπλέον το 71% των ερωτηθέντων στη Ρωσία έχει αρνητική εικόνα για τις ΗΠΑ.
Οι Ρώσοι συμμετείχαν στην έρευνα τον Απρίλιο, εν μέσω του χάους στην Ουκρανία, τη στιγμή που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είχαν μόλις επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και εταιρείες που συνδέονται με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση σε δύο χώρες όπου οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για το ευρύ πρόγραμμα κατασκοπείας της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) προκάλεσαν την εντονότερη δυσφορία της ηγεσίας τους: στη Γερμανία και στη Βραζιλία.
Στη Γερμανία, το 71% των Γερμανών εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του. Ωστόσο, οι θετικές γνώμες βρίσκονταν στο 88% πέρυσι και 93% λίγο μετά την επανεκλογή του το 2009. Παραδόξως, η εικόνα των ΗΠΑ παραμένει καλή για περίπου το 50% των Γερμανών, όπως και το 2013.
Στη Βραζιλία, όπου η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ είχε ματαιώσει μια επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον εξαιτίας του σκανδάλου της NSA, μόνο το 50% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται τον Ομπάμα έναντι των 2/3 και πλέον πέρυσι.Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει το CNN, η πλειοψηφία των Αμερικανών δηλώνει ότι αν γίνονταν σήμερα προεδρικές εκλογές δεν θα ψήφιζε τον Ομπάμα αλλά τον πολιτικό του αντίπαλο και επίμονο μορμόνο, Μιτ Ρόμνει. Το 53% θα ψήφιζε τον Ρόμνει και το 44% τον Ομπάμα.
Μπάρακ Ομπάμα που ετοιμάζεται για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Ομπάμα θα αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον στις 9 Αυγούστου με προορισμό το Μάρθας Βίνεγιαρντ, στη Μασαχουσέτη για να ξεκουραστεί μετά από μία αρκετά δύσκολη χρονιά με τη δημοτικότητά του να μειώνεται επικίνδυνα. Η έπαυλη βρίσκεται «πάνω» στη θάλασσα και ανήκει σε χρηματοδότη του Δημοκρατικού Κόμματος.
Από το 2008, που ανέλαβε για πρώτη φορά το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, ο Ομπάμα απολαμβάνει κάθε καλοκαίρι τις διακοπές του στο κοσμικό νησί της Μασαχουσέτης.Οι διακοπές του Αμερικανού προέδρου και της οικογένειας του έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων καθώς είναι οι μεγαλύτερες σε διάρκεια, την ώρα που το «πορτοφόλι» της μέσης οικογένειας στις ΗΠΑ δεν αντέχει παρά 3 ημέρες διακοπών.
Παράλληλα,τα αμερικάνικα ΜΜΕ τονίζουν ότι ο Μπάρακ Ομπάμα συμπεριφέρεται λες και έχει ήδη αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Η New York Τimes και ο αμερικανικός ιστότοπος Politico επισημαίνουν ότι, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει διεθνή αλλά και εσωτερικά θέματα, δείχνει ότι στη δεύτερη θητεία του έχει επαναπαυτεί, σαν να έχει τελειώσει ο πολιτικός του ρόλος στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους New York Times, η στρατηγική που ακολουθεί σε θέματα όπως το Συριακό, το Μεσανατολικό αλλά και το Μεταναστευτικό στις ΗΠΑ αποδεικνύουν πως ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στις ΗΠΑ δείχνει πως έχει ήδη ολοκληρώσει αυτά που θα ήθελε να κάνει στο Λευκό Οίκο και το μόνο που τον απασχολεί, πλέον, είναι η καλοπέρασή του: Να απολαμβάνει το αγαπημένο του άθλημα, το γκολφ αλλά και τα γεύματα σε πανάκριβα εστιατόρια.
Ο ίδιος, μάλιστα, δε δίστασε πρόσφατα σε συνέντευξη του να δηλώσει ότι ο τωρινός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα γινόταν ένας «θαυμάσιος» Πρόεδρος σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί όποιες τυχόν ευθύνες.
Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι ο ρόλος του πλέον θα είναι καθαρά διακοσμητικός στο Λευκό Οίκο μέχρι και τη λήξη της θητείας του καθώς ο πόλεμος μαίνεται για το ποιος θα πάρει το χρίσμα τόσο στους Δημοκρατικούς όσο και στους Ρεπουμπλικάνους. Άλλοι, πάλι λένε ότι να μην εκπλαγούμε αν δούμε κάποιο σκάνδαλο να τον οδηγεί σε παραίτηση,κάποιο σκάνδαλο που θα οδηγήσει σε απομάκρυνσή του. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αυξανόμενη δημοτικότητα του Βλαδίμηρου Πούτιν και την κινητικότητα των παραδοσιακών συμμάχων της Ρωσίας ανησυχούν τους δυτικούς.
Και ενώ ένα θερμό καλοκαίρι βρίσκεται σε εξέλιξη, ο χειμώνας είναι αυτός που ανησυχεί τη δύση λόγω των κυρώσεων προς τη Ρωσία.
Επιμέλεια: Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics
http://www.geopolitics.com.gr/2014/07/blog-post_72.html
Πηγή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΟΝ ΕΙΔΑ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΑ. ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΒΟΗΘΑΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΦΡΙΚΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΑΣΟΝΟΣΙΩΝΙΣΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ.