Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διαχώρισε ΕΕ και ΗΠΑ, που προσπαθούν να διαλύσουν την ευρω-ρωσική συνεργασία και απόρησε γιατί άπαντες «μπούκωσαν το στόμα με νερό», δεν μιλούν και αποκρύβουν στοιχεία για την κατάρριψη του Μπόινγκ
Η Ρωσία ετοιμάζεται να αποστείλει δεύτερο ανθρωπιστικό φορτίο από την ίδια διαδρομή και έχει απευθύνει σχετική νότα στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε πριν από λίγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι όλα θα γίνουν βάσει της προηγούμενης εμπειρίας πολύ πιο γρήγορα και θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας.
«Δεν θα ήθελα να διανοηθώ ότι θα υπάρξουν παρόμοια προσκώμματα» είπε ο κ. Λαβρόφ υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία παραμένει στα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής και οι κάτοικοι της περιοχής χρειάζονται άμεσα προϊόντα, φάρμακα και λοιπό εξοπλισμό για την επιβίωσή τους, ειδικά ενόψει του χειμώνα. Σχετική έκκληση για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας απηύθυνε άλλωστε χθες και η αναπληρωτής γγ του ΟΗΕ Βαλερί Αμός, η οποία εξέφρασε τη λύπη της για την «υπερβολική πολιτικοποίηση» της υπόθεσης του ρωσικού ανθρωπιστικού φορτίου.
Ερωτηθείς εάν η Μόσχα θα επιχειρήσει έστω και μονομερώς να αποστείλει την βοήθεια εάν υπάρξουν εμπόδια, ο Ρώσος υπουργός επανέλαβε ότι ελπίζει πως δεν θα υπάρξει η «άρρωστη κατάσταση», που επικράτησε με το πρώτο φορτίο. Όσοι έλεγξαν το φορτίο, είπε, Ουκρανοί τελωνειακοί, παρατηρητές του Διεθνούς Ερυθρού Στρατού, δημοσιογράφοι κ. ά. διαπίστωσαν ότι περιείχε μόνο είδη και εξοπλισμό διατροφής, ενώ τα φορτηγά του επέστρεψαν κενά, διαψεύδοντας τους ευφάνταστους, που ήθελαν να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό και να επιστρέφει με το περιεχόμενο ουκρανικών πολεμικών εργοστασίων!
Η Μόσχα είναι προφανές ότι έχοντας πετύχει μια σημαντική πολιτική και επικοινωνιακή νίκη, θα προσπαθήσει να την επαναλάβει, αποκαλύπτοντας μέρα με την ημέρα την ανερμάτιστο χαρακτήρα της νέας ουκρανικής ηγεσίας, η οποία εκτέθηκε για άλλη μια φορά εξαιρετικά τόσο στη διεθνή, όσο και στην ουκρανική κοινή γνώμη, δαιμονοποιώντας την απολύτως απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Ανατολικής Ουκρανίας.
Αναφερόμενος στην αναμενόμενη αυριανή διαβούλευση των προέδρων Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζαχστάν, δηλαδή της Τελωνειακής Ένωσης με τον Πετρό Ποροσένκο και εκπροσώπους της ΕΕ με επικεφαλής την Κ.Άστον, ο Σ.Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δυτικοί εταίροι της Ρωσίας «δεν θα αναμείνουν ότι με μαγικό τρόπο θα λύσουμε τα πάντα εμείς γι’ αυτούς - έτσι δεν γίνεται», αλλά θα προσέλθουν διατεθειμένοι να επηρεάσουν την ουκρανική πλευρά να συνειδητοποιήσει την ευθύνη της για τη χώρα της.
«Ο αγώνας δεν είναι για την Ουκρανία κατά της Ρωσίας, αλλά για την Ουκρανία ως κράτος, στο οποίο θα είναι άνετη η διαβίωση για όλους», είπε ο Ρώσος υπουργός, σημειώνοντας ότι η σχέση Ρωσίας και ΕΕ είναι στενή και στρατηγική και δεν θα έπρεπε «άλλοι, πέραν του ωκεανού, οι οποίοι ασκούν την πολιτική τους και δικαίωμά τους» να πλήττουν την υπάρχουσα ευρω-ρωσική συνεργασία.
Τηρώντας εν γένει χαμηλούς, αλλά σταθερούς τόνους ως προς τη ρωσική πολιτική στο Ουκρανικό, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ξεπεραστεί η υπάρχουσα καχυποψία, αλλά και ότι η Δύση σύντομα θα συνειδητοποιήσει το αδιέξοδο της υποστήριξης του εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία, δηλαδή της υποστήριξης «της ηγεσίας της Ουκρανίας, ώστε με τη χρήση του στρατού να νικήσει ένα μέρος του ίδιου της του λαού και να επικρατήσει ειρήνη».
Μιλώντας για τα «ανοιχτά μυστήρια» του πολέμου αυτού, ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε ότι μετά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό και τις «οξείς, σχεδόν υστερικές κατηγορίες κατά της Μόσχας και των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων για το Μπόινγκ, είναι σαν όλοι να μπούκωσαν το στόμα με νερό και δεν μιλάνε», ενώ η Ρωσία είναι αυτή, που σήμερα ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για την πτώση του αεροσκάφους και απορεί γιατί δεν έχει δημοσιοποιηθεί το παραμικρό από τους διαλόγους των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας με το πλήρωμα και άλλα αντικειμενικά στοιχεία καταγραφής, όπως οι ενδείξεις των ραντάρ και των δορυφόρων στην περιοχή.
«Θα επιδιώξουμε την αλήθεια επίσης στην υπόθεση των ελεύθερων σκοπευτών στο Κίεβο, την τραγωδία της Οδησσού στις 2 Μαίου και τα ανάλογα γεγονότα στη Μαριούπολη», τόνισε ο κ. Λαβρόφ.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου