Σελίδες

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

«Το Σινούκ πετούσε με τουρκικούς κωδικούς πριν πέσει»


Ο δικηγόρος των θυμάτων μιλά για το μοιραίο λάθος που μπορεί να προκάλεσε την κατάρριψη του ελικοπτέρου

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

(από το Σαββατιάτικο ένθετο της «Δημοκρατίας» για την Ορθοδοξία)

Η τραγωδία της πτώσης του ελικοπτέρου Σινούκ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2004, που θύμισε η «δημοκρατία» την περασμένη εβδομάδα, εξακολουθεί να έχει πολλές σκοτεινές πλευρές. Για αυτόν τον λόγο συνεχίζουμε και σήμερα την αναφορά μας στο θέμα, καθώς μετά το δημοσίευμά μας προέκυψαν σημαντικά στοιχεία που προκαλούν (τουλάχιστον) απορίες. Η «δημοκρατία» μίλησε με τον κ. Στέλιο Γρηγορίου, δικηγόρο που εκπροσωπεί οικογένειες των θυμάτων, ανάμεσα σε αυτές και εκείνη του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

«Δεν έχει απαντηθεί από καμία πλευρά γιατί έπεσε το Σινούκ. Υπάρχει βέβαια το πόρισμα του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης, όμως από την ποινική διερεύνηση δεν έχει προκύψει ποιος είχε την ευθύνη για την πτώση του ελικοπτέρου» μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγορίου. Το πόρισμα του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης κάνει λόγο, κυρίως, για «μεταβλητούς παράγοντες, οι οποίοι υποτίθεται ότι από κοινού επηρέασαν την πορεία του ελικοπτέρου», ωστόσο αυτοί οι παράγοντες δεν μπορούν να προκαλέσουν την πτώση του Σινούκ, σύμφωνα και με την άποψη έμπειρων πιλότων. Με βάση το πόρισμα αυτό, εκδόθηκε βούλευμα το οποίο έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Αν και ο κ. Γρηγορίου κατέθεσε έφεση επί του βουλεύματος, αυτή δεν έγινε δεκτή, η υπόθεση πήγε στον Αρειο Πάγο και παρέμεινε τελικά στο αρχείο.

Ο κ. Γρηγορίου κατέθεσε τον περασμένο Ιανουάριο, για λογαριασμό των οικογενειών των θυμάτων που εκπροσωπεί, μηνυτήρια αναφορά, η οποία αποσκοπεί, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, «στο να διερευνήσουμε κατά πόσον η προμήθεια των ελικοπτέρων Σινούκ, η οποία έγινε το 2001, μπορεί να επηρέασε την απόδοση του ελικοπτέρου (που έπεσε)». Ο κ. Γρηγορίου αναφέρει ότι ο Ελληνικός Στρατός δεν είχε προμηθευθεί τα κατάλληλα εγχειρίδια βλαβών, γεγονός που μπορεί να προκάλεσε τη μοιραία πτώση του Σινούκ πριν από δέκα χρόνια.

Αν και μερικές ημέρες μετά το δυστύχημα οι ευθύνες αποδόθηκαν από την τότε κυβέρνηση εξ ολοκλήρου στην Πολεμική Αεροπορία, ο κ. Γρηγορίου εκτιμά ότι «το 100% της ευθύνης το έχει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία δεν έπρεπε να επιτρέψει να πραγματοποιηθεί αυτή η πτήση». Σημειώνει επίσης ότι «ενώ το σχέδιο πτήσεως είχε δοθεί στην ΥΠΑ, αυτή δεν ασχολήθηκε για να αναλάβει την ευθύνη της πτήσεως και την έγκριση του σχεδίου πτήσης, λέγοντας ότι είναι στρατιωτική».

Αυτή, όπως λέει, είναι η θέση της Τουρκίας για τις υπερπτήσεις που κάνει πάνω από το Αιγαίο και για τις οποίες δεν υποβάλλει σχέδια πτήσης. «Γιατί γι’ αυτό το θέμα υιοθέτησαν επιχειρήματα των Τούρκων; Εμείς πάντως τους έχουμε καταγγείλει για εσχάτη προδοσία στο Διοικητικό Εφετείο» σημειώνει.

Επιπλέον, υπάρχει και άλλη μια εξόφθαλμη ενέργεια της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς το μοιραίο Σινούκ πετούσε με τουρκικούς κωδικούς! «Οι υπηρεσίες του ΝΑΤΟ δίνουν έναν κωδικό σε κάθε χώρα, ώστε το ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης που εκπέμπει κάθε αεροπλάνο να λέει ποια είναι η χώρα προέλευσης. Κατά περίεργο τρόπο, το ελληνικό ελικόπτερο πετούσε σε ζώνη υψηλής ασφαλείας, που σημαίνει ότι όποιος μπαίνει σε αυτή πρέπει να αναγνωριστεί και αν δεν αναγνωριστεί, αναχαιτίζεται, δηλαδή επιτόπου σηκώνονται αεροπλάνα, το αναγνωρίζουν και ή το καταρρίπτουν ή το αναχαιτίζουν, αυτό είναι το σχέδιο υψίστης ασφαλείας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχαμε αυτό το σχέδιο σε ισχύ στη Θεσσαλονίκη, γιατί μιλούσε εκεί ο πρωθυπουργός και γίνονταν Παραολυμπιακοί Αγώνες. Μιλούσε ο πρωθυπουργός, την ώρα που πετούσε το ελικόπτερο και πήγαινε προς τα εκεί και αυτό πετούσε με τουρκικούς κωδικούς. Αυτό δεν είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους; Αυτός είναι και ένας λόγος αναχαίτισης, αν όχι κατάρριψης και θα μας πουν ότι δεν έχει ευθύνη το Ελληνικό Δημόσιο; Αν τα βάλει κανείς ένα ένα κάτω, είναι να τρελαίνεται» μας εξομολογείται ο κ. Γρηγορίου.

Βροχή προσφυγών στο ΣτΕ

«Στις 20 Οκτωβρίου θα εκδικασθούν συνολικά 16 αιτήσεις αναιρέσεως που έχουμε κατά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, μετά τις απορρίψεις από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και το Διοικητικό Εφετείο» τονίζει αποκλειστικά, στη «δημοκρατία» ο Στέλιος Γρηγορίου, ο οποίος συμπληρώνει ότι θα εκδικασθούν άλλες πέντε υποθέσεις κατά της ΥΠΑ, πάλι στο ΣτΕ, για τις οποίες δεν έχει ορισθεί ακόμη δικάσιμος.


Πήρε αποζημίωση (έπειτα από δέκα χρόνια) μόνο μία οικογένεια


Οσον αφορά τη διαδικασία για τις αποζημιώσεις των οικογενειών των θυμάτων, από όλες τις οικογένειες δικαιώθηκε και πήρε αποζημίωση μόνο μία που κατά... διαβολική σύμπτωση έχει την ίδια καταγωγή με τον υφυπουργό ο οποίος ασχολήθηκε με την υπόθεση. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για περίεργο γεγονός που προκαλεί απορίες.
«Εμείς ακόμα περιμένουμε ως οικογένεια (του Πατριάρχη) να ζητηθεί συγγνώμη, συμβολικά, να γίνει μία τελετή μνήμης και να ζητηθεί συγγνώμη. Από κει και πέρα το κράτος θα μπορούσε να δώσει τις αποζημιώσεις, όπως έκανε και σε μία μοναδική περίπτωση. Ποιος είναι ο λόγος που δεν φέρονται με ισότητα και δικαιοσύνη, γιατί υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση;» απορεί ο κ. Γρηγορίου, προσθέτοντας: «Δεν μπορεί όλη η διαδικασία των εξοπλισμών να έχει εντοπισθεί στα Σουζάνα και στα Σκουμπρ, χωρίς να τα υποτιμώ, και στα TOR-M1! Εδώ έχουμε θύματα, είναι η μόνη περίπτωση που είχαμε θύματα. Ολη η ποινική διαδικασία επικεντρώθηκε στο να δούμε τι έγινε με τα Σκουμπρ και τα Σουζάνα και από εκεί τι πήρε ο Τσοχατζόπουλος και ο Σμπώκος; Δεν μας ενδιαφέρει τι έγινε στα Σινούκ, όπου έχουμε ανθρώπινα θύματα; Ασχολούνται με οτιδήποτε είναι δευτερεύουσας σημασίας, ενώ εδώ έχουμε ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους».

εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου