Σελίδες

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Κάμερον: Το ζήτημα της ανεξαρτησίας διευθετήθηκε “για μία γενιά”

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας διευθετήθηκε “για μία γενιά” ύστερα από την ξεκάθαρη ψήφο, όπως την χαρακτήρισε, των Σκωτσέζων να παραμείνουν τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Κάμερον, ο οποίος κινδύνευε να υποχρεωθεί σε παραίτηση σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας τους, είπε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος άνοιξε τον δρόμο για την εισαγωγή νέων, ισορροπημένων συνταγματικών ρυθμίσεων για ολόκληρη τη Βρετανία, περιλαμβανομένης της Αγγλίας, και ότι τον Ιανουάριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με το οποίο θα παραχωρούνται περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία.

“Το ζήτημα διευθετήθηκε για μία γενιά…δεν μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες, επαναληπτικές ψηφοφορίες. Ακούσαμε την πάγια βούληση του λαού της Σκωτίας”, είπε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία στο νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ στο κεντρικό Λονδίνο.

“Όπως η Σκωτία θα ψηφίζει ξεχωριστά στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο για τα ζητήματά της των φόρων, των δαπανών και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, έτσι και η Αγγλία, καθώς και η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία, θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν για αυτά τα θέματα. Και όλο αυτό θα πρέπει να συμβεί παράλληλα και με τον ίδιο ρυθμό με την διευθέτηση για τη Σκωτία”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κάμερον σχολίασε ότι το δημοψήφισμα “προκάλεσε έντονα πάθη”, “ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα στην πολιτική ζωή της Σκωτίας και κέντρισε τη φαντασία των πολιτών σε ολόκληρο το Ηνωμένο μας Βασίλειο” και κατέληξε: “Θα το θυμόμαστε ως μία ισχυρή επίδειξη της δύναμης και της ζωτικότητας της αρχαίας δημοκρατίας μας”.

Ο Κάμερον, ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, έχει δεσμευτεί να παραχωρήσει στη Σκωτία, η οποία ήδη διαθέτει δικό της κοινοβούλιο, περισσότερες εξουσίες που θα αφορούν τους φόρους και τις δαπάνες. Την ίδια δέσμευση έχουν αναλάβει και οι ηγέτες των δύο άλλων μεγάλων κομμάτων στη Βρετανία.

Επειτα από την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων στις 32 περιφέρειες της Σκωτίας, το “όχι” επικρατεί με 55,3% στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, με περισσότερες από δύο εκατομμύρια ψήφους, ενώ το “ναι” στην ανεξαρτησία συγκεντρώνει το 44,77% των ψήφων.

Για να επικρατήσει στο δημοψήφισμα μία παράταξη χρειαζόταν 1.852.828 ψήφους. Η παράταξη του “όχι” συγκεντρώνει 2.001.926 ψήφους, έναντι 1.617.989 της παράταξης του “ναι”.

Η συμμετοχή έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ του 84,6%.

Επιπλέον η βρετανική λίρα ανατιμήθηκε μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η οποία θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν σημαντική άνοδο με τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Eurofirst 300 να σημειώνει άνοδο 0,93%.

Η λίρα καταγράφει κέρδη 0,4% με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στα 1,6460 δολάρια, έχοντας φθάσει προηγουμένως έως τα 1,6525 δολάρια και σημειώνοντας μία σημαντική αναστροφή από το χαμηλό επίπεδο 10 μηνών των 1,6051 δολαρίων που είχε υποχωρήσει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου