Σελίδες

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Διθύραμβοι του Spear's: Ο,τι πιάνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στην τεχνολογία, γίνεται χρυσός!


Η βρετανίδα συγγραφέας Τζούλι Μάγερ έχει μόνο καλά λόγια να πει και να γράψει για τις δράσεις των νέων Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας.

Γράφοντας στο εξειδικευμένο αγγλικό σάιτ Spear's αποφαίνεται: «Ό,τι πιάνουν γίνεται χρυσός!». Στο άρθρο της σημειώνει πως βρέθηκε στην Αθήνα με την αφορμή της έκδοσης ενός βιβλίου της στα ελληνικά.

Στο γεύμα που παρέθεσε η εκδότριά της στη Μεγάλη Βρετάνια βρέθηκε να συνομιλεί με έναν Έλληνα επιχειρηματία που μιλούσε παθιασμένα για τα μελλοντικά του σχέδια και τότε τον ρώτησε πόσο κέρδος είχαν οι δουλειές του και όταν εκείνος της απάντησε «περίπου 180 εκατ. ευρώ», η Μάγερ έμεινε εντυπωσιασμένη.

Κι όλα αυτά σε μια χώρα, σημειώνει, που έχει χτυπηθεί από την οικονομική κρίση και ύφεση «χτυπάει κόκκινο». Μάλιστα, εντυπωσιάστηκε ακόμα περισσότερο όταν ο ομοτράπεζος επιχειρηματίας την ενημέρωσε πως δεν είναι ο μοναδικός επιχειρηματίας που έχει τόσα έσοδα στην Ελλάδα, αλλά ότι υπάρχουν αρκετοί άλλοι με την ίδια επιτυχία.

Τα παραδείγματα

«Προφανώς τα μίντια δεν μας τα λένε καλά για την Ελλάδα», αποφάνθηκε στο άκουσμα της είδησης.Η Μάγερ αναφέρει το παράδειγμα της εταιρείας Ariadne Capital που ασχολείται ενεργά με την παροχή βοήθειας και συμβουλών σε εταιρείες start up.

«Αυτό που ανακάλυψα από επτά πρόσφατα ταξίδια μου στην Αθήνα, ήταν ότι ήθελα να αγκαλιάσω τη χώρα. Γνώρισα τον Χάρη Κωνσταντίνου που είναι ο ιδρυτής της Printec Group που έχει επεκταθεί σε 16 χώρες. Η εταιρεία του πηγαίνει πάρα πολύ καλά και η ομάδα εργασίας είναι παγκόσμιου επιπέδου. Όπως όλες οι σημαντικές εταιρείες του σήμερα, έχει άμεση σχέση με τον τεχνολογικό κόσμο και δεν διστάζουν να κάνουν συνεργασίες και επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα», γράφει η Μάγερ.

Φέρνει, όμως, και άλλα παραδείγματα. Όπως αυτό του Μιχάλη Γ. Λογοθέτη της Libra Group που είναι ναυτιλιακή εταιρεία που επεκτείνεται πλέον στην περιοχή των start up προσφέροντας επικερδή προγράμματα».

Αναφέρει την περίπτωση του Πέτρου Κόκκαλη, του ιδρυτή της The Cube, μια start up εταιρεία που είναι πρωτοπόρος στη μητρική εταιρεία Intracom Holdings. Επίσης είναι πρόεδρος του Athens Information Technology Institute, που διαθέτει εκπαίδευση και έρευνα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ.

Η Σίλικον Βάλεϊ της Αθήνας 

Αυτός, όμως, που της έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ο Ανδρέας Ραπτόπουλος της Matternet που ασχολείται στον τομέα των transportation industry. Αν και η εταιρεία του ιδρύθηκε στο Menlo Park της Καλοφόρνια, δεν πιστεύει πως χρειάζεται να μεταβεί στη Σίλικον Βάλεϊ για να αναπτύξει τις δουλειές του. Από την Αθήνα αναπτύσσουν την εταιρεία τους παγκόσμια.

Για να καταλήξει η Μάγερ: «Η Ελλάδα σήμερα ανανεώνεται από αυτούς τους επιχειρηματίες. Είναι δημιουργικοί, φιλόδοξοι και εκπαιδευμένοι. Βοηθούν τη χώρα να μειώσει τα προβλήματά της που προέρχονται από τον διογκωμένο δημόσιο τομέα. Αυτή η κρίση θα κάνει την Ελλάδα να γίνει... Ελλάδα ξανά. Και η βάση γι' αυτή την αλλαγή θα είναι οι επιχειρηματίες και όχι η κυβέρνηση που δεν ενδιαφέρεται. Και αυτό είναι ένα καλό μάθημα για όλους μας».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου